Ahojte, vyberám si už dlhšiu dobu nový notebook (cca do 270 eur), ktorý budem každý deň prenášať do práce a vyvstalo mi z toho pár otázok. Zaujímal by ma váš názor. Nemusíte samozrejme odpovedať na všetky, len ak vás nejaká zaujme
1. myslíte si, že ak niekto aktívne používa Photoshop CS5 a Corel Draw (a iné grafické programy), je v dnešnej dobe už 16 GB operačnej pamäte nevyhnutnosť, alebo stačí v pohode aj 8 GB?
2. Je lepší SSD 512 GB alebo kombinácia SSD (malá kapacita len pre OS, grafiku, programy) a klasického disku (1 T ? – počítač budem každý deň prenášať
3. Je lepšia kovová (veľmi ľahká) konštrukcia, alebo notebook, ktorý je pravdepodobne plastový (nemá to uvedené), resp. kov a plast? (v starom plastovom mi napr. pravidelne vypadávali šróbiky)
4. Váha 1,8 kg je dostatočne nízka pre notebook s monitorom 15,6 (ktorý plánujem každý deň prenášať)? Či sú aj ľahšie notebooky s takým monitorom?
Ešte dodatok, ale to už nemusíte čítať:
((Zvažujem najmä tieto dva notebooky Lenovo » www.alza.sk/porovnani.htm?c...
Ten druhý je síce novší, oveľa lepší a dokonca aj lacnejší, ale nevyhovuje mi farba (vidno z boku, že je dosť tmavá a tlačítka tak splývajú s pozadím), takže sa prikláňam K TOMU PRVÉMU, ktorý je už ale dostupný len na jednom eshope.
Prípadne Asus sa mi strašne páči dizajnom aj tým, že tlačítka sú vyvýšené, čo mi veľmi vyhovuje pri písaní (aj doteraz som mala Asus). Ale ten (minimálne na Alze) nie je tak dobrý, tak len pre predstavu, ako vyzerá, ale možno sa inde dajú nájsť aj lepšie podobné Asusy... » www.alza.sk/asus-15-m509dj-...
Disk - asi ideálne 512 SSD (príp. kombinácia)
cena - ideálne do 750 eur
značka: ideálne Lenovo, príp. Asus/Acer/Dell
procesor: min. intel i5 / amd ryzen r5
- Windows 10
- 15,6 monitor
- operačná pamäť min. 8GB
- ideálne aspoň 3 USB vstupy
- vhodný na časté prenášanie: Pevná (v starom mi napr. vypadávali šróbiky pri prenose), ĽAHKÁ a kvalitná konštrukcia, malé rozmery (bez CD vstupu a numerickej klávesnice, aby bol čo najmenší/najľahší)
- podsvietená klávesnica
- full HD monitor
- Vydrz baterie - čo najvyššia
- Matny monitor
Jo a ešte... Úplne mi stačia aspoň čiastkové odpovede na čokoľvek, čo váz z tých otázok (alebo čohokoľvek) trebárs zaujme. A možno to nakoniec pomôže aj niekomu ďalšiemu. Ďakujem moc
no z tých dvoch je vo všetkom lepší ten Lenovo ThinkBook 15 G2 ITL... + ten druhý píše, že ani nie je už v ponuke, tak neviem čo sa tam dá navyberať
1. Myslím, že sa dá kľudne aj s 8, ale 16 je predsa len futureproof
2. Na klasický disk zabudni
3. Záleží...ak je plast kvalitný, tak nevidím problem, ale kov je samozrejme kvalitnejší materiál čo si budeme
4. 2 kilecka nie sú málo na nosenie, ale pri tej velkosti sa moc neposunieš
1. Na graficke programy je vhodná čo najväčšia pamäť RAM. Ano 16GB je nevyhnutnosť ak kupuješ akykolvek notebook či počítač. 8GB ti nebude stačiť. (na chod ok, ale bude ti to chýbať a pri renderovanie alebo praci s grafikou to uvidíš ten rozdiel)
2. Väčšinou sa volí SSD+HDD kvôli tomu že velké SSD je drahé. Ale nebal by som sa isť iba do SSD ,pokial na to maš rozpočet. Často sa mení mechanika v notebooku za SSD aby stary notebook zrychlilo alebo sa pridalo dalšie uložisko. Ale to už tieto nové majú väčšinou 512gb ssd. Takže určite to väčšie SSD
3. ano napriklad ten legion čo som poslal v linku ma vraj 2,3kg a tiež ma 15.6 uhlopriečku takže 1,8 je pomerne malo.
Z tych čo si poslala je pomerne zaujímavý ten za 716€ ... ale ma dve nevyhody.
