USA neni zrovna najlepsi priklad asi 1/3 obyvatelov USA nema zdravotne poistenie to znamena ze ked sa im nieco stane bud zaplatia cash alebo maju smolu,Kanada je tisic krat lepsia v kazdom smere
@xiao a to mas z kade take uzasne cisla? NEVERIM ze smradlavy smetiar zarobi za mesiac 4 000 $... za rok to uz hej... si zober 4000 / 12 = 333,33 $... chlape, ja zarobim viac za mesiac na brigade pri minimalnej mzde a to mam poistku zaplatenu, ked uz som pri tom...
inac tie veci o zdravotnom systeme USA pekne ukazuje Michael Moore vo svojom filme Sicko... zaujimava podivana. V USA poistovne naozaj nepreplatia nic, pokial na to nemas fakt super dovod. A nemaju problem NEuzavret so zenou poistku, ked uz porodila dieta s rizikovym tehotenstvom...
aj tak v usa je vysia zivotna uroven. ved...ceny maju nizsie a platy k ich cenam zhruba primerane. ostatne v takom nemecku ma nezamestnanii vysiu podporu, ako pracujuci na slovensku plat
K zdravotnému poisteniu. Zdravotné poistenie v USA je DOBROVOĽNÉ!!! @hetfield teoreticky sa ten, čo mu firma neplatí zdravotné poistenie, môže poistiť sám.
Áno 1/3 američanov nemá zdravotné, ale všetko sa dá kúpiť. To je ako u nás napr. poistenie domu - môžeš ho mať, nemusíš ho mať. A tiež by sme mohli povedať "a keď sa potom niečo stane..."
no amerika je ovela lepsia v platoch podla mna ale to len v pripade ze clovek pracuje v dobrej firme kde si ho ako zamestnanca vazia a aj si ho zaplatia aby ho nestretili ... ale taky priemerny clovke co tam robi smetiara zaraba asi tolko ze z toho proste ledva vyzije ... no klasika v tom by som rozdieli voci SVK nehladal
pozri sa ako sa im dobre zije a vlastne vytvorili hospodarsku krizu. Vo svajciarsku su dobre platy aj zivotna uroven, takisto aj napr. v australii. V amerike by som dlhodobo zit urcite nechcel nikdy
smetiar 4000 mesacne hej? no nemusim byt zrovna genius, aby som vedel, ze je to strasna picovina...
mnoho ludi tam le chodi z roboty do roboty (viac pracovnych postov) aby sa vobec uzivili..takze pokial nieje smetiar nejaka turbo vysoko hodnotena pozicia..a myslim, ze nieje, tak tomu moze uverit iba debil
nemôžeš porovnávať USA ako celok, každý vie že sú tam velmi velke regionálne rozdiely, a najlepšie zarabajúci v USA su zubáry, myslím že niečo okolo 300 k dolárov ročne.....
@Hetfield to je pravda, minule bol v správach rozhovor s manželským párom pôvodom zo slovenska ale žijúci v amerike a zubár je tam taký drahý že tým ľudom sa viac oplatilo priletieť na slovensko a tu si dať spraviť zuby (newiem čo presne) akoby si ich mali dať spraviť v amerike
No ale nemožeš porovnávať Slovensko a USA pretože v USA budú isto vysoké služby tak ako aj v Nemecku krstný dostáva 2500€ , lenže stohomu ide 2000 na nájom bytu . Pokial by služby neboli drahé tak peniaze by stratili svoju hodnotu . Čiže platy sú primerané lebo ked si vezmeš tak tu robia na stavbe cigáni a v Nemecku vzdelaný ludia.
No veru u zubara v amerike nemate problem nechat aj pol rocny plat znami si tiez radsej chodievali robit zuby spat na slovensku za 1/2 tej ceny (v tom bola zahrnuta aj cena spiatocne letenky )
Našiel som to v knihe New Headway - Intermediate, v kapitole Well payed job. Boli tam dva povolonia - smetiar a roznášač novín. Písali, že sú to jedny z najlepšie platených miest. I keď naša profka hovorila, že robila v New Yorku 16 hodín denne a zarábala 4.000 dolárov. Takže ani jej sa ten fakt nepozdával, ale očividne to tak je, alebo aspoň pred krátkym časom bolo.
