mám základnu dosku asus leonite2 6.0 (bios: phoenix verzia 5.21 ) a procesor intel core 2 duo e4300 1.80ghz a chcel by som ho pretaktovat aspon na 2.00ghz
pozeral som viacero návodov (videí)
ked som to skusal moznost na pretaktovanie som tam nenasiel
n
Neviem ci tvoj bios podporuje taktovanie, musis sa sam pozriet. Kazdopadne odporucam taktovat v biose.
V prvom rade sa uisti, ze mas dostatocne chladene cpu.
Taktovat sa da zmenou nasobica alebo zvysenim frekvencie FSB. To prve ma umoznene iba malo procesorov a tvoj to pravdepodobne mat nebude, takze mozes taktovat iba druhym sposobom. Pri zmene FSB sa meni aj frekvencia RAMiek takze pozor na to. Zvysuj po malych hodnotach a nasledne rob aspon 5-10 minutove zatazove testy vo windowse, pokial nedostanes BSOD - vtedy si prekrocil hranicu. Zaroven sleduj aj teploty, idealne je neprekrocit 60 stupnov v zatazi. Pre zaciatok odporucam uz len z principu podtaktovat RAMky, kedze v ich budes taktovat spolu s procakom.
Inac E4300 je sam o sebe prehistoricky procesor a podla mna sa ho taktovat neoplati.
@lukas582 zakladna doska asus viac nevim a bios nevim ale je tam Win Vista Home Basic kupivany v 2008 alebo 2009 jedno z toho ale teraz mi odisli RAMky 2. 2gb ale asi uz nebudem kupovat nove skor idem predat procak original ma 2,4 ghz cau
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
poloz tu otazku radsej sem,
V prvom rade sa uisti, ze mas dostatocne chladene cpu.
Taktovat sa da zmenou nasobica alebo zvysenim frekvencie FSB. To prve ma umoznene iba malo procesorov a tvoj to pravdepodobne mat nebude, takze mozes taktovat iba druhym sposobom. Pri zmene FSB sa meni aj frekvencia RAMiek takze pozor na to. Zvysuj po malych hodnotach a nasledne rob aspon 5-10 minutove zatazove testy vo windowse, pokial nedostanes BSOD - vtedy si prekrocil hranicu. Zaroven sleduj aj teploty, idealne je neprekrocit 60 stupnov v zatazi. Pre zaciatok odporucam uz len z principu podtaktovat RAMky, kedze v ich budes taktovat spolu s procakom.
Inac E4300 je sam o sebe prehistoricky procesor a podla mna sa ho taktovat neoplati.
ako mám zistiť či bios podporuje taktovanie?