Oslovovanie titulom a vykanie vnimam ako nadradzovanie, strasne sa mi to hnusi toto snad uz robia len najviac konzerva spolocnosti, ktorych progres sa limitne blizi 0
Firemna kultura je nastavena na tykanie, takze tykam vsetkym. Pri niektorych starsich kolegoch je to zvlastne. A zvlastne je to aj ked nastupi niekto do vytahu, koho nepoznam, tak ho automaticky pozdravim ahoj, a on vystupi v uplne inej firme ?
U nás je to tak, že vždy si vykame s novými ľuďmi, resp s ľuďmi, ktorých nepoznam, na druhej strane, u nás je dosť priateľské prostredie, takže si proste vždy potykame, teraz si dokonca tykam aj s vedúcimi, ale tak, musela som si to zaslúžiť, nebolo to len tak - veľa mojich kolegýň si s vedúcimi netyká
Pracujem na fakulte, na ktorej som študovala. S niektorými kolegami si tykám, ale napr. storočným profesorom/docentom, ktorí ma počas štúdia učili stále vykám a oslovujem ich "pán profesor/pán docent". Samozrejme, treba brať ohľad na to, že sme univerzite
Neviem si predstaviť byť v nejakej bežnej firme a oslovovať kolegu "magister xy"
Uz som si dost zvykla na tykanie so vsetkymi, okrem manazerov a vedenia. Ale niektori starsi ludia vo mne stale vzbudzuju taky respekt, ze si neviem zvyknut na tykanie a citila by som sa komfortnejsie pri vykani
Ale tak ja som vykala aj dedkovi a babke z jednej strany a krstnemu.
Proste vykanie starsim mam odmalicka naucene, aj ked je to v rodinnych vztahoch blbe v dnesnej dobe.
Mala som prisnu vychovu v niektorych veciach.
V práci tykám všetkým okrem vedenia a pár o veľa starších kolegov. Ale vždy ma prekvapí, keď mi volá niekto, koho som v živote nevidela a povie "Ahoj,kolegyňa..."
Zo zásad prameniacich z akútneho volania po distingvovanosti sa musím zdôveriť so skutočnosťou, že vykanie považujem za cnosť. Zo zásady teda vykám všetkým ...aj pani matke.
V robote si s kolegami tykam od začiatku. A aj keď si niektorí kolegovia medzi sebou po určitej dobe začali opätovne vykať, lebo žabomyšie vojny.... Podľa mňa to je extrémne trápne.
Čo sa týka doktorov a managementu, tým všetkým vykám.
@milgamman@12 preco by vykanie (aj medzi pribuznymi) bolo blbe?
ja som vsetkym starsim vykal od malicka (mimo rodicov) a s vynimkou tychco mi to neskor dovolili a aj to mi trvalo roky vykam vsetkym dalej...
ale mal som priatelku, kamosku a tiez jedneho kolegu a ti svojim rodicom vykaju stale... najma na orave je to celkom bezne...
v praci je to ako kedy, ale cim je clovek dlhsie v zamestnani, tym viac ludom tyka a tym menej je tych, ktorym sa vyka... zaroven ide aj o vek, pred 10r ako mlade ucho je cosi ine ako starsi harcovnik..
@thinkaboutjustice@2 Netreba hned odsudzovat. ja osobne to nepouzivam a tak nejak mam tituly v pazi, ale v stavebnictve/strojarstbe je toto uplne bezna prax, okrem ineho aj preto, ze nie vzdy poznas/pamatas si meno a tak "pan inzinier" je dost vseobecne a uctive oslovenie... potom je o to vtipnejsie ak sa tak hovori kazdemu bez ohladu na to ci vobec ma nejaku titul resp aky
@johnysheek@22 neodsudzujem to, niekomu to moze vyhovovat, mne to pride vyslovene neprijemne pracujem v stavebnictve, v minulej firme mali tento vykaci styl a boli celkovo sto rokov za opicami, casto tam bolo citit to, ze ty si "pan inzinier" a ty si napr. obycajna uctovnicka bez titulu... tykanie a oslovovanie menom tieto rozdiely maze, ale suhlasim, je to primarne o firemnej kulture
@johnysheek@20 lebo nezijeme v 13- tom storoci? V praci je vykanie ok ale osobne nepoznam nikoho kto by v dnesnej dobe vykal svojim rodicom.
Ano, v rodine mojho oca rodicom vykali. Ale uz vtedy to bolo zvlastne.
A som toho nazoru, ze dobre vztahy a vzajomna ucta a dovera v rodine sa buduju uplne inac nez zachovavanim archaizmov a prezitkov, ktore medzi ludmi vytvaraju len zbytocne bariery a odstup.
Ved ak to tak maju zauzivane alebo im to dokonca vyhovuje, tak co uz, niekedy je tazke menit zabehnute zvyky.
Ale bolo by to blbe aj pre tie deti v dnesnej dobe, ked by museli doma vykat, mozu ich mat za to ostatne deti, ich rovesnici za divnych...