1. IBA 45w bateria... čo je veľmi málo, napr. tie Lenovo Legiony sa predavaju už s 80w bateriou.
2. Nemá grafickú kartu. Iba integrovanú. Čo na prácu v grafických programoch je celkom povedal by som nutnosť.
Len pri kupe notebookov je vhodne si to aj osobne vyskúšať a pozrieť nejake veci, napr. pustiť zaťažovy program na polhodinku, alebo si ho obzrieť, kuknúť bateriu či vydrží, či nehučia ventilatory jak šialene pozrieť teploty trebars.
ja by som nekupoval nove ntb napr kamoš kupil ntb kt stal 40€ než moj a ma ho ale cca o 40% slabši, k tej ramke na hentie programy určite 16 gb aj v škole sme mali 16 gb a na taky 3d program to bolo akurat a hl aj do buducnosti
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
1. myslíte si, že ak niekto aktívne používa Photoshop CS5 a Corel Draw (a iné grafické programy), je v dnešnej dobe už 16 GB operačnej pamäte nevyhnutnosť, alebo stačí v pohode aj 8 GB?
2. Je lepší SSD 512 GB alebo kombinácia SSD (malá kapacita len pre OS, grafiku, programy) a klasického disku (1 T ? – počítač budem každý deň prenášať
3. Je lepšia kovová (veľmi ľahká) konštrukcia, alebo notebook, ktorý je pravdepodobne plastový (nemá to uvedené), resp. kov a plast? (v starom plastovom mi napr. pravidelne vypadávali šróbiky)
4. Váha 1,8 kg je dostatočne nízka pre notebook s monitorom 15,6 (ktorý plánujem každý deň prenášať)? Či sú aj ľahšie notebooky s takým monitorom?
Ešte dodatok, ale to už nemusíte čítať:
((Zvažujem najmä tieto dva notebooky Lenovo » www.alza.sk/porovnani.htm?c...
Ten druhý je síce novší, oveľa lepší a dokonca aj lacnejší, ale nevyhovuje mi farba (vidno z boku, že je dosť tmavá a tlačítka tak splývajú s pozadím), takže sa prikláňam K TOMU PRVÉMU, ktorý je už ale dostupný len na jednom eshope.
Prípadne Asus sa mi strašne páči dizajnom aj tým, že tlačítka sú vyvýšené, čo mi veľmi vyhovuje pri písaní (aj doteraz som mala Asus). Ale ten (minimálne na Alze) nie je tak dobrý, tak len pre predstavu, ako vyzerá, ale možno sa inde dajú nájsť aj lepšie podobné Asusy... » www.alza.sk/asus-15-m509dj-...
A ako najlepší z Alzy mi bol mojim známym doporučený tento Acer: » www.alza.sk/acer-aspire-5-p... )
Ďakujem moc za akékoľvek odpovede (na prvé otázky) alebo rady, čokoľvek!
Disk - asi ideálne 512 SSD (príp. kombinácia)
cena - ideálne do 750 eur
značka: ideálne Lenovo, príp. Asus/Acer/Dell
procesor: min. intel i5 / amd ryzen r5
- Windows 10
- 15,6 monitor
- operačná pamäť min. 8GB
- ideálne aspoň 3 USB vstupy
- vhodný na časté prenášanie: Pevná (v starom mi napr. vypadávali šróbiky pri prenose), ĽAHKÁ a kvalitná konštrukcia, malé rozmery (bez CD vstupu a numerickej klávesnice, aby bol čo najmenší/najľahší)
- podsvietená klávesnica
- full HD monitor
- Vydrz baterie - čo najvyššia
- Matny monitor
1. Myslím, že sa dá kľudne aj s 8, ale 16 je predsa len futureproof
2. Na klasický disk zabudni
3. Záleží...ak je plast kvalitný, tak nevidím problem, ale kov je samozrejme kvalitnejší materiál čo si budeme
4. 2 kilecka nie sú málo na nosenie, ale pri tej velkosti sa moc neposunieš
lenovo Legion, ale je trochu nad tvoj rozpočet
2. Väčšinou sa volí SSD+HDD kvôli tomu že velké SSD je drahé. Ale nebal by som sa isť iba do SSD ,pokial na to maš rozpočet. Často sa mení mechanika v notebooku za SSD aby stary notebook zrychlilo alebo sa pridalo dalšie uložisko. Ale to už tieto nové majú väčšinou 512gb ssd. Takže určite to väčšie SSD
3. ano napriklad ten legion čo som poslal v linku ma vraj 2,3kg a tiež ma 15.6 uhlopriečku takže 1,8 je pomerne malo.
Z tych čo si poslala je pomerne zaujímavý ten za 716€ ... ale ma dve nevyhody.
1. IBA 45w bateria... čo je veľmi málo, napr. tie Lenovo Legiony sa predavaju už s 80w bateriou.
2. Nemá grafickú kartu. Iba integrovanú. Čo na prácu v grafických programoch je celkom povedal by som nutnosť.
Napr. takéto niečo z bazáru by bolo v tej cenovej relacii dosť dobré. » pc.bazos.sk/inzerat/1211626...
Len pri kupe notebookov je vhodne si to aj osobne vyskúšať a pozrieť nejake veci, napr. pustiť zaťažovy program na polhodinku, alebo si ho obzrieť, kuknúť bateriu či vydrží, či nehučia ventilatory jak šialene pozrieť teploty trebars.