Ahojte..mám taký problém, že mám priateľa už asi trištvrte roka..On dobre zarába vo firme, ja ešte len študujem. Viem, že téma financie je dosť blbá aj mne sa o tom nepríjemne píše..doteraz som to vôbec neriešila, ale v poslednej dobe do mňa začali hustiť
- alebo ma tak nizku socialnu inteligenciu, ze mu nedocvakne, ze za to, ze on ma peniaze, to neznamena, ze ich mas aj ty
ani jeden z tychto pripadov nie je dobry. a neda sa to prilis zmenit, cize ja by som ti radila - ruky od neho prec a co najrychlejsie
podla mna je prirodzene, ze ten, kto ma viac, plati (a nezalezi na pohlavi, kludne sa moze stat, ze zena bude bohata a muz chudobny, v tom pripade nevidim dovod, ak sa maju radi, aby platil vsetko on). v pripade, ze obaja maju rovnako (malo), by sa jednoducho mali striedat alebo sa nejako doplnat.
ked niekto prirodzene tuto vlastnost nema, vykaslala by som sa nanho.
doplnam, ze rodicia chcu (pravdepodobne) pre teba to najlepsie a maju uz dost vela skusenosti, aby takuto situaciu dokazali zhodnotit z pohladu tretej osoby.
vieš, ja ho nenútim aby ma niekde pozýval alebo čo. Veď za tie mesiace sme boli všetkého skutočne párkrát niekde. Aj ked povie, že ideme niekde sadnúť, tak poviem, že nie to je v poho..lebo viem, že bude chcieť platiť on a nechcem ho využívať. Ale tak tie svadby a iné väčšie veci, na ktoré som ho síce zavolala ja, lebo sa vydávali moje kamošky ale ani nenavrhol že prispeje na dar a to bola teda riadna pálka..:/ veď hej...@herooo31 veď hej..ale vieš, mne je to také sprosté mu to tak rovno povedať..to by mal asi vedieť sám..ja neviem..čo mu mám povedať, počuj ja jedlo na párty nenakúpim, lebo naši mi nedajú prachy? teda naši mi ich dajú, oni nemajú vraj s tým problém..len že vraj ide skôr o ten princíp tej slušnosti základnej..neviem :/
Povedz mu, že na tú party nejdeš, lebo nemáš peniaze na také nákupy, a od rodičov ich pýtať nebudeš. A s veľkým dôrazom na to, že nemáš záujem žobrať od rodičov.
Je to jednoduche, nekupuj veci, ktore sa ta netykaju a hotovo. Ale zas to, ze si studentka a nemas peniaze je tvoj problem, on nie je tvoj manzel a nie je povinny ti cokolvek platit. Ved predsa ak nemam na auto, tak si ho nekupim, ci hej?
tak toto je teda dobre napiču, ja by som mala asi poriadny šok keby za mňa priateľ nechcel niekde zaplatiť, alebo mi povedal že "nakúp", aj keď si niečo varíme (podotýkam, že u NÁS doma, nie v jeho byte) tak nemá žiadny problém s tým nakúpiť potrebné veci...
Príde mi to poriadne odveci keď dospelý zarábajúci chlap nechá dievča čo nezarába a musí si peniaze pýtať od rodičov za seba platiť!
Druhá vec, máš 20 rokov. Kde je problém, nájsť si brigádu, hoc len na pár dní v mesiaci, už tých možno 50€ by ti stačilo na to, aby si nemusela odmietať každé pozvanie von, aby ťa chudáčik nemusel pozývať.
@tommyhot jasné, že nie..Veď ja od neho skutočne nič nechcem. Veď ma ani nikde nebráva, nič mi neplatí. Ale napr, keď ideme spolu niekam. bolo by odveci keby sme to dali napoly? Ved na takej svadbe je rovnako on aj ja... ale proste ani sa neopýtal..ja by som nemohla keby ma on takto niedke pozval ...
