ak nás je viac a spoločne sa skladáme na účet a niečo málo zostane, tak si nenecháme predsa vydávať. inak som lakomec aj tak mi ceny toho, čo si kupujem, prídu väčšinou prehnané.
ale v mojej najobľúbenejšej kaviarni ma ide roztrhnúť, že presso s mliekom stojí presne 30 korún a ja mu proste nebudem do toho ešte hádzať nejaké koruny navyše
a toho čašníka proste milujem a fakt mu chcem nechať niečo!
ale niekedy to spravím tak, že mu dám 50 kč a poviem, že 35 a usmievam sa jak slniečko na hnoji.
ak sa čašníci tvária jak zle vysraté hovná a pohybujú sa pomalšie než ja, keď som si šla po vynadané od otca, tak im nenechám ani ň a ešte aj nahlas frflem
ja vzdy cosi necham... ja pracujem v obchode a poviem vam, ludia su inac lakomy, taku zlavu im dam, aj 25% a nenechaju ani 5 centov!!! mne nejde o díško, ale žiadna vďaka, ani ďakujem
V niektorých krajinách a štátoch platíte sprepitné automaticky, je to započítané v cene a je to nejakých 10-20 percent ceny produktu, je to aj normálne zaúčtované na paragone.
Napíšem asi tak. Ak som na solídnej večeri, či obede alebo posedení pri pive s partou, alebo čaju či káve, tak áno často nechám aj 10 ba aj viac centov(€ ešte nie nakoľko ešte študujem, to by som bol veľký frajer). Ak som zase niekde kde niečo oslavujeme s priateľmi či kolegami z fakulty a sa doslova že ožieram ako prasa a všetci okolo, tak nenechám nič, lebo v peňaženke mi nič neostane ak platím pri bare a furt chľasceme ako dogy, poznáte to poniektorý že po 50€ (viac väčšinou pri sebe nenosím) sa zľahne akoby zem a s kreditky im asi prepitné nezaplatím aj keby nablízku bol automat, tak pin-kód už ani neviem aký mám.
Akoze podaktori tuto by si mali uvedomit, ze casnik nezaraba majland, pocita sa s tym, ze dostane aj tringelty. Neviem o tom, ze tringelty by boli zahrnute v cene. Ano v blave kde vam to nauctuju ale inde som sa s tym nestretla. Vzdy nechavam tringelt, vzdy, ci je to kava, restika, bar etc. Ak su tam pice/kokoti necham malo, (ak je to fakt zle nenecham nic, ale na rovinu im aj poviem, preco dostali tringelt nula) a ked je oblsuha dobra necham viac. Aj ked som bola student nechavala som tringelt. Kto nerobil casnika nikdy nepochopi ake je niekedy namahave chodit cely den a usmievat sa na zakaznikov, ked polka z nich su telce co nevedia povedat ani buu ked vlezu do podniku a cakaju neviem co od casnika. Nevravim ze sa to neda, ale kazdy ma svoje dni. A ked mi niekto povie, ze si mal vybrat ine povolanie tak sa dobre zasmejem. Zasnem ludia nad vami. Urcite nie som lakoma co sa tohoto tyka, pretoze viem, ze ti ludia povacsinou z tringeltov ziju.
@ubosko a taki ako ty si zasluzia panvicou po hlave a vyhnat ta odvsadial.
@marttina keď je obsluha dobrá tak nevidím dôvod nedať tringelt, ale kde dnes človek dostane dobrú obsluhu? Večne vidím len znudené ksichty, ktoré na mňa kukajú ako keby som ich obťažoval, prípadne si sadnem a chalanko dojde za pol hodinu... Tak v takých prípadoch si schuti nechám vydať aj posledný cent. Sem tam sa mi stane, že narazím na príjemnú obsluhu, potom nie je problém.
Samozrejme v dobrých podnikoch kde ma privítajú menom, je nemyslitelné nedať královský tringelt.
