Prečo je zlé/hriech/blud podvádzať manžela/-ku (frajera/-ku)? Napíšte mi tu ale pragmatické argumenty, nie dogmatické. Sme predsa súčasťou pragmaticky zmýšľajúcej západnej civilizácie, a nie nejaké dogmami posadnuté mystické kreatúry.
Keď kradnem, bijem, rozbíjam, zabíjam, je jasné, že niekomu ubližujem.
Ale keď podvediem vlastnú manželku alebo ona mňa, ako si my to navzájom ubližujeme? A to ešte keď ten druhý z nás to nevidí ani nepočuje ani netuší?
Čakám pragmatickú odpoveď.
Nie je blbé podvádzať, blbé je podvádzať bez toho aby to ten druhý vedel.
A čo je pragmatickejšie ako nebyť kokot? O to sa predsa pragmatický ľudia snažia celý život, aj keď fakticky sa dá byť len od istého bodu už do konca života iba čoraz menším kokotom...
@mobscene_69
reakcia očakávaná...
Ideš na mňa s koňom, ja otváram strelca:
Sme súčasťou (alebo nie?) modernej západnej civilizácie, kde sa všetko povoľuje/zakazuje logickými argumentami.
1) Moja otázka je PREČO je to zlé;
2) Nevyjadril som doteraz žiaden svoj názor.
poviem ti tak, ja som človek, čo asi nikdy nebude mať vzťah, lebo sa bojím práve nevery a popravde ma vzťah ani neláka a to mám už 21, čo už by som mal pomaly aj začať proste je to také zvláštne, ale tak predstav si, že si s babou a pichá ti s niekým iným a načapeš ich, daj si otázku ako by si sa cítil? nasrato,sklamane alebo by ti to bolo jedno? to asi nie, lebo by si ju asi skutočne nemiloval, ak by to s tebou nepohlo... proste vzťah je o 2 ľuďoch, je to o láske, vernosti, mať rád toho druhého a nespať s nikým iným...ak sa chce niekto kurviť a vyložene si pýta nejakú pohlavnú chorobu, tak nech sa páči, nech sa nedáva do vzťahu a nech si uživa... ja dokážem odpustiť všetko, ale nevera by asi pre mňa nebola, nebol by som nasratý, ale skôr taký sklamaný a hovoril by som si v čom som spravil chybu presnú odpoveď ti nedokážem dať, prečo to tak je... je to asi nejaký pud prírody a je to zaklincované v nás v ľuďoch, že niečo moje používa niekto druhý
pretože človek môže spávať s kým chce, kedy chce, bez záväzkov, ale keď už k niečomu cítiš niečo hlbšie a si s ním vo vzťahu, tak tam máš byť kvôli vernosti,vlastnému svedomiu a morálke...ak chceš jebať stále s niekým iným, tak prosím bez vzťahu a záväzkov, ale keď už s niekým chodím a vravím mu ako ho ľúbim, tak ho nebudem predsa bez výčitiek podvádzať...a ešte koľkým sa pritrafia decká pri podjebe, potom sa to tu kríži jedno cez druhé, no podvádzanie je hnus
dnes je celá spoločnosť chorá a hnus, veď ja keď to vidím, všade samý sex sex sex s neznámymi, ja sa ani nečudujem, že počet AIDS stúpa rok čo rok rapídnymi číslami hore
Je to veľmi zaujímavá téma podľa mňa, ale neviem na túto otázku odpovedať.
Prečo je zlé podvádzať? No možno preto, pretože ľudia majú silnú potrebu vlastniť a dôvera je vlastne násilie páchané na inej ľudskej bytosti. je to vydieranie a manipulácia cez emócie. A ak by sme boli všetci ako králiky, tak by bol štatút akéhokoľvek vzťahu bezpredmetný. Možno preto, pretože by sme boli neradi podvádzaní, keďže potrebu vlastniť má každý z nás. Sme sebeckí a tá miera egoizmu, spolu s výchovou a prostredím v ktorom sa pohybuje z nás vytvoria buď promiskuitného neverníka, alebo verného človeka. Záleží tak isto od partnera, jeho miery pochopenia, ale monogamia je prakticky také isté rozhodnutie, ako priateľstvo medzi mužom a ženou. neverný vie byť každý ale majú strach, že by prišli o to (čo už vlastnia) a z čoho majú pôžitok a strach je mocná premenná.