@luc.ka ja som brigádovala každé leto od 15 aj počas celej strednej..ale minulé leto sa mi stal úraz odvtedy nemôžem.....a duševnú brigádu v mojom okolí nepozháňam..
noo presne daco take ako @hoperpohroma som hovoril byvalej ked som pracoval medzi skolami a brigadoval aj, ze ja peniaze mam a ty nie, tak kupim preco nie ... ked sa so mnou rozisla nelutujem tie tisice (korun), peniaze su blbost ...
ale zas aj @tommyhot pise dobre, ze nie je povinny to robit a to si musis uvedomit, ked to nerobi ... 3/4 roka? to je nic skoro a preco by mal on platit na svadobne dary tvojim kamoskam? to by aj mne prislo trosku hlupe
jeho priatelia asi vedeli o čom hovoria. a ešte jedna vec, nečakaj, že niečo sám od seba navrhne, jednoducho mu povedz, že sa dáte napoly alebo povedz, že ty to nezaplatíš, lebo nemáš peniaze a uvidíš ako sa zachová. jedna z najhorších možností pri chlapoch je čakať či si to uvedomí sám. neuvedomí.
Aha. O dôvod naviac, aby si sa zamyslela nad zmyslom toho vzťahu, lebo ak si je tohto chlapec vedomý, a napriek tomu mu nedopína, že tie peniaze nevyserieš len tak z ničoho... asi s ním nebude niečo v poriadku.
No ked nemas na to ist s nim von a ani nechces pytat od rodicov a ani od neho...tak logicky nikam nepojdes, kym si nezarobis vlastne peniaze. Je to krute, ale splna to tvoje poziadavky na situaciu, co by ti vyhovovala...:Najdi si brigadu.
Odporucam ti tieto minule veci s nim uz neriesit, lebo si mu nepovedala dopredu, co od neho cakas. Lebo mozno ty si myslis, ze by to mal vediet, ale vies: co je psano, to je dano! A v tomto pripade asi staci ze co je vyslovene...lebo on sa bude odvolavat na to...ked je taky. A ked chces byt s nim, tak treba najst nejaku lepsiu cestu ako doteraz.
Alebo to skus nejako pokojne prebrat s nim. Je dobre take veci mat naozaj ujasnene. Ty si vravis, ze ako by si mu to povedala, ale to az take podstatne neni, ze ako. Tieto veci by ste mali mat prebrate a nech dohody platia. Lebo takto akurat raz vybuchnes.
@tommyhot ale je rozdiel auto a toto. ja keď viem, že som študentka a nemám peniaze, tak sa uskromním, niekam nepôjdem, niečo si nekúpim, niektorých akcií sa nezúčastním, a ak niekto kto má peňazí dosť chce, aby som niečo, čo si nemôžem dovoliť absolvovala, tak považujem za normálne, že mi pomôže s výdavkami.
My ti to objektívne zhodnotiť nemôžeme, pretože nevieme ako to je v skutočnosti okrem toho čo si napísala sem.
Ale úprimne, všetko by sa mi platiť za chlapa nechcelo, už len z princípu...Ženy aj napriek emancipácii sú stále to krehkejšie pohlavie, o ktoré sa treba starať. Ak tvojmu priateľovi absolútne nepríde blbé to, že ho vždy pozývaš, tak by som ho kopla do riti.. Možno je to tým, že sa ku mne väčšinou chlapi správajú ako gentlemani a nevedela by som si naozaj predsdtaviť to, že by som ja niekoho mala dotovať, už vonkoncom nie pracujúceho človeka, príde mi to absurdné...Ja už by som týmto len čakala na to kedy ti zahnojí, že mu máš prispievať aj na bývanie či benzín....
@matwejo ale tak predsa on tiež ide na tú svadbu, je tam pozvaný, nemusí za to nič platiť.... neviem, ja by som na svadbu s priateľom išla buď ak by sme boli spolu veľmi dlho - čo ho už robí tak napoly členom rodiny, alebo ak by aj on poznal ľudí, čo sa berú, takže v oboch prípadoch by sa mal na dare nejako zúčastniť
" ja keď viem, že som študentka a nemám peniaze, tak sa uskromním, niekam nepôjdem, niečo si nekúpim, niektorých akcií sa nezúčastním, a ak niekto kto má peňazí dosť chce, aby som niečo, čo si nemôžem dovoliť absolvovala, tak považujem za normálne, že mi pomôže s výdavkami."
s tymto celym samozrejem suhlasim, ale dotycna hore to pisala takym stylom, ze ved zaraba, ma peniaze, tak nech kupuje..