@marttina tiež som čašníčila, viem, že minimálne polovica môjho platu spočívala na tringeltoch
inak mať akože 400 sk (to ešte koruny boli) za noc... to by ma porazilo. od ôsmej do piatej rána, vyupratovať, usmievať sa, mierne vyhadzovať opitých ľudí a so všetkými milo komunikovať, popritom umývať poháre a behať hore dole a nestíhať....
nechávam..podľa toho kde som. v obľúbenom podniku keď je nás tak vždy dáme viac a vyjde to prepitné nejaké euro či dve...
ak sme v nejakom neznámom tak podľa obsluhy. Ozaj dobre, viem že je to únavné, ale keď vám obsluha dáva pocit, že vyslovene otravujete tak sa s prepitným môžu rozlúčiť, ešte som občas k takým mrcha a presne na cent im dám nech ich viac naseriem keď sa tak chovajú a dám im aj znať prečo je to tak (dovidenia, ďakujem vďaka vám som sa tu cítila veľmi príjemne. užite si deň
aaa keď som sama tak dávam zas v závislosti od obsluhy od 50 centov po dve jurá podľa toho kolik mám
@weeman tak potom neviem kam chodis pretoze ja to mam naopak, malokedy sa mi stane ze natrafim na odpornu obsluhu. co uz no. ale tak na druhej strane, stane sa aj mne, ze pol dna beham jak debil a usmievam sa, idem sa rozhtrhnut a ludia si nechaju vydat do posledneho centa. to fakt clovek strati aj naladu a ma sto chuti ist domov a na svetko sa vysrat. treba mat aj nadhlad sem tam.
@grietusha ved to ze nejde. a najaviac neznasam, ked ta niekto ide poucovat ako mas toto ci one spravit. nejaky drink alebo kafe.
Ja nechávam vždy a suma závisí hlavne od mojej momentálnej finančnej situácie, výšky účtu ale aj ochoty čašníka.
Ja od tých dedinských sedlákov dostanem možno tak 2 eura dokopy za celý deň. Áno, tak to je. Tie dve eurá - možno aj preháňam. Niekedy to je tak okolo eura. Za cca 16 hodín.
@marttina - hm, nesúhlasím. nie je nikoho povinnosť, aby nechával sprepitné. je to proste len nejaká tradícia, zaužívaný zvyk a podľa mňa má teda vyjadrovať to, že som s obsluhou spokojná. a keď sa mi nepáči, nezaujíma ma, že z toho žije alebo čo. jeho zaujíma, z čoho žijem ja a či si to sprepitné môžem dovoliť? nie a keď mu ho nedám, tak sa ešte aj nasere, namiesto toho aby sa zamyslel, že niečo asi spravil zle! každopádne, ja som stále zákazník, on je stále ten, čo poskytuje službu.
nechcem, aby to vyznelo nejak nadradene, to zas nie, ale predsa ma nikto nebude nútiť dávať im prachy navyše, keď sú podaktorí nemožní a ja nie som spokojná. a ja by som to zhodnotila z druhej strany - ty máš veľké šťastie, že stretávaš samú milú obsluhu, v BA to ale nie je pravidlom. V podstate je tam šťastie, ak natrafíš na niekoho milého a snaživého. A vtedy s tringeltom nemám vôbec žiaden problém.
@ayreen ale ja som nepovedala ze je to povinnost. ja som povedala, ze viem ake to je robit casnika a z vlastnej skusenosti to sprepitne nechavam skoro vzdy. aj ked je to len zauzivany zvyk, stale vravim, ze ten casnik nema taky plat a tie tringelty su na to, aby sa ten plat dorovnal.
nikto ta nenuti davat to sprepitne, ak ho nechces davat nedavaj, ale vety typu ze mna nezaujima ze z toho ziju, koho zaujima z coho zijem ja? to mi pride ako strasne klise a nielen na tomto pripade.
