Čo si na tom linku chcel upresňovať? Máš tam download sekciu a v nej to je rozdelené podľa procesoru a operačného systému. Tak si spomeniem, aký mám procesor, nájdem si k tomu 64-bit Win a nepýtam sa blbosti.
@peavey v prvom rade taguj, ľudia nečítajú spätne všetko, kde raz reagovali.
Pre lamy a lenivých: vpravo Download > Win32, Win64 and WinCE > SourceForge > Win32 > 2.6.0 > fpc-2.6.0.i386-win32.exe (je to 32-bit, takže ide na 32- aj 64-bit).
Alebo pre úplne najväčšie lamy a najlenivejších rovno:
A ak potrebuješ pustiť niečo naozaj 16-bitové (napríklad ten starý Turbo Pascal) bez existujúcej 32-bit verzie (ktorú by x64 už zvládlo), tak máš stále k dispozícii aj opensource x86 emulátor DosBox:
@night aj to mi napadlo a preto tá moja otázka pôvodne mala končiť upozornením (Budeš to mať veľmi ťažké), ale potom mi prišlo že to znie príliš povýšenecky a odsudzujúco, tak som ju tam nedal
@sveter Borland Turbo Pascal 7.0 (ktorý sa tuším stále používa na školách) by mu naozaj (bez toho 32-bit emulátora DOSBox) nešiel, pretože je to ešte starý 16-bitový softvér (a to sa spustí len na 16- alebo 32-bitovom systéme) a notebooky, ktoré sa predávajú so 4GB RAM (čiže drvivá väčšina dnešných), majú 64-bitový Windows, ktorý pustí už len 64- alebo 32-bitový program, nie 16-bitový. (Nutnosť 64-bitového Windowsu je pri novších počítačoch preto, že 32-bitový vie používať len necelé 3.5GB RAM).
XP-čka sa zase predávali takmer vždy iba 32-bitové, lebo ani omylom nehrozilo, aby v tej dobe mali typické mainstream notebooky 4GB RAM. Preto na starých školských počítačoch (alebo aj lacných nových, ktoré majú len 2-3GB RAM a teda väčšinou len 32-bitový Windows, lebo ten im stačí) to stále ide.
To, čo som mu poslal hore, je nový 32-bitový FreePascal, nie pôvodný 16-bitový od Borlandu. To už teda aj na 64-bitovom systéme ide.
@night váá ty si jaký kúzelník som si to stiahla a (zatiaľ) funguje!
a keď už si taký inteligentný, nechceš mi ešte poradiť?
bo, viem že existuje nejaká klávesová skratka na zmenu klávesnice v pascale, ak vieš čo myslím... ale ja si ju nepamätám
a ešte by som potrebovala vedieť, že ja mám na ntb na klávesách F1, F2 atď rôzne skratky, napríklad F5 zhasne monitor, ďalšou sa vypína zvuk a tak... a potrebovala by som vedieť jak si to prepnúť na to, aby sa mi udialo to, čo robí tá F1 alebo F2, chápeš?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Hm?
čo viac chceš?
Pre lamy a lenivých: vpravo Download > Win32, Win64 and WinCE > SourceForge > Win32 > 2.6.0 > fpc-2.6.0.i386-win32.exe (je to 32-bit, takže ide na 32- aj 64-bit).
Alebo pre úplne najväčšie lamy a najlenivejších rovno:
» sourceforge.net/projects/freepa...
A ak potrebuješ pustiť niečo naozaj 16-bitové (napríklad ten starý Turbo Pascal) bez existujúcej 32-bit verzie (ktorú by x64 už zvládlo), tak máš stále k dispozícii aj opensource x86 emulátor DosBox:
» sourceforge.net/projects/dosbox...
no jo som lama ale aj taky musia byt
XP-čka sa zase predávali takmer vždy iba 32-bitové, lebo ani omylom nehrozilo, aby v tej dobe mali typické mainstream notebooky 4GB RAM. Preto na starých školských počítačoch (alebo aj lacných nových, ktoré majú len 2-3GB RAM a teda väčšinou len 32-bitový Windows, lebo ten im stačí) to stále ide.
To, čo som mu poslal hore, je nový 32-bitový FreePascal, nie pôvodný 16-bitový od Borlandu. To už teda aj na 64-bitovom systéme ide.
Skúšala som všetky pascale, keré som našla na nete, aj profesor na kole nám dával také, ktoré by mali fungovať a nič, tak neviem
a keď už si taký inteligentný, nechceš mi ešte poradiť?
bo, viem že existuje nejaká klávesová skratka na zmenu klávesnice v pascale, ak vieš čo myslím... ale ja si ju nepamätám
a ešte by som potrebovala vedieť, že ja mám na ntb na klávesách F1, F2 atď rôzne skratky, napríklad F5 zhasne monitor, ďalšou sa vypína zvuk a tak... a potrebovala by som vedieť jak si to prepnúť na to, aby sa mi udialo to, čo robí tá F1 alebo F2, chápeš?
prepáč, že ťa takto zneužívam