proste človek je od svojho zrodu všežravcom.. neviem prečo by sa to teraz malo meniť..
samozrejme že mi je proti srsti ako sa v súčasnosti zaobchádza z dobytkom, hydinou a ostatnými zvieratami.. ale mal by sa zmeniť spôsob zaobchádzania s nimi, a nie naša strava
a okrem toho preto, že podľa jednej teórie evolučnej ľuďom preto mozgy narástli, že sa mäsožravcami stali a ja nescem riskuvať, že by sa ten proces mohol obrátiť, keby som sa vegošom stal
@method lenze maso a mliecne vyrobky kupuju rodicia, lebo ich jedia, tak sa prirodzene na nich prizivim. keby som si chcela zostavovat vlastny jedalnicek, musela by som si ho aj sama financovat.
keď som bola decko, manka mi dala kuracie prsia a ja že čo to je? a ona že kuracie prsia, a ja že to akože prsia zo sliepky? že wtf, veď kuracie prsia sú na sliepke, prečo to mám na tanieri? ale manka že zjedz, tak som zjedla. nechcela som ju uraziť asi, a tak mi to dodnes ostalo
ale ak by som mala zabezpečenú vegetariansku stravu a ak by som nemusela znášať blbé pripomienky okolia, tak by som sa mäsa aj celkom rada vzdala, ale bez mliečnych výrobkov by som asi neprežila dlhšie ako 3 dni
pretože neexistuje jediný racionálny a objektívne potvrdený spôsob dokazujúci že to má nejaké výhody, mäso mi chutí, som naň zvyknutý, a človek má tráviacu sústavu všežravca, takže nevidím dôvod umelo si jedálny lístok obmedzovať.
nejak ako @26 , maso mi chuti, obsahuje komplexny zaber bielkovin .. zase nejem ho nejake tony stale ...
a ako chapem vegetarianov/veganov, je to ich nazor a rozmyslanie, ale nebudu zakazovat mne co mam robit, to uz by mi vadilo
ja beriem za prirodzene, ze zviera kvoli mne umrie, to je potravinovy retazec, myslis, ze lev ked zabija gazelu, ktora uteka o zivot sa jej pyta ci si este chce zapalit pred smrtou alebo co? ... keby lev vedel chovat gazely aby ich mohol jest, tak to robi tiez
@trdelniiiq preco je to nespravne? kto to urcil ako nespravne? preco myslis, ze lev by to nerobil? ... tie zvierata vychovane by sa inak nenarodili, boli vytvorene len za inym ucelom ako my ... aj ja som bol vytvoreny, aj ty, nasimi rodicmi za ucelom obohatenia planety o cloveka co nieco vytvori a potesenia nasich rodicov
@matwejo preco sa ma to pytas? ja nie som rousseau
vravim len, ze mal na to zaujimavy pohlad
ked vravis o tom rodeni, ja ani ty si nebol splodeny, aby si obohatil planetu..boli sme splodeni, lebo biologicke tvory reprodukuju a u ludi su tu okrem biologickych potrieb aj emocionalne
Som..pretože človek nie je mäsožravec, nemá nič uspôsobené na spracovanie mäsa, nepotrebuje ho k životu. A druhý dôvod je, že nechcem podporovať krvavý priemysel.
ekonomicke aspekty su fajn, keby sa stalo, ze by pomohlo globalne nejedenie masa na vylepsenie svetovej ekonomiky tak by mi nevadilo ho nejest, lebo by mi len chut chybala pravdepodobne ... ale to sa nestane vies preco? lebo by mi chybala chut, lebo by som bol ochotny zaplatit viac za inu chut, za rozmar, co robime pri vsetkom ostatnom (sperky, auta, oblecenie ...)
potravinovy retazec ...
prirovnavat chovanie zvierat k otroctvu? nikdy a proste nikdy nemozes dat zvierata a cloveka na jednu uroven, to je evolucia ... keby si chcel, kde bude ta hranica? tej urovne? kto ju urci? ty? ja?
Bol som a nie som preto že mi chutí. Najradšej by som ale nejedol mäso kupované. Ale moja priateľka má na to taký názor že by nezjedla zviera o ktoré sa stará takže asi sa zase stanem Nedôverujem mäsu v obchode a nepáčia sa mi ani podmienky vo veľkochovoch.
@matwejo@47 prava medzi zvieratami a clovekom nie je urcovana evoluciou ale etikou
napriklad od singera mas pracu animal liberation, kde sa pojednava o zrovnopravneni prav (moralnych) zvierat a ludi, bentham sa k tomu taktiez vyjadril a mnoho inych
mas taktiez viacero odnozi etickych koncepcii, ktore prave pojednavaju o pravach zvierat podla roznych urovni
Pretože ma baví byť ako slušne pracujúci všežravec, beloch, heterosexuál a ateista pomaly na okraji spoločnosti.
A okrem toho, keby sa veci brali do extrémov, tak nemáš právo jesť vôbec nič, lebo všetko je potencionálna potrava pre niečo iné v prírode a Ty tomu týmto spôsobom uberáš.
@matwejo len tak mimochodom rozne veganske potraviny ktore maju chut ako maso by si nerozoznal ani nahodou od skutocneho masa , len ja nemam rad az tak velmi chut masa tak take jedlo nejedavam takze o tej chuti vazne nemoze byt reč
Prečo sa mám prispôsobovať jedeniu iba čisto rastlinnej stravy, hoci by to môj žalúdok zvládol? Už slovo prispôsobovať hovorí o niečom, čo nieje prirodzené. Nemám 4 žalúdky.
Ohľadne ekonomickosti možno. Ale taký labrador, alebo iný veľký pes vypustí ročne rovnako veľa sklenníkových plynov ako Toyota Land Cruiser so 4,2l motorom. Zabime všetkých domácich psov! Okrem toho si nemyslím, že následné pestovanie repky v rámci "ekológie" je o niečo lepšie.