Dalsia vec, ak nedas tringelt a casnik sa nasere a ma premyslat co spravil zle? Preco to rovno nepovies? Nejdem sa tu hadat, ale vravim: kto nerobil casnika a podobne nepochopi. Niekedy staci aj ked nasranemu/znudenemu casnikovi povies nieco mile alebo prijemne. Vacsina ludi totiz len frffle a stazuje sa, zakaznici sa castokrat rovna ovce.
Ano, on je stale ten co poskytuje sluzbu, ale ludia by si mali uvedomit ze to nie je handra co poskytuje sluzbu, ze je to clovek. a staci aj k tomuto tusim.
jaj zabudla som @ayreen ci si ty ten tringelt mozes dovolit? ak ides na kavu, do restauracie alebo na pivo tak zrejme ano. Ak mas na to aby si si nieco kupila naskrabes aj par pojebanych centov na tringelt . Ako sa hovori bez penez do hospody nelez.
Prave na Markize rozoberaju, ze kolko by sa teda malo davat sprepitne.. ze ci 10%, alebo zaokruhlovat.. Vazeni, sprepitne? Za co? Preco je u nas vobec tak rozsirene? V Cine take nieco neexistuje. Taxikar uctuje presne podla taxametra, vyda blocek a vrati drobne do posledneho yiao. V restauracii - ucet 19 yuanov, vdaka, tu je dvacka - vybehnu za vami na ulicu, ze tu este juan.. Sprepitne proste neexistuje! Vedlajsia India - taxikar handluje, dostane polovicu sumy, ktoru si vypytal, aj tak je vidno ze je spokojny. Otvorenie dveri do hotela - lokaj: daj peniaze. Privolanie vytahu - daj peniaze. Vo vytahu obsluha, ktora stlaci tlacitko s cislom poschodia - daj.. Sluzba na chodbe (kufor nedam z ruky) - precita si cislo izby z privesku na kluci, a prstom ukaze na cislo na dverach, ktore prave odomykam - a zase ruka natrcena. Nedam mu nic, vpochoduje za mnou do izby, otvori jedine dvere co tam su, cize do kupelne a povie: "bathroom" - a natrca tu ruku s debilnym uskrnom.. Od taxika do postele aby som 5-6x daval baksis? Ved odtial prisli aj nasi cigani.. Kam sa vlastne zaradujeme my?
pre nich je zobrat (vyzadovat) sprepitne uplne nieco proti mysli. Najprv som si myslel, ze len taxikari - ze sa asi boja, ci nie som nejaka kontrola alebo co. Potom som sa velakrat presvedcil, ze aj na miestach, kde by akakolvek kontrola tazko zabludila, proste sprepitne neberu a sumy nezaokruhluju. Kupoval som napriklad vazeny caj - viacero druhov, vazeny po gramoch, priamo v dedine, kde ho pestovali . Nieco ako rodinna farma. Nikde nikoho, len cela rodina sa zbehla. Navazili, na klakulacke spocitali - a dokopy ta suma vysla ja neviem - (priklad) - 88 juanov. Zo stovky vydali papierovu desiatku, hladali este mince na vydavok a ja ze OK, 90 - to je dobre. Nie. Otvoril jedno z vreciek a nasypal mi tam este za naberacku caju - keby to bol prevazil este raz, tak mozno to je za 94 dokopy. Takych situacii bolo viacero. Myslim, ze u nich, oni su hrdi na to ze su obchodnici, a dat im "sprepitne" ako keby ich urazalo alebo co. U nas sa urazaju, ked ziadne sprepitne nedas..
Je to sprosty zvyk. Casnici vykonavaju svoju pracu, za ktoru su plateni a este ocakavaju nieco naviac. Problem je, ze za svoju pracu dostavaju smiesne platy a majitelia podnikov sa na prepitne spoliehaju, preto im taky zobracky plat davaju. Takze vy zaplatite v podniku dost za to predrazene menu a navyse este osobitne majitelovi restauracie platite aj pracovnu silu (nezdanene). Kto na prepitnom ziskava? Majitel podniku.
