Caute.
Coskoro idem do tadzikistanu (rozumej dieru kde pre istotu sa ani muchy nechodia otacat) a potrebovala by som vediet ake potraviny by som si mala kupit.
Obchod je vzdialeny cca 20km a nebudem mat k dispozicii ani bicykel, a ani auto tam nebudem mat
@hnisavica upchate cievy nie su zial zdaleka jediny ani najcastejsi zdravotny problem vzniknuty na zaklade zleho stravovania akurat sa o tych ostatnych moc nevie
@h8u ja sa chcem najest nie pozerat na strucik fazule a nenaplnit si zaludok @fxx Ja nikomu nekazem ako ma jest, ale kazdy by mal do seba dostat zlozky, ktore musi clovek doatavat pravidelne. @maestra elektrina tam bude, aj mraznicka, vsetko ..okrem rychleh internetu.
@campino hovoris ako keby existovali len 2 moznosti, cpat sa pecivom, vyprazanym, masom, sladkym atd = byt najedena, a jest strucik fazule = byt hladna prave som sa uplne najviac naobedovala, hladna nie som ani nahodou a mam 100% istotu ze vsetko z toho co som do seba dostala je mojmu zdraviu len prospesne
hlavne na margo toho co hovoris fxxovi, stavim sa ze 80-90% toho co jes ABSOLUTNE nepotrebujes, to co potrebujes je napr v tej zelenine ktoru jes obcas a mala by si ju jest uplne najviac
ale ja sa nechcem hadaat samozrejme, je kazdeho vec co je, len mi nedalo nevyjadrit sa k tomu hlavne aby si ty bola stastna a citila sa dobre no
(a co ides do tadzikistanu inak wtf??
@h8u zelenina mi v podatate surovom stave absolutne nechuti , skor zjem vyprazanu brokolicu ako varenu alebo polievku.. Ryby zjem aj na kila, ci uz len tak na razni alebo v oleji alebo v cesticku.
Nejem bravcove maso. Jem kuraconu, pbcas kralika,divinu...
Cestoviny so syrom, hubami...
A zijem, cholesterol, tuk mam v norme.
Drogy, alkohol, cigarety nepozivam
Tie psenicne produkty nejes kvoli comu? (Vazne ma to zaujima)
@campino no to je trocha long story, ja som ich prestala jest preto ze ma hrozne bolievalo brucho, mala som ho nafuknute kazdy vecer, krce atd. a myslela som ze to je z psenice tak som ju prestala jest. ale nakoniec som zistila ze to bolo z mliecnych vyrobkov tak som prestala jest aj tie. no zrazu som si uvedomila, ze odkedy nejem tu psenicu citim sa uplne uzasne, mam kopu energie, nebyvam unavena, hlavne byvam asi stokrat menej hladna, nemavam vobec hrozne neovladatelne navaly chuti a hladu co som predtym mavala, dokonca mam niekedy problem spomenut si ze sa musim najest. proste si niekolko hodin na jedlo ani nespomeniem.
tak som sa o to zacala zaujimat preco to tak je a zistila som, ze psenica ma neuveritelne vysoky glykemicky index, vyssi nez samotny biely cukor proste, a to je presne to co sposobuje tie navaly hladu, stratu energie, zlu naladu atd. jednoducho je horsie dat si rohlik nez celu cokoladu. takze som sa o to zacala zaujimat este viac a zistila som, ze to je len niekolko negativ z toho mnozstva, ta psenica ktora rastie dnes a my ju jeme je nieco uplne ine nez ta ktoru pred 100 rokmi pestovali a jedli a vsetci boli zdravi a chudi. proste uz len to ze normalne tie stebla psenice v plnej vyske dnes meraju viac nez o polovicu menej nez tie kedysi. pretoze cisto kvoli biznisu je neskutocne geneticky modifikovana, proste aby rychlo vyrastla, bola "bohata" a rychlo sa tak mohla zozbierat, spracovat, predat a moze sa ist na dalsiu. a s tym ide neskutocne mnozstvo zdravotnych rizik, ten ubytok energie, neovladatelne chute na jedlo atd su len minimum a zaciatok, vplyva na vselico ja neviem zrak, srdce, cinnost mozgu, uklada sa z nej utrobny tuk v oblasti brucha ktory je velmi nebezpecny atd atd.
