Neviem možno to bude chuťou a rovnako tým že to dodá dosť veľa energie. Človek sa po tom cíti poriadne sýti. Bol som vegetarián takže viem že človek toho musí zjesť viac ak neje mäso(a hlavne pestrejšie).
@hoperpohroma co do rozka miesto sunky? tak napriklad: horcica, cesnak, cibula, rajčina, paprika, volaka rajcinovo paprikova pomazanka, salát a podobne je toho velmi vela
@hoperpohroma nehovorim ze vsetko naraz nieco z toho alebo aj trosku kombinacia(ale nie vsetko a je toho aj viac co si mozes dat na chleba. a ja osobne chleba velmi nejedavam takze asi tak radsej si dam ovocie alebo zeleninu len tak surovu bez vsetkeho
@mefistofel no ale chleba a rozok mas rozdiel chleba mi napr v pohode staci aj s paradajkou, lenze my chlieb doma ani nemame, nikdy ho nedostavam na desiatu
lebo sme pazrave svine ktore potrebuju citit pocit nasytenia a je pohodlnejsie sa najest 3x za den ako keby si mal jest 6x denne stravu, kt. ti lahsie stravi
@mielikki s tym ze clovek je vsezravec s tym by sa dalo polemizovat ano dokaze prijat vela druhu potravy a dokaze ich aj spracovat ale v niektorych pripadoch len docasne lebo zacnu vznikat rozne choroby, lebo celkovo fyziologia cloveka je skor bylinozravec. ako nechcem obhajovat veganou ani nic podobne, maso je tiez "dobre" len nie kazdy den.
lebo mäso obsahuje veľa potrebných látok a živín a je rozdiel keď sa najem z mäsa tak vydržím dlhšiu dobu bez jedla ako keby jem zeleninu alebo cestoviny napr.
@mefistofel je. Pozri sa na chrup, bylinožravce ho majú úplne iný. (A aj dlhší tráviaci trakt a pod.) Samozrejme, žrať len mäso 24/7 nebude ideálne, ale všetko s mierou, dokelu
@thelordofgrammarnazi tak ma volaj ladyboy znie to teplo a podobne veci mna velmi nezaujimaju. clovek je dost uvedomely a inteligentny na nieco taketo.... teda nie kazdy
@mefistofel pýtal si sa prečo jedia ľudia veľa mäsa tak som odpovedal. Nehovorím že jesť veľa mäsa je zdravé. Nevravím ani že keď človek neje mäso že nemá energiu. Vlastne som sa celkovo cítil veľmi dobre. Len proste keď som veľa športoval ten rozdiel v tom keď som jedol mäso a nie bol citeľný.
-Masozravec: neprezuva. jedlo prehlta nerozzute, tlamou pohubuje iba zhora na dol; Bylinozravec, Clovek: potrebuje jedlo prezut, pri prezuvani pohybuje ustami zo strany na stranu.
-Masozravec: otvorenie ust v porovnani s velkostou hlavy je velke; Bylinozravec, Clovek: otvorenie ust v porovnani s velkostou hlavy je malé
-Masozravec: dlzka tenkeho creva predstavuje 3-6 nasobok dlzky zvierata - rozkladajuce sa maso by dlhsie creva mohlo zablokovat; Bylinozravec, Clovek: dlzka tenkeho creva predstavuje 10-12 nasobok dlzky zvierata
-ph zaludka, slin to iste, atd
-potom napriklad Vitamin A Clovek a bylinozravci nedokazu pri nadbitku vylucit tak ako masozravci. V niektorych pripadoch sa moze stat ze pri velkom mnozstve vitA co obsahuje napriklad pecen a uz pri niekolkych gramoch pecene hrozi predavkovanie a nahodou ked sa to prezenie tak az smrt.
V minulosti bolo mäso veľkým luxusom. Nemali ho vždy po ruke ako dnes a tak sa vrylo do nášho podvedomia, že mäso si môže dovoliť iba ten, kto má na to peniaze. Osobne nevidím žiaden iný dôvod. Aj ja som si myslela , že ľudia sú závislí na mäse, ale na sebe som zistila, že to nie je pravda
@mielikki To je pravda ale zase ani nie taký krátky ako mäsožravce. Podstata je v tom že na rozdiel od zvierat dokážeme potravu tepelne alebo inak ošetriť vďaka čomu to mäso dokážeme stráviť. Opäť nehovorím že keď zjeme surové mäso že nás to okamžite zabije, ak by sme ho ale jedli bežne máme veľmi veľký problém to prežiť. Práve preto majú mäsožravce ten trakt kratší. Aby sa im tie toxiny čo hnitím mäsa v tráviacom trakte vznikajú čo najskôr dostali von.
