Podľa zákona:
Študenti môžu pracovať na základe dohody o brigádnickej práci študentov, ale podmienkou je, že sa musia preukázať potvrdením o návšteve školy.
Na základe § 228 ods. 2 Zákonníka práce sa nemusí študent preukázať potvrdením o návšteve školy, ak sa dohoda uzatvára v období od skončenia strednej školy do konca októbra toho istého kalendárneho roka alebo od skončenia letného semestra na vysokej škole najneskôr do konca októbra toho istého kalendárneho roka.
Znamená to, že maturanti a bakalári, ktorí budú pokračovať v štúdiu v tom istom kalendárnom roku ako ukončili predchádzajúce štúdium, môžu pracovať na dohodu o brigádnickej práci študentov aj počas leta. Podmienkou však ostáva, že musia byť vo veku do 26 rokov.
Lenže bol som v agentúre, kde som im toto ukázal, tak povedali že dobre. o tyžden na to som prišiel podpisať zmluvu, a stále v pohode, ale jedna mi začala tvrdiť že, "My vyžedujeme potvrdenie o návšteve školy, je to v našich smerniciach a že je to v zákone, tak je to v zákone" . Takže teraz musím ísť pre potvrdenie o navšteve školy ktore bude mať datum mojej maturitnej skušky teda neplatné potvrdenie v podstate kedze po maturite už niesom žiakom školy, a dám im to tam. Alebo im to tam vytmavím a neodídem odtial kým nezačnú rešpektovať zákon. Máte nejaké skúsenosti s týmto, alebo viete niečo poradiť? ... Takisto keď som sa na to už niekoho pýtal dostal som zaujímavú odpoveď:" ako inak sa má preukázať že je študent(jedine možno ešte overena kopia maturitneho vysvedčenia) , to by mohol tvrdiť každý kto je medzi 18-20." Má pravdu, ale o tom som už nič nikde nenašiel ako sa to rozlišuje. NAšiel som len všade po nete popísané, že absolventi nemusia priniesť potvrdenie o návšteve školy. PODTE DÁVAJTE NÁZORY.SOM ZVEDAVÝ.
No, podľa mňa študent, ktorý ukončil školu a nie je zapísaný na inej škole nie je študentom.. ak, ale zákon hovorí, že je študent po ukončený strednej školy do konca augusta, tak asi spoločnosť by to mala brať na vedomie, ak ale spoločnosť má svoje pravidlá a nechce zamestnávať takých ľudí, tak s tým asi nič nespravíš lebo ti to nebudú akceptovať.. im zákony sú asi ukradnuté, keďže dneska sa pracuje/brigáduje s mottom: nepáči sa ti, dovidenia,
veď potvrdenie o návšteve školy je dané na školský rok, takže tetám v agentúre by malo byť viacmenej jedno, aký tam bude dátum vystavenia.
a nechápem prečo by malo byť neplatné...
proste žiadny zamestnávateľ nie je povinný ťa prijať do pracovného pomeru podľa žiadneho špeciálneho zákona,..každý má právo vybrať si svojho zamestnanca, ktorý vyhovuje IM podmienkam.. ak ich nesplníš smola, takže s týmto nikde nepochodíš.
@sponkabob to neviem načo im to bude, kedže som už zmaturoval, a ten dátum bude z ešte z konca mája. A teraz je 7. júna. A žiakom školy niesom deň po Maturite. čiže je v podstate neplatné aspon podla mna.
Zo zákona mám právo na to aby mi dali dohodu o brigádnickej práci študentov, bez potvrdenia o návšteve školy.
@wistingher mne aj tým tetám je jedno, že máš na to právo.
podľa mňa je aj blbosť, že by to bolo neplatné, lebo to potvrdenie nebude hovoriť o tom, že by si do tej školy chodil práve teraz cez jún, ale potvrdzuje, že si tam chodil v tomto školskom roku.
keď už máš zmluvu podpisanú, choď si normálne do školy po potvrdenie, dones ho tetám v agentúre a bude.