@burble to je tiez pravda, nemal tam ist v prvom rade, ja by som nesiel, aj keby ma pozvali, lebo by mi to neprislo "vhodne"
ak by aj on poznal ludi tak urcite chce nieco podarovat kamaratom, to je ine ... mam pocit, ze on tie kamosky ani nepoznal ...
druha vec je, ano ked mam peniaze ja osobne by som s tym problem nemal, ale mozu byt chlapi co teda nechcu platit rozmary, aj ked tento je skor priklad toho, co nechce nic, ani len tak minut peniaze na potesenie milej ... to je zle tjn
takisto som za to, ked niekam chlap zenu dotiahne mohol by platit, aj vice versa samozrejme ...
@laura9 tak asi vidi, ze mas peniaze od rodicov, tak to neriesi.. mozno fajcis, alebo nejak inak mu davas najavo, ze mozes rozhadzovat (co vela studakov robi aj napriek tomu, ze nezarabaju), tak mu to nenapadne.. hlavne neviem preco to riesis tu a nie s nim?
jaaaj inak druha vec je, ked si studentka a nemas vela penazi, ze by mohol emapticky vybrat miesta stretnuti tak aby si nemusela platit nic ci nemala blby pocit, ked musi on ... prechadzky, byt von, sediet niekde v parku, vylety pesi/bicykel/korcule, sportik nejaky, u niekoho doma, lacnejsie kaviarne/cajovne/cokoladovne, alternativne divadlo ... a neodporuca sa stale kino, kino, nakupne centrum, drahe kaviarne hotelov, korza, atd.
ved ide o cloveka a nie miesto a kym to nie je uplna diera tak preco nie?
@tommyhot@28 lebo takto na nete moze zistit, ci je to ok z pohladu inych osob, ci aj tie ine osoby maju s niecim take skusenosti
a preco nie rovno riesit s nim? lebo co ja mam skusenosti, tak ked chlap nejaky raz je, tak taky aj bude. je blbost si zacat s niekym, kto je skrob a potom dufat, ze sa kvoli mne zmeni. je blbost chlapovi otrepavat o hlavu v com vsetkom sa ma zmenit, lebo to aj tak vydrzi len tyzden-par mesiacov a potom ho to zase prejde, lebo taky od prirody nie je. myslim, ze muzi tiez nemusia to, ze sa ich zeny snazia zmenit. preto si treba vyberat kompatibilnych (samozrejme, nie vzdy sa da vediet odzaciatku, ale akonahle by to bol problem takychto rozsahov, tak si myslim, ze aj tak to skor ci neskor skonci, preto nevidim dovod natahovat to).
ako som ja povedala: alebo je skrob, alebo nulova socialna inteligencia, empatia alebo whatever. toto su veci, co sa nezmenia tahom prutika.
@tommyhot nefajčím pre tvoje info, neviem ako ťa to napadlo....keby som mohla zarábať zarábam nemám porblém, ale ako hovorím na jednej brigáde v zahraničí sa mi stal úraz a odvtedy nemôžem, dovtedy som robila stále aj cez víkedny, kým sa mi to nedá dokopy ani cvičiť ani fyzicky robiť.nemôžem.žiaľ preto proti svojej vôli nemôžem toto leto brigádovať, mala som nájdených pár brigád ale všetko som musela kvôli zákazu doktora odmietnuť... takže momenátlne fakt nemám ako zarobiť..nie žeby ma to tešilo...prečo to nerieším s ním? popravde neviem ako....ako by som a čo by som mu mala podľa teba povedať? skutočne neviem....
Samozrejme, že mu to môžeš povedať rovno, od toho je to tvoj frajer. Ako inak sa to má vyriešiť? On si to sám neuvedomí (veď to by urobil už pri prvom raze), len ty budeš v sebe zbierať frustráciu.
Môžeš urobiť aj to, že pri ďalšom nákupe, kde budeš mať pocit, že by mal prispieť, mu rovno oznám, čo ti je dlžný.
Ja som pracujúca, frajer nie. A napriek tomu, že by možno pár ľudí povedalo, že veď som žena, on má platiť, si neviem predstaviť, že by som toto robila.
A môžeš začať napríklad tak, že pri najbližšej príležitosti povieš "myslím si, že by si mal prispieť. možno si to neuvedomuješ, ale za to, že ty zarábaš, neznamená to, že aj ja mám také finančné možnosti." a uvidíš, kam už ten rozhovor pôjde. prípadne spomeň aj rodičov a jeho kamošov, možno sa preberie, keď uvidí, že si to o ňom myslí celé okolie.