Rozhodne to nie je dnes bezne a ci to je normalne, to nech si zhodnoti uz kazdy sam.
@milgamman@25 ja chapem tvoj pohlad a nechystam sa nutit deti mi vykat pricom ani "obgeneraciu" si aktualne od mojich rodicov nevykame..
na druhej strane, nemyslim si, ze by to vykanie bolo kontraproduktivne.. je to o sposobe vychovy a vychove k ucte.. uz len skutocnost, ze my sme automaticky vykali vsetkym a dnes vsetky deti automaticky tykaju vsetkym je dost zasadny posun.. pricom uz moj bratranec tykal starkej, ktorej my vsetci ostatni vykame.. vratane oboch jej neviest..
a hoci ja sam nemam problem si relativne rychlo potykat s vacsinou ludi.. nemyslim si, ze vykanie ako take (ci v rodine ci nie) by muselo byt nutne prezitkom.. ale plne suhlasim s tym, ze to nie je bezne a je to na nich ci to tak spravia resp preco to tak spravia..
PS: a mozno keby si vykame aj v rodinach, tak by sme sa dokazali spravat k sebe lepsie a vazit si jeden druheho.. mozno by sa tu zilo lepsie.. ktovie (i ked viem, ze to nie je o tom)
@thinkaboutjustice@24 suhlasim.. rozdiel som zazil ked sme robili "v anglictine".. tam sa na tituly hrat nedalo a kazdy sa oslovoval menom, alebo priezviskom, ak to fakt bol niekto novy, cudzi, vysoko postaveni..
ja sa vsak na tom hlavne zabavam, bo proste ludia nevedia triafat tituly ale proste nejaky pouzit musia
@johnysheek@26 vidis tak to ste na tom lepsie potom ako ja, asi som mala vypadok ale mne az neskor doslo, ze ja som vykala vlastne vsetkym starym rodicom plus tomu krstnemu. A kazdemu kto sa o tom dozvedel to bolo divne
No ale nemyslim si, ze vdaka tomu som sa ku nim spravala lepsie, ci mala vacsi respekt alebo sa zo mna stal lepsi ci vychovanejsi clovek... Vsetko je to vzdy o ludoch, a keby sa k sebe doma spravame jak k... tak ani vykanie a oslovenia vasa vysost, vase velicenstvo by nam nepomohli a cele to nezmyselne vykanie u nas v rodine islo z ocovej iniciativy, ktory sam ma take chovanie, ze dovi dopo... Takze za mna vykanie do rodiny nepatri a neradim ho medzi sposoby, ktore by priniesli zlepsenie rodinnych vztahov. V zamestnani je to samozrejme ine. Niekedy to vytvara taky ten potrebny profesionalny odstup a spravne nastavenie sposobu komunikacie.
@milgamman@28 suhlasim az na posledny odsek..
nie ze by som tvrdil, ze vykanie je v rodine nutnost, na druhej strane, ako dieta vyrastas spociatku hlavne v rodine a tak ak nevykas, kde sa to vobec naucis? myslim ze to ulahcuje situaciu, respekt nie je o vykani ale ono tomu moze prispiet a vzdy je nasledne moznost sa preucit tykat a zaroven to moze byt pre dieta i milnik zivotny, ktore v dnesnej dobe velmi chybaju, znamenajuci .. uz ta berieme ako dospeleho/starsieho...
ale ano vykanie spravnu vychovu nenahradi a tykanie ju neznici...
@johnysheek@29 ,,ako dieta vyrastas spociatku hlavne v rodine a tak ak nevykas, kde sa to vobec naucis?'' V obchode, v skole, vo verejnej doprave...
,,ale ano vykanie spravnu vychovu nenahradi a tykanie ju neznici...'' Suhlas @dz coo? to som precitala spravne asi az na stvrty raz ja som stale citala, ze starej mame..
prepana, to preco? to je mozne este dnes? a to aj tvoji surodenci? ako to vnimas? mne je trosku luto, za teba
Ja sa citim trochu blbo uz len preto, ze som musela a musim vykat starym rodicom a krstnemu. A zacinam pocitovat miernu krivdu, ze musim vykat priatelovej mame a otcovi. Uz mam aj ja nejaky svoj vek, ze by bolo fer bud si vykat obe alebo normalne tykat a este aj pritom on ju vacsinou ani nevola mama ale krstnym menom, takisto aj babku tak. A ona ma aj kamaratky mladsie odo mna a tie jej tykaju... zacinam mat pocit, ze nepride mi to fer..
@luc.ka@6 Úplne to isté mám! Na Univerzite každý každému vykal. V korporáte len tykania. Hoc má kolegyňa 45 rokov a ja o dvadsať menej. Príde mi to divné
@turgachev@33 v korporate normalna vec. Hlavne ked je primarny jazyk anglictina, ktora vykanie ani nema, je to proste uplne prirodzene, ze sa v slovencine oslovuje tak, ako v anglictine
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
Neviem si predstaviť byť v nejakej bežnej firme a oslovovať kolegu "magister xy"
Ale tak ja som vykala aj dedkovi a babke z jednej strany a krstnemu.