@mielikki tak niektory ludia jedia aj zem a tu mas obrazok napriklad: Carnivores-masozravec, Omnivores-Vsezravec, Herbivores-bylinozravec, a posledny Clovek.
ak rozumies anglicky tak vyhoda ak nie tak sry, ale po slevensky som to nenasiel a prepisovat sa mi to nechce
@mefistofel a niektorí údajne nejedia vôbec, bavíme sa o priemernom človeku v bližšie nešpecifikovnej kultúre (nakoľko sú také, kde mäso nejedia/jedia veľmi málo a také, čo jedia takmer výlúčne surové! mäso)
@hoperpohroma na rozok sa da dat napr. aj pasteta len skoda (vlastne chvalabohu, kedze tam idu kadejake sajrajty) ze v mojom pripade to vydrzim jest len isty cas, potom mam na veeeeelmi dlhu dobu pastety plne zuby. vlastne ju jem len ked ju najdem u babky v chladnicke .. no ale aj tak som toho nazoru, ze sunka je najlepsia
@helordofgrammarnazi@james144@mielikki Keď už sme pri tej gramatike, ešte tu je jedna chyba, ktorú ste nenašli. Gramaticky správne by malo byť: Prečo su ludia takí (!) posadnutí mäsom?
ja teda mäso často nejedávam..zvyčajne lososa, cestoviny, špagety, šaláty, syry a podobne.. napríklad kuracie mäso je pre mňa jedno z najhorších aké človek môže vložiť do úst
@mefistofel lebo je to vyzivna potravina chutne, syte jedlo je to maso, ale len niektory sportovci ho jedia kazdy den a 3x denne. oni maju na to svoje dovody si myslim ako @boloabude a zase zivocisna a rastlinna bielkovina nie je to iste. vsetko vela skodi, takze s mierou
@mielikki prasa sa berie do kategorie vsezravcov, ale skor sa krmi ako bylinozravec, lebo taky diviak by si velmi nedokazal ulovit volake zviera kao medved napriklad co je tiez vsezravec.
a co pisu ze im chuti maso a velmi, tak vacsinou len z roznym korenim a podobne, tj ked si to daju na nemasovy vyrobok tak to ma presne taku istu chut. teda okrem vynimkam ktory jedia maso len tak pripadne aj surove, ale tych je velmi malo.
@mielikki v tejto dobe keby ti podam uplne vegansku stravu ani nezistis rozdiel ci to je maso alebo to neni maso ale ja nemam velmi rad chut masa takze ani velmi taketo potraviny nejedavam
clovek je od prirody vsezravec, tak je uplne jasne, ze je aj mäso. Traviaci trakt - creva - ma na priklad ovela podobnejsie mäsozravcom, ako bylinozravcom...
@jaro1991 opravim ta: clovek je od prirody vsezravec, tak je uplne jasne, ze je aj mäso. Traviaci trakt - creva - ma na priklad ovela podobnejsie bylinozravcom, ako mäsozravcom
Jo a ešte niečo. Naši pravekí predkovia mali iste nejaké ešte nedokonalé výskumné metódy, keď na základe štúdií v dobe kamennej lovili a jedli mäso. Ešte že sú tu tie dnešné výskumy, aby nás po toľkých tisícročiach nevedomosti a jedenia neprirodzenej stravy konečne vytrhli z omylu.
Nechápem, ako to ešte niekoho môže baviť. Takéto debaty majú rovnaký význam ako hádzanie hrachu o stenu..
Ja osobne mäso nejem, ale nikomu ho neberiem. Nech si niekto dá na raňajky aj na večeru pochybnú salámu, do ktorej možno pomleli omylom aj nejaké svaly popri odpade zo zvierat a nech si pokojne tvrdí, že ľudia sú všežravci.
@hoperpohroma ja síce rožky takmer vôbec nejedávam, ale do pečiva si dávam okrem zeleniny rôzne nátierky, či už kúpené (sójové) alebo vlastnoručne urobené a aspoň viem, čo v nich je, čo pri šunke človek radšej ani vedieť nechce
Musím spomenuť príklady ľudí, ktorí takmer nejedia a je im fajn, ktorí zjedia aj plech či plast a je im fajn tiež. Všetko závisí od vnútornej pohody. Napr. moje tukové zásoby sú skôr žiadne a počas extrémnych "cvičení", kedy sa prejdú kilometre a kilometre na ťažko vydržím nejesť, niekedy nepiť, tým pádom nevylučovať (fotiť musím) a som výkonnostne medzi najlepšími. Skrátka nevidím dôvod, prečo komplikovať situáciu požívaním potravy.