A ako napísal @matwejo Hold, sme na vrchole potravinového rebríčka. A je nás veľa. Najefektívnejšie riešenie je zabiť sa. Ja to robiť nebudem.
Inak, celé je to podobný problém ako hladujúce deti v Afrike. A pre tie si čo spravil?
@53 alebo pavuka ... viete, ze aj ten moze trpiet takisto ako krava?
napisal som nazor preco niesom vegos a neviem ci sa mi chce dalej diskutovat ... z toho ekonomickeho hladiska mi to pride fajn logicke, ale za chut sa da priplatit a tak to aj funguje
eticke hladisko ktore niekto vytvoril a urcil niekde hranicu nebudem ja osobne brat (nazvite ma bastardom, je mi to jedno), lebo je paradox samo o sebe, aj ja mozem napisat papier o rovnopravnosti zvierat a urcit nieco a kto mna povolal na to? kto mne dal pravo?
naucte levov, tigrov, sokolov, stuky atd., ze nech zeru len byliny, riasy, huby ked su zrovnopravneni s nami, ked mi by sme mali ... nejde to, preco? lebo aj clovek pri svojej evolucii proste jedol maso ... chceme zrovnopravnit zvery a cloveka a pritom musi clovek byt este aj iny
@58 filozofia a etika nie su vedne discipliny. su to teoreticke discipliny a ako take sa maju brat. nemozes to predsa porovnavat s exaktnou vedou a tvrdit, ze ak niekto nieco napise, je to tak a nie inak
bud s tym suhlasis alebo nie. ak nie, vyberies si inu koncepciu, podla ktorej sa riadis/ku ktorej inklinujes najviac
nie je to o tom, ze nejaky pan napise dielo/knihu a teraz sa podla toho musia vsetci riadit, lebo je to tak ako on povedal
@matwoo masa vela skodi, ale to moze suvisiet aj s vyprazanim a pripravou .. zer vyprazany karfiol pol svojho zivota a garantujem ti, ze umries takisto ako clovek co je maso,
ja som napriklad pisal, ze jem maso, chuti mi, mliecne vyrobky tiez, ale nieze by som sa prezieral ci vyzival v tom, ze jem umucenu kravu
potrava ovplyvnuje 60% nasho zivota mimochodom ...ja pomaly ale isto začinam konzumovať čoraz menej masa, mam nato svoje dovody btw nech sa kazdy stravuje ako chce, ved to je jeho vec
@trdelniiiq bolo mi to tu tym panom aj tebou ale prezentovane tak, rspkt som to tak chapal, ako presviedcanie/slovny utok .. ak je opak pravdou, beriem rukavicu z ringu
No vidím že sa opat birdz premenil na húfu potravinových všehoznalcov... maso je pre náš organizmus velmi prospešné, samozrejme v primeraných množstvách. To že sa tu nejaká nemenovaná zmienila o tom že naše telo ju nepotrebuje je dobrá pičovina.. pretože masko obsahuje vela železa kt. potrebujeme a ak sa mu budeme vyhybat treba ho nahradit/ lieky, výživové doplnky a iné sajrajty do seba pchat a dodrbkat si pečienku a dalšie orgány.. ludia sú potom vyslabnuý, malátny (stačí že to vidím na kamoške)
vegetarián (duplom nehovoriac o vegánoch) sa nikdy nevyrovnajú minerálne výživovo a zdravo nám všežravcom. (btw nič proti vegánom nemám)
Treba jest trochu z toho, trochu z toho neprehánat to s ničím a všetko bude allright, načo sa obmedzovať.
@burble a vieš o tom že raz dávno ten ujo čo spisoval počet železa v špenáte sa sekol o jednu desatinnu čiarku? Špenát má tak isto železa jak hociktorá iná zeleninka
Prepáčte pán Prasiatko. Už Vás nebudem papať. Miesto toho behneme na pivo a zajtra spolu vymyslíme nový liek na rakovinu.
Prepáčte pán Šváb, nevadí mi, že lozíte po byte. V pohode vypustite larvičky a žijte si tu ako doma. Iba sa budeme každý týždeň striedať s upratovaním, dobre?
Prepáčte pán Červík. To je úplne v poriadku, že mi leziete v šaláte. Dojedzte a ja zjem ten zvyšok.
@trishe nie mas pravdu, spenat ma zeleza malo ako hociako ako kazde ine maso pripadne aj viac teda okrem pecienky ta ho ma viac, ked uz sa o to jedna. Ale zas aj ine potraviny co maju viac zelesa ako pecienka. Inak maso nema vobec vela zeleza o com sa tak hovori velmi.
@matwejo ta hranica je presne tam, kde sa deli fauna a flora. Mam znameho, ktory proste maso neje. Ale zabijackove si da, lebo vie, ze to je poctivo vychovane prasa. Vlastne vsetko domace si da aj divinu. On urcil hranicu presne na plot velkochovu.
@matwejo ja som len napisal priklad, aby som zodpovedal otazku na hranice To ze ti nevadi mi je jasne, nevadi vacsine ludi, pretoze o nom nevedia, alebo su s tym zmiereni
@lenkaska1 lenže ja som si aj určila kedy čo budem jesť napr. na večeru len zeleninu, na raňajky musli s jogurtom alebo celozrnné pečivo, obed normálny (ale zjem toho menej ako som zvykla dávnejšie) ovocie tak doobeda...
a vieš keď si večer udusím zeleninku a ona si nabehne do kuchyne pre masťový chleba s oškvarkami :/ tak sa nepravom nahneva na mna za seba.... a potom babke vypráva že nič nejem (lebo zelenina je len priloha aj to priloha k ryži alebo zemiakom a babka ma vtedy ustlané lebo ona zvykne horekovať aké mám vpadnuté líca (pričom si mylsím že je geneeticky nemožné aby som mala vpadnuté líca...to by som musela leda tak ale statočne fetovať
@mefistofel aky som ja? mam zrat pupavu spred baraku a hovorit si ze je to pupavove maso, pripadne chovat na balkone svinu s tym ze ju rychlo zabijem sam? alebo mam hadzat kamene do okoloiducich motorkarov a jest radsej ich?
pretože proste nechcem. netvrdím, že je mäso najlepšia vec na svete, ale chutí mi a nevidím dôvod sa ho vzdávať. najmä, pokiaľ sama o sebe viem, že ak dajme tomu mesiac nejem mäso, tak mi potom drbne a celý deň nemyslím na nič iné než na mastné bôčiky.
