Prečo sa dnešné dievčatá, ale samozrejme mládež všeobecne snaží tak rýchlo dospieť?
Celkom by ma zaujímali aj názory iných, nakoľko ja si myslím, že mladí ľudia sa neskutočne ponáhľajú za dospelosťou, čo sa týka výzoru, obliekania, správania a samozrejme hlavne vzťahov. Je to celkom smutné, vidím to na sebe, že som maturantka a mám pocit
mozno je to aj tym ze sa to od mladych ocakava.. ked si spomeniem na ucitelky na zakladke ako im vadila nasa detinskost (alebo ako to nazvat) a chceli aby sme mali rozum, aby sme nerobili sprostosti, aby sme boli tichi, poslusni, pozorni, zodpovedni a neviem co este... potom decka chcu byt rychlo dospele aby nemuseli stale posluchat dospelych, aby neboli taki kritizovani, podcenovani, atd...
@2
Začína sa to v rodine. Rodičia často krát "nemajú dostatočný čas" na svoje deti. A tak decká trávia čas viac na nete, TV, kde im zase napr. reklamy hovoria, aby si kúpili toto, lebo inak nie sú in. A nehovorím o reklamách na "hračky". Ale napr. na hocijaké kozmetické vecičky, alkohol a pod. ktoré hovoria, že treba byť navonok dokonalo vyzerajúci, mať dokonalé mihalnice, a piť s rozumom (od 18 r.)...
Alebo trávia čas vonku v nie práve "dobrej" spoločnosti kde im zase nič prospešné nemusí nikto povedať, ukázať. Ale idú tam, lebo tam majú na nich čas, majú spoločné záujmy, nezakazujú im tam nič... A potom už od 15 r. "musia" brigádovať ak chcú mať vreckové...
A potom maj pocit pripravenosti, ak si tak skoro "dospela" bez toho, aby si si dostatočne prežila detstvo. A to ešte nehovorím o prístupe niektorých lekárov čo sa týka predpisovania liekov, či antikoncepcie. Dávajú to deťom v tom najzložitejšom období ich života. Však aby sa to už naučili, a to všetko má ďalšie následky... bolo by to na dlhý komentár.
@itsjuliet Viem o čom hovorím... vďaka Bohu ma minul ten pocit nepripravenosti, a myslím, že aj preto, že som detstvo prežil naozaj ako detstvo. Ja som nepoznal všetky možné druhy alkoholu, cigariet, liekov, drog... žil som prosto, bavil som sa aj s kamošmi v blate, v piesku, vo vode (asi do 10 r. ), a neskôr na bicykli v lesíku, na ihriskách hoci za loptou, v prírode na výletoch... žiadne disco v piatok večer. Nehovorím, že mi nikdy v puberte nebola ponúknutá cigareta, alkohol, ale vedel som, že je to pre dospelých tak som to neprijal. Hoci som sa na chvíľu cítil "sám medzi ľuďmi". A rovnako v narážkach na vzťahy, sex, bozk a pod. A vôbec neľutujem, že som bol "iný". Má to svoj význam! Nie je to nič neprirodzené.
Ale nie každý si toto sám uvedomí alebo nie každému toto napr. rodičia povedia tak, aby to aj ten mladý prijal ako to, čo ho má chrániť nie ako to, čo mi niekto zakázal. :letim:
@itsjuliet Sú ovplyvnení médiami, filmami, internetom, reklamami, všade sa hovorí musíš byť sám sebou, silný, odvážny, krásny a pod., no ale to deti nie sú, tie sú závislé na niekom, nerobia sami rozhodnutia ako dospelí, preto sa snažia osamostatniť, lenže finančná situácia im to nedovoľuje, tak robia aspoň všetky tie ostatné veci ako "dospelí" - fajčia, pijú, sexujú, obliekajú sa štýlovo, myslia vo veľkom a podobné "sračky"...ale poviem ti oni sa zbadajú, keď si začnú hľadať prácu a začnú makať deň za dňom, týžden za týždňom, lebo to je skutočná dospelosť, je to zodpovednosť a schopnosť postarať sa o seba sám a uvedomiť si životné priority, čo je v živote dôležité, koľko to stojí, toto ostatné je len hranie sa na dospelých ...
Podľa mňa z toho robíte veľkú tragédiu. Doba sa mení, ľudia sa menia. tak ako teraz doma nemáte 1 čiernobiely televýzor ale plazmu v každej izbe tak isto teraz deti nechodia pásť kravy a strieľať veveričky s prakou ale zabávajú sa inak aj keď sa vám to nezdá možno správne ale netreba sa nad tým neustále vzrušovať. A keď sa to tak zoberie ani kedysi neboli decká sväté ...
