Prosim vas poradte mi mam nainstalovani windows na nootbooku ale neviem jak mam zistit driveri ktore mam stiahnut mozte mi poradit? niake sposobi a zevraj existuje niaky softvar ktori po nainstalovani to zisti poradte pls dakujem ..
Prvá možnosť: Pokial si si zakúpil nový Notebook, mal by si mať automaticky predinstalovaný operačný systém OS najčastejšie Windows Vista z OEM licenciou samozrejme aktivovanou a plnohodnotnou na používanie.
Driveri su tam už nakonfigurované a pripravené na používanie. Výrobcovia vytváraju teraz obnovovacie disky, ktoré po pripadnom zlyhani systemu a potrebnej preinstalacii obnovia system, vytvoria novú inštalaciu a popri instalacii sa nakonfiguruju aj jednotlive drivery a po dokončení instalacie, je system pripraveny na použivanie.
(Pri obnovovacej instalacii je potrebne všetky dolezité udaje zalohovať na nejaký externák a ten vypojiť este pred instalaciou, ako aj všetky takéto zariadenia).
Druhá možnosť: Preinstaloval si si systém z nejakého pirátskeho dvd(cd), pripadne naistaloval novú instalaciu systému windows, ktorý však nedetektoval všetky drivery.
Drivery si mozeš nájsť priamo cez stránku vyrobcu, ktorý by mal poskytovať driveri (bezplatne) potrebné k jednotlivým laptopom a Osystémom na svojej oficialnej stránke.
Na lokalite: Windows Update, pomocou vyhladania hardwaru cez lokalitu windows update.
Alebo si pozri v Správcovi aké driveri ohlasuju upozornenia a nasledovne vyhladaj driveri niekde inde v lokalite internetu.
Nechapem, prečo niektory ludia špekulujú z instalaciami windowsu, ked nevedia ani len ako zohnať drivery.
Podla mojho názoru, Vista je lepší systém ako Windows XP resp z Vistou sa pracuje dynamickejšie a nikdy som nemal problem z kompatibilitou alebo systemove problemy.
Na nove notebooky, je skutočne lepšie použivať Vistu.
Ak správne chápem že na nový notebook určený pre vistu ste nainštalovali iný windows (napr. xp) tak k tomu ani drivery nemusíš zohnať, oficiálne by ani nemali existovať, takže odporúčam dať tam tú vistu...
@tenpatic Si snáď prvý človek ktorý označil vistu za schopnú a ktorého práca s počítačom je určite viac než simsovia, písanie referátov vo worde a Birdz
po porve xD lovece gramatikaaaaaa
a po druhe xD
hm windows bez nainstalovaneho OS??
no nic moc...
ale ak mas vistu.. tam je vsetko uplne odkrokovane jednoduche xD
a drivery hmm... ovladaci panel.. atd xD
ale vista od teba pyta xD ked nieco nove strcis co PC ze nainstalovat ovladac z cd alebo stiahnut... a ono by to malo ist... ale vazne musis mat CD pri booku s drivers xD
drzim prst xD
sorrac za amaterizmus xD
a skutocne nechapem xD ako si dokazal nainstalovat vistu xD a nedokazes nainstoalovat drivery xD co su v uplne jednoducho dostupne xD ak mas originalny OS xP
@14 Ja označujem Vistu ako veľkú kokotinu /: prežil som s ňou dva týždne po tom čo som dostal nový book a chcel som zachovať tu originalitu novosti... Ale po dvoch týždňoch som sa vrátil ku kombinácii XP a Linux ubunta.
@19 Nevyvracaj moje tvrdenie, ja viem že to je v nej...
Niekomu sa možno vyčačkaná Vista s priehľadnými okienkami páči, no ja v tom nevidím nič iné iba zaťažovanie systému.
@12 Vistu som si nakonfiguroval a optimalizoval, používam legálny software a nemám absolutne žiadne problemy v žiadnom smere. Práca je pružnejšia a rychlejšia ako z Xpčkom. Ale záleži aj na akom stroji Vistu preváckuješ. Samozrejme že by som si nenaistaloval Vistu keby som mal napr v počítači resp v laptope: 1,6GHz procesor : a 512ram.
@27 Ty nepochybuj o mojej mašine mne beží (alebo by bežala) Vista v pohode. Ale nechcem niečo čo je pre mňa zbytočné. Akože všetko nové čo je na Viste a nieje na XP je pre mňa nepoužiteľné. Proste stavali na vývoji (pre mňa) hlúposti. A mne sa jednoduché XP páči, za toľko rokov som si naňho veľmi zvykol. A páči sa mi na nej hlavne to že nepotrebuje žiadne požiadavky, proste beží z ničoho a veľmi jednoducho.
pred nedavnom som pocul taku skratku, ze UTFG (use the " " Google ). tiez som mal na nb povodne vistu (pre informaciu niektorych, drivre su zvlast, oemm verzia neznamena ze ma v sebe integrovane drivre, to by sa s tym museli vela hrat, keby ku kazdej znacke nb mali napalovat vistu s inymi driverami ), no ked nahodis xp, staci trochu hladat na google, zadaj presny nazov svojho nb, dalej co hladas a uz sa len preklikavaj a stahuj
@mindwipe - Aj tak sa mi to zdá podivné - myslím že ešte stále väčšina ľudí čo používajú počítače nie je schopná riešiť kvôli sprevádzkovaniu veci ako zháňanie driverov. Takže pri kúpe notebooku by som očakávala že pokiaľ už tie drivery nie sú aj natiahnuté v systéme, tak aspoň k tomu dostanem CD...
P.S.: Nie je to tak celkom jednoduché, s bratrancom sme sa celý jeden večer snažili vygúgliť driver na wifi kvôli sprevádzkovaniu linuxu na novom notebooku a popravde sme pri tom googlení nezistili ani čo presne je tam za zariadenie... nieto ešte nájsť k tomu ovládač...
Ten linux mi vtedy našiel len asi 75% zariadení a niektoré našiel ale nevedel zistiť čo sú to zač... windows som tam natiahnutý nemala a tieto detailné informácie som nevidela ani v papieroch
napisem to jak u dementnych lebo niekedy mam pocit ze to tak s uzivatelmi PC je.
a co tak dat do googlu nazov vyrobcu? co sa stane?hodi mi to odkaz na stranku vyrobcu.kliknem nan.najdem tam polozku SUPPORT alebo download pokukam stranku isto tam niekde bude ze vyberte model vyrobku tak si NB otocis pekne alebo zvrchu na nalepke najdes aky model to je ...tam si ho na stranke najdes.ono ti to najde potom na stiahnutie pre tvoj NB drivery a utility.ty si vyberies system pre aky potrebujes napr WIN XP ...zriedi zoznam...a potom uz len postahujes jednotlive drivery do pc a nainstalujes ich.tazke?lool sak ludia rozmyslajte uz prosim vas!
@djdaniels Z čírej zvedavosti som tento postup použila asi deň po kúpe notebooku. Našla som ho na stránke výrobcu, našla som tam ten support a boli tam aj ovládače. Ale len pre vistu a tie som k notebooku dostala aj na CD-čku
@35 s tym som sa stretol malokedy ale moze sa stat hlavne ak ide o uplne novy model NB..casom by tam pribudnut mali...dalsou moznostou vsak je pohladat iny model NB s rovnakym chipsetom a pouzit jeho ovladace na chipset..potom najst nejaky co pouziva rovnaky graficky chip a nainstalovat a takto vsetky zariadenia...
@36 Problém je v tom, že oficiálne by k tým novým notebookom (resp. k ich väčšine) ovládače na XP ani existovať nemali (volám to násilné šírenie visty)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
Driveri su tam už nakonfigurované a pripravené na používanie. Výrobcovia vytváraju teraz obnovovacie disky, ktoré po pripadnom zlyhani systemu a potrebnej preinstalacii obnovia system, vytvoria novú inštalaciu a popri instalacii sa nakonfiguruju aj jednotlive drivery a po dokončení instalacie, je system pripraveny na použivanie.
(Pri obnovovacej instalacii je potrebne všetky dolezité udaje zalohovať na nejaký externák a ten vypojiť este pred instalaciou, ako aj všetky takéto zariadenia).
Druhá možnosť: Preinstaloval si si systém z nejakého pirátskeho dvd(cd), pripadne naistaloval novú instalaciu systému windows, ktorý však nedetektoval všetky drivery.
Drivery si mozeš nájsť priamo cez stránku vyrobcu, ktorý by mal poskytovať driveri (bezplatne) potrebné k jednotlivým laptopom a Osystémom na svojej oficialnej stránke.
Na lokalite: Windows Update, pomocou vyhladania hardwaru cez lokalitu windows update.
Alebo si pozri v Správcovi aké driveri ohlasuju upozornenia a nasledovne vyhladaj driveri niekde inde v lokalite internetu.
Podla mojho názoru, Vista je lepší systém ako Windows XP resp z Vistou sa pracuje dynamickejšie a nikdy som nemal problem z kompatibilitou alebo systemove problemy.
Na nove notebooky, je skutočne lepšie použivať Vistu.
a po druhe xD
hm windows bez nainstalovaneho OS??
no nic moc...
ale ak mas vistu.. tam je vsetko uplne odkrokovane jednoduche xD
a drivery hmm... ovladaci panel.. atd xD
ale vista od teba pyta xD ked nieco nove strcis co PC ze nainstalovat ovladac z cd alebo stiahnut... a ono by to malo ist... ale vazne musis mat CD pri booku s drivers xD
drzim prst xD
sorrac za amaterizmus xD
Niekomu sa možno vyčačkaná Vista s priehľadnými okienkami páči, no ja v tom nevidím nič iné iba zaťažovanie systému.
@17 v tom prípade by ale drivery mali byť nainštalované...
ale aj tak: UNIX rulez!
@17 Na notebooku s predinštalovaným OS by mali byť nainštalované aj ovládače...
P.S.: Nie je to tak celkom jednoduché, s bratrancom sme sa celý jeden večer snažili vygúgliť driver na wifi kvôli sprevádzkovaniu linuxu na novom notebooku a popravde sme pri tom googlení nezistili ani čo presne je tam za zariadenie... nieto ešte nájsť k tomu ovládač...
a co tak dat do googlu nazov vyrobcu? co sa stane?hodi mi to odkaz na stranku vyrobcu.kliknem nan.najdem tam polozku SUPPORT alebo download pokukam stranku isto tam niekde bude ze vyberte model vyrobku tak si NB otocis pekne alebo zvrchu na nalepke najdes aky model to je ...tam si ho na stranke najdes.ono ti to najde potom na stiahnutie pre tvoj NB drivery a utility.ty si vyberies system pre aky potrebujes napr WIN XP ...zriedi zoznam...a potom uz len postahujes jednotlive drivery do pc a nainstalujes ich.tazke?lool sak ludia rozmyslajte uz prosim vas!