Lenže keď mám čas, nevidím dôvod, prečo by som nemala jesť kopec mäsa alebo ako @hyalite správne uviedla, pomleté kadečo v "šunke", keď mi to chutí. Jedávam veci, ktoré sú evidentne ZLÉ, ale vyhovujú mi chuťovo (ako mäso, tak aj krikľavé cukríky, ozdoby...). A nemám pocit, že by som tým dajako trpela.
@jaro1991 tak ano biologiu nemam az tak v malicku, ale uz len to ze vyse 48hodin trva dokym to prejde crevami je celkom dobre naznacenie pripadne ph zaludka mame take iste ako bylinozravec, keby mame take ako masozravec tak by si mal tolko vela chorob a zomrel by si velmi skoro... pripadne niektore vitaminy ktore su vo velmi velkom mnozstve v roznom masa tak clovek nedokaze spracovat a ukladaju sa v peceni a podbne, ale masozravec ich bezproblemou rozlozi a nerobia mu problemy atd...
napriklad kludne aj 2 dni nejem maso a celkovo maso ako take vlastne ani casto nejem vacsinou len nejak spracovane pasteky,salamy,parky atď. no ale to je tiez maso (aj ked ktovie co tam je pomlete ale co uz) alebo este kuracie prsia jem ... alebo este ryby ale to malokedy no a neviem si predstavit 5 krat denne jest maso niekedy sa mozno stane aj mne ze jem 3krat napriklad: salamu rano potom kura na obed a vecer parky ale to malokedy lebo vacsinou to skombinujem nejak inak lebo mi nechuti tolko masa zjest za den a podla mna to ludia prehanaju a zbytocne vela zvierat sa zabija len pre potesenie ludi ked zeru 5 krat denne maso ... no a napriklad dnes respektive vcera som nezjedol ani kusocek masa co si pamatam - mal som cukinovu polievku 2 krat , asi 6 palaciniek , par cukrikov a jadierka no a vobec mi ziadne maso nechyba aj ked nehovorim ze by som sa takto dokazal stravovat stale ... aspon 3-4 krat do tyzdna masove vyrobky jest treba urcite v mojom pripade aspon
Je mi zle, len keď k mäsu privoniam, nechápem, jak niekto môže žrať zdochliny.. a to už radšej nehovorím o tých blbostiach, čo pridávaju do párok, šuniek a kadečoho..
niesom vegetarian, mäso si dám ale tiež občas si myslim ze je toho dosť a nemam nato chut, radsej by som si dal niekedy cestovinový týzdeň ako jeden deň jesť mäso
@h8u tak s tym ze si viac najedena, to je troska na dlhsie
napisem to tak jednoduchsie, pri dlhodobom jedeni masa clovekovy sa snizuje schopnost prijimat zlozky z veganskych produktou(tj, ovocie, zelenina, strukoviny...) takze preto vacsina ludi nikdy neni syta z ovocia a zeleniny, lebo ju nedokazu tak spracovat a nemaju ziviny v tele tak maju stale pocit hladu, ale uz po urcitej dobe sa da dat zaludok do poriadku z takouto stravou bez zivocisnych produktou.
Závislosť na mlieku Mlieko samozrejme nepijem a ani pravidelne nejem mliečne výrobky.
Hoci som vyrastal na takmer vegetariánskej strave, tak teraz v dospelosti mäso jem a zrejme aj budem jesť, pretože som nulka a robí mi lepšie, ako múčne jedlá...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
116 komentov
(ranajky, obed, vecera??????)
u nas to funguje tak ze maso sa robi len v nedelu a dokedy ostane tak dovtedy je
obed neobedujem, vlastne mat maso na obed aj veceru je celkom normalka
ale zase neviem co by som si mala strcit do rozku ak by tam nebola sunka
*syrov, výrobkov
*posadnutí, niektorí to len tak na okraj
a niekedy mam proste miesto rozku sladke pecivo, do toho si samozrejme sunku nepcham (to k @0 )
a akonahle je to neskombinovane tak ten rozok je prazdny, chyba tam proste baza, toto su vsetko prilohy
K veci písať viem, ale som fake, tak čo si čakal
Nikdy som sa ešte nestretla s človekom, čo by bol ním posadnutý. Ale proste, chutí nám to, človek je všežravec, tak čo to riešiť?
Nad týmto sa prečo nezamýšľate?
-Masozravec: neprezuva. jedlo prehlta nerozzute, tlamou pohubuje iba zhora na dol; Bylinozravec, Clovek: potrebuje jedlo prezut, pri prezuvani pohybuje ustami zo strany na stranu.
