Zaujímal by ma Váš názor na túto tému, pretože som sa s podobnou diskusiou stretla už viackrát. Dokonca sú "vegetariáni", ktorí jedia ryby, lebo to podľa nich mäso nie je. Ja som toho názoru, že ak je to živý tvor ako ovca alebo sliepka stále to mäso je.
To je už aká logika že vegetarián nepovažuje rybu za mäso
Lebo žije vo vode? Čiže keby kačka plávala pod vodou a nie na hladine, tak ju môžem ako vegetarián zožrať? :d
appendix: Mäso je kostrová živočíšna svalovina určená na spotrebu alebo ďalšie spracovanie. Mäso v širšom slova zmysle znamená všetky svalové, tukové a kostrové tkanivá vrátane požívateľných častí orgánov.
inak ryba je urcite maso.. toto chybne/divne vnimanie vzniklo jedine na zaklade, ze krestania povazovali a povolovali rybu ako postne jedlo kym vsetko ostatne (suchozemske) maso bolo zakazane..
niekde bolo aj vysvetlene z akych dovodov.. nebolo to vsak povolene preto ze nie je maso.. i ked vsetci to tak interpretuju
Ryba je jednoznačne rastlina. Ma korene, stonku, na jar zakvitne, včely ju opelia a neskôr sa z nej zbierajú plody, ktoré vidíme v supermarketoch. Je hrozne, že dnes iba tak malo ľudí vie, ako vyzerá ryba.
Som vegetarián a zo začiatku som síce rybu jedla, aby to pre telo nebolo taky "sok", ale keďže som mäso prestala. Jest z dôvodu, že nebudem jest niečo, čo predtým žilo, dýchalo a co bolo zavraždené kvôli tomu, aby som sa mohla najesť, nejem už ani ryby.
@notme
Za to môže ten deštruktívny turbokapitalizmus.
Mladí si dnes kúpia rybu v supermarkete a ani len netušia, odkiaľ sa vzala.
Ich staré matere už odmalička makali na poli, keď vysádzali ikry a rovnako ťažko pracovali aj keď v lete prišla žatva a dospelé ryby bolo treba zbierať zo zeme.
To je výsledok dnešnej pretechnizovanej spoločnosti, kde si ľudia nevážia ani skutočnú prácu a ani prírodu.
@johnysheek Ináč je za tým asi to, čo písal johnysheek vyššie. Kresťania dlho mohli jesť rybu aj počas prísnych pôstov, keď nemali jesť "bežné" mäso. Ale to na tom predsa nič nemení.
Samozrejme, že áno, je to mäso. Najviac ma vytáčajú ľudia ako frajerova mamina, ktorí sú hlbokí kresťania, dbajú na dodržiavanie pôstu a tak, týždeň dopredu nám prízvukuje, aby sme na Veľký piatok v žiadnom prípade nejedli mäso... a potom spraví vyprážanú rybu
Ono je to zakorenené v tej kresťanskej tradícií, lebo ryby boli v čase a mieste výskytu prvých kresťanov také jedlo chudobných, takže logicky pôstne jedlo. Nie je to o mäse, ale o tom, aby človek jedol skromnejšie - akýmkoľvek spôsobom. Len za toľké roky sa to okresalo na mäso a "ne-mäso", lebo nad tým ako nad tradíciou už nikto nerozmýšľa.
A preto došlo k takým dezinterpretáciám, že to nie je mäso, čo je, samozrejme, blbosť.
Ahoj, odhliadnuc od predošlých komentárov ti poviem, že som bola dlhé roky vegetariánkou, ktorá jedla ryby. V tej dobe som nevedela, že sa toto vegetariánstvo volá pesco-vegatariánstvo. V súčasnosti existuje viacero druhov vegetariánsva, toto je jedno z nich.
@darkestangel chyba nie je v nej ale v tebe
ryba je podla krestanov postne jedlo... a krestania nikdy nevraveli ze postne su len veganske ci vegetarianske veci a podobne..
ono medzi nami, taky cheesecake je bezmasity ba vegetariansky, ale medzi postne jedla sa asi neradi
@johnysheek opakujem, celý čas nám opakovala, zdôrazňovala, prízvukovala, aby sme na Veľký piatok v žiadnom prípade nejedli MÄSO. A potom sa nahnevala na frajera za to, keď zistila, že si dal salámu...
@57
v každom prípade človek može tvrdit čokolvek, napr ako v @58 , ale nie, pokiaľ je človek vegetarián tak nemože jesť ziadne maso ani rybu.
Pokial tvrdí niečo iné tak mu povedz, nech si nevymýšla a neprisposobuje si to podľa seba.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
57 komentov
Aspoň nemusím riešiť takéto somariny...
Lebo žije vo vode? Čiže keby kačka plávala pod vodou a nie na hladine, tak ju môžem ako vegetarián zožrať? :d
takže - je to stopro maso
inak ryba je urcite maso.. toto chybne/divne vnimanie vzniklo jedine na zaklade, ze krestania povazovali a povolovali rybu ako postne jedlo kym vsetko ostatne (suchozemske) maso bolo zakazane..
niekde bolo aj vysvetlene z akych dovodov.. nebolo to vsak povolene preto ze nie je maso.. i ked vsetci to tak interpretuju
Za to môže ten deštruktívny turbokapitalizmus.
Mladí si dnes kúpia rybu v supermarkete a ani len netušia, odkiaľ sa vzala.
Ich staré matere už odmalička makali na poli, keď vysádzali ikry a rovnako ťažko pracovali aj keď v lete prišla žatva a dospelé ryby bolo treba zbierať zo zeme.
To je výsledok dnešnej pretechnizovanej spoločnosti, kde si ľudia nevážia ani skutočnú prácu a ani prírodu.
'Cause they don't have any feelings
A k teme. Samozrejme ryba je mäso.
A preto došlo k takým dezinterpretáciám, že to nie je mäso, čo je, samozrejme, blbosť.
ryba je podla krestanov postne jedlo... a krestania nikdy nevraveli ze postne su len veganske ci vegetarianske veci a podobne..
ono medzi nami, taky cheesecake je bezmasity ba vegetariansky, ale medzi postne jedla sa asi neradi
ale aj keby som nepovažoval, tak realite to môže byť jedno lebo to proste mäso je. živočíšne tkanivá == mäso.
toto co pises prameni jedine zo vzajomneho nepochopenia sa...
nazvime to, ze ja nejem ine maso ako ryby
napriek tomu POCHOPITELNE ryba ma maso, sak je to zivocich a konzumuje sa jeho telo
my nie sme zas retardovani
Ja som napr. vegán, ale taktiež ani hydinu, bravčové či hovädzie nepovažujem za mäso.
v každom prípade človek može tvrdit čokolvek, napr ako v @58 , ale nie, pokiaľ je človek vegetarián tak nemože jesť ziadne maso ani rybu.
Pokial tvrdí niečo iné tak mu povedz, nech si nevymýšla a neprisposobuje si to podľa seba.