Bezpredmetné toto spájať s nejakou západnou či východnou kultúrou. Všade je to identické.
ublizit mozes aj inak ako fyzicky a podla mna, ked svojho partnera podvedies, tak mu emocionalne ublizis viac ako keby si ho hocijako dobil. ako spravne napisal aj wewo, tak sa narusi dovera vo vztahu a je uplne jedno, ci doslo k fyzickej nevere alebo iba emocionalnej (ano, aj take existuju).
@majmarad nesuhlasim s predpokladom, ze kazdy je schopny podviest. ja napriklad nielenze nie som schopna podviest, ja ani slobodna by som nemohla mat one night stand, lebo proste vnutorne som nastavena tak, ze musim mat nejake hlbsie puto s clovekom, ked sa s nim mam vyspat.
a prečo by to malo byť akože dobre? ked si chceš uživať, tak sa nedavaj do vzťahu a nebuduj vzťah. ak už si vo vzťahu a niečo ti v tom vzťahu chýba, predpokladám, že po sexuálnej stránke ti je partnerka nepostačujúca, tak sa o tom otvorene porozprávajte a ked ti nebude ccieť vyhovieť, tak sa rozíjdte , bude to lepšie pre oboch. Hľadáš argument pre svoj mozog, že podvádzať pratnerku by malo byť akože v pohode? Alebo ťa partnerka podvádza a nevieš si nájsť inú, tak sa chceš presvedčiť/oklamať, že je to akože v pohode?
nie , nie je to v pohode, nevera nie je v pohode. Fakt, ak chceš mať sex , zrejme lepší, kvalitnejši, pravidelnejši, tak sa nedávaj do vzťahu.
Mám tvoje kompromitujúce fotky, sľúbim ti, že ich nikomu neukážem, následne ich zverejním (hoc aj bez toho, aby si sa to najbližších pár rokov dozvedel) - je to zlé.
Prisahám na súde, že moja výpoveď je pravdivá, ak v skutočnosti nie je (a nikto o tom nevie) - je to zlé.
Sľúbim/prisahám svojmu partnerovi, že nebudem spať s nikým iným, no aj tak to robiť budem - je to zlé.
Ten istý princíp.
Plus ešte taký príklad na city - máš dospelú dcéru, ktorú máš strašne rád a jej manžel ti len tak, medzi rečou spomenie, že spáva s ďalšími ženskými, no keďže to tvoja dcéra nevie, nijako jej to neubližuje. Je to pravda? Ubližuje jej? Ubližuje tebe?
Proste ak dáš sľub/zložíš prísahu, máš ho dodržať, prípadne odvolať pred tým, komu si ho dal.
Ak si v otvorenom vzťahu a nikomu si nič nesľúbil, je to tvoja vec.
No asi preto, ze ked ste vo vztahu a dohodlu ste sa, ze si budete verni, tak asi obaja ocakavate, ze sa nebudete kurvit pomimo. Logicky.
Ako ked si poziciam tvoj bicykel a slubim, ze ho vratim, tak ti ho, uplne logicky, neukradnem.
Ked ste vo vztahu otvorenom a vyjasnili ste si, ze obaja potrebujete aj pohlavne organy inych ludi, nez len svoje navzajom, tak je to uplne ok a v pohode.
Do pici, to sa nad tymto fakt niekto potrebuje zamyslat, a hlavne - ked uz raz zacne tak nedokaze sam prist k rozumnemu zaveru? By som povedala, ze na toto pride samo aj priemerne inteligentne 6 rocne decko.
Plus tento nemormalne hlupy pseudointelektualizmus a stavanie hovien na uroven Platona ma vedie k otazke - nie si melancholikov fejk?!
Lebo keď sa to dozvie okolie tak ťa bude mať za totálneho koko#a/pi#u bude ťa každý ohovárať atď... A celkovo keby to niekto spravil tebe tak ako by si reagoval a cítil sa?
Neviem, ale nenapadlo ti, že aj toto môže ublížiť??