-Masozravec: otvorenie ust v porovnani s velkostou hlavy je velke; Bylinozravec, Clovek: otvorenie ust v porovnani s velkostou hlavy je malé
-Masozravec: dlzka tenkeho creva predstavuje 3-6 nasobok dlzky zvierata - rozkladajuce sa maso by dlhsie creva mohlo zablokovat; Bylinozravec, Clovek: dlzka tenkeho creva predstavuje 10-12 nasobok dlzky zvierata
-ph zaludka, slin to iste, atd
-potom napriklad Vitamin A Clovek a bylinozravci nedokazu pri nadbitku vylucit tak ako masozravci. V niektorych pripadoch sa moze stat ze pri velkom mnozstve vitA co obsahuje napriklad pecen a uz pri niekolkych gramoch pecene hrozi predavkovanie a nahodou ked sa to prezenie tak az smrt.
??
Pri vitamíne A ide o to, že je rozpustný v tukoch nie vode (podobne aj D, E a K), neviem, čo to má spoločné s typom stravovania.
A myslím si, že ak by to bolo človeku neprirodzené, tak to proste neje a mu to nechutí. Ani krava ti nezožerie rezeň a ani ty neješ piesok.
Ale mne je to jedno, jedzte si aj ten piesok, ja si tu vychutnám svoje mäsko
ak rozumies anglicky tak vyhoda ak nie tak sry, ale po slevensky som to nenasiel a prepisovat sa mi to nechce
ale ja jem maso aj 5x denne
až tak veľmi ťa zas netúžim pochopiť.
Chceš tým povedať, že neexistujú chuťové rozdiely medzi rôznymi druhmi mäsa? A že mäsový vývar v polievke je výmysel?
Keď ho nemáš rád, tak ho nejedz, nikto ťa nenúti, ale nemaj potrebu to znechucovať ľuďom, aj tak sa ti to nepodarí
Ja neviem, čo to bolo, každopádne ma nepresvedčíš o tom, že niečo nemäsové chutí na nerozoznanie od mäsa (okrem možno nejakých éčkových ochcuovadiel
» www.quickmeme.com/meme/3rrh9x/...
Ale tak mäso 3 krat za den je trosku prehnane
ale uprednostňujem vegetariánsku stravu
Ja osobne mäso nejem, ale nikomu ho neberiem. Nech si niekto dá na raňajky aj na večeru pochybnú salámu, do ktorej možno pomleli omylom aj nejaké svaly popri odpade zo zvierat a nech si pokojne tvrdí, že ľudia sú všežravci.
@hoperpohroma ja síce rožky takmer vôbec nejedávam, ale do pečiva si dávam okrem zeleniny rôzne nátierky, či už kúpené (sójové) alebo vlastnoručne urobené a aspoň viem, čo v nich je, čo pri šunke človek radšej ani vedieť nechce
Lenže keď mám čas, nevidím dôvod, prečo by som nemala jesť kopec mäsa alebo ako @hyalite správne uviedla, pomleté kadečo v "šunke", keď mi to chutí. Jedávam veci, ktoré sú evidentne ZLÉ, ale vyhovujú mi chuťovo (ako mäso, tak aj krikľavé cukríky, ozdoby...). A nemám pocit, že by som tým dajako trpela.
maso mi chuti. neskutocne.
zasyti.
da sa pripravit na milion sposobov.
dokonaly medium steak s nejakou dobrou grilovanou zeleninou alebo aj cerstvym salatom je pre mna cisty orgazmus
mna keby chcel niekto fakt tyrat, stacilo by aby mi zabranoval jest maso
@mefistofel Ale niektorým užívateľom (napr. mne) pohľad na isté gramatické nedostatky môže vážne poškodiť zrak.
mäso mi chutí --> keď ho jem som šťastná
ešte viac dovodov? lebo mne stačí len tento
Dobre tak môžme byť v aliancii
napisem to tak jednoduchsie, pri dlhodobom jedeni masa clovekovy sa snizuje schopnost prijimat zlozky z veganskych produktou(tj, ovocie, zelenina, strukoviny...) takze preto vacsina ludi nikdy neni syta z ovocia a zeleniny, lebo ju nedokazu tak spracovat a nemaju ziviny v tele tak maju stale pocit hladu, ale uz po urcitej dobe sa da dat zaludok do poriadku z takouto stravou bez zivocisnych produktou.
Hoci som vyrastal na takmer vegetariánskej strave, tak teraz v dospelosti mäso jem a zrejme aj budem jesť, pretože som nulka a robí mi lepšie, ako múčne jedlá...