@laura9 neviem co, ale urcite mu to treba povedat na rovinu.. my nemame vestecke gule a neznasame, ked zeny rozpravaju v hadankach.. samozrejme rataj s prehnanou reakciou, ale to z neho po case opadne a bud to zmeni, alebo si zvyknes, alebo sa s nim rozides..
@hoperpohroma to co je ok z tvojho pohladu nemusi byt ok z mojho pohladu a vice versa.. mna osobne by nazory ostatnych este viac zmiatli (a v podstate ma ani vobec nezaujimaju).. a hej, tiez by som to riesil rozchodom, ale poznam kopu chlapov, ktori sa kvoli zenskej zmenili, takze je mozno predcasne hned nad nim lamat palicu...
akoze idem byt urpimna, ale s takymto chlapom NEdopadnes vobec dobre, rodicia maju bohovsku pravdu a keby mam decko a ma lakomeho frajera tak mu nedam ani KORUNU (miesto toho co by mal platit on-cize na rodicov nasrata nebud lebo maju ravdu)
zober si ze budes na materskej napr, alebo budes mat mensi prijem a on ti nic nebude chciet dat, mneje normlanez toho tak divne, ja som mala frajera nezarabal dako velmi moc ale taketo veci skoro vzdy platil on, lebo ja nezarabam..pripadne na poly, mam brigadu tak daco mam aj ja, ale keby vie ze prachy nemam tak to zaplati cele a nenuti ma pytat od rodicov
poznam chlapca co zaraba fakt slusne, zeny berie na dovoelnky,kupuje im veci
.proste nejde teraz o to ,ze mas na nom zlatokopcit, ale ak je chorobne lakomy tak do zivota fakt na hovno
a vies priemerne co zarobi?? keby 500ecok tak sa necudujem ze si trochu setri ale ak okolo 1000ky a je taky lakomy tak akoze nech je aky chce, ale ja by som s takym chlapom teda nebola....
neviem aku mas povahu ja by som mu rovno povedala na svadbu ideme spolu, davaj polku alebo smola proste nie..
ja si neviem predstavit ze by frajir chcel, alebo vyžadoval aby som niečo kupila/zaplatila... to sa ešte nestalo. Ako hej, par krat ked sme sa šli najest a ja som mala stravny listok tak som prispela a doplatil a ja som bola rada, ze aj ja konečne za niečo platim ked sme niekde spolu, ale zvyčajne to je naopak.
je to nejake divne teda, spytaj sa ho narovinu na to a povedz mu to, čo si napisala nam.
neviem :/ ja nechcem nikoho využívať..ale tak chcela som počuť fakt aj iné názory ako to iní riešia , či názor našich je opodstatnený alebo nie..vdáka inak za vaše názory..
myslím,že si tu dostala celkom dobré rady,tak to zváž a určite urob nejaký krok,lebo si v dosť sprostej situacii a ked to ty nezacnes riesit,tak ver tomu,ze on uz duplom nie.jemu to tak vyhovuje.
akože...aj ja (teda naši.ja nepracujem) tiež občas dotovali byvaleho,ale on ked prisiel k nejakym peniazom z brigady a pod,tak ja som bola prvá na koho myslel (darceky,vecera,vylety,hocico) proste sa to vratilo aj s urokami
sa s ním o tom porozprávaj. príde mi to dosť jebnuté.
ja sama som študent a tiež mi dávajú lóve rodičia a frajír to vie a sa tak aj správa. raz zaplatí on, raz ja.
ja by som nevedela vzťahovať s takýmto škrobom. nie preto, že by som chcela jeho peniaze alebo, čo ale už len z toho, že myslím do budúcnosti a keď sa takto správa teraz tak si myslím, že sa nezmení ani keď budete bývať spolu a mať rodinu...
Mna by celkom zaujimalo nejake ciselne vyjadrenie toho, co znamena dobre zarabat.
Ked som bol student, ktoremu rodicia platili intrak a jeho jedine naklady boli strava v nejakej vysokoskolskej / internatnej jedalni, tak moje naklady na mesiac boli 100-150e. Vtedy mi aj 500e prislo ako dobre zarabanie.
Ked si ale odrazu potrebujes sama platit byvanie, ucty, stravu. Nemas ziadne studentske zlavy, tak odrazu uz to nie je take hviezdne.
