(1) A niečo zábavnejšie ťa netrápi? Lebo ja by som rada pomôcť...len...no...nejde
(3) Ekonómia (viac-menej teória) je spoločenská veda, ktorá skúma ekonomiku (hospodárstvo, teda viac-menej prax)...aspoň tak skomolene si to pamätám zo školy
Hej ekonómia je veda čo skúma ekonomiku, čo je vlastne nejaký proces, teda hospodárstvo, ja neviem ja moc nejsom na také veci, ale umieram z tých otázok
2,sektory, mno vyrobne a nevyrobne ale aj na vyrobne:polnohostpodarstvo, priemysel, služby
nevyrobne: skolstvo ,zdravonictvo
3 sektor. obcianske združenia atd.
3,zakl. eko zdroje? mno praca, ludia, kapital
4,infrasturtura? železnice,dialnice, namoran a riecna doprava, letecka tiež
5, predsa od vysky prijmov a realnej ceny tovarov a služieb (vzajomny pomer)
6, mno tak to nevem, ale je to nečo jako vsetky prijmy deleno vsetky vydavky
7,liberalizacia? mno v tomto pripade je to volna (trhova) tvorba cien, na zaklade dopytu a ponuky, a uhloha? mno nevem asi stanovuje realnu cenu tovar/služby v danom obdoby a regione
8,dotacie? uff, mno tak stat môže dotovat priemysel, polnohos. alebo vyskum, dovodom je udržanie postavenia statu v segmente alebo zachovanie prac. miest, atd...
9,delba prace? mno zvysuje efektivitu prace, kvalitu vyrobku, a znižuje cenu vyrobku alebo služby.
10,lol...tak asi dlhopisy, alebo ak ces tak obligacie,, hlavne teda,,,ale e tam toho vac
11,nechapem otazku
12,globalizacia svetoveho hospodarstva,
13, to ani srny netusia
14, mno tak to nevem presne ale je to kurz zavysli (fixovany) na svetovych menach (dolar,euro, libra) a je prisposobovany ekonomike danej krajiny
1. Marx, Ricardo, KEynes, Quensay /neviem jak sa to pise/, Turgot, matlhus...
2. hmm tak teraz neviem.. moznos u to tie.. primarny, sekundary, tercialny a kvracialny.. tie oprve dva su vyrobne.. a tie dalsie skor sluzby.. ale inak mala som niekde aj ine delenia.. ale kde to uz neviem
3. ekon. zdroje? asi kapital, poda a praca? to su vstupy do vyroby.. ale asi aj zdroje si myslim.. som dlho nemala ekonomiu
4. noo HNP, HDP, ČDP, ČNP??
5. noo asi od výšky HDP a ďalších vplyvov ako inflácia?
6. nemam ponatia.. ale ked sa to tak vola.. tak je to asik nejaky pomyselny suhrn cien a vydavkov.. z coho potom vyplyva realna cena?? fakt neviem.. len skusam
7. noo v liberalizacii ide o to, ze kazdy ten predajca.. si moze sam urcit cenu sluzieb a yvrobkov, ktore vyraba... a yt si ako spotrebitel mozes vybrat..aa mylsim, ze to ma vyraznu funkciu aj v konkrencii..
8. noo nepamatam si vsetky.. ale tak statny rozpocet moze ziskat peniaze z dani... z nejakych statnych obligacii.. a z grantov a transferov? a pak ich rozdeluje do tych odvetvi.. ako napr. vojenstvo atd..
9. hmm.. asi vyssej efektivite nije?? keby kazdy sam vsetko.. kam by sme dosli?
10. pohladávky, šeky, zmenky, akreditívy
11. to je divná otázka.. ale tak ak chceš podnikať.. musíš byť bezúhonná, vek nad 18 rokov, musíš byť zapísaná v obchodnom registry a viesť su účotvnéctvo
12. tak čo ja viem.. integrácia, teda aj spolupráca, väčšinou trhová ekonomika resp. zmiešaná..