Ak nemáš problém to robiť, tak by som ťa nazvala dissociálnou osobou alebo podobným niečím...
Ak to nemáš problém robiť, nemáš morálne zásady a čo je podstatné pravdepodobne s oboma ženami ( aj s partnerkou, aj s milenkou) máš promiskuitný vzťah...
Potom ani jeden vzťah nemá dobrý zmysel...
Nie je to zlé, pretože náboženstvo, ako to ty nazývať dogmy atď...
Ale preto, že by si si mal vážiť svoju (životnú poprípade) partnerku... mal by si mať isté mantinely - morálku a lojalitu, ak ju nemáš je ti na tomto svete síce lepšie, ale tvoj život je celkom prázdny...
Nenapadlo ti, že môže byť niečo silnejšie ako obyčajná promiskuita? Že pocit domova ti dá iba jedna žena, ku ktorej by si mal cítiť niečo čo volá láska, ak by si ju skutočne miloval, tak by sa ti nahrnuli slzy do očí pri pomyslení, že ju zradíš?? Áno stávajú sa pošmyknutia aj v laskyplnom manželstve, ale tam sa ta chyba oľutuje, a neberie sa ako normálna vec...
Ale neviem načo ti tu to hovorím, lebo ak naozaj máš poruchu nedostatku citov ( čo netvrdím, ale z tvojich slov je to dosť cítiť) tak mi nikdy neporozumieš...
Svet sa neriadi vždy racionalitou...
Kedysi bolo zarážajúce aj striedanie partnerov. Z pohľadu väčšiny, dnes je to normálne.
Ja sa ale nepýtam na väčšinu. Pre mňa je podvodom aj skúšanie a striedanie vzťahov. A medzi podvodom vo vzťahu/manželstve a striedaním vzťahov nevidím nejaký zásadný rozdiel. @miso1234
Ja som od teba o 10 rokov starší a tiež ešte nemám vzťah. Pozerám okolo seba známych, ako im pre banality stroskotávajú manželstvá, chytám sa za hlavu a pýtam sa, či aj ja mám ísť na to zamínované pole, s podotknutím, že si tam vedieme aj vlastné deti. @charlie1
@adamshangala je to na piču no, nebudem ti klamať, proste dnes je taká chorá doba... čím som starší , tým viac sa uzatváram do seba a neverím nikomu a bojím sa toho
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
Ale keď podvediem vlastnú manželku alebo ona mňa, ako si my to navzájom ubližujeme? A to ešte keď ten druhý z nás to nevidí ani nepočuje ani netuší?
Čakám pragmatickú odpoveď.
A čo je pragmatickejšie ako nebyť kokot? O to sa predsa pragmatický ľudia snažia celý život, aj keď fakticky sa dá byť len od istého bodu už do konca života iba čoraz menším kokotom...
reakcia očakávaná...
Ideš na mňa s koňom, ja otváram strelca:
Sme súčasťou (alebo nie?) modernej západnej civilizácie, kde sa všetko povoľuje/zakazuje logickými argumentami.
1) Moja otázka je PREČO je to zlé;
2) Nevyjadril som doteraz žiaden svoj názor.
Takže patríš na Orient, kde je iba guľka argumentom. Nie si hodný všetkých týchto vymožeností blahobytu liberálnej spoločnosti.
Mám na to svoj názor. Ale na toto odpoviem neskôr, kým ešte trochu zovrie táto téma. A odpoviem zoširoka.
Prečo je zlé podvádzať? No možno preto, pretože ľudia majú silnú potrebu vlastniť a dôvera je vlastne násilie páchané na inej ľudskej bytosti. je to vydieranie a manipulácia cez emócie. A ak by sme boli všetci ako králiky, tak by bol štatút akéhokoľvek vzťahu bezpredmetný. Možno preto, pretože by sme boli neradi podvádzaní, keďže potrebu vlastniť má každý z nás. Sme sebeckí a tá miera egoizmu, spolu s výchovou a prostredím v ktorom sa pohybuje z nás vytvoria buď promiskuitného neverníka, alebo verného človeka. Záleží tak isto od partnera, jeho miery pochopenia, ale monogamia je prakticky také isté rozhodnutie, ako priateľstvo medzi mužom a ženou. neverný vie byť každý ale majú strach, že by prišli o to (čo už vlastnia) a z čoho majú pôžitok a strach je mocná premenná.
