Ahojte, chcela by som sa spýtať, že či sa dá ísť do Oxfordu alebo na Cambridge aj ako na strednú, alebo len na vysokú, ak máte s tým skúsenosti. A koľko by to asi tak stálo ???
Prečo by preboha mal srať na to? Len choď do toho, je to určite dobrá skúsenosť. Lacné to určite nebude, a to, že to zvládneš, no hmm, musel by si sa moc snažiť... Ale aj ak by si ti nezvládol, skúsenosť do života to je určite fajn, aj pád na hubu ti niečo dá, a hlavne v takom mladom veku, keď nemáš v podstate čo stratiť.
školné je dosť vysoké. odporučil by som skôr ísť na výšku do škótska, napr. the university of edinburgh, pretože v škótsku je školné zadara a platíš si len ubytovanie a vlastné náklady. ja tam idem. ale potrebuješ akademický IELTS certifikát z british councilu že vieš anglicky... a musíš ho mať minimálne tušín na 6.5 boda. ja rozprávam anglicky plynule, takmer tak ako po slovensky, ale musím povedať že ten certifikát je fakt hrozne ťažký - myslím časť čítanie s porozumením. ostatné je v pohode
treba ti vediet dobre AJ na uroven C1 aspon a mat fakt vela penazi Radsej pozeraj skotsko jak pise @sqash , ale niekde myslim je skolne ale dosahuje do 1/3 z toho anglickeho
@bress certifikáty ako C1, C2 sa nerátajú. musíš mať IELTS alebo TEOFL. včera som volal na tú cambridgskú univerzitu aby som to overil kvoli kamoške čo tam tiež chce ísť a má len C1.
školné v škótsku je preplácané vládou (tie univerzity si ho účtujú, len istá vládna organizácia ho prepláca) škótom a EU študentom. pre študentov z anglicka, walesu, alebo non-EU krajiny platí plné školné, čo je zhruba rovnako vysoké ako v anglicku... a to je fakt vyysoké.. ale existujú student loans
@bress IELTS môžeš spraviť na 4 body (B1) ale aj na 8 bodov (C2) ale im ide o to, že tá skúška musí mať akademický charakter, kďežto C1 je len všeobecná anglina. Rozdiel v teste je ten že na IELTS teste máš napísať essay na náročnejšiu tému, máš opísať graf, na čítaní máš nejaký vedecký článok o mikrobiológii, o konštrukciách mostov, o fyzikáklnych objavoch alebo podobných chujovinách
@jabadabadoo Da sa ist aj na strednu, tych je napr v Oxforde urcite dost, ale bude ta to aj vela stat, kedze s najvacsou pravdepodobnostou tam pojdes cez agenturu. Na vysku (Oxbridge) sa da dostat, ale je to tazsie ako na ine UK skoly (mas okrem prihlasky aj osobne pohovory).
Co sa ale strednych skol tyka - treba si najst konkretne skoly a pozriet ich stranky, ci nahodou neponukaju stipendia, ale pozriet na slovensku (agentura SAIA) dostupne stipka do UK.
@sqash Vela stastia v Skotsku, dobry vyber, je to tam v pohode. Minuly rok som dokoncil degree zrovna na UoE.
kamarat chodi na cambridge - inzinierstvo. je to nenormalne drahe. uz predtym isiel na cely treti rocnik do UK, neskor skoncil aj stvrty rocnik v UK. a teraz je prvak na cambridgei. najlepsie je nakontaktovat sa na niekoho kto tam chodi/chodil. ale jedna vec je urcite ista,musis byt v nejakej sfere fakt super,lebo dobrych je vela.a tam beru len spickovych
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
školné v škótsku je preplácané vládou (tie univerzity si ho účtujú, len istá vládna organizácia ho prepláca) škótom a EU študentom. pre študentov z anglicka, walesu, alebo non-EU krajiny platí plné školné, čo je zhruba rovnako vysoké ako v anglicku... a to je fakt vyysoké.. ale existujú student loans
Co sa ale strednych skol tyka - treba si najst konkretne skoly a pozriet ich stranky, ci nahodou neponukaju stipendia, ale pozriet na slovensku (agentura SAIA) dostupne stipka do UK.
@sqash Vela stastia v Skotsku, dobry vyber, je to tam v pohode. Minuly rok som dokoncil degree zrovna na UoE.