Proste vykanie starsim mam odmalicka naucene, aj ked je to v rodinnych vztahoch blbe v dnesnej dobe.
Mala som prisnu vychovu v niektorych veciach.
Čo sa týka doktorov a managementu, tým všetkým vykám.
ja som vsetkym starsim vykal od malicka (mimo rodicov) a s vynimkou tychco mi to neskor dovolili a aj to mi trvalo roky vykam vsetkym dalej...
ale mal som priatelku, kamosku a tiez jedneho kolegu a ti svojim rodicom vykaju stale... najma na orave je to celkom bezne...
Ano, v rodine mojho oca rodicom vykali. Ale uz vtedy to bolo zvlastne.
A som toho nazoru, ze dobre vztahy a vzajomna ucta a dovera v rodine sa buduju uplne inac nez zachovavanim archaizmov a prezitkov, ktore medzi ludmi vytvaraju len zbytocne bariery a odstup.
Ved ak to tak maju zauzivane alebo im to dokonca vyhovuje, tak co uz, niekedy je tazke menit zabehnute zvyky.
Ale bolo by to blbe aj pre tie deti v dnesnej dobe, ked by museli doma vykat, mozu ich mat za to ostatne deti, ich rovesnici za divnych...
Rozhodne to nie je dnes bezne a ci to je normalne, to nech si zhodnoti uz kazdy sam.
na druhej strane, nemyslim si, ze by to vykanie bolo kontraproduktivne.. je to o sposobe vychovy a vychove k ucte.. uz len skutocnost, ze my sme automaticky vykali vsetkym a dnes vsetky deti automaticky tykaju vsetkym je dost zasadny posun.. pricom uz moj bratranec tykal starkej, ktorej my vsetci ostatni vykame.. vratane oboch jej neviest..
a hoci ja sam nemam problem si relativne rychlo potykat s vacsinou ludi.. nemyslim si, ze vykanie ako take (ci v rodine ci nie) by muselo byt nutne prezitkom.. ale plne suhlasim s tym, ze to nie je bezne a je to na nich ci to tak spravia resp preco to tak spravia..
PS: a mozno keby si vykame aj v rodinach, tak by sme sa dokazali spravat k sebe lepsie a vazit si jeden druheho.. mozno by sa tu zilo lepsie.. ktovie (i ked viem, ze to nie je o tom)
ja sa vsak na tom hlavne zabavam, bo proste ludia nevedia triafat tituly ale proste nejaky pouzit musia
No ale nemyslim si, ze vdaka tomu som sa ku nim spravala lepsie, ci mala vacsi respekt alebo sa zo mna stal lepsi ci vychovanejsi clovek... Vsetko je to vzdy o ludoch, a keby sa k sebe doma spravame jak k... tak ani vykanie a oslovenia vasa vysost, vase velicenstvo by nam nepomohli a cele to nezmyselne vykanie u nas v rodine islo z ocovej iniciativy, ktory sam ma take chovanie, ze dovi dopo... Takze za mna vykanie do rodiny nepatri a neradim ho medzi sposoby, ktore by priniesli zlepsenie rodinnych vztahov. V zamestnani je to samozrejme ine. Niekedy to vytvara taky ten potrebny profesionalny odstup a spravne nastavenie sposobu komunikacie.
nie ze by som tvrdil, ze vykanie je v rodine nutnost, na druhej strane, ako dieta vyrastas spociatku hlavne v rodine a tak ak nevykas, kde sa to vobec naucis? myslim ze to ulahcuje situaciu, respekt nie je o vykani ale ono tomu moze prispiet a vzdy je nasledne moznost sa preucit tykat a zaroven to moze byt pre dieta i milnik zivotny, ktore v dnesnej dobe velmi chybaju, znamenajuci .. uz ta berieme ako dospeleho/starsieho...
ale ano vykanie spravnu vychovu nenahradi a tykanie ju neznici...
,,ale ano vykanie spravnu vychovu nenahradi a tykanie ju neznici...'' Suhlas
@dz coo? to som precitala spravne asi az na stvrty raz ja som stale citala, ze starej mame..
prepana, to preco? to je mozne este dnes? a to aj tvoji surodenci? ako to vnimas? mne je trosku luto, za teba
Ja sa citim trochu blbo uz len preto, ze som musela a musim vykat starym rodicom a krstnemu. A zacinam pocitovat miernu krivdu, ze musim vykat priatelovej mame a otcovi. Uz mam aj ja nejaky svoj vek, ze by bolo fer bud si vykat obe alebo normalne tykat a este aj pritom on ju vacsinou ani nevola mama ale krstnym menom, takisto aj babku tak. A ona ma aj kamaratky mladsie odo mna a tie jej tykaju... zacinam mat pocit, ze nepride mi to fer..
hlavne vo vztahu nadriadeny-podriadeny. to je vo finale totalna strata respektu.
ale ked budem o par rokov velky kapitalista-tovarnik, tak mi budu vsetci onikat a ja tykat!