Z vety: "on robí na niekoľkých miestach súčasne už robí niekoľko rokov" to totiz neznie, ze by si zil az tak kralovsky.
Keby dobre zarabam, tak nemam nutkanie robit v dvoch pracach zaroven.
No mne skor pride ako clovek ktory vie co chce. Mozno planuje (auto, byt...) do buducna a je nauceny neminat a nerozhadzovat peniaze len tak. Ini ludia zas minaju na rozne blbosti a v 30tke byvaju stale u rodicov.
@laura9 Co vam sibe vsetkym Ved nech sa o tom porozpravaju, toto je zrovna jedna z veci, co sa daju navzajom vysvetlit a zmenit. Takto to vyzera, ze ta berie ako (financne) rovnocennu - proste mu povedz, ze to nejde, ze peniaze nemas a bude sa musiet prisposobit, na tom nie je nic divne.
Skor mi pride divne, ze si to uz skor neriesila - ale je blbost nieco podobne v sebe dusit, ved mu to povedz. Keby to nechapal, to je asi ina vec. A teda, v 20-tke si mozes najst nejaku mensiu brigadu, aby si mala nejake vreckove, do ktoreho ti nebude nikto rozpravat
Podla mna je to co si popisala lepsia varianta, nez ked je niekto stale bankrot a je chorobne nezodpovedny
hmmm môj teda nemá finančné problémy určite a stále chce platiť ale mne to vadí tak sa to pokúšam kompenzovať ...keď sme v piatok vonku napríklad tak nedovolí mi nikde nič zaplatiť a platí on všetko ( a nie sú to malé účty ) je mi to blbé ale riešim to tak , že napríklad v sobotu ráno nakúpim .....alebo keď si robíme "párty" u mňa alebo uňho (pomerne často) tak to striedame ..jeden víkend som ja nakúpila jedlo , pitie a všetko a druhý zas on....
bývalému som zas veľa krát ja platila lebo nemal moc prachy a vôbec mi to nevadilo...peniaze sú blbosť a neľutujem tie "investície"
ze sa minimalne podiela na plateni cohokolvek ked sam zaraba je cudne, zvlast teda ak ocakava od teba ako nezarabajucej, ze to potiahnes aj za neho....to by mi zrejme prekazalo, skor z principu, nie pre peniaze....
ale tie svadobne dary... ak su to tvoje kamaratky, zamysli sa, ci by si na tu svadbu isla aj keby nemas frajera...ak ano, kupila by si rovnaky darcek? asi ano, a stale by ti na neho dali peniaze rodicia.... takze toto by som nebrala dako tragicky. uz potom take veci, ze hoci nepozna dotycnu nevestu, tak jej kupi aspon kvet ked bude gratulovat, hodi nejake drobne pri vykrucanke etc ok, ale dar je predsa ina zalezitost, ako sama pises financne narocnejsia a preco by mal on investovat nemale peniaze do cudzich ludi, len na zaklade toho, ze je tvoj frajer?
a hej, citala som aj o tom, ako chce od teba aby si kupovala veci na party u jeho kamosov. ak to nie je na striedacku, popripade ti to niekedy nevrati pri inej prilezitosti, je to deges
Ako ti bolo povedané, treba ho s tým nejak konfrontovať.
Čo sa týka ale tých darov na svadbu, tam by možno bol býval lepší nápad kúpiť niečo spolu, ako že niečo kúpiš sama a teraz sa sťažuješ, že to bola riadna pálka.
Ak ste sa na tom s priateľom vopred nedohodli, nemáš na to peniaze a bolo ti jasné, že na to budú musieť prispievať rodičia, tak sa mi to zdá trochu blbé, pýtať od nich na nejakú riadnu pálku, ktorá pre teba nie je nevyhnutnosťou ...