@Ava33 a @Lucinkahc , nechcem ísť do Ameriky, lebo žiť tam nie je nič moc, ale nepáči sa mi ekonomický rozdiel medzi nami a inými krajinami vôbec, pričom máme na to, aby sme si žili viackrát lepšie.
Bola som v New Yorku asi pred pol rokom a viem ze zenska v banke zaraba 1500 dolarov mesacne a robi tam len preto lebo ma zdravotne poistenie, ktore ti neplati kazdy zamestnavatel pretoze stoji cca 400 dolarov mesacne, tak tazko uverim tomu ze smetiar zarobi tolko. A treba si hlavne uvedomit ze v USA nikto nic nema, vsetko maju na hypoteku a ked splatia vsetky ucty tak im nic nezostane. A ak nahodou nemaju na splatky tak idu na ulicu. Je len velmi malo americanov ktorí maju nieco odlozene na ucte. Vacsina z nich nikdy nebola na dovolenke mimo svojho statu a o tom ze by niekdy isli do Europy len snivaju (iked vacsina ani nevie kde Europa lezi) ...
Netreba zabúdať, že smetiarstvo je rizikové povolanie... Možnosti otravy a nákazy, plus heavy machinery, ako to nazývajú američania... Ja by som tomu aj uveril.
@seagull1 zjebista 333 dolarov mesacne tebe jebe maximalne mame tu dajakeho narodniara ... moj krasny tam su 10 nasobne platy ako na Slovensku ... naco tu pises picoviny.... len sa strapnujes
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
inac tie veci o zdravotnom systeme USA pekne ukazuje Michael Moore vo svojom filme Sicko... zaujimava podivana. V USA poistovne naozaj nepreplatia nic, pokial na to nemas fakt super dovod. A nemaju problem NEuzavret so zenou poistku, ked uz porodila dieta s rizikovym tehotenstvom...
a asi tomu budes musiet uverit. hladal som v roznych zdrojoch a napriklad v NY som mensi rocny plat smetiara ako 50k $ nenasiel
je to ale hrubého takže po odčítaní dane je to ešte menej. Je to omnoho viac ako na SK ale tých 60 000 ste neviem z kade vzali.
www.mesec.cz/clanky/kde-se-v-usa-vyplati-pracovat/
Áno 1/3 američanov nemá zdravotné, ale všetko sa dá kúpiť. To je ako u nás napr. poistenie domu - môžeš ho mať, nemusíš ho mať. A tiež by sme mohli povedať "a keď sa potom niečo stane..."
mnoho ludi tam le chodi z roboty do roboty (viac pracovnych postov) aby sa vobec uzivili..takze pokial nieje smetiar nejaka turbo vysoko hodnotena pozicia..a myslim, ze nieje, tak tomu moze uverit iba debil
USA nezažilo komunizmus, s USA sa nedá porovnávať
Smetiarom môžeš byť ešte aj ty, ak budeš v živote potrebovať peniaze a starať sa sám o seba - a inak to nepôjde
" V porovnaní s slovenskou minimálnou mzdov a s poplatkami a cenami je to trochu neprestaviteľný rozdiel. Čo myslíte?"
Pracujú výlučne len v noci a je to tam dosť náročné...
...ale i tak sa pýtam, no a?
@Ava33 a @Lucinkahc , nechcem ísť do Ameriky, lebo žiť tam nie je nič moc, ale nepáči sa mi ekonomický rozdiel medzi nami a inými krajinami vôbec, pričom máme na to, aby sme si žili viackrát lepšie.
Bola som v New Yorku asi pred pol rokom a viem ze zenska v banke zaraba 1500 dolarov mesacne a robi tam len preto lebo ma zdravotne poistenie, ktore ti neplati kazdy zamestnavatel pretoze stoji cca 400 dolarov mesacne, tak tazko uverim tomu ze smetiar zarobi tolko. A treba si hlavne uvedomit ze v USA nikto nic nema, vsetko maju na hypoteku a ked splatia vsetky ucty tak im nic nezostane. A ak nahodou nemaju na splatky tak idu na ulicu. Je len velmi malo americanov ktorí maju nieco odlozene na ucte. Vacsina z nich nikdy nebola na dovolenke mimo svojho statu a o tom ze by niekdy isli do Europy len snivaju (iked vacsina ani nevie kde Europa lezi) ...