13. noo neviem.. ale európsky menová systém vznikol ako protipól toho druhého amerického asi breton-woodskeho.. a jeho zúčotvacia jednotka bola ECU.. ale to ti asi moc nepomôže
14. noo to bude asi to, že ceny mien na burze sa stále menia
-______________________________________________
Inak asi som moc nepomohla.. si moc toho už nepamätám.. bolo to dávno.. a nechcelo sa mi ísť si po poznámky.. tak len takéto fragmenty z mojej pamäte.. možno je niečo kktina..
5, životná úroveň obyvateľstva – od miery nezamestnanosti, inflácie, sociálnej politiky štátu, ekonomickej situácie...
6, index životných nákladov- vážený priemer individuálnych cien vybraných výrobkov a služieb v dvoch porovnávaných obdobiach, pričom váha ceny každého tovaru odráža ekonomický význam tohto tovaru. = to mám z netu
8, dotácie mozu byt priame a nepriame, ale presne rozdelenie neviem, hlavným prijmom su ale dane
9.deľba práce- osamostatnenie jednotlivých druhov pracovných činností medzi jednotlivcom a skupinou ľudí. Výhody: zvyšuje sa produktivitu práce, umožňuje lepšiu špecializáciu na určitý pracovný výkon, umožňuje ľudom rýchlejšie zapracovanie...
10, dlhodobé cenné papiere – akcie, dlhopisy, podielové listy
11, podnikateľ podnika na vlastnu zodpovednosť, vo vlastnom mene, samostatne... Ale nechapem.
12, svetové hospodárstvo – súhrn všetkých národných hospodárstiev vo svete. Jeho súčasťou je celý systém medzinárodných ekonomických vzťahov medzi nimi. Je založené na medzinárodnej deľbe práce a fungujúcom svetovom trhu.
13, medzinárodný menový fond (MMF) a svetovú banku, ale tipujem...
4. Priemysel, polnohosp. obchod, financny sektor, IT a Telekomunik, sluzby,
5. Realny dochodok, cenova uroven,
6. index životných nákladov- vážený priemer individuálnych cien vybraných výrobkov a služieb v dvoch porovnávaných obdobiach, pričom váha ceny každého tovaru odráža ekonomický význam tohto tovaru. = to mám z netu
7. Je to odstranenie regulacie cien, vytvorenie rovnovahy na trhu
8. Dotacie a subvencie, danove ulavy
9. Specializacii na urcity ukon a zdokonalovanie sa v nom
10. Dlhopisy, akcie,
11. Vo vlastnom mene, na vlastnu zodpovednost, samostatne
12. svetové hospodárstvo – súhrn všetkých národných hospodárstiev vo svete. Jeho súčasťou je celý systém medzinárodných ekonomických vzťahov medzi nimi. Je založené na medzinárodnej deľbe práce a fungujúcom svetovom trhu.
13. Europska centralna banka, MMF
14. Je viazany na urcitu menu, alebo kos mien, a moze sa pohybovat len v urcitom rozmedzi x%
Viac otazok na TS, toto len z hlavy a co bolo dobre z tych predchadzajucich odpovedi, keby chces detaily musel by som prehrabat knihy...
skus si pozret nieco na tychto dvoch strankach, predpokladam ze ides na prijmacky na EU, na oboch by mali byt nejake zhrnutia, hladaj predmet "Vseobecna ekonomicka teoria"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
(3) Ekonómia (viac-menej teória) je spoločenská veda, ktorá skúma ekonomiku (hospodárstvo, teda viac-menej prax)...aspoň tak skomolene si to pamätám zo školy
to akože chceš ist na na ekonomiu ked ani len toto nevieš alebo si to nevieš najst na nete...?
každý z daných bodov si hod do googlu a prešmíruj prvých 5 linkou, odpoved najskôr nájdeš už v prvom
2.
3. * čo vyrábať
* Ako vyrábať
* pre koho vyrábať
to je základ ekonomie, velka miera ekonomiky je zo štatistiky
omg, omg...
tu mas hned prvý link čo som našiel..
