@neviemsivybratnick preto sa to nemá prať vyššie ako na 30 lebo je to vlna či bavlna a pri vyššej teplote zmení svoju štruktúru, rsp. už ten sveter nebude mäkkučký, ale bude ako krep...
@neviemsivybratnick prádlo delím podľa farieb, ideálne na tmavé farby (čierna, tmavosivá, tmavozelená, tmavomodrá...), červené a spol. (oranžová, ružová, fialová, červená, žltá...) a svetlé(biele + všetky svetlé odtiene farieb). Ak toho máš na pranie menej, tak per červené s tmavým. Určite nie s bielym.
Tieto farby ešte delím na dve kopy:
-ponožky s gaťami - tie periem na 60°, lebo sa viac špinia...predsalen - nohy....a rifle sa nosia dlhšie ako také tričko.
-tričká so spodným prádlom, uterákmi - tie periem na 40°
(Posteľná bielizeň a utierky samozrejme každé zvlášť, posteľ. bielizeň na 60°, utierky na 95°).
Ak máš sveter vyslovene vlnený, neper ho viac, ako na tridsiatich stupňoch, ale ak to nie je vlna, kľudne ho oper na 40-tke. Ja na 30°neperiem nič a prádlo mám v poriadku. Ale nemám nič vlnené.
@demonicbass Tak som otestoval na 30° s kapsulami (tuším ariel, som lenivý sa postaviť a pozrieť sa ), biele prádlo, boli tam aj nohavice ktoré som včera ušpinil neznámou látkou (ale bola tam prischnutá)... a ono sa to fakt všetko kvalitne opralo . Takže asi to budem dávať na 40°, ešte uvidím aké to bude až to uschne.
@nenay nie veľmi často, dajme tomu 2-3 práčky za týždeň? Podľa toho, či som prezliekala periny. Prečo?
Vieš, kým to nie je akútne, tak nejakú tú konkrétnu várku, v ktorej ešte nie je dosť prádla, neperiem. Počkám, kým je to na 1 ideálnu várku, nebudem dávať do práčky 3 tričká predsa
Najčastejšie sa u nás perú tmavé veci - tričká+spod. prádlo.
aha, ale periete si viaceri spolu, hej? tak to chapem.
ja si periem sama, a je to tak 1 pracka za dva tyzdne (obcas za 3, ale to uz nosim asi vsetko co mam , a proste vsetko spolu - zo zaciatku som mala ambicie delit na biele/farebne, no ja mam svetlych veci fakt malo, ako som zistila.
a teda jedno pranie ma stoji £1.2, cize mam motivaciu prat v co najvacsich davkach (jeden kamarat ma pranie zadarmo, takze to triedi cca tak ako ty, hoci ma napr. iba 1 cerveny uterak
@nenay ja a manžel. A neviem, či ty si na intráku alebo kde a či perieš aj veci ako utierky, obrusy, uteráky, obliečky a tak, ale keďže ja mám na starosti celú domácnosť, tak tam je toho na pranie viac
Akože, keď vieš, že to prádlo nefarbí, tak nie je problém prať to spolu...ale ja už to tak robím automaticky. A keď potrebujem fakt oprať červené veci a nie je ich dosť, tak tmavšie pridelím k čiernej kôpke, a svetlejšie k svetlej. Ale tmavé a biele spolu neperiem, aj keď viem, že to nefarbí. Pre istotu. Zo zvyku.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Tieto farby ešte delím na dve kopy:
-ponožky s gaťami - tie periem na 60°, lebo sa viac špinia...predsalen - nohy....a rifle sa nosia dlhšie ako také tričko.
-tričká so spodným prádlom, uterákmi - tie periem na 40°
(Posteľná bielizeň a utierky samozrejme každé zvlášť, posteľ. bielizeň na 60°, utierky na 95°).
Ak máš sveter vyslovene vlnený, neper ho viac, ako na tridsiatich stupňoch, ale ak to nie je vlna, kľudne ho oper na 40-tke. Ja na 30°neperiem nič a prádlo mám v poriadku. Ale nemám nič vlnené.
Asi toľko k tomu.
len tak pre zaujimavost, ako casto peries? (akoze ak zratas pocet naplnenych pracok trebars za tyzden)
Vieš, kým to nie je akútne, tak nejakú tú konkrétnu várku, v ktorej ešte nie je dosť prádla, neperiem. Počkám, kým je to na 1 ideálnu várku, nebudem dávať do práčky 3 tričká predsa
Najčastejšie sa u nás perú tmavé veci - tričká+spod. prádlo.
aha, ale periete si viaceri spolu, hej? tak to chapem.
ja si periem sama, a je to tak 1 pracka za dva tyzdne (obcas za 3, ale to uz nosim asi vsetko co mam , a proste vsetko spolu - zo zaciatku som mala ambicie delit na biele/farebne, no ja mam svetlych veci fakt malo, ako som zistila.
a teda jedno pranie ma stoji £1.2, cize mam motivaciu prat v co najvacsich davkach (jeden kamarat ma pranie zadarmo, takze to triedi cca tak ako ty, hoci ma napr. iba 1 cerveny uterak
Akože, keď vieš, že to prádlo nefarbí, tak nie je problém prať to spolu...ale ja už to tak robím automaticky. A keď potrebujem fakt oprať červené veci a nie je ich dosť, tak tmavšie pridelím k čiernej kôpke, a svetlejšie k svetlej. Ale tmavé a biele spolu neperiem, aj keď viem, že to nefarbí. Pre istotu. Zo zvyku.