ale teda mne staci jediny dokaz a to ako uzasne sa citim ked tie veci nejem oproti tomu stavu predtym, to ostatne moze aj nemusi byt pravda (aj ked je to dolozene obrovskym mnozstvom vyskumov), ale ja to rada risknem
(ja som iba odpovedala na otazku nechcem tu flame ani sa hadat s nikym, toto si ja myslim a to robim a tak to aj bude a ak si niekto mysli a chce robit nieco ine tak vpoho uplne, to je kazdeho vec
@h8u vsimla som si, ze si vyrazne schudla, davaj si pozor aby ta ta nova strava nezozierala zvnutra.
Mam znamu co isla z 90 kg na 50kg za necely rok, co je myslim, ze dost, a potom musela ist do nemocnice a mala tam dajakeho zruta a bola na umelej strave a teraz ma 60 kg aj to ma stale krce.
Som rada, ze sa vdaka tomu citis vyborne
S tymi potravinami mas pravdu a najlepsie mat vlastnu zahradu kde si clovek vypestuje svoje. My tak mame vlastne pole kde mame karfiol, brokolicu, mrkvu, redkovku, zemiaky, cibulu... @maestra idem tam pracovne ale nie do tadzikistanu, ale iba do lesa na konci sveta.
@h8u to by ma zaujimal tvoj jedalnicek
Si nveiem predstavit nejest vobec nic z obilnín lebo neviem co by som jedol alebo si zobral niekam so sebou. A taktiez bez mlieka, to uz by som nemal ani cerealie, jourt ani nic proste fakt neviem co by som jedaval
@semhamforas aj ked sa to tak nemusi zdat mam to velmi pestre nahodou ak chcem
na ranajky mam bud jahlovu alebo ryzovu kasu s ovocim, namiesto kravskeho mlieka sojove alebo ryzove
na obed milujem tofu, sojove maso, strukoviny (cervena cocka je top), pohanku., ryzu, zemiaky, kludne aj hranolky mozem, kuracie maso, zeleninu ktoru si vies pripravit normalne ako hlavne jedlo - cukina, karfiol, brokolica, mrkva.. to vsetko sa da uvarit, alebo spravit na pare, opiect na panvici, opiect v rure.. mrazena zelenina, este viac tofu a tak
vecera napriklad salaty, kuracia sunka so zeleninou, to iste co na obed..
pocas dna zelenina, ovocie, smoothie, sojovy jogurt, SOJOVE REZY (som zavisla), ryzove susienky..
ak by som jedavala aj bezlepkove vyrobky urcene pre celiatikov mala by som este ovela viac moznosti ale snazim sa nejest ich vobec lebo je v nich mnozstvo kukuricneho skrobu ktory ma podobne vlastnosti ako samotna psenica
@semhamforas ja si neviem predstavit ze by som mal znova pouzivat kravske mlieko,ved mas kopec rastlinnych mliek,kokosove,ryzove,mandlove,lieskovoorieskove,sojove a potom rozne kombinacie z nich,kazde rano mam cerealie,len som musel vymenit mlieko,lebo moje telo na to desne reagovalo. zaujimave je,ze ak dam napr. mlieko do nejakeho vareneho jedla,tak to v pohode stravim,takisto aj syry a jogurty,cize laktozou to byt u mna nemoze.
to iste pri obilninach,az ked prestanes pouzivat obycajnu psenicnu muku,tak zistis kolko roznych veci sa da namiesto toho pouzit,a je to daleko viac rozmanitejsie nez obycajna muka. ofc piect pecivo sa mi doma nechce tak si kupujem chleba v obchode,ale snad to coskoro zmenim,aj ked vela peciva nezjem aj tak,a to som sa k tomu vobec nemusel nutit,ked vidim vselijake peciva z bielej muky tak sa mi prevracia zaludok,neviem preco som niekedy zraval take sracky
@h8u nechce sa ti niektorý týždeň spísať mi tvoj jedálniček? akože raňajky, obed, večera? hrozne sa mi páči ako ješ ale ja si to vôbec neviem predstaviť bez pšenice milujem cetsoviny a pizzu.. a všetko
Obcas zelenina a to je normalne stravovanie? A vyprazane veci? pozri si food pyramidu hoci aj pre masozravcov a zistis, ze zelenina a ovocie su takmer uplne na spodu, teda sa maju jest najcastejsie. Navyse ovocie ani z daleka nie je tak nutricne bohate ako zelenina. Nepodcenoval by som to, aj ked ti moc nechuti.
Co sa tyka otazky. Ak mas moznost kupovat rychlo mrazene potraviny a dostat ich v rozumnom case do mraznicky, tak je to asi najlepsia volba. Taketo potraviny su podstatne kvalitnejsie ako "cerstve", ktore nedozrete 2 tyzdne cestuju cez 3 kontinenty a kym ich daju na pult tak stratia 50% nutricnej hodnoty.
Ovocie ti doma vydrzi aj tyzden, vajcia mavam v chladnicke aj 2 tyzdne, mozes si kupit hriby a nasusit si ich a mat ich v pohari/vrecku prakticky akokolvek dlho chces. Vo vseobecnosti su dobre aj konzervy napriek vseobecne zauzivanemu odporu (ryby, hrach, fazula atd), takze sa mozes zasobovat. Najvacsi problem budes mat s pecivom, ale tie 3-4 dni vydrzi relativne chutne. Neviem ci mas rada strukoviny? Ja som si niekedy varieval na 3-4 dni fazulove/sosovicove privarky so zemiakmi a parkom/klobasou. Nie je to gurmansky zazitok, ale ucel splni v zasade potraviny sa az tak rychlo nekazia ak vies chodit do obchodu aspon raz za tyzden.
V najhorsom vies dat vsetko do mraznicky a pouzivat podla potreby.
@fxx inak s tym mliekom je to cele nejake divne, ja som bola v stadiu kedy som si dala mlieko do kavy a mrte ma bolelo brucho, takze som niekolko tyzdnov nejedla nic kde by bolo akekolvek mlieko. a teraz som si parkrat nudzovo do kavy dala obycajne mlieko a vobec nic mi nebolo plus som parkrat mala syr a takisto, ci to funguje tak ze si to telo odvykne a potom je to zase v poho alebo ja neviem a v jedle presne tiez som zistila ze mi to nevadi, italske rizoto som mala kde je asi smotana a uplne vpoho. divne no, ale sak v kazdom pripade je lepsie ho nepit vobec, akurat ja mam obrovsku spotrebu a pritych rastlinnych mi to ide dost do penazi
@sheily juj mozem, kludne to mozem hodit do blogu to je dobry napad mozno to hocikoho inspiruje, tak sa pustim do toho dalsi tyzden
@h8u ja len že som si všimla že V tom jedálničku máš veľa sóje.. A kamarátka, ktorá sa tiež takto zdravo stravuje, hovorila, že sója má nejaký zlý vplyv na hormonálnu činnosť. .. O tom niečo vieš? Či to je nejaký mýtus?
@sheily a inak ja neviem ako divne to funguje. ale ked som proste len jedla "dietne" ale papala aj psenicu, casto jedla celozrnne cestoviny atd, mala som na tie veci neskutocnu chut.. prejst v obchode bolo utrpenie.. ale odkedy som vysadila uplne, proste snad 2 dni na to sa mi spravil nejaky blok alebo co a ja po tom absolutne netuzim proste fakt sem tam ked som velmi hladna a vidim ze niekto je pizzu alebo co tak by som si dala, ale neni to nijako znicujuce. raz ked som hladna robila frajerovi bryndzove halusky som mala brutalne nutkanie si lyzicu dat ale okrem toho absolutne, proste neviem preco ja si viem racionalne povedat ze taky rohlik so sunkou je vyborny ale nechcem ho cize to neni ziadne utrpenie ani nic, uplne normalne to beriem.
a mozno to ej aj knihou zivot bez psenice ktoru som precitala, tam vlastne aj opisuje ze to je normalne regulerna zavislost ktora ti v tom mozgu vznika. a celkovo ma to asi nejako navnadilo proti tym zlym jedlam, ta kniha je sice niekedy az prilis radikalna ale sme inteligentni ludia a zoberieme si z nej len to co uvazime za vhodne cize odporucam, ja som fakt uplne happy takto a to som si predtym bez cestovin absolutne nedokazala predstavit byt
@alohomora ja viem.. pocula som hrozne vela o tom ze soja je geneticky modifikovana tiez atd atd a pchaju do nej rastove hormony ktore ti neviemco porobia, ale videla som aj vela ludi odporovat tomu, ze to neni nijako podlozene a je to totalna blbost.
ale sama som sa tomu vobec nijako nevenovala zatial, trocha ma znepokojuje ze to s tou sojou prehanam tak ci tak, ale ja proste tak milujem tofu a sojove rezy ze si nepomozem no si robime s kamoskou srandu stale ze mi o chvilu narastie tretia ruka a tak, ale snad nie no, proste pre zatial sa chcem orientovat tym ako sa citim a co mi hovori moje telo a v porovnani s tym ako som sa citila pred par mesiacmi je to uplne uzasne.. takze uvidim no, ale chystam sa nieco si o tom radsej pocitat :¨§
@h8u presne to iste,niekolko mesiacov som nemal ziadne mlieko,potom som si 2x dal ranajky s mliekom ktore som stravil uplne v pohode,na treti den som si dal to iste a uz to take dobre nebolo cize znesiem len malo mlieka,ale tak niezeby mi chybalo,rastlinne mi chutia viac.
@25 soja ma podla mna daleko od zdravej rastliny celkovo,okrem toho kvoli vselijakym pochybnym sojovym vyrobkom sa vysekavaju cele pralesy a vraj(neskumal som to do hlbky) sa na soju pouzivaju najhorsie chemikalie,ktore aj podu totalne znicia na nepouzitelnu.
@campino Moj brat pracuje v Tadžikistane ale neviem čo tam papá ... Nevidela som ho okolo 4 rokov a takmer si ani nepíšeme ale akurát vcera mi pisal že nie vždy tam má net no
@h8u ved ty sa normalne stravujes , to len tak znie, ze jes nejak extra inak az na tu soju a tofu a strukoviny.. To by som nedala do ust aj keby to malo byt z cisteho kakaa
Ale zrob ten jedalnicek, tiez som zvedava. @istsinka to bolo len obrazne povedane, budem na slovensku, ale uplne mimo civilizacie na lazoch
Mega vela papierovaciek, ktore treba vybavit, skartovat, spalit a jedine miesto mimo prace je chata kde je klud a nikto nechodi kedze tam budem sama, tak neuvadzam presnu lokalitu @tommyhot strukoviny nemam rada .za kolko prejdes 20km pesi? To by sa aj rozmrazilo a znehodnotilo ak by som mala ist z casu na cas do obchodu. Ja sa(si) tam doveziem autom vsetko, ale casom to pojem.
@semhamforas ja ta nechcem o nicom presviedcat a asi ta to vobec nezaujima, ale to co si napisal je uplna hlupost a stale netusim preco si to myslia proste stale pocuvam "ja by som nemohol jest zdravo, nemal by som cas pripravovat si to"
proste kolko trva pripravit svieckovu? bryndzove halusky? rezne? upiect zakusok? to su hodiny proste
vies kolko trva hodit tofu na panvicu? tak 5 min, a ja neviem pohanka ako priloha? 1 minutu sa vari
proste ja pre seba malokedy varim nad 10 min, vzdy nakrajam zeleninu, hodim ju na panvicu, chvilu necham, vypnem, zjem. maloktore zdrave jedlo vyzaduje dlhu pripravu, neni preco proste. kdezto jedla s mukou, omacky, maso, to su veci ktore treba robit dlho a zlozito.
moja manka robi bezne obed pre celu rodinu tak ze zacne o 10 a obedujeme o 2, ja o tristvrte na dve pridem do kuchyne, hodim do hrnca mrazenu zeleninu, do druheho sojove kocky a o druhej jeme vsetci naraz
@semhamforas sojove nepijem tiez lebo mi nechuti,jedine ochutene ked uz nemam na vyber,ale skus kupit Alpro mandlove,alebo ryzove ci ryzovo-kokosove a uvidis ze najma s tymi cerealiami to bude lepsie ako normalne mlieko
@campino noo ako dala by soms i ak by tam nebola muka, ale vseobecne sa snazim vyhybat prasacim jedlam aj ked su bez muky ale spapala by som, teraz som bola an festivale a zjedla som tam asi kilo hranoliek dokopy
Kup si MRE balíčky (jedlo pre vojakov) samo sa to ohreje a vydrží aj tri roky Máš na vyber všeliake jedlá.Su aj edicie pre turistov ale to je asi to iste.
@narazuvzdornaa to je moj pracovny nazov potom urobim fotku z chaty @anamor a nepoziera ti to vnutro? @ahojky011 neviea citat? @h8u pri ZA ,budimir. Ale varujem ta uz teraz, segra ta asi znasilni , ale nie, budeme rady ak sa ti podari prist
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
@fxx Ja nikomu nekazem ako ma jest, ale kazdy by mal do seba dostat zlozky, ktore musi clovek doatavat pravidelne.
@maestra elektrina tam bude, aj mraznicka, vsetko ..okrem rychleh internetu.
Skús mrknúť ten link, mne to chutí a je mi jedno @4 zdochnem a čo.
hlavne na margo toho co hovoris fxxovi, stavim sa ze 80-90% toho co jes ABSOLUTNE nepotrebujes, to co potrebujes je napr v tej zelenine ktoru jes obcas a mala by si ju jest uplne najviac
ale ja sa nechcem hadaat samozrejme, je kazdeho vec co je, len mi nedalo nevyjadrit sa k tomu hlavne aby si ty bola stastna a citila sa dobre no
(a co ides do tadzikistanu inak wtf??
Nejem bravcove maso. Jem kuraconu, pbcas kralika,divinu...
Cestoviny so syrom, hubami...
A zijem, cholesterol, tuk mam v norme.
Drogy, alkohol, cigarety nepozivam
Tie psenicne produkty nejes kvoli comu? (Vazne ma to zaujima)
tak som sa o to zacala zaujimat preco to tak je a zistila som, ze psenica ma neuveritelne vysoky glykemicky index, vyssi nez samotny biely cukor proste, a to je presne to co sposobuje tie navaly hladu, stratu energie, zlu naladu atd. jednoducho je horsie dat si rohlik nez celu cokoladu. takze som sa o to zacala zaujimat este viac a zistila som, ze to je len niekolko negativ z toho mnozstva, ta psenica ktora rastie dnes a my ju jeme je nieco uplne ine nez ta ktoru pred 100 rokmi pestovali a jedli a vsetci boli zdravi a chudi. proste uz len to ze normalne tie stebla psenice v plnej vyske dnes meraju viac nez o polovicu menej nez tie kedysi. pretoze cisto kvoli biznisu je neskutocne geneticky modifikovana, proste aby rychlo vyrastla, bola "bohata" a rychlo sa tak mohla zozbierat, spracovat, predat a moze sa ist na dalsiu. a s tym ide neskutocne mnozstvo zdravotnych rizik, ten ubytok energie, neovladatelne chute na jedlo atd su len minimum a zaciatok, vplyva na vselico ja neviem zrak, srdce, cinnost mozgu, uklada sa z nej utrobny tuk v oblasti brucha ktory je velmi nebezpecny atd atd.