V Nemecku kolegyna v pizzerii nechtiac vyliala na stol svoj uz odpity pohar dzusu. prisiel casnik, vymenil obrusy, poutieral stol a priniesol jej znovu dzus, bez toho, aby ho musela dodatocne platit. Na Slovensku sa stalo to iste, len casnik sa spraval podla standardu u nas, slusne vynadal, hodil nam na stol papierove utierky, dalsi dzus sme si museli objednat a pekne si ho zaplatil aj s rozbitym poharom (cena pohara v "AJKEI" bola 10 SKK no tu bola cena 100 SKK, a kym sme odisli, uzili sme si odporne pohlady spoza baroveho pultu. sprepitne nedavam, ved ceny napojov maju desatnasobne predrazene.
Paci sa mi v zahranici, ze vsade, aj v tom poslednom bare, ti donesu ucet na tanieriku, das peniaze, prinesie vydavok a pekne si moze kazdy rozmysliet, kolko tam necha a nemusi sa pozerat ako sa casnik ksichti. U nas je to hulakanie na casnika "to je dobre" alebo "stopatdesiat" pri platbe dajme tomu 135... Okrem lepsich restauracii samozrejme.
V BA je standard ze casnik pride s uctom a hrabe sa v minciach pri vydavani penazi dovtedy, kym mu sumu nezaoruhlis nahor, alebo ti vyda tolko drobnych minci, ze mozes ist hrat rovno automaty
jednoducho kvalita stravovacich sluzieb v lacnejsom az strednom segmente je velmi slaba.
Raz sme boli na pizzi aa jjak sme prisli ta taky nie velmi prijemny chalan tam robil obsluhu.... aaa sme mali nejako zaplatit 14 ecka a kamoska mu dava 16-17 uz nwm ... a on tak kuka na nu a zacne sa usmievat a my jej sepkame ze sak iba 14 a ona nechape ... Toten chalan sa stale usmieval a kamoska nanho kuka ci mu sibe sak zaplatila ta co cchce.. ta nechal tak rychlo odisiel aj s tym debilnym usmevom .. a ako odisiel tak my jej vravime co sa stalo .. ze mu tak 2-3 ecka navyse.. a ona asi nervy kusok ...ale aspon bola sranda no
------------------------------------------------------------------------------------------------A tak si tu zijeme, . . . ludia maju zaujimave nazory na obsluhu a prepitne. Ale ja si myslim, ze problem je v mentalite nasho naroda ako takeho. A to sa tak skoro a lahko nezmeni. Pretoze ak sa zmeni iba jednotlivec a to pozitivnym smerom, stane sa obetou A obetou nechce byt nikto
zalezi to na okolnostiach... ak idem na jednu kavicku s kamoskou tak necham mozno 10-20 centov, ale ak ideme na akciu s tym ze je nas tam viac, pijeme cely vecer a ucet je aj okolo 50eur, v tom pripade nechame casnicke kludne aj 5 eur, ked okolo nas 4-5 hodin beha, tak si zasluzi ja ked som robila v bare tak som mala take stastie ze hned moj prvy zakaznik mi nechal sprepitne vtedy este na koruny okolo 100 korun ale inak vo vseobecnosti plati, ze ak ste s obsuhou spokojni, tak sprepitne by nemalo byt menej ako 5% z ceny uctu... optimalne je 10% aspon tak hovori etiketa
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
69 komentov
Inak len tak najviac možno 10centov...
prave som ho prepil
ale keď som veľmi spokojný, tak nechávam, to je jasné
prepitné s. obslužné
sprepitné, -ého str. hovor. dobrovoľná peňažná (obyč. menšia) odmena za obslúženie, napr. v kaviarni, u holiča ap.
Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV
ak sa mi ale niečo nepáči, nenechám im ani cent navyše.
ale v mojej najobľúbenejšej kaviarni ma ide roztrhnúť, že presso s mliekom stojí presne 30 korún a ja mu proste nebudem do toho ešte hádzať nejaké koruny navyše
a toho čašníka proste milujem a fakt mu chcem nechať niečo!
ale niekedy to spravím tak, že mu dám 50 kč a poviem, že 35 a usmievam sa jak slniečko na hnoji.
ak sa čašníci tvária jak zle vysraté hovná a pohybujú sa pomalšie než ja, keď som si šla po vynadané od otca, tak im nenechám ani ň a ešte aj nahlas frflem
Ak je obsluha milá, tak nemám problém ...Ale zasa nejaké horibilné sumy to nie sú Tak do 30centov..Poďla toho koľko platím...
V niektorých krajinách a štátoch platíte sprepitné automaticky, je to započítané v cene a je to nejakých 10-20 percent ceny produktu, je to aj normálne zaúčtované na paragone.
@ubosko a taki ako ty si zasluzia panvicou po hlave a vyhnat ta odvsadial.
filip
Samozrejme v dobrých podnikoch kde ma privítajú menom, je nemyslitelné nedať královský tringelt.
inak mať akože 400 sk (to ešte koruny boli) za noc... to by ma porazilo. od ôsmej do piatej rána, vyupratovať, usmievať sa, mierne vyhadzovať opitých ľudí a so všetkými milo komunikovať, popritom umývať poháre a behať hore dole a nestíhať....
bez tých tringeltov to nejde.
ak sme v nejakom neznámom tak podľa obsluhy. Ozaj dobre, viem že je to únavné, ale keď vám obsluha dáva pocit, že vyslovene otravujete tak sa s prepitným môžu rozlúčiť, ešte som občas k takým mrcha a presne na cent im dám nech ich viac naseriem keď sa tak chovajú a dám im aj znať prečo je to tak (dovidenia, ďakujem vďaka vám som sa tu cítila veľmi príjemne. užite si deň
aaa keď som sama tak dávam zas v závislosti od obsluhy od 50 centov po dve jurá podľa toho kolik mám
@grietusha ved to ze nejde. a najaviac neznasam, ked ta niekto ide poucovat ako mas toto ci one spravit. nejaky drink alebo kafe.
Ja od tých dedinských sedlákov dostanem možno tak 2 eura dokopy za celý deň. Áno, tak to je. Tie dve eurá - možno aj preháňam. Niekedy to je tak okolo eura. Za cca 16 hodín.
kazdy dobry casnik si zasluzi vysko...
@h8u daj tip ze kde pracujes
nechcem, aby to vyznelo nejak nadradene, to zas nie, ale predsa ma nikto nebude nútiť dávať im prachy navyše, keď sú podaktorí nemožní a ja nie som spokojná. a ja by som to zhodnotila z druhej strany - ty máš veľké šťastie, že stretávaš samú milú obsluhu, v BA to ale nie je pravidlom. V podstate je tam šťastie, ak natrafíš na niekoho milého a snaživého. A vtedy s tringeltom nemám vôbec žiaden problém.
ale ked sa niekto tvari jak zkysnute neviem co tak to mi vadi, aj ked dokazem pochopit ze aj ten casnik je clovek, ktory moze mat zrovna problem..
nikto ta nenuti davat to sprepitne, ak ho nechces davat nedavaj, ale vety typu ze mna nezaujima ze z toho ziju, koho zaujima z coho zijem ja? to mi pride ako strasne klise a nielen na tomto pripade.
Dalsia vec, ak nedas tringelt a casnik sa nasere a ma premyslat co spravil zle? Preco to rovno nepovies? Nejdem sa tu hadat, ale vravim: kto nerobil casnika a podobne nepochopi. Niekedy staci aj ked nasranemu/znudenemu casnikovi povies nieco mile alebo prijemne. Vacsina ludi totiz len frffle a stazuje sa, zakaznici sa castokrat rovna ovce.
Ano, on je stale ten co poskytuje sluzbu, ale ludia by si mali uvedomit ze to nie je handra co poskytuje sluzbu, ze je to clovek. a staci aj k tomuto tusim.
jednoducho kvalita stravovacich sluzieb v lacnejsom az strednom segmente je velmi slaba.