Ahojte,idem študovať do Trnavy a rodičia mi budú platiť 240€ na podnájom a dávať 200€ na stravu z hľadiska že budem na vysokej neviem či budem stíhať aj brigádu ale uz si nejakú hľadám myslíte že sa bude dať vyžiť z 200€ na mesiac s tým že si máte aj variť a domov ísť nemôžete stále lebo bývate strašne ďaleko ?
A koľko by si chcel na stravu? Podľa mňa to máš dosť luxus že ti dajú toľko peňazí ešte keď ti aj nájom platia.. niekedy sa z 200€ musí uživiť 3 clenna rodina..
200 je podla mna fakt uplne, ze dost ako hovori @3 ... pokial si teda budes varit a nebudes chodit len po restauraciach, lebo to sa vie predrazit v takomto pripade
no ja napr studujem v ba a zijem z nejakych 120eur mesacne (kam ratam stravu, dopravu, veci do skoly, obcas nejaku kavicku, oblecenie, kino...), takze 200eur mas pozehnane urcite
Určite áno, ja keď som ešte spĺňal podmienky polosiroty som dostával do 150€ a aj som zaplatil privát alebo keď sa podarilo že mi dali, tak intrák, školské obedy, poplatky ako paušál, školské poplatky (poplatky za knihy keď som si kupil a čo prišlo benzín do auta, dopravu atď.) ...no a ešte z toho aj potraviny a žil som vystačilo mi a ešte mi aj zostalo čosi z toho ...keď mi to skončilo, tak som ešte skromnejšie dokázal žiť, knihy som si požičiaval, chodil lacnejšou dopravou, obmedzoval auto ...takže taký peniaz to je luxus
@narazuvzdornaa ale tak hádam mu nemajú rodičia dotovať aj zábavy a chodenie po baroch, keď všetky základné veci bude mať zabezpečené bez toho, aby pohol prstom
maval som aj omnoho menej... a aspoň sa naučíš šetriť, ak si nenájdeš brigádu možno neuveríš, ale existujú dnes napr. aj rodiny, ktoré vyžijú z 500 evry mesačne
@sasi2680 cjvm ja to celkom takto nevidim, to je vec kazdej rodiny, jak sa dohodnu.. proste od niekoho sa ocakava, ze si plusminus vsetko zaplati sam, niekomu pokryju rodicia veci nevyhnutne pre zivot a niekomu daju aj na rozhadzovanie
Ja som mala na Vs k dispozicii dost podstatne viac ako 200 eur teda, a sice som potom aj dost sama zarabala k tomu (z coho som zivila niekolko rokov dalsiu osoby a setrila), ale nemam rada taky postoj, ze student ma byt chudobny a studenti, ktorym prispievaju rodicia, vyciciavaju svoju rodinu atd
Sak jasne, ze ked je prijem domacnosti osemsto eur a su dve deti v studentskom veku, tak sa neda, ale tuto zakladatelovi rodicia mu to zjavne sami navrhli
ano vsetci ste zili z toho, co ste nasli pod oknami intraku a zo styroch eur a balicka vreckoviek na mesiac, a treba sa naucit, o com je zivot, lebo existuju aj chudobni ludia
Fakt wtf, ja poznam dost vela dost chudobnych ludi a neviem jak by im pomohlo, kebyze vsetci ziju tak skromne, ako je len fyzicky mozne
@narazuvzdornaa nie ale proste som dospely clovek, hej, studujem, ale preco by mi rodicia mali platit volnocasove aktivity oblecenie mi ofc kupovali, na jedlo som mala pohodlne mnozstvo penazi, ked som chcela navyse sla som robit. Nemala som pocit, ze by som bola nejak ukracovana alebo zila z toho, co najdem pod oknami.
Ty kokos, máš 26 a rodičia ti budú platiť pomaly 500 mesačne? Z 200€ som mal 6 jedál denne keď som žral podľa jedálnička, nehovoriac o tom, že ani nevieš koľko cca minieš na jedlo
@staphylococcus ok vsak nemusi 20+ rocny clovek od rodicov chciet nejake luxusne veci/zazitky, nakladne aktivity, ale tak ten studujuci clovek je v priprave na povolanie. K normalnej kvalite zivota cloveka v Europe patri aj vlastnit nejake veci a kusok spolocensky zit, a ak si to moze dovolit (hoci z budgetu svojich rodicov, alebo to je jedno odkial, sak neokrada babicky v rade pred lekarnou), tak why not
Pripustam, ze som asi zila v riadnej bubline, ale napr z mojich kamaratov (o ktorych viem take info) takmer kazdeho stal zivot mimo domova pocas studia dobrych par stovak mesacne, a napriklad z mojich VS spoluziakov prakticky nikto* nepracoval pocas semestra, pokial prechadzal studium v riadnej dlzke, a kazdy isiel samozrejme obcas do krcmy/na diskoteku/do kina/whatever
@narazuvzdornaa idk tak to zijem asi tiez v strasnej bubline, lebo doteraz som mala pocit, ze to, co tu tvrdim je taky standard. Akoze, mala som okolo seba par ludi, ktorych rodicia podporovali takpovediac bez limitu, ale ovela viac ludi malo a este stale vo vela pripadoch aj ma skoly sa netykajuce prace pretoze chcu svojich rodicov zatazovat co najmenej/rodicia nie su schopni alebo ochotni im sponzorovat diskoteky a kokotiny.
Akoze, z ludi co poznam som to mala ja este fakt velmi komfortne.
@narazuvzdornaa K priprava na povolanie a taktiez aj na zivot sluzi ovela viac ked sa clovek vie sam vybudovat, skusat rozne prace a zistovat co ho bavi. Nedvihnut ani palcom 5 rokov ale len sa doma biflit knizky tak si podla mna menej pouzitelny ako bezdomovci ktori sa snazia viac v zivote nieco dokazat
@helloxd okej neviem jak sme dosli od toho, ci sa da najest za 200 eur k tomu, ze absolvent je menej jak bezdomovec, ale aj ja som sa tusim kus rozohnila
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
a este ti polovica ostatne.
Ja som mala na Vs k dispozicii dost podstatne viac ako 200 eur teda, a sice som potom aj dost sama zarabala k tomu (z coho som zivila niekolko rokov dalsiu osoby a setrila), ale nemam rada taky postoj, ze student ma byt chudobny a studenti, ktorym prispievaju rodicia, vyciciavaju svoju rodinu atd
Sak jasne, ze ked je prijem domacnosti osemsto eur a su dve deti v studentskom veku, tak sa neda, ale tuto zakladatelovi rodicia mu to zjavne sami navrhli
ano vsetci ste zili z toho, co ste nasli pod oknami intraku a zo styroch eur a balicka vreckoviek na mesiac, a treba sa naucit, o com je zivot, lebo existuju aj chudobni ludia
Fakt wtf, ja poznam dost vela dost chudobnych ludi a neviem jak by im pomohlo, kebyze vsetci ziju tak skromne, ako je len fyzicky mozne
Pripustam, ze som asi zila v riadnej bubline, ale napr z mojich kamaratov (o ktorych viem take info) takmer kazdeho stal zivot mimo domova pocas studia dobrych par stovak mesacne, a napriklad z mojich VS spoluziakov prakticky nikto* nepracoval pocas semestra, pokial prechadzal studium v riadnej dlzke, a kazdy isiel samozrejme obcas do krcmy/na diskoteku/do kina/whatever
Akoze, z ludi co poznam som to mala ja este fakt velmi komfortne.