@-boloabude akože aj ja som bol vychovavaný, aby som peniaze nerozhadzoval vidlami, ale toto je extrém. nech som šetrný tak ako som určite by som nedrankal od priateľky, nech kúpi niečo na čo ani sám osobne by som nechcel dať a tiež v takej situácii ako dotyčná sa nachádza. kino, svadobné dary sú malicherností, ktoré nemusia byť. ale tá vec s tým drankaním tak nie je rozhodne v poriadku. keby som bol na mieste jej chalana tak hanbil som sa jak pes. neznášam keď za mňa čokoľvek niekto platí, a svoje účty si vyrovnám vždy.
ja ti ani neviem poradit vlastne...sama som mala brutalne financne nevyrovnany vztah a trval roky - ja studentka na gympli/vyske a on programator...dokonca sme mali spolocnu domacnost...a je uplne logicke a samozrejme, ze viac veci kupoval on, ale on logicky vedel uplne od zaciatku ze ja tie prachy nemam - resp. mam len to co dostanem od mamy.
a mne osobne to pride take normalne, ludske - ze ten kto vo vztahu je na tom lepsie (nie len financne, ale napr. aj byvanie, alebo hocijako moze tomu druhemu pomoct - napr. mne byvaly v jeho robote ofocoval skripta na vysku atd...) tak sa mu snazi pomoct vramci svojich moznosti. ja by som to pre partnera urobila, ak by som zarabala viac.
nehovorim ze sa ma jeden na druhom prizivovat, vzdy su samozrejme iste hranice a netreba zabudat ze nikto nie je povinny financovat zivot druheho...ale vo vztahu sa ja osobne nesnazim byt samostatna jednotka, ale dvojica.
co sa tyka tych svadieb, ak si ho pozvala ty a bola to svadba niekoho z tvojej rodiny/znamych - tam ti na dar nemal preco prispievat, pripadne si mu to mala povedat dopredu ze od neho nieco take pozadujes.
a co sa tyka toho kupovania jedla...ak spolu nebyvate, tak by ti nemal len tak volat nech mu nakupis...ja napriklad som proste vzdy vramci svojich moznosti dokupila nieco lacnejsie - a ako spravna zena som z toho vykuzlila fajn jedlo
proste nejaka ta primeranost by tam mala byt...
a je toho este milion co by som ti mohla napisat, ale uz sa mi nechce do fora, ak by neco tak TS. s tymto mam fakt bohate skusenosti
@laura9 vau! lked ti to povedia este aj jeho rodicia? ako moja rada, ist od toho chlapa co najdalej, tazko sa ten chlap zmeni, a isto sa ani nebude chciet zmenit. Musis sa s nim o tom porozpravat, a uvedom si, ak s nim budes mat deti, tak si predstav, ako by na nich setril! Je mi ta luto, ze chodis s takym lakomcom :/
Sa spolu nerozpravate, alebo sa neviete normalne o tom porozpravat ... ? Ako vobec mu nezavidim, ked jeho priatelka rozobera problemy vo vztahu s kymkolvek len nie s nim. Taktiez mu nezavidim, kedze spolu s priatelkou mu v podstate pribudli do rodiny aj jej rodicia, ktori sa s nim tiez nevedia normalne porozpravat, namiesto toho radsej siju do svojho decka. Ako, toto najviac neznasam ... v praci (tam napriklad takychto ludi z kolektivu okamzite vyhadzujem) ... v sukromi, bez ohladu na to aky je kto smejd ... ja na jeho mieste uz utekam daleko prec.
@willbebetter vselico v zivote nieje lahke. Ale aj ked to nieje lahke, vo vztahu a v rodine by sa jednoducho mali spolu rozpravat, inak to mozu zabalit. Peniaze zrujnuju len to co nikdy dobru statiku nemalo. A co ma zlu statiku, bud padne same, alebo to treba rovno zburat a skody budu o nieco mensie.
Co sa tyka "dementnych a dementnejsich" problemov, tie vztahove vo vacsine pripadov sposobuje prave neschopnost sa spolu porozpravat.
@willbebetter ale matheusko má pravdu, nepoznáme týchto dotyčných nadávame jej chlapcovi do lakomcov poznajú sa len oni a aj musia si to vydiskutovať. možno, že chlapec je len finančne gramotný a rozmyslí si, že načo koľko dá napr. kino, kaviareň, bar pre mňa nie sú tiež obľúbené miesta. mám radšej výlety.
osobne tiež som považovaný ako za lakomca, bo nevyhadzujem peniaze len tak ako poniektorí napr. kamarát akože sociálny prípad pred týždňom vysúdil jednorazovo od otca alimenty vo výške 700 eur (za 4 mesiace) a strelil ich na druhý deň na notebook. sorry, ale toto by som neurobil takto nikdy. nie žeby som mu ho závidel, ale takýto človek nebude mať nikdy nič. takýchto ľudí je strašne veľa, niečo neočakávané sa stane neskôr a sú vyradení.