Áno. Normálne všetko, hovorím niekolko ludí tam bolo, jedna s ktorou som sa bavil ked som jej ukázal zákonnik prace tak to ešte ukazala druhej a povedala v pohode, a ešte aj teraz ked sa ma pytala tá istá že či som študent, tak som povedal že "nie" ale povedal som jej že som jej ukazoval ten zakon, tak povedala že dobre tak neni problem. A nakoniec tam došla jedna že potrebuju potvrdenie o navšteve školy. Dodatočne sa dá priniesť pokym sa nenastupi do prace.
takto.. zmluva je platná, ale je to len agentúra, čiže nemáš zazmluvnenú žiadnu minimálnu mzdu či minimálny počet odpracovaných hodín. ak im nedodáš to čo chcú oni, môžu ťa jednoducho vyradiť zo svojej internej databázy a nikdy ťa na žiadnu brigádu nezavolať. to je fakt, proti ktorému nemáš ako bojovať.
nám dával triedny potvrdenia o návšteve školy, hoc sme maturanti a je tam napísaný aj koniec našej dochádzky do školy, ale je to potvdenie o návšteve školy, aspoň na tom tak píše
@sponkabob akože mne je jedno, pokial to bude platiť a bude im to stačiť. Ale v zákone je to pravdepodobne preto lebo si absolventi nemaju ako zabezpečiť potvrdenie o navšteve školy, kedže im ho nevydaju, lebo už niesu žiakmi školy. Nie je to tam z prdele.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Študenti môžu pracovať na základe dohody o brigádnickej práci študentov, ale podmienkou je, že sa musia preukázať potvrdením o návšteve školy.
Na základe § 228 ods. 2 Zákonníka práce sa nemusí študent preukázať potvrdením o návšteve školy, ak sa dohoda uzatvára v období od skončenia strednej školy do konca októbra toho istého kalendárneho roka alebo od skončenia letného semestra na vysokej škole najneskôr do konca októbra toho istého kalendárneho roka.
Znamená to, že maturanti a bakalári, ktorí budú pokračovať v štúdiu v tom istom kalendárnom roku ako ukončili predchádzajúce štúdium, môžu pracovať na dohodu o brigádnickej práci študentov aj počas leta. Podmienkou však ostáva, že musia byť vo veku do 26 rokov.
Lenže bol som v agentúre, kde som im toto ukázal, tak povedali že dobre. o tyžden na to som prišiel podpisať zmluvu, a stále v pohode, ale jedna mi začala tvrdiť že, "My vyžedujeme potvrdenie o návšteve školy, je to v našich smerniciach a že je to v zákone, tak je to v zákone" . Takže teraz musím ísť pre potvrdenie o navšteve školy ktore bude mať datum mojej maturitnej skušky teda neplatné potvrdenie v podstate kedze po maturite už niesom žiakom školy, a dám im to tam. Alebo im to tam vytmavím a neodídem odtial kým nezačnú rešpektovať zákon. Máte nejaké skúsenosti s týmto, alebo viete niečo poradiť? ... Takisto keď som sa na to už niekoho pýtal dostal som zaujímavú odpoveď:" ako inak sa má preukázať že je študent(jedine možno ešte overena kopia maturitneho vysvedčenia) , to by mohol tvrdiť každý kto je medzi 18-20." Má pravdu, ale o tom som už nič nikde nenašiel ako sa to rozlišuje. NAšiel som len všade po nete popísané, že absolventi nemusia priniesť potvrdenie o návšteve školy. PODTE DÁVAJTE NÁZORY.SOM ZVEDAVÝ.
a nechápem prečo by malo byť neplatné...
Zo zákona mám právo na to aby mi dali dohodu o brigádnickej práci študentov, bez potvrdenia o návšteve školy.
podľa mňa je aj blbosť, že by to bolo neplatné, lebo to potvrdenie nebude hovoriť o tom, že by si do tej školy chodil práve teraz cez jún, ale potvrdzuje, že si tam chodil v tomto školskom roku.
keď už máš zmluvu podpisanú, choď si normálne do školy po potvrdenie, dones ho tetám v agentúre a bude.
Btw. o čo tam ide, tam ide o odvody sociálnej poisťovni alebo ?