Aké máte skúsenosti s takými možno trošku netypickými potravinami, chcela by som skúsiť niečo nové. Mala som namysli napríklad kuskus, quinoa, špargla, pohánka....
Napíšte vaše skúsenosti, rady, recepty, ktoré chutili a, ktoré nie?
pohánku som mával rád naklíčenú, teraz ju adorujem skôr ako rastlinu. tradícia jej pestovania v týchto končinách siaha do 13. storočia (min.), čo je dlhšie, než zemáky a nedávno prešľachtená pšenica, etc.
quinoa bola najdostupnejšou potravinou domácich ( Bolívijčanov, etc.), kým z nej foodies z prvého sveta neurobili svoje drahé, exkluzívne superfood.
špargľa je squelá, hlavne surová či odšťavnená, ale teraz nie je jej sezóna.
O spargli nic neviem, ale inak vsetky hentie vecicky sa daju spravit na taky ten "kasovity" sposob a ide len o to, ako to o chutis (tym nemyslim vegetu ...recepty presne neviem, ale vzdy za nieco najde na tych healthy blogoch
kuskus je super tak ako aj bulgur, s quinoou (neviem ako to vyskloňovať) som sa ešte nestretla, ale mýlim si ju s chia a chia sú fajn, a môžeš skúsiť aj karob ( ten mi chutí len s banánom), goji (nechutia), agáve (mňam), cicer, morské riasy, stevia ..
Z Quinoy som robil raz fašírky (nepodarili sa mi) a pri varení to smrdelo ako mak. Ale keď sa to podáva ako príloha, tak to nemusí byť zlé.
Stévia je totálny humus. Síce môže mať isté zdravotné benefity, ale ja si na ten typ sladkosti nemôžem zvyknúť.
Omnoho lepšia voľba pre mňa je Xylitol... Chutí to ako chladivý cukor, má nízky glykemický index, nekazí zuby a má menej kalórií ako normálny cukor. Ale pri prehnanej konzumácií môže spôsobiť hnačky.
Odporúčam tiež pufovaný amarant, hlavne do cereálií.
(Existuje web, na ktorom si zložíte vlastné muesli a oni vám ho pošlú... Je to síce dosť drahé, ale vynikajúce :3
Kto chce, nech mi napíše TS, pošlem webovú adresu)
Ja som na bezlepkovej diéte a tak som z toho dosť vyskúšal. Človek si na nich musí zvyknúť, nie každému chutia. Pohánku mám celkom rád, špargľa mi príde bez chuti. Neviem, či si jedla cícer, to je celkom super.
@beatlesgirl konečne niekto, hádžem aj smerom opačným!
(a možno sa to sem trošku nehodilo, ale musel sa predsa uviesť dôvod, prečo ju len tak nekupúvam: )
Vsetko je velmi zdrave a podla mna chutne
Pohanka je velmi syte jedlo, urob si toho malo, zamiesaj do toho zeleninu. Quinou, kuskus, pohanku, to je jedno co z tohto druhu, opraz do sklovita na oleji a podlej vriacou vodou a dus.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
quinoa bola najdostupnejšou potravinou domácich ( Bolívijčanov, etc.), kým z nej foodies z prvého sveta neurobili svoje drahé, exkluzívne superfood.
špargľa je squelá, hlavne surová či odšťavnená, ale teraz nie je jej sezóna.
Stévia je totálny humus. Síce môže mať isté zdravotné benefity, ale ja si na ten typ sladkosti nemôžem zvyknúť.
Omnoho lepšia voľba pre mňa je Xylitol... Chutí to ako chladivý cukor, má nízky glykemický index, nekazí zuby a má menej kalórií ako normálny cukor. Ale pri prehnanej konzumácií môže spôsobiť hnačky.
Odporúčam tiež pufovaný amarant, hlavne do cereálií.
(Existuje web, na ktorom si zložíte vlastné muesli a oni vám ho pošlú... Je to síce dosť drahé, ale vynikajúce :3
Kto chce, nech mi napíše TS, pošlem webovú adresu)
(a možno sa to sem trošku nehodilo, ale musel sa predsa uviesť dôvod, prečo ju len tak nekupúvam: )
Pohanka je velmi syte jedlo, urob si toho malo, zamiesaj do toho zeleninu. Quinou, kuskus, pohanku, to je jedno co z tohto druhu, opraz do sklovita na oleji a podlej vriacou vodou a dus.