Minule som pozerala jeden dokument o divočine kde sa zvieratá navzájom brutálne trhali len aby sa najedli, myslím že sme si vlastne dosť podobní. Zvieratá zabíjajú pre hlad rovnako ako my.
Ja by som dokázala žiť bez mäsa a už som sa o to aj pokúšala ale je to ťažké ked žijete s ľudmi ktorí nimi niesú a pečú si pred vami slaninku a grilujú si kura a jedia si pečené kačice (ach). Ale raz ked budem bývať sama tak sa skúsim prekonvertovať
by som totálne chcel vidieť, ako si nejaký akýkoľvek človek tak, ako je, v divočine dobehne zviera, roztrhá ho a nakŕmi sa na jeho surovom mäse. mám rád krváky, totižto.
inak - chápem:
je super náročné sa vyprostiť z hentakých väzieb. obzvlášť, keď ide o niečo tak bezprostredne spojené s kultúrnou tradíciou, ako mäso (doslova a dopísmena malá mŕtvola na rodinnom stole, nevidím dôvod, prečo si to nejako zjemňovať, keď je to fakt). obzvlášť, keď je s tým nutne spojené citové vydieranie a neschopnosť opustiť jednostranné stanovisko aj napriek argumentácii. odpovede typu: nechcem, aby ti hrablo; jesť mäso a syry SA MÁ a podobne.
uspokojivú odpoveď človek aby v tom sene pohľadal
a len viac to utvrdzuje v tom, že ide o niečo kultúrne podmienené, vec zvyku a do značnej miery aj závislosti.
@alpynus No existuje nejaka drviva mensina tychto kulturistov ale vazne drviva. Kulturisti maju maso na nie dennom, ale hodinovom jedalnicku. Denny sa sklada z cca 6-8, niekedy az 10 jedal, z toho aj 3-4 jedla najma v treningove dni pokojne mozu tvorit masite jedla. Ja osobne, kedze som student a nemam dostatok penazi, jem maso maximalne 2-3x do dna, najcastejsie kuracie a morcacie. Bodybuilding (ako si mozno este nevedel) je sport, ktoreho uspech ti len z 30% zaruci posilka ale hlavnu cast odcvicis doma, v kuchyni. Ano, dobre citas, uspech kulturistu zavisi na 70% od jeho stravovania. A kedze dominantnou a najtazsie ziskatelnou pozadovanou zlozkou potravy u nas su bielkoviny a tie su dominantou zlozkou masa, je prave maso u nas take oblubene. Takisto aj preto, pretoze maso obsahuje ovela kvalitnejsie a lahsie spracovatelne belkoviny ako ine produkty (a to uz nehovorim o nizkej koncentracii). Ja osobne mam velky respekt pred "veganokulturistami" a vzdavam im hold, pretoze to musi byt skurvene tazke dosiahnut len minimalne uspechy pri takomto stravovani bez masa.
@thrwtchr nevravím že je to to isté teraz sa pustite všetci do mna kvôli tomu nie? myslela som len to, že tak ako zvieratá zabíjajú pre obživu tak aj ľudia. Mne sa to tiež nepáči a ja by som žiadne zviera nezabila ale tým že budem rýpať do každého kto mäso je, to nezmením. Nikdy to nikto nezmení. Navyše stačí sa pozrieť na obrázok v @80 že aj ked človek neje mäso, aj tak používa stále veci ktoré spravili zo zabitých zvierat. Nikto tu nie je nevinný, len ak by sa odsťahoval niekam na ostrov kde by si žil sám a potom by si niečo ulovil a používal by len tie veci čo si sám vyrobí.
som vegetarian, ale veganom nebudem nikdy, lebo moje zdravie si neznicim, len pre boj s veternymi mlynmi. vegan musi mat svoj zivot na 100% pod kontrolou, aby si udrzal zdravie.
Ináč to mäso v hypermarketoch je fakt hnus presýtení antibiotikami a hormónmi a kadečím
Len nechápem prečo som sa za tie štyri mesiace čo som nejedla mäso necítila zdravšie. Jediná zmena čo som z toho mala bol taký pokoj na duši akože nemám ruky od cudzej krvi. Ale potom človek zistí že to nie je pravda. Na zvieratách testujú lieky, čistiace prostriedky, kozmetiku a tomu sa dá len ťažko vyhnúť.
@obliviate neviem, vyzeralo to dosť ako porovnanie dvoch absurdne vzdialených fenoménov.
tak som si nebol istý, ospravedlňujem sa, ak som to nepochopil správne - nebolo v úmysle sa do teba púšťať či rýpať.
poznám minimálne jedného skutočne militantného vegána, ktorý skonvertoval už celkom dosť ľudí (minimálne 200, ktorí sa o tom vyjadrili) nekompromisným až agresívnym prístupom a úsečnou, ale efektívnou argumentáciou.
s tými vecami je to trochu problém, to je pravda, ale nikto nikdy netvrdil, že je možné zredukovať vlastný podiel na nulu. teda nikto s rozumom na mieste. ich (vegánov) pointa je niekde inde: zredukovať ho na najnižšiu možnú mieru.
neivem, síce sa mi nepáči, že sa zabíjajú zvieratá, ale proste aj tak si mäso občas dám. Výnimočne. Je pravda, že teraz som videla fotku ako v Azii na stole boli naporciované psy, to mi prišlo strašné, ale zároveň to isté spravené s prasaťami mi nevadí. Ako keby jedny zvieratá som mala v hlave v škatulke ,,na jedenie" a psa napríkald ,,na hranie, na stráženie, kamarát človeka" a podobne. Proste nezamýšľam sa nad tým toľko, síce som videla nejaké videá, ale pokiaľ asi nevidím tie zvieratá priamo v tých kleciach a nepríde mi to také strašné osobne zoči voči, asi aj tak si stále občas kúpim šunku, či spravím šalát s kuracím mäsom.