Bezpredmetné toto spájať s nejakou západnou či východnou kultúrou. Všade je to identické.
@majmarad nesuhlasim s predpokladom, ze kazdy je schopny podviest. ja napriklad nielenze nie som schopna podviest, ja ani slobodna by som nemohla mat one night stand, lebo proste vnutorne som nastavena tak, ze musim mat nejake hlbsie puto s clovekom, ked sa s nim mam vyspat.
nie , nie je to v pohode, nevera nie je v pohode. Fakt, ak chceš mať sex , zrejme lepší, kvalitnejši, pravidelnejši, tak sa nedávaj do vzťahu.
Prisahám na súde, že moja výpoveď je pravdivá, ak v skutočnosti nie je (a nikto o tom nevie) - je to zlé.
Sľúbim/prisahám svojmu partnerovi, že nebudem spať s nikým iným, no aj tak to robiť budem - je to zlé.
Ten istý princíp.
Plus ešte taký príklad na city - máš dospelú dcéru, ktorú máš strašne rád a jej manžel ti len tak, medzi rečou spomenie, že spáva s ďalšími ženskými, no keďže to tvoja dcéra nevie, nijako jej to neubližuje. Je to pravda? Ubližuje jej? Ubližuje tebe?
Proste ak dáš sľub/zložíš prísahu, máš ho dodržať, prípadne odvolať pred tým, komu si ho dal.
Ak si v otvorenom vzťahu a nikomu si nič nesľúbil, je to tvoja vec.
Ako ked si poziciam tvoj bicykel a slubim, ze ho vratim, tak ti ho, uplne logicky, neukradnem.
Ked ste vo vztahu otvorenom a vyjasnili ste si, ze obaja potrebujete aj pohlavne organy inych ludi, nez len svoje navzajom, tak je to uplne ok a v pohode.
Do pici, to sa nad tymto fakt niekto potrebuje zamyslat, a hlavne - ked uz raz zacne tak nedokaze sam prist k rozumnemu zaveru? By som povedala, ze na toto pride samo aj priemerne inteligentne 6 rocne decko.
Plus tento nemormalne hlupy pseudointelektualizmus a stavanie hovien na uroven Platona ma vedie k otazke - nie si melancholikov fejk?!
Ak nemáš problém to robiť, tak by som ťa nazvala dissociálnou osobou alebo podobným niečím...
Ak to nemáš problém robiť, nemáš morálne zásady a čo je podstatné pravdepodobne s oboma ženami ( aj s partnerkou, aj s milenkou) máš promiskuitný vzťah...
Potom ani jeden vzťah nemá dobrý zmysel...
Nie je to zlé, pretože náboženstvo, ako to ty nazývať dogmy atď...
Ale preto, že by si si mal vážiť svoju (životnú poprípade) partnerku... mal by si mať isté mantinely - morálku a lojalitu, ak ju nemáš je ti na tomto svete síce lepšie, ale tvoj život je celkom prázdny...
Nenapadlo ti, že môže byť niečo silnejšie ako obyčajná promiskuita? Že pocit domova ti dá iba jedna žena, ku ktorej by si mal cítiť niečo čo volá láska, ak by si ju skutočne miloval, tak by sa ti nahrnuli slzy do očí pri pomyslení, že ju zradíš?? Áno stávajú sa pošmyknutia aj v laskyplnom manželstve, ale tam sa ta chyba oľutuje, a neberie sa ako normálna vec...
Ale neviem načo ti tu to hovorím, lebo ak naozaj máš poruchu nedostatku citov ( čo netvrdím, ale z tvojich slov je to dosť cítiť) tak mi nikdy neporozumieš...
Svet sa neriadi vždy racionalitou...
Ja sa ale nepýtam na väčšinu. Pre mňa je podvodom aj skúšanie a striedanie vzťahov. A medzi podvodom vo vzťahu/manželstve a striedaním vzťahov nevidím nejaký zásadný rozdiel.
@miso1234
@charlie1