ja budem externista a pracujem na TPP a rád by som mal aspoň 30 a vysporiadané také veci ako vlastné bývanie a podobne, som introvert a preto ma mladosť nezaujíma a mám rád pokojný život v staršom veku
Ja som rád že dospievam len mam na seba nervy že som si UŽIVAL detstvo namiesto toho aby som sa venoval nejakému športu som sa s kamošmi hral ešte asi v 7 ročniku vonku na skrývačky.. skakal som parkour, na skateboarde zbieral pokemon kartičky, behal po lese a robil kktiny proste sa "hral".. keby som neprežival také detstvo ale miesto hrania sa radšej cvičil a hral basketbal by som teraz mohol ho hrať naplno ale nie ja som sa musel celé detstvo hrať -,-"
Nehovorím žeby som chcel rýchlo dospieť vekovo ako byť starý a už byť v robote.. ale minimálne psychicky keby som tak v 13 rokoch nebol furt decko a začal rozmýšľať dopredu a venoval sa napr tomu basketbalu bolo by mi teraz 100x lepšie..
@19 wau som to napisal akoby som skákal na skateboarde parkour a medzi tym zbieral kartičky no proste som skakal parkour, jazdil na skate a kupoval som furt tie pokemon kartičky čo ich mam teraz asi 60 (aj viac) a neviem čo s nimi
Ja ked som mal 14nast strasne som chcel mat 18mnast aby som sa mohol zamestnat lebo som nemal vreckove nakoniec som sa brigadne zamestnal v 15tnastich kde som robil cez vykedny a zarobil som kazdy vykend 30 az 60e zalezalo kolko hodin som robil.No a v 17stich som sa odstahoval zmesta tak som dal vypoved.Potom som uz pracu nasiel pomerne lachko
ja by som si praveze s radostou zopakovala cele detstvo, pretoze to bolo fakt najsuper obdobie mojho zivota. dakedy som chcela byt dospelejsia ale to asi preto, ze som vzdy vyzerala strasne na mlado oproti rovesnikom ale teraz mi to prakticky vyhovuje pretoze ma chyta panika ked si predstavim ze tento rok budem mat 20 a ludia mi odhaduju 16
co ja viem ludia su divny ja sa napriklad citim tak ze neviem co robit v zivote a mam 23 skoro ale tak jasne chlastat som zacal uz ako 16 rocny no ono je to take cele zlee
O.o skôr naopak mi to príde, kedysi ľudia strašne rýchlo dopievali, v mojom veku už mali decká pomaly.. dnes sa priemerný mladý človek nevie poriadne postarať ani o seba, príde na intrák a celý vyplašený si číta návod ako uvariť cestoviny a volá domov maminke na akom stupni si prať rifle
možno sa snažia vyzerať dospelo, ale jediné čo chcú je užívať si mladosť a nie skutočne dospieť.
zdá sa mi, že je to práve trochu detinské od dospelých, že takto narážajú na deti - teda zrejme menej skúsených, (ak môžem necitlivo) hlúpejších. nemali by byť príkladom / pomocou a usmerniť ich? a nie uťahovať si z nich / odsudzovať ich nedospelosť? veď tento vek je predsa o hlúposti a o hľadaní toho, čo je správne. mýlim sa? samozrejme, že k tomu patrí hrať sa na dospelých. veď o to tu ide - stať sa dospelým, nie? bolo by snáď lepšie, keby nechceme vyrásť?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Začína sa to v rodine. Rodičia často krát "nemajú dostatočný čas" na svoje deti. A tak decká trávia čas viac na nete, TV, kde im zase napr. reklamy hovoria, aby si kúpili toto, lebo inak nie sú in. A nehovorím o reklamách na "hračky". Ale napr. na hocijaké kozmetické vecičky, alkohol a pod. ktoré hovoria, že treba byť navonok dokonalo vyzerajúci, mať dokonalé mihalnice, a piť s rozumom (od 18 r.)...
Alebo trávia čas vonku v nie práve "dobrej" spoločnosti kde im zase nič prospešné nemusí nikto povedať, ukázať. Ale idú tam, lebo tam majú na nich čas, majú spoločné záujmy, nezakazujú im tam nič... A potom už od 15 r. "musia" brigádovať ak chcú mať vreckové...
A potom maj pocit pripravenosti, ak si tak skoro "dospela" bez toho, aby si si dostatočne prežila detstvo. A to ešte nehovorím o prístupe niektorých lekárov čo sa týka predpisovania liekov, či antikoncepcie. Dávajú to deťom v tom najzložitejšom období ich života. Však aby sa to už naučili, a to všetko má ďalšie následky... bolo by to na dlhý komentár.
Ale nie každý si toto sám uvedomí alebo nie každému toto napr. rodičia povedia tak, aby to aj ten mladý prijal ako to, čo ho má chrániť nie ako to, čo mi niekto zakázal. :letim:
Nehovorím žeby som chcel rýchlo dospieť vekovo ako byť starý a už byť v robote.. ale minimálne psychicky keby som tak v 13 rokoch nebol furt decko a začal rozmýšľať dopredu a venoval sa napr tomu basketbalu bolo by mi teraz 100x lepšie..
možno sa snažia vyzerať dospelo, ale jediné čo chcú je užívať si mladosť a nie skutočne dospieť.