Ako keby jedny zvieratá som mala v hlave v škatulke ,,na jedenie" a psa napríkald ,,na hranie, na stráženie, kamarát človeka" a podobne.
tomu sa vraví trafiť klinec po hlavičke!
ale čo si mám povedať ja, keď som mal v detstve sliepku na hranie, bola môj kamarát a ľuďom sa páči jesť zabité sliepky (samozrejme, bez toho, aby videli, ako sa to robí - keby boli namiesto do čokoládovne exkurzie na jatky, ľudia by si asi už v útlom veku rozmysleli, čo budú jesť)
takže psy ee, ale mentálne vybavenejšie prasatá áno. zaujímavé.
@burble nepochybujem o tom, ze veg strava dokaze byt chutna
hamburgere od vietnamcov osobne nejedavam, za posledne 2 mesiace som mal tusim 1 big mac, tam maso tvori cca 90% pokosenych lucnych konikov, pripadne rozna drt, ktora sa nijak inak neda efektivne vyuzit, cize o mase sa neda moc hovorit
inak jedavam maso zo slovenskeho/rakuskeho chovu, a myslim, ze to tu take tragicke nie je.
narážal som hlavne na meštiakov bez kontaktu s realitou toho, čo jedia,
samozrejme si uvedomujem, že ľudia z dediny boli od detstva vychovávaní na to, aby im pohľad na zabíjanie a následné procedúry neprekážal, prípadne aby to boli schopní robiť
(to je asi dôvod, prečo sa to mňa taktiež nejako nedotýka - odmalička som videl srnky zavesené dole hlavou v suteréne, aby vykrvácali, barany, kozy atď tiež a nosil kusy ich tiel ako jazyk, ľadviny ženám do kuchyne
a v druhej vetve rodiny zas kačice, ktoré boli násilím kŕmené cez lievik a potom im bolo trikrát zakrútené krkom, pričom sa ešte metali, nehovoriac o odperení, odtekaní krve a porcovaní)
@thrwtchr len som narovinu pvoedala ako to mam ja ..... pozri, vyrastala som na dedine, babka chovala sliepky, videla som ako sa zabija sliepka, zajac, ako sa stahuju z koze, zabijacka u nas bola tiez zoparkrat, takze ja mam problem s tym ako vnimam tie zvierata, niektore su proste pre mna na jedenie ine nie, kebyze prasa nie je take vypasene tak by sa nejedlo, ale pes, kebyze je vacsi nie?
@chevro ja dojdem vyhladovaná domov a poviem si, že idem si dať z tej ryže so šampiňónmi, kukuricou, fazuľou a tofu napríklad. vegánska strava nie je len o surovej zelenine.
@alysia stále tá antropocentrická mierka na všetko.
no dobre - po tvojom by to bolo nejako takto:
prasatá majú mentálne kapacity trojročného ľudského dieťaťa.
predpokladám, že vieš anglicky:
"pigs are among the quickest of animals to learn a new routine, and pigs can do a circus’s worth of tricks: jump hoops, bow and stand, spin and make wordlike sounds on command, roll out rugs, herd sheep, close and open cages, play videogames with joysticks"
a ešte k tomu sa bavíme o domestifikovaných prasatách bez dostatku pohybu, ktoré boli tisícročia šľachtené na to, aby boli takej mohutnej postavy s toľkým tukom.
@bress sója, milý pane, obsahuje fytoestrogény, prirodzené v niektorých zložkách rastlinnej potravy.
nie je dokázané, že by nejakým spôsobom ovplyvňovali charakter mužskej postavy alebo plodnosť u žien. jediné, čo robia, je to, že v prípade, že ich niekto konzumuje priveľa, urýchli sa v tele ODBÚRAVANIE estrogénu.
kravské mlieko a výrobky z neho, to je celkom iná kategória:
ako už názov napovedá, je zo skutočných tehotných cicavcov, ktoré hormóny vylučujú skutočne v obrích množstvách.
to si necucám z prsta: výskum dokázal, že pitie mlieka zvyšuje tvorbu estrogénu a RAPÍDNE znižuje tvorbu testosterónu.
@thrwtchr commercial milk, to aj odvapnuje a boh vie co vsetko este.... O soji, znamy jej zacal vela jest a viditelne sa mu spravilo gyno, ja vobec nehovorim, ze soja je zla ale vo velkych mnozstvach ja by som ju urcite nejedol
@burble celkom obvyklá technika je taká, že sa na tú srnku proste dlho čaká a potom zacieli a vystrelí. tá presnosť kolíše, ale pamätám si, že následne sa zver často ešte stopuje, keďže "farbí" (krváca) a uteká. a potom áno, potom visí dolu hlavou v suteréne.
no, pamätám si aj na živé, ktoré behali po dvore, pravdepodobne to boli decká tých zabitých či inak skonavších, ktoré poľovníci vzali do svojej opatery (neviem, s akými úmyslami, snáď len na dokŕmenie a návrat do prírody)
to s tým lievikom je proste procedúra, ktorú niektorí používajú, aby tie vtáky viac a rýchlejšie naberali váhu.