ale teda mne staci jediny dokaz a to ako uzasne sa citim ked tie veci nejem oproti tomu stavu predtym, to ostatne moze aj nemusi byt pravda (aj ked je to dolozene obrovskym mnozstvom vyskumov), ale ja to rada risknem
(ja som iba odpovedala na otazku nechcem tu flame ani sa hadat s nikym, toto si ja myslim a to robim a tak to aj bude a ak si niekto mysli a chce robit nieco ine tak vpoho uplne, to je kazdeho vec
Mam znamu co isla z 90 kg na 50kg za necely rok, co je myslim, ze dost, a potom musela ist do nemocnice a mala tam dajakeho zruta a bola na umelej strave a teraz ma 60 kg aj to ma stale krce.
Som rada, ze sa vdaka tomu citis vyborne
S tymi potravinami mas pravdu a najlepsie mat vlastnu zahradu kde si clovek vypestuje svoje. My tak mame vlastne pole kde mame karfiol, brokolicu, mrkvu, redkovku, zemiaky, cibulu...
@maestra idem tam pracovne ale nie do tadzikistanu, ale iba do lesa na konci sveta.
Si nveiem predstavit nejest vobec nic z obilnín lebo neviem co by som jedol alebo si zobral niekam so sebou. A taktiez bez mlieka, to uz by som nemal ani cerealie, jourt ani nic proste fakt neviem co by som jedaval
na ranajky mam bud jahlovu alebo ryzovu kasu s ovocim, namiesto kravskeho mlieka sojove alebo ryzove
na obed milujem tofu, sojove maso, strukoviny (cervena cocka je top), pohanku., ryzu, zemiaky, kludne aj hranolky mozem, kuracie maso, zeleninu ktoru si vies pripravit normalne ako hlavne jedlo - cukina, karfiol, brokolica, mrkva.. to vsetko sa da uvarit, alebo spravit na pare, opiect na panvici, opiect v rure.. mrazena zelenina, este viac tofu a tak
vecera napriklad salaty, kuracia sunka so zeleninou, to iste co na obed..
pocas dna zelenina, ovocie, smoothie, sojovy jogurt, SOJOVE REZY (som zavisla), ryzove susienky..
ak by som jedavala aj bezlepkove vyrobky urcene pre celiatikov mala by som este ovela viac moznosti ale snazim sa nejest ich vobec lebo je v nich mnozstvo kukuricneho skrobu ktory ma podobne vlastnosti ako samotna psenica
a tak no
to iste pri obilninach,az ked prestanes pouzivat obycajnu psenicnu muku,tak zistis kolko roznych veci sa da namiesto toho pouzit,a je to daleko viac rozmanitejsie nez obycajna muka. ofc piect pecivo sa mi doma nechce tak si kupujem chleba v obchode,ale snad to coskoro zmenim,aj ked vela peciva nezjem aj tak,a to som sa k tomu vobec nemusel nutit,ked vidim vselijake peciva z bielej muky tak sa mi prevracia zaludok,neviem preco som niekedy zraval take sracky
Co sa tyka otazky. Ak mas moznost kupovat rychlo mrazene potraviny a dostat ich v rozumnom case do mraznicky, tak je to asi najlepsia volba. Taketo potraviny su podstatne kvalitnejsie ako "cerstve", ktore nedozrete 2 tyzdne cestuju cez 3 kontinenty a kym ich daju na pult tak stratia 50% nutricnej hodnoty.
Ovocie ti doma vydrzi aj tyzden, vajcia mavam v chladnicke aj 2 tyzdne, mozes si kupit hriby a nasusit si ich a mat ich v pohari/vrecku prakticky akokolvek dlho chces. Vo vseobecnosti su dobre aj konzervy napriek vseobecne zauzivanemu odporu (ryby, hrach, fazula atd), takze sa mozes zasobovat. Najvacsi problem budes mat s pecivom, ale tie 3-4 dni vydrzi relativne chutne. Neviem ci mas rada strukoviny? Ja som si niekedy varieval na 3-4 dni fazulove/sosovicove privarky so zemiakmi a parkom/klobasou. Nie je to gurmansky zazitok, ale ucel splni v zasade potraviny sa az tak rychlo nekazia ak vies chodit do obchodu aspon raz za tyzden.
