Nieraz som sa stretla s tým, keď sa niekde písalo o jedle či potravinách, že ".... mäso a ryby.... " . Je na to nejaký biologický dôvod alebo to len tak ľudia rozdelujú?
Ja osobne považujem rybu za druh mäsa. Beriete to tak aj vy alebo to rozdelujete?
Ja to tiež beriem ako mäso. Ale je zaujímavé, že ked je nejaký sviatok, a nemôže sa jesť mäso, tak ryby hej. Asi to bude mať niečo do činenia s Ježišom. On robil niečo s rybami nie?
@miaja neradí sa to medzi mäso v pravom slovazmysle, lebo je iné usporiadanie svaloviny u rýb ako u stavovcov ostatných... bežne je priečne pruhované svalstvo tvorené myofibrilami usporiadanými do snopčekov, tie do snopcov a to tvorí sval... u rýb sú myofibrily usporiadané do lineárnych vrstiev - segmentov. Inak je to to isté, ale napríklad ja nejem mäso, ale rybu si tak raz za mesiac dám
ja som si 20 rokov môjho života myslela, že ryba NIE JE mäso, nikdy som sa nezamýšľala, čo to teda vlastne je, až raz mi tu na birdzi jedna anketa otvorila oči
Je to mäso. Myslím,že toto rozdelenie plynie z kresťanských zvykov jesť rybu aj počas pôstnych dní. Ryba je z tohto hľadiska nielen ľahšie stráviteľná ako iné druhy mäsa, ale v minulosti (aj podľa bibilických opisov) sa rybolovom živili bežný, chudobný ľudia- stačila im aká-taká loďka a sieť, teda to nebolo sviatočné jedlo predstavujúce hojnosť ako napr. bravčovina. Teraz je už rybie mäso pomerne drahé, no stále sú akýmsi symbolom striedmosti.
@miaja áno a ako jediného živočícha mi nie je ľúto ju zabiť a vypitvať... keď sviňa sa mi hnusí, krava mi nechutí, kura je viac hormóny a kostná múčka ako kura a zajačika s divinou je mi ľúto... takže ak mäso, tak rybu
@patricino lebo mláďatá delfína pijú materské mlieko? že by??? a okrem toho dýcha kyslík zo vzduchu a nie z vody?
srsly to čo bolo za prijebanú otázku?
S kresťanského hľadiska ryba nie je braná ako mäso, a počas pôstu sa môže jesť pretože v minulosti bola rybacina najlacnejšie alebo najľahšie dostupné jedlo. Naproti iným druhom mäsa, ktoré bolo drahé. Tak preto, je počas pôstu dovolené.
Samozrejme, že ryba mäso je. To celé vzniklo tak, že niektoré individuá chceli byť vegetariáni ale neodolali rybe... tak si zmysleli že ryba nie je mäso že to sa môže jesť.
Ale každému, dokonca aj tým s pomensími mozgami s IQ okolo 70-80, ked sa zamyslí, tak mu je hned jasné že ryba nie je zelenina ani ovocie...
@patricino otázka prečo ryba nie je mäso nie je prijebaná, pretože naozaj nie je žiadny jednoznačný dôvod prečo by ryba nemala byť mäso. okrem rozdielu v štruktúre svalu, ale to stále nie je dôvod aby ryba mäsom nebola.
kdežto dôvod prečo delfín nie je ryba je jasný aj 10ročnému decku.
@patricino ja rybu ako mäso beriem... ale veľa ľudí to tak neberie... celkove sa to vždy rozlišuje presne ako som písala v otázke... tak ma zaujímalo prečo sa to delí... nemyslím si že je na tom niečo jebnuté...
podla mna preto, lebo ryba je pôstne jedlo restanov. moze sa jest aj v dni ked je iné maso so zapovedané. a tak nejak sa teda prenieslo medzi ludmi ze to nie je maso.
Nikdy mi nebolo jasne, preco ludia beru rybu ako nieco ine ako maso.. Zilo to, dychalo to, krvaca to.. Hej bude to zelenina
podla mnaa v tom maju prsty krestania, lebo kamoska bola minule zhrozena ze u nas na vianoce je dedko bravcove, s odovodnenim, ze na vianoce je post, ale rybu je v pohode..
jebnuta logika
Je to maso a bodka! Ako kaude ine dobre je prabda ze niektore druhy obsahuju dake omega oleje ci co ale aj tak je to hnusne maso ako kazde ine fuj !!!!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
biologické odôvodnenie: všetko, čo má nejakú svalovinu je mäso, neviem prečo si niekto myslí, že keď je tá svalovina segmentovaná, už to mäso nie je
svalovina=mäso a to že je segmentovaná je druhoradé
srsly to čo bolo za prijebanú otázku?
a tí, ktorí jedia ryby, nie sú vegetariáni!
Ale každému, dokonca aj tým s pomensími mozgami s IQ okolo 70-80, ked sa zamyslí, tak mu je hned jasné že ryba nie je zelenina ani ovocie...
kdežto dôvod prečo delfín nie je ryba je jasný aj 10ročnému decku.
podla mnaa v tom maju prsty krestania, lebo kamoska bola minule zhrozena ze u nas na vianoce je dedko bravcove, s odovodnenim, ze na vianoce je post, ale rybu je v pohode..
jebnuta logika
Ryba jednoznačne mäsom je.