@thrwtchr tak ako sa loví zver viem, na poľovačky som kedysi chodila, ale visieť srnku som videla len párkrát, zväčša sa proste to zviera niekde položilo a rozkrájalo.
a tie srny sa práve nemajú loviť vtedy, keď majú mladé, zväčša sú tie doma chované mláďatá nejakých pytliakmi ulovených sŕn. ja som sa s nimi stretávala celkom často
a.......ahem, naša obývačka: (pred asi 10 rokmi, dnes je toho viac.
ako vegetarianstvo áno to môžem aj ja si dám občas pauzu od mäsa ale vegánstvo sry to je úplná pičovina a prečo? no napr ako to s tým že nebudem jesť med a ešte aj jogurt si dám sojový o___O to fakt ako písal majo nepite ani vodu lebo robíte zle rybám
mňa najviac láka tá paleo dietá proste len zelenina a mäso stravujeme sa ako praludia : D a prečo mäsoň? chutí mi proste a nie soja sa tomu chuťou vôbec nerovná a kto to tvrdí je klamár... matka urobila rizoto... raz s mäsom raz zo sojou urobila všetko takisto hned som spoznal že to nieje mäso a takisto videl som ako je králik zakillovaný , zarezaná ovca a vypitvaná a potom som nemal problém to jesť dokonca aj očné zuby som mal od narodenia ostré kým mi to zubárka nezrovnala som skurvený predátor a nechcem to zmeniť amen vyznanie mäsožravca
čo sa toho mäsa týka, nie je to len otázka prípravy, ale aj produktu a očakávaní. dneskaj som mal hambáč s hranolkami a mal temer identickú chuť a textúru ako ten z americkej národnej junk food siete...
@lawey tak to je super že aspoň aj tvoja mama začala jesť tú zeleninu.. ja neviem, či by sa mi darilo stravovať takto zdravo, keby moja mama je nezdravo
1 mne prekaza tiez na co vsetko mi idu dane, ale nezmenim to. zhorseny zdravotny stav - to sposobuju aj fajciari, aj obezni ludia (co sa napchavaju okrem masa aj sladkostami) atd.
2. mna skor doziera neekologickost co sa tyka vyhadzovania potravin. keby ludia vedeli lepsie hospodarit, nepotrebovali by sme dopestovavat/dochovavat take mnozstva, ale bohuzial ludia su rozmaznani a preto 1.2 - 2 miliardy ton jedla skonci inde ako na tanieri vo svete.
3. sa prestahuj niekam, kde su competitive prices a vyber siroky, to ze u nas na SVK je to drahe a vyber nulovy neznamena, ze inde je to rovnake.
Oukej Dúfam, že si si pomastil ego na nás, ktorí - podľa teba - "nemáme intelektuálnu a mentálnu kapacitu", v podstate kvôli tomu, že jeme mäso. A - pardón, mliečne výrobky a všetko živočíšneho druhu. Alebo ja vlastne ani neviem, čo vôbec môžu takí vegáni jesť.
@neoriginalna dat 2 eura denne na jedlo by bol hriech potom by som nemala v com chodit oblecena prave preto zjem hocico, lebo mam vecne hlad =/ ale vacsinou vydrzim, nez pridem domov a tam nieco uz zosrotujem
Moja diskusia tu skončila, keď mi pseudoingelektuálny kolega napísal, že by sa vysťahoval, keby sa mu v dome chceli usadiť šváby. Asi má celý byt plný pavučín a podobne. Veď to je nonsens.
Podľa mňa trolluje, lebo... ...ja kurňa vlastne neviem, prečo niekto trolluje...
lebo žijem v prostredí kde ľudia neakceptujú nič iné ako to čím sa riadia oni proste keď človek robí niečo iné ako je u nich zaužívané už je divný..pol roka som nejedla mäso,ale tie poznámky boli fakt úžasné. a ešte strašne milujem syry a mlieko..toho by som sa nemohla vzdať(som proste sebec (ach)...ale obdivujem vegánov a vegetariánov...
Ináč ludia jedia mäso odkedy zliezli zo stromu, domy si stavali z mamutich kosti a koží tak podla coho sa vie, ze mäso nie je nasou prirodzenou potravou? Zato lebo ked sme boli este opice a liezli sme po stromoch sme jedli plody? Od vtedy sme sa ale dost zmenili a treba pripomenut ze nie len ludia jedia mäso ale aj zvierata , takze ssa to nezrodilo len tak v niekoho chorej hlave a potom ho vsetci zacali jest. Vsak uz clovek zrucny zacal konzumovat mäso a to bolo davno pradavno nechcem provokovat len nad tymto uz dlhsie rozmyslam.
"I have come up with the definitive argument against vegans.
"I respect your choices not to fund the brutal slaughter of billions of animals for a taste preference, so why can’t you respect my choice to fund the brutal slaughter of animals for a taste preference. These are completely equal stances.
Plus I’m used to it. Plus I like it. Plus people do it.
Plus you’re not better than me.
Plus lions (I know its not the same thing, but I’m going to say it anyway).
Plus plants. Plus society says its ok. Plus it’s not like I’m eating dogs. Plus you’re not better than me. Plus spread your message differently. Plus why do I have to hear about it. Plus why are you talking about veganism on your vegan tumblr page that’s about veganism, instead of talking about what I want to hear. Plus you’re not better than me. Plus inuits. Plus why don’t you care about me. Plus starving kids. Plus my teeth. Plus ancestors. Plus you’re not better than me."
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
152 komentov
.
grcam...
a keď som šla variť sóju.... zabila ma pohladom! presne 28 rázy!
samozrejme že mi je proti srsti ako sa v súčasnosti zaobchádza z dobytkom, hydinou a ostatnými zvieratami.. ale mal by sa zmeniť spôsob zaobchádzania s nimi, a nie naša strava
a bo mäsko je zdravé
a bo je to prirodzený kolobeh života
a stanem sa vegetariánom až keď niekto vymaže hmyz a pavúky zo sveta
ale ak by som mala zabezpečenú vegetariansku stravu a ak by som nemusela znášať blbé pripomienky okolia, tak by som sa mäsa aj celkom rada vzdala, ale bez mliečnych výrobkov by som asi neprežila dlhšie ako 3 dni
a ako chapem vegetarianov/veganov, je to ich nazor a rozmyslanie, ale nebudu zakazovat mne co mam robit, to uz by mi vadilo
ja beriem za prirodzene, ze zviera kvoli mne umrie, to je potravinovy retazec, myslis, ze lev ked zabija gazelu, ktora uteka o zivot sa jej pyta ci si este chce zapalit pred smrtou alebo co? ... keby lev vedel chovat gazely aby ich mohol jest, tak to robi tiez
ten vravel, ze ak chce clovek jest maso zo zvierat, mal by si ich ulovit podobne, ako lev lovi gazelu, medved ryby a podobne
clovek pritom nelovi, len chova a zabija, co je nespravne
» www.youtube.com/watch?feature=p...