2,sektory, mno vyrobne a nevyrobne ale aj na vyrobne:polnohostpodarstvo, priemysel, služby
nevyrobne: skolstvo ,zdravonictvo
3 sektor. obcianske združenia atd.
3,zakl. eko zdroje? mno praca, ludia, kapital
4,infrasturtura? železnice,dialnice, namoran a riecna doprava, letecka tiež
5, predsa od vysky prijmov a realnej ceny tovarov a služieb (vzajomny pomer)
6, mno tak to nevem, ale je to nečo jako vsetky prijmy deleno vsetky vydavky
7,liberalizacia? mno v tomto pripade je to volna (trhova) tvorba cien, na zaklade dopytu a ponuky, a uhloha? mno nevem asi stanovuje realnu cenu tovar/služby v danom obdoby a regione
8,dotacie? uff, mno tak stat môže dotovat priemysel, polnohos. alebo vyskum, dovodom je udržanie postavenia statu v segmente alebo zachovanie prac. miest, atd...
9,delba prace? mno zvysuje efektivitu prace, kvalitu vyrobku, a znižuje cenu vyrobku alebo služby.
10,lol...tak asi dlhopisy, alebo ak ces tak obligacie,, hlavne teda,,,ale e tam toho vac
11,nechapem otazku
12,globalizacia svetoveho hospodarstva,
13, to ani srny netusia
14, mno tak to nevem presne ale je to kurz zavysli (fixovany) na svetovych menach (dolar,euro, libra) a je prisposobovany ekonomike danej krajiny
vela stastia
2. hmm tak teraz neviem.. moznos u to tie.. primarny, sekundary, tercialny a kvracialny.. tie oprve dva su vyrobne.. a tie dalsie skor sluzby.. ale inak mala som niekde aj ine delenia.. ale kde to uz neviem
3. ekon. zdroje? asi kapital, poda a praca? to su vstupy do vyroby.. ale asi aj zdroje si myslim.. som dlho nemala ekonomiu
4. noo HNP, HDP, ČDP, ČNP??
5. noo asi od výšky HDP a ďalších vplyvov ako inflácia?
6. nemam ponatia.. ale ked sa to tak vola.. tak je to asik nejaky pomyselny suhrn cien a vydavkov.. z coho potom vyplyva realna cena?? fakt neviem.. len skusam
7. noo v liberalizacii ide o to, ze kazdy ten predajca.. si moze sam urcit cenu sluzieb a yvrobkov, ktore vyraba... a yt si ako spotrebitel mozes vybrat..aa mylsim, ze to ma vyraznu funkciu aj v konkrencii..
8. noo nepamatam si vsetky.. ale tak statny rozpocet moze ziskat peniaze z dani... z nejakych statnych obligacii.. a z grantov a transferov? a pak ich rozdeluje do tych odvetvi.. ako napr. vojenstvo atd..
9. hmm.. asi vyssej efektivite nije?? keby kazdy sam vsetko.. kam by sme dosli?
10. pohladávky, šeky, zmenky, akreditívy
11. to je divná otázka.. ale tak ak chceš podnikať.. musíš byť bezúhonná, vek nad 18 rokov, musíš byť zapísaná v obchodnom registry a viesť su účotvnéctvo
12. tak čo ja viem.. integrácia, teda aj spolupráca, väčšinou trhová ekonomika resp. zmiešaná..
13. noo neviem.. ale európsky menová systém vznikol ako protipól toho druhého amerického asi breton-woodskeho.. a jeho zúčotvacia jednotka bola ECU.. ale to ti asi moc nepomôže
14. noo to bude asi to, že ceny mien na burze sa stále menia
-______________________________________________
Inak asi som moc nepomohla.. si moc toho už nepamätám.. bolo to dávno.. a nechcelo sa mi ísť si po poznámky.. tak len takéto fragmenty z mojej pamäte.. možno je niečo kktina..