V najhorsom vies dat vsetko do mraznicky a pouzivat podla potreby.
@sheily juj mozem, kludne to mozem hodit do blogu to je dobry napad mozno to hocikoho inspiruje, tak sa pustim do toho dalsi tyzden
a mozno to ej aj knihou zivot bez psenice ktoru som precitala, tam vlastne aj opisuje ze to je normalne regulerna zavislost ktora ti v tom mozgu vznika. a celkovo ma to asi nejako navnadilo proti tym zlym jedlam, ta kniha je sice niekedy az prilis radikalna ale sme inteligentni ludia a zoberieme si z nej len to co uvazime za vhodne cize odporucam, ja som fakt uplne happy takto a to som si predtym bez cestovin absolutne nedokazala predstavit byt
ale sama som sa tomu vobec nijako nevenovala zatial, trocha ma znepokojuje ze to s tou sojou prehanam tak ci tak, ale ja proste tak milujem tofu a sojove rezy ze si nepomozem no si robime s kamoskou srandu stale ze mi o chvilu narastie tretia ruka a tak, ale snad nie no, proste pre zatial sa chcem orientovat tym ako sa citim a co mi hovori moje telo a v porovnani s tym ako som sa citila pred par mesiacmi je to uplne uzasne.. takze uvidim no, ale chystam sa nieco si o tom radsej pocitat :¨§
má, s tou sojou by to malo byt nejako tak že ta ozaj zdrava
je fermentovana- tak to jedia v Azii,
Akú prácu tam budeš mat?
Ale zrob ten jedalnicek, tiez som zvedava.
@istsinka to bolo len obrazne povedane, budem na slovensku, ale uplne mimo civilizacie na lazoch
Mega vela papierovaciek, ktore treba vybavit, skartovat, spalit a jedine miesto mimo prace je chata kde je klud a nikto nechodi kedze tam budem sama, tak neuvadzam presnu lokalitu
@tommyhot strukoviny nemam rada .za kolko prejdes 20km pesi? To by sa aj rozmrazilo a znehodnotilo ak by som mala ist z casu na cas do obchodu. Ja sa(si) tam doveziem autom vsetko, ale casom to pojem.
@h8u fuuu, asi by sa mi nechclo tolko casu stravit pripravou jedla
proste kolko trva pripravit svieckovu? bryndzove halusky? rezne? upiect zakusok? to su hodiny proste
vies kolko trva hodit tofu na panvicu? tak 5 min, a ja neviem pohanka ako priloha? 1 minutu sa vari
proste ja pre seba malokedy varim nad 10 min, vzdy nakrajam zeleninu, hodim ju na panvicu, chvilu necham, vypnem, zjem. maloktore zdrave jedlo vyzaduje dlhu pripravu, neni preco proste. kdezto jedla s mukou, omacky, maso, to su veci ktore treba robit dlho a zlozito.
moja manka robi bezne obed pre celu rodinu tak ze zacne o 10 a obedujeme o 2, ja o tristvrte na dve pridem do kuchyne, hodim do hrnca mrazenu zeleninu, do druheho sojove kocky a o druhej jeme vsetci naraz
Alebo vytiahnut cerealie a mlieko? Tolko isto
@semhamforas @37 /» @36
@anamor a nepoziera ti to vnutro?
@ahojky011 neviea citat?
@h8u pri ZA ,budimir. Ale varujem ta uz teraz, segra ta asi znasilni , ale nie, budeme rady ak sa ti podari prist
hmm ak ta z mlieka boli brucho, asi mas intoleranciu na laktozu. v tom pripade, je lepsie mlieko vylucit z jedalnicka. nie kazdy znasa mlieko dobre...
jj vačšina soje je GMO aj kukurice