vravim len, ze mal na to zaujimavy pohlad
ked vravis o tom rodeni, ja ani ty si nebol splodeny, aby si obohatil planetu..boli sme splodeni, lebo biologicke tvory reprodukuju a u ludi su tu okrem biologickych potrieb aj emocionalne
ekonomicke aspekty su fajn, keby sa stalo, ze by pomohlo globalne nejedenie masa na vylepsenie svetovej ekonomiky tak by mi nevadilo ho nejest, lebo by mi len chut chybala pravdepodobne ... ale to sa nestane vies preco? lebo by mi chybala chut, lebo by som bol ochotny zaplatit viac za inu chut, za rozmar, co robime pri vsetkom ostatnom (sperky, auta, oblecenie ...)
potravinovy retazec ...
prirovnavat chovanie zvierat k otroctvu? nikdy a proste nikdy nemozes dat zvierata a cloveka na jednu uroven, to je evolucia ... keby si chcel, kde bude ta hranica? tej urovne? kto ju urci? ty? ja?
napriklad od singera mas pracu animal liberation, kde sa pojednava o zrovnopravneni prav (moralnych) zvierat a ludi, bentham sa k tomu taktiez vyjadril a mnoho inych
mas taktiez viacero odnozi etickych koncepcii, ktore prave pojednavaju o pravach zvierat podla roznych urovni
Pretože ma baví byť ako slušne pracujúci všežravec, beloch, heterosexuál a ateista pomaly na okraji spoločnosti.
A okrem toho, keby sa veci brali do extrémov, tak nemáš právo jesť vôbec nič, lebo všetko je potencionálna potrava pre niečo iné v prírode a Ty tomu týmto spôsobom uberáš.
tieto etnicke koncepcie co niekto vytvoril velmi neuznavam, ani ich nemienim citat ... chces povedat, ze evolucia v tom nehra ziadnu ulohu?
ze rovnake prava ma komar a krava? a komara aj vegan len tak zabije
Ohľadne ekonomickosti možno. Ale taký labrador, alebo iný veľký pes vypustí ročne rovnako veľa sklenníkových plynov ako Toyota Land Cruiser so 4,2l motorom. Zabime všetkých domácich psov! Okrem toho si nemyslím, že následné pestovanie repky v rámci "ekológie" je o niečo lepšie.
A ako napísal @matwejo Hold, sme na vrchole potravinového rebríčka. A je nás veľa. Najefektívnejšie riešenie je zabiť sa. Ja to robiť nebudem.
Inak, celé je to podobný problém ako hladujúce deti v Afrike. A pre tie si čo spravil?
napisal som nazor preco niesom vegos a neviem ci sa mi chce dalej diskutovat ... z toho ekonomickeho hladiska mi to pride fajn logicke, ale za chut sa da priplatit a tak to aj funguje
eticke hladisko ktore niekto vytvoril a urcil niekde hranicu nebudem ja osobne brat (nazvite ma bastardom, je mi to jedno), lebo je paradox samo o sebe, aj ja mozem napisat papier o rovnopravnosti zvierat a urcit nieco a kto mna povolal na to? kto mne dal pravo?
naucte levov, tigrov, sokolov, stuky atd., ze nech zeru len byliny, riasy, huby ked su zrovnopravneni s nami, ked mi by sme mali ... nejde to, preco? lebo aj clovek pri svojej evolucii proste jedol maso ... chceme zrovnopravnit zvery a cloveka a pritom musi clovek byt este aj iny
bud s tym suhlasis alebo nie. ak nie, vyberies si inu koncepciu, podla ktorej sa riadis/ku ktorej inklinujes najviac
nie je to o tom, ze nejaky pan napise dielo/knihu a teraz sa podla toho musia vsetci riadit, lebo je to tak ako on povedal
ja som napriklad pisal, ze jem maso, chuti mi, mliecne vyrobky tiez, ale nieze by som sa prezieral ci vyzival v tom, ze jem umucenu kravu
a ešte...všetkého veľa škodí...aj zeleniny...všetkého
čiže jedzte z každého ale s mierou a budete žiť
len som prisiel prispiet svojou troskou k diskusii
a chuti mi to prilis nato aby som bola bez toho
vegetarián (duplom nehovoriac o vegánoch) sa nikdy nevyrovnajú minerálne výživovo a zdravo nám všežravcom. (btw nič proti vegánom nemám)
Treba jest trochu z toho, trochu z toho neprehánat to s ničím a všetko bude allright, načo sa obmedzovať.
asi tolik odomna
Prepáčte pán Šváb, nevadí mi, že lozíte po byte. V pohode vypustite larvičky a žijte si tu ako doma. Iba sa budeme každý týždeň striedať s upratovaním, dobre?
Prepáčte pán Červík. To je úplne v poriadku, že mi leziete v šaláte. Dojedzte a ja zjem ten zvyšok.
Kristepane...
