ten sodik tam nejako zavadzia (on by tam mohol byt ak by to bola karboxylova kyselina ale to pri kysliku) a ale ak by tam nebol tak by to bol nejaky fenylpropyladehyd
a dam ti radu, ked riesis reakciu napr s etanolom tak nepis jeho vzorec sumarne C2H6O ale C2H5-OH aby bolo vidno ze je to etanol
HCOOH +KOH->HCOOK+H20
CH3COOH+C2H5-OH->CH3COO-C2H5+H2O
HCOOH +C3H7-OH->HCOO-C3H7+H2O
tie vodiky co z kyselin odpadavaju su samozrejme z -OH skupiny nie =O
nechcem rýpať, ale učebnicu nemáte? mať neschopnú učiteľku nie je - hlavne na chémii - žiadna výhra (vlastná skúsenosť), ale samoštúdiom možno pochopiť aspoň základy
@nataly005 Prakticky už bolo všetko povedané, ale keď už som otagovaný, tak to aspoň potvrdím.
Jednotka je oktanol.
Dvojka je fenylacetón (fenylpropán-2-ón), avšak bez toho sodíka. Ten tam je skutočne akosi navyše.
Trojka je dichlóretán.
Štvorka:
Vzniká mravčan draselný a voda. Ale asi nie kvantitatívne, lebo kyselina mravčia nedisociuje úplne. Ale to Ti bude asi jedno. Proste tam daj obojstrannú šípku.
Tie esterifikácie - tam predpokladám, že potrebuješ mechanizmus? Lebo vzinká etylacetát (etyletanoát) a propylformiát (propylmetanoát), správne sú aj názvy @6 . Ak potrebuješ mechanizmus, tak si vyhľadaj na nete esterifikáciu všeobecne, lebo to nemá zmysel tu vysvetľovať, aj keď by sa dalo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
ách:/ ked to nie je o učení veľa som nebola na chémií a ešte máme aj učiteľku kvôli ktorá absolutne nevie vysvetlovať!!
napis mi prosimta vzorce z tej 4ky tych zlucenin, som mal chemiu dobrych 6rokov dozadu dopici ale asi viem ozaj viac ako ty
tie rovnice ti napisem, snad aj dobre
ta 2. tak to je benzenove jadro tam + kyslik co sa viaze 2oma elektronmi tam, ci to je nejaka znacka ?
1. moze byt oktanol, alebo izomer oktanolu
2.nechce sa mi rozmyslat nad tym ako to pomenovat, ked si to tak hnusne nakreslila a vysoko pravdepodobne zle
3. dichloretan
4.
z tej neutralizacie vznika mravcan sodny a voda
z 1. esterifikacie etyl ester kyseliny octovej a voda
z 2. propyl ester kyseliny mravcej a voda
4)
HCOOH +KOH
CH3COOH+C2H6O
HCOOH +C3H8O
a v 2) ja nemám potuchy čo to je. Ani neviem, že nám niečo také kreslila na tabuľu. Mám to len v nejakom zadaní..
vdaka.
No, je to tak hybridne nakreslené 1x niečo také vidím
dakujem
ten sodik tam nejako zavadzia (on by tam mohol byt ak by to bola karboxylova kyselina ale to pri kysliku) a ale ak by tam nebol tak by to bol nejaky fenylpropyladehyd
a dam ti radu, ked riesis reakciu napr s etanolom tak nepis jeho vzorec sumarne C2H6O ale C2H5-OH aby bolo vidno ze je to etanol
HCOOH +KOH->HCOOK+H20
CH3COOH+C2H5-OH->CH3COO-C2H5+H2O
HCOOH +C3H7-OH->HCOO-C3H7+H2O
tie vodiky co z kyselin odpadavaju su samozrejme z -OH skupiny nie =O
@nataly005 Prakticky už bolo všetko povedané, ale keď už som otagovaný, tak to aspoň potvrdím.
Jednotka je oktanol.
Dvojka je fenylacetón (fenylpropán-2-ón), avšak bez toho sodíka. Ten tam je skutočne akosi navyše.
Trojka je dichlóretán.
Štvorka:
Vzniká mravčan draselný a voda. Ale asi nie kvantitatívne, lebo kyselina mravčia nedisociuje úplne. Ale to Ti bude asi jedno. Proste tam daj obojstrannú šípku.
Tie esterifikácie - tam predpokladám, že potrebuješ mechanizmus? Lebo vzinká etylacetát (etyletanoát) a propylformiát (propylmetanoát), správne sú aj názvy @6 . Ak potrebuješ mechanizmus, tak si vyhľadaj na nete esterifikáciu všeobecne, lebo to nemá zmysel tu vysvetľovať, aj keď by sa dalo.