V septembri 2016 som nastúpila na FPV UMB v BB - učiteľstvo geo a učiteľstvo histórie. Mala som v rodine isté zdravotné problémy a preto bolo nevyhnutné zanechať štúdium ale podám znova prihlášku. Mám par otázok ohľadom opät. štúdia nGeHi- v 1. komente.
Chcem si znova podať prihlášku na rovnaký odbor aj školu a keďže sa blíži marec chcela by som sa poradiť ohľadom pár vecí.
1.Mám ešte stále platnú kartu ISIC keďže som štúdium ukončila už v prvom ročníku. Stačí keď si pri zápise do prvého ročníka predĺžim platnosť a potom v piatom ročníku kúpim novú kartu alebo si musím aj tak vybaviť novú?
2. Viem, že v piatom ročníku by som už musela doplácať za štúdium keďže som už 5 týždňov študovala. Je možné, že mi poplatok odpustia keďže som školu zanechala zo zdravotných dôvodov? Ak nie v akej výške sa pohybujú poplatky alebo to závisí od školy? - budem študovať na FPV UMB v BB.
3. Mala by som záujem aj o štúdium učiteľstva chémie. Ako sa to rieši keď chcem študovať dva odbory naraz - musím jeden z nich študovať externe a ak nie ako je to s poplatkami? Viem, že len 5 rokov jedného odboru je zadarmo a závisí od školy či sú poplatky alebo nie. Oba odbory chcem študovať na FPV UMB v BB - zvykne UMB odpúšťať poplatky keďže sú oba odbory z nej alebo nie? Ak nie aké vysoké sú poplatky?
4. Nadväzujem na 3. otázku. Nikde som čítala, že ak chcem naraz študovať dva odbory jeden z nich sa rieši externou formou ak je to pravda musím už do jednej z prihlášok uviesť externú formu alebo sa to rieši až na zápise, po zápise? Ak je to tak, že jeden odbor je externe platia sa poplatky za externú formu alebo mi ich môžu odpustiť vzhľadom k štúdiu dvoch odborov?
5. Ak chcem študovať učiteľstvo chémie je potrebné aby som z nej mala maturitu alebo stačí keď urobím z nej prijímacie skúšky? Mám maturitu len geo a dejepis
BUDEM VĎAČNÁ ZA AKÉKOĽVEK INFORMÁCIE SÚVISIACE S DANOU TÉMOU - OPÄTOVNÉ ŠTÚDIUM ROVNAKÉHO ODBORU, ŠTÚDIUM DVOCH ODBOROV NARAZ
Veľmi ti neporadím, ale čo viem, tak za prekročenie štandardnej dĺžky štúdia (v tvojom prípade 1 rok) sa platí už v 3. ročníku s tým, že tie zvyšné 2 magisterské neplatíš podľa nároku na bezplatné 5 ročné štúdium. Poplatky za prekročenie dĺžky štúdia sa neodpúšťajú a znižujú sa (tuším je to o 25%) iba v prípade ak si poberateľ sociálneho štipendia, prípadne študuješ súčasne na 2 VŠ a máš na oboch priemer známok do určitej hranice. A ešte tuším, že v prípade ak si sirota / polosirota. Skús ale pozrieť v študijnom poriadku na stránke fakulty - tam by mali byť presne vypísané dôvody, ale zdá sa mi že sa to všetko točí s obmenami okolo týchto troch. Čo sa týka výšky poplatkov, či už za prekročenie dĺžky štúdia alebo štúdium 2 odborov súčasne, tieto poplatky závisia od fakulty a môžu sa meniť každým rokom. Zvyčajne je to okolo 800 eur, ale táto suma môže byť na tvojej fakulte iná. Ak študuješ 2 odbory, tak nemusíš jeden externe, môžeš aj denne, ale za 1 si platíš a poplatok sa neodpúšťa, nakoľko nárok máš len na 1 bezplatné štúdium.
@victoria1 ďakujem snažila som sa čo to si zistiť na internete ale našla som toho veľmi málo, na jednej už asi 5 rokov starej stránke som čítala, sa poplatok za prekročenie štúdia môže odpustiť ak bolo štúdium zanechané z vážnych zdravotných problémov čo bol aj môj prípad a že o tom rozhoduje vedúci fakulty a jeho rozhodnutie je nemenné ale keďže to bol starší článok nebola som si istá či sa niečo nezmenilo a ako vidím tak áno a čo sa týka štúdia dvoch odbor tiež to bol už pár ročný článok v ktorom sa písalo, že väčšina škôl zvykne odpúšťať poplatok za druhý odbor ak sa oba odbory študujú na rovnakej škole, fakulte ale aj to sa už zrejme zmenilo. Veľmi si mi pomohla ďakujem. Ešte som sa chcela spýtať na tie poplatky - 800 € je ročný poplatok? počula som ale tiež som si nie istá, že to závisí od dĺžky štúdia, čiže ak len jeden semester tak polovičný poplatok a ja som študovala 5 týždňov čiže takmer polku semestra - vieš mi poradiť či sa platí celková suma alebo sa znižuje na základe toho o koľko som prekročila tých 5 rokov? Čiže je možné, že zaplatím poplatok len za jeden semester alebo ešte menej?
@alexandrea sklamem ťa, teraz školy za prekročenie štúdia takmer nikdy neodpúšťajú poplatok, takže si začni šetriť
v danom roku, ktorý je naviac napíšeš vedeniu školy, že ako to majú, každá škola to má inak, niektorá ti to dá aj na splátky
Ja som odisiel z VS presne kvoli chaosu, ktory je u mna nepripusny kvoli debilnej povahe. Veeela chaosu a stresu. Apropo, studijne oddelenie a UMB, ufff.. viac ti pomozu na benzinke v Sasovej.
Áno, tá suma je ročný poplatok za štúdium. A čo sa týka tej sumy za prekročenie v závislosti od dĺžky štúdia... tiež som také čosi počula, ale napríklad u nás na fakulte to tak nefunguje a hradí sa vždy plná suma, hoci aj keď si chodila len pár dní. Ale skús pozrieť v študijnom poriadku svojej fakulty, tam by mali byť najpresnejšie informácie, nakoľko sa tieto veci menia v závislosti od fakulty. A over si aj to zníženie poplatku za prekročenie dĺžky štúdia z vážnych zdravotných dôvodov. Kľudne sa môžem mýliť.
@6q66 súhlasím s tebou ale keďže nemienim byť na internáte tak nemám inú možnosť ako ísť na UMB alebo na ekonómiu do Brezna ale to by ma asi nebavilo a čo sa týka štúdia tak to bolo v pohode hoci priznávam, že istý chaos bol a stres tak isto ale myslím, že stres je celkovo na VŠ a čo sa táka pomoci práve preto som sa obrátila na Birdzákov, už pri prvom štúdiu na UMB mi nevedeli pomôcť a pri zanechaní štúdia mi papiere poslali na poslednú chvíľu
@alex458 a vieš mi poradiť v akej sume sa to pohybuje? platí sa za počet dní o koľko som prekročila dobu štúdia alebo celkovo za jeden semester alebo rok? Vedela som, že niečo zrejme budem platiť ale zaujíma ma za aké obdobie sa účtuje poplatok, či závisí od dĺžky prekročenia
@alexandrea od 350eur a vyššie, ale každá škola to má inak, pohľadaj na stránke školy, nejaká škola si účtuje podľa toho, o koľko si prekročila iné účtujú za rok, skús to nájsť na danej škole
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
1.Mám ešte stále platnú kartu ISIC keďže som štúdium ukončila už v prvom ročníku. Stačí keď si pri zápise do prvého ročníka predĺžim platnosť a potom v piatom ročníku kúpim novú kartu alebo si musím aj tak vybaviť novú?
2. Viem, že v piatom ročníku by som už musela doplácať za štúdium keďže som už 5 týždňov študovala. Je možné, že mi poplatok odpustia keďže som školu zanechala zo zdravotných dôvodov? Ak nie v akej výške sa pohybujú poplatky alebo to závisí od školy? - budem študovať na FPV UMB v BB.
3. Mala by som záujem aj o štúdium učiteľstva chémie. Ako sa to rieši keď chcem študovať dva odbory naraz - musím jeden z nich študovať externe a ak nie ako je to s poplatkami? Viem, že len 5 rokov jedného odboru je zadarmo a závisí od školy či sú poplatky alebo nie. Oba odbory chcem študovať na FPV UMB v BB - zvykne UMB odpúšťať poplatky keďže sú oba odbory z nej alebo nie? Ak nie aké vysoké sú poplatky?
4. Nadväzujem na 3. otázku. Nikde som čítala, že ak chcem naraz študovať dva odbory jeden z nich sa rieši externou formou ak je to pravda musím už do jednej z prihlášok uviesť externú formu alebo sa to rieši až na zápise, po zápise? Ak je to tak, že jeden odbor je externe platia sa poplatky za externú formu alebo mi ich môžu odpustiť vzhľadom k štúdiu dvoch odborov?
5. Ak chcem študovať učiteľstvo chémie je potrebné aby som z nej mala maturitu alebo stačí keď urobím z nej prijímacie skúšky? Mám maturitu len geo a dejepis
BUDEM VĎAČNÁ ZA AKÉKOĽVEK INFORMÁCIE SÚVISIACE S DANOU TÉMOU - OPÄTOVNÉ ŠTÚDIUM ROVNAKÉHO ODBORU, ŠTÚDIUM DVOCH ODBOROV NARAZ
Za odpovede vopred ďakujem
v danom roku, ktorý je naviac napíšeš vedeniu školy, že ako to majú, každá škola to má inak, niektorá ti to dá aj na splátky