@l1me d
dakujem zatial,
tak ako to, že mne chutí mäso? také sprostosti že človek je výlučne vegetarián, tobôž vegán alebo že je čistý mäsožravec to sú také bullshity
človek odjkaživa jedol mäso
a vieš keď si večer udusím zeleninku a ona si nabehne do kuchyne pre masťový chleba s oškvarkami :/ tak sa nepravom nahneva na mna za seba.... a potom babke vypráva že nič nejem (lebo zelenina je len priloha aj to priloha k ryži alebo zemiakom a babka ma vtedy ustlané lebo ona zvykne horekovať aké mám vpadnuté líca (pričom si mylsím že je geneeticky nemožné aby som mala vpadnuté líca...to by som musela leda tak ale statočne fetovať
ale trocha sa mama na tu zeleninu chytá
prosim, odpust nasim predkom, ze zacali lovit a nepasli sa radsej na lukach -.-
ved zer travu, ked si myslis, ze sa tvoje creva prisposobia
a podobne to je z kazdym zvieratom... neni cas, musis sa plnit plan....
porad alternativu.
také napríklad teraz papam a niežeby to chutilo nejako úplne mäsovo, ale lepšie jak hamburgere od vietnamcov napríklad
inak ja mäso moc nejem, jem len kuracie, z ostatného mi je na grcanie.
ešte jem ryby.
ale inak mám radšej zeleninu ako mäsité veci a syrové.
ja si hlavne robím šaláty doma,ale niekedy podľa mňa človek potrebuje do seba dostať mäso.
Ja by som dokázala žiť bez mäsa a už som sa o to aj pokúšala ale je to ťažké ked žijete s ľudmi ktorí nimi niesú a pečú si pred vami slaninku a grilujú si kura a jedia si pečené kačice (ach). Ale raz ked budem bývať sama tak sa skúsim prekonvertovať
@tomias
@lowinqa aj pre teba to plati
inak vám to tu kazím, bo mi henten avatar nezobrazuje
@lowinqa ved v pohode
by som totálne chcel vidieť, ako si nejaký akýkoľvek človek tak, ako je, v divočine dobehne zviera, roztrhá ho a nakŕmi sa na jeho surovom mäse. mám rád krváky, totižto.
inak - chápem:
je super náročné sa vyprostiť z hentakých väzieb. obzvlášť, keď ide o niečo tak bezprostredne spojené s kultúrnou tradíciou, ako mäso (doslova a dopísmena malá mŕtvola na rodinnom stole, nevidím dôvod, prečo si to nejako zjemňovať, keď je to fakt). obzvlášť, keď je s tým nutne spojené citové vydieranie a neschopnosť opustiť jednostranné stanovisko aj napriek argumentácii. odpovede typu: nechcem, aby ti hrablo; jesť mäso a syry SA MÁ a podobne.
uspokojivú odpoveď človek aby v tom sene pohľadal
a len viac to utvrdzuje v tom, že ide o niečo kultúrne podmienené, vec zvyku a do značnej miery aj závislosti.
nuž, dávam ti za pravdu.
masové zabíjanie umelými prostriedkami v industriálnom prostredí
je úplne porovnateľné s tým, keď si svorka levov niekde v stepi v dokonalej súhre uloví gazelu z čriedy, na ktorú čakala a striehla niekoľko dní.
Len nechápem prečo som sa za tie štyri mesiace čo som nejedla mäso necítila zdravšie. Jediná zmena čo som z toho mala bol taký pokoj na duši akože nemám ruky od cudzej krvi. Ale potom človek zistí že to nie je pravda. Na zvieratách testujú lieky, čistiace prostriedky, kozmetiku a tomu sa dá len ťažko vyhnúť.
tak som si nebol istý, ospravedlňujem sa, ak som to nepochopil správne - nebolo v úmysle sa do teba púšťať či rýpať.
poznám minimálne jedného skutočne militantného vegána, ktorý skonvertoval už celkom dosť ľudí (minimálne 200, ktorí sa o tom vyjadrili) nekompromisným až agresívnym prístupom a úsečnou, ale efektívnou argumentáciou.
s tými vecami je to trochu problém, to je pravda, ale nikto nikdy netvrdil, že je možné zredukovať vlastný podiel na nulu. teda nikto s rozumom na mieste. ich (vegánov) pointa je niekde inde: zredukovať ho na najnižšiu možnú mieru.
Ako keby jedny zvieratá som mala v hlave v škatulke ,,na jedenie" a psa napríkald ,,na hranie, na stráženie, kamarát človeka" a podobne.
tomu sa vraví trafiť klinec po hlavičke!
ale čo si mám povedať ja, keď som mal v detstve sliepku na hranie, bola môj kamarát a ľuďom sa páči jesť zabité sliepky (samozrejme, bez toho, aby videli, ako sa to robí - keby boli namiesto do čokoládovne exkurzie na jatky, ľudia by si asi už v útlom veku rozmysleli, čo budú jesť)
takže psy ee, ale mentálne vybavenejšie prasatá áno. zaujímavé.
hamburgere od vietnamcov osobne nejedavam, za posledne 2 mesiace som mal tusim 1 big mac, tam maso tvori cca 90% pokosenych lucnych konikov, pripadne rozna drt, ktora sa nijak inak neda efektivne vyuzit, cize o mase sa neda moc hovorit
inak jedavam maso zo slovenskeho/rakuskeho chovu, a myslim, ze to tu take tragicke nie je.
narážal som hlavne na meštiakov bez kontaktu s realitou toho, čo jedia,
samozrejme si uvedomujem, že ľudia z dediny boli od detstva vychovávaní na to, aby im pohľad na zabíjanie a následné procedúry neprekážal, prípadne aby to boli schopní robiť
(to je asi dôvod, prečo sa to mňa taktiež nejako nedotýka - odmalička som videl srnky zavesené dole hlavou v suteréne, aby vykrvácali, barany, kozy atď tiež a nosil kusy ich tiel ako jazyk, ľadviny ženám do kuchyne
a v druhej vetve rodiny zas kačice, ktoré boli násilím kŕmené cez lievik a potom im bolo trikrát zakrútené krkom, pričom sa ešte metali, nehovoriac o odperení, odtekaní krve a porcovaní)
kvôli čomu sa tie kačice kŕmili pred zabitím? instantná plnka?
ja som naháňala bezhlavé sliepky po dvore.
pretože som odmalička tak vychovávaná
pretože sme chovali aj sliepky, aj prasce aj králiky aj husi a kačice a nie preto, že jéééj pekné zvieratko
pretože som alergik a veľa vegošskej stravy by som aj tak jesť nemohla
a jem mäso preto lebo ľudské telo ho potrebuje.
no dobre - po tvojom by to bolo nejako takto:
prasatá majú mentálne kapacity trojročného ľudského dieťaťa.
predpokladám, že vieš anglicky:
"pigs are among the quickest of animals to learn a new routine, and pigs can do a circus’s worth of tricks: jump hoops, bow and stand, spin and make wordlike sounds on command, roll out rugs, herd sheep, close and open cages, play videogames with joysticks"
» www.nytimes.com/2009/11/10/scie...
a ešte k tomu sa bavíme o domestifikovaných prasatách bez dostatku pohybu, ktoré boli tisícročia šľachtené na to, aby boli takej mohutnej postavy s toľkým tukom.
@bress sója, milý pane, obsahuje fytoestrogény, prirodzené v niektorých zložkách rastlinnej potravy.
nie je dokázané, že by nejakým spôsobom ovplyvňovali charakter mužskej postavy alebo plodnosť u žien. jediné, čo robia, je to, že v prípade, že ich niekto konzumuje priveľa, urýchli sa v tele ODBÚRAVANIE estrogénu.
kravské mlieko a výrobky z neho, to je celkom iná kategória:
ako už názov napovedá, je zo skutočných tehotných cicavcov, ktoré hormóny vylučujú skutočne v obrích množstvách.
to si necucám z prsta: výskum dokázal, že pitie mlieka zvyšuje tvorbu estrogénu a RAPÍDNE znižuje tvorbu testosterónu.
» www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976...
myslel som si, že keď sa zaujímaš o ľudské telo, mohol by si tomu rozumieť lepšie, než ja.
možno aj @flageusdei by mohol.
no, pamätám si aj na živé, ktoré behali po dvore, pravdepodobne to boli decká tých zabitých či inak skonavších, ktoré poľovníci vzali do svojej opatery (neviem, s akými úmyslami, snáď len na dokŕmenie a návrat do prírody)
to s tým lievikom je proste procedúra, ktorú niektorí používajú, aby tie vtáky viac a rýchlejšie naberali váhu.
a tie srny sa práve nemajú loviť vtedy, keď majú mladé, zväčša sú tie doma chované mláďatá nejakých pytliakmi ulovených sŕn. ja som sa s nimi stretávala celkom často
a.......ahem, naša obývačka: (pred asi 10 rokmi, dnes je toho viac.
» tinyurl.com/cyyr3xj...
» tinyurl.com/cueavka...
Predpokladas zial zle, neviem anglicky, len minimalne zaklady google translatore mi pomoze?
mňa najviac láka tá paleo dietá proste len zelenina a mäso stravujeme sa ako praludia : D a prečo mäsoň? chutí mi proste a nie soja sa tomu chuťou vôbec nerovná a kto to tvrdí je klamár... matka urobila rizoto... raz s mäsom raz zo sojou urobila všetko takisto hned som spoznal že to nieje mäso a takisto videl som ako je králik zakillovaný , zarezaná ovca a vypitvaná a potom som nemal problém to jesť dokonca aj očné zuby som mal od narodenia ostré kým mi to zubárka nezrovnala som skurvený predátor a nechcem to zmeniť amen vyznanie mäsožravca
viem, že to bol ftip, ale šimaj tie tesáky:
aj on je vegoš, teda, niečo hmyzu poje.
čo sa toho mäsa týka, nie je to len otázka prípravy, ale aj produktu a očakávaní. dneskaj som mal hambáč s hranolkami a mal temer identickú chuť a textúru ako ten z americkej národnej junk food siete...
Aj tak ma prist den, ked masa nebude, takze nevidim dovod si nevychutnat ho kym je dostupne.
@178
prve dva su na zvazenie, ale tak:
1 mne prekaza tiez na co vsetko mi idu dane, ale nezmenim to. zhorseny zdravotny stav - to sposobuju aj fajciari, aj obezni ludia (co sa napchavaju okrem masa aj sladkostami) atd.
2. mna skor doziera neekologickost co sa tyka vyhadzovania potravin. keby ludia vedeli lepsie hospodarit, nepotrebovali by sme dopestovavat/dochovavat take mnozstva, ale bohuzial ludia su rozmaznani a preto 1.2 - 2 miliardy ton jedla skonci inde ako na tanieri vo svete.
3. sa prestahuj niekam, kde su competitive prices a vyber siroky, to ze u nas na SVK je to drahe a vyber nulovy neznamena, ze inde je to rovnake.
Bojuj ďalej s veternými mlynmi.
vegan nie som ale uplne do bodky chapem, co povedal a ver mi, nie je tam ani naznak toho, ze sa povysuje
Moja diskusia tu skončila, keď mi pseudoingelektuálny kolega napísal, že by sa vysťahoval, keby sa mu v dome chceli usadiť šváby. Asi má celý byt plný pavučín a podobne. Veď to je nonsens.
Podľa mňa trolluje, lebo... ...ja kurňa vlastne neviem, prečo niekto trolluje...
Keby aspoň bol vtipný...
"I respect your choices not to fund the brutal slaughter of billions of animals for a taste preference, so why can’t you respect my choice to fund the brutal slaughter of animals for a taste preference. These are completely equal stances.
Plus I’m used to it. Plus I like it. Plus people do it.
Plus you’re not better than me.
Plus lions (I know its not the same thing, but I’m going to say it anyway).
Plus plants. Plus society says its ok. Plus it’s not like I’m eating dogs. Plus you’re not better than me. Plus spread your message differently. Plus why do I have to hear about it. Plus why are you talking about veganism on your vegan tumblr page that’s about veganism, instead of talking about what I want to hear. Plus you’re not better than me. Plus inuits. Plus why don’t you care about me. Plus starving kids. Plus my teeth. Plus ancestors. Plus you’re not better than me."
Check…..and….mate."