Ale uz ti predomnou nieco poradili, tak hadam si z toho nieco vyberies. Ale tiez moc toho neviem ani som si neni ista, a to som vraj maturovala
1, tych ti uz napisali
2, primárny sektor (odvetvia produkcie), sekundárny sektor (stavebníctvo, spracovateľský priemysel), terciálny (druhy služieb, obchod, doprava, spoje), kvarciálny (veda, technika, výskum, zdravotníctvo
Ale kedze je to podla miest, tak by to mohlo byť aj ze mame 8 krajov a 79 okres, fakt neviem
3, ekonomické zdroje:práca, kapitál, prírodné zdroje
4, infrašktúru: výrobné odvetvia - priemysel, poľnohospodárstvo, výrobné služby, stavebníctvo, nákladná doprava
Nevýrobné odvetvia – školstvo, zdravotníctvo, kultúra, šport, osobná doprava, obchod, banky...
5, životná úroveň obyvateľstva – od miery nezamestnanosti, inflácie, sociálnej politiky štátu, ekonomickej situácie...
6, index životných nákladov- vážený priemer individuálnych cien vybraných výrobkov a služieb v dvoch porovnávaných obdobiach, pričom váha ceny každého tovaru odráža ekonomický význam tohto tovaru. = to mám z netu
8, dotácie mozu byt priame a nepriame, ale presne rozdelenie neviem, hlavným prijmom su ale dane
9.deľba práce- osamostatnenie jednotlivých druhov pracovných činností medzi jednotlivcom a skupinou ľudí. Výhody: zvyšuje sa produktivitu práce, umožňuje lepšiu špecializáciu na určitý pracovný výkon, umožňuje ľudom rýchlejšie zapracovanie...
10, dlhodobé cenné papiere – akcie, dlhopisy, podielové listy
11, podnikateľ podnika na vlastnu zodpovednosť, vo vlastnom mene, samostatne... Ale nechapem.
12, svetové hospodárstvo – súhrn všetkých národných hospodárstiev vo svete. Jeho súčasťou je celý systém medzinárodných ekonomických vzťahov medzi nimi. Je založené na medzinárodnej deľbe práce a fungujúcom svetovom trhu.
13, medzinárodný menový fond (MMF) a svetovú banku, ale tipujem...
14, o tom nemam ani ponatia...
2. Primárny sektor (odvetvia produkcie), sekundárny sektor (stavebníctvo, spracovateľský priemysel), terciálny (druhy služieb, obchod, doprava, spoje), kvarciálny (veda, technika, výskum, zdravotníctvo
3. Praca, pôda, kapital
4. Priemysel, polnohosp. obchod, financny sektor, IT a Telekomunik, sluzby,
5. Realny dochodok, cenova uroven,
6. index životných nákladov- vážený priemer individuálnych cien vybraných výrobkov a služieb v dvoch porovnávaných obdobiach, pričom váha ceny každého tovaru odráža ekonomický význam tohto tovaru. = to mám z netu
7. Je to odstranenie regulacie cien, vytvorenie rovnovahy na trhu
8. Dotacie a subvencie, danove ulavy
9. Specializacii na urcity ukon a zdokonalovanie sa v nom
10. Dlhopisy, akcie,
11. Vo vlastnom mene, na vlastnu zodpovednost, samostatne
12. svetové hospodárstvo – súhrn všetkých národných hospodárstiev vo svete. Jeho súčasťou je celý systém medzinárodných ekonomických vzťahov medzi nimi. Je založené na medzinárodnej deľbe práce a fungujúcom svetovom trhu.
13. Europska centralna banka, MMF
14. Je viazany na urcitu menu, alebo kos mien, a moze sa pohybovat len v urcitom rozmedzi x%
Viac otazok na TS, toto len z hlavy a co bolo dobre z tych predchadzajucich odpovedi, keby chces detaily musel by som prehrabat knihy...
» www.tahakyeu.netrix.sk/...
» www.netbox.sk/skola.php...
trebárz "kedy môže Valné zhromaždenie OSN pozbaviť člena OSN členských práv?" (je to všeobecno - politickom prehľade
je ich myslím 20, tak hádam mi vyberú tie, čo som si aspoň prečítala...