áno na deťoch budem šetriť. kupovať sa kadejaké litrové šťavičky za 2-3 eura, čo vydávam často v nákupných košíkoch sa nebude kúpi sa im 2 litrový džus za 80 centov to, že je niekto nerozhadzuje peniaze len tak neznamená, že nedopraje. radšej z tých úspor kúpi nejakú kvalitnejšiu väčšiu vec v strednej kategórii pre nich, ktorá poslúži dlhšie ako by poslúžila v najnižšej kategórii. takto som bol vychovávaný a zdá sa mi to super systém.
@miki24 akože o čom je reč? komentovala som ti niečo? na teba som vůbec nenarážala, tak neviem o čom hovoíš. vyjadrila som sa len k laure9, nech od neho utecie, ked takto setri na nej, tak potom decká bude v restauracii posielat napit sa na wecka? chápeš ten princip? To je fajn, že vies setrit a že dopraješ aj detom a nebudes ich rozmaznavat drahými dzusmi, ale bohuzial je vela chlapov extremne šporivých, ktorí šetria extrémne aj na svojich deťoch.
Ak si pochopil môj prispevok k laure9, tak že na deti treba rozhadzovat a rozmaznavat tak sa smejem lebo tak to vobec myslene nebolo
@miki24 no tak si sa mal spytat ako dieta z rodiny, kd eje otec lakomy alkoholik, viem co je to lakomstvo a idiotizmus, takze kedze ma nepoznas, nevies ako som to myslela
@miki24 ,, kino, svadobné dary sú malicherností, ktoré nemusia byť. " nehcodis do kina ani na svadby? ( do kina nechodim, teda 1x za rok, na svadbe som nebola este, tak sa len pytam )
@alysia ešte raz sorry veď práve za to, že ťa nepoznám
ja kino tak raz za 3-4 roky mňa súčasné filmy až tak veľmi nelákajú, preto ani TV dá sa povedať okrem športu tak na nič mi netreba.no a svadba no akurát krstnému som bol asi pred 10 rokmi.
Uplne chapem! U mna to je tak, byvalemu som vsetko platila pretoze on a jeho rodina bola na mizine. Teraz to lutujem. A tak je to aj so sucasnym. Snazi sa zarabat, chodi do prace ale na slovenske pomery je to zalostne malo. Nikdy si nevystaci. A mna to uz pomaly prestava bavit vsetko doplacat. Ked si predstavim kolko som dala ja vo vztahu a ako sa pritom nadava na zeny ooo zlatokopky a pod. A ked sa postazujem kamoske, ze by som uz bola i ja rada keby ma priatel niekde pozval, zviezol na aute tak ja som ta cudna, co sa chce prizivovat. Uz ma to nebavi a ano priznam sa, chcela by som i ja raz zazit vo svojom zivote aby niekto za mna aspon niekedy platil alebo aspon aby ukazal ochotu ze by mal zaujem zaplatit.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
66 komentov
- alebo je taky skrob
- alebo ma tak nizku socialnu inteligenciu, ze mu nedocvakne, ze za to, ze on ma peniaze, to neznamena, ze ich mas aj ty
ani jeden z tychto pripadov nie je dobry. a neda sa to prilis zmenit, cize ja by som ti radila - ruky od neho prec a co najrychlejsie
podla mna je prirodzene, ze ten, kto ma viac, plati (a nezalezi na pohlavi, kludne sa moze stat, ze zena bude bohata a muz chudobny, v tom pripade nevidim dovod, ak sa maju radi, aby platil vsetko on). v pripade, ze obaja maju rovnako (malo), by sa jednoducho mali striedat alebo sa nejako doplnat.
ked niekto prirodzene tuto vlastnost nema, vykaslala by som sa nanho.
predstav si tu buducnost.
je pekna?
A potom už konaj podľa jeho reakcie.
Príde mi to poriadne odveci keď dospelý zarábajúci chlap nechá dievča čo nezarába a musí si peniaze pýtať od rodičov za seba platiť!
ale zas aj @tommyhot pise dobre, ze nie je povinny to robit a to si musis uvedomit, ked to nerobi ... 3/4 roka? to je nic skoro a preco by mal on platit na svadobne dary tvojim kamoskam? to by aj mne prislo trosku hlupe
(nemam dieta, hej? , to je len priklad na realnu situaciu do buducna)
Tak na darčeky pre kamošky by som neprispel ani ja Predpokladam, že tvoje kamošky ani poriadne nepozna
Najdi si niekoho kto rad vydržiava finančne svoju ... ehm
Aha. O dôvod naviac, aby si sa zamyslela nad zmyslom toho vzťahu, lebo ak si je tohto chlapec vedomý, a napriek tomu mu nedopína, že tie peniaze nevyserieš len tak z ničoho... asi s ním nebude niečo v poriadku.
urcite ho to netesi, ale aspon sa o to viac snazi.
Odporucam ti tieto minule veci s nim uz neriesit, lebo si mu nepovedala dopredu, co od neho cakas. Lebo mozno ty si myslis, ze by to mal vediet, ale vies: co je psano, to je dano! A v tomto pripade asi staci ze co je vyslovene...lebo on sa bude odvolavat na to...ked je taky. A ked chces byt s nim, tak treba najst nejaku lepsiu cestu ako doteraz.
Alebo to skus nejako pokojne prebrat s nim. Je dobre take veci mat naozaj ujasnene. Ty si vravis, ze ako by si mu to povedala, ale to az take podstatne neni, ze ako. Tieto veci by ste mali mat prebrate a nech dohody platia. Lebo takto akurat raz vybuchnes.
Ale úprimne, všetko by sa mi platiť za chlapa nechcelo, už len z princípu...Ženy aj napriek emancipácii sú stále to krehkejšie pohlavie, o ktoré sa treba starať. Ak tvojmu priateľovi absolútne nepríde blbé to, že ho vždy pozývaš, tak by som ho kopla do riti.. Možno je to tým, že sa ku mne väčšinou chlapi správajú ako gentlemani a nevedela by som si naozaj predsdtaviť to, že by som ja niekoho mala dotovať, už vonkoncom nie pracujúceho človeka, príde mi to absurdné...Ja už by som týmto len čakala na to kedy ti zahnojí, že mu máš prispievať aj na bývanie či benzín....
" ja keď viem, že som študentka a nemám peniaze, tak sa uskromním, niekam nepôjdem, niečo si nekúpim, niektorých akcií sa nezúčastním, a ak niekto kto má peňazí dosť chce, aby som niečo, čo si nemôžem dovoliť absolvovala, tak považujem za normálne, že mi pomôže s výdavkami."
s tymto celym samozrejem suhlasim, ale dotycna hore to pisala takym stylom, ze ved zaraba, ma peniaze, tak nech kupuje..
ak by aj on poznal ludi tak urcite chce nieco podarovat kamaratom, to je ine ... mam pocit, ze on tie kamosky ani nepoznal ...
druha vec je, ano ked mam peniaze ja osobne by som s tym problem nemal, ale mozu byt chlapi co teda nechcu platit rozmary, aj ked tento je skor priklad toho, co nechce nic, ani len tak minut peniaze na potesenie milej ... to je zle tjn
takisto som za to, ked niekam chlap zenu dotiahne mohol by platit, aj vice versa samozrejme ...
ved ide o cloveka a nie miesto a kym to nie je uplna diera tak preco nie?
a preco nie rovno riesit s nim? lebo co ja mam skusenosti, tak ked chlap nejaky raz je, tak taky aj bude. je blbost si zacat s niekym, kto je skrob a potom dufat, ze sa kvoli mne zmeni. je blbost chlapovi otrepavat o hlavu v com vsetkom sa ma zmenit, lebo to aj tak vydrzi len tyzden-par mesiacov a potom ho to zase prejde, lebo taky od prirody nie je. myslim, ze muzi tiez nemusia to, ze sa ich zeny snazia zmenit. preto si treba vyberat kompatibilnych (samozrejme, nie vzdy sa da vediet odzaciatku, ale akonahle by to bol problem takychto rozsahov, tak si myslim, ze aj tak to skor ci neskor skonci, preto nevidim dovod natahovat to).
ako som ja povedala: alebo je skrob, alebo nulova socialna inteligencia, empatia alebo whatever. toto su veci, co sa nezmenia tahom prutika.
Môžeš urobiť aj to, že pri ďalšom nákupe, kde budeš mať pocit, že by mal prispieť, mu rovno oznám, čo ti je dlžný.
Ja som pracujúca, frajer nie. A napriek tomu, že by možno pár ľudí povedalo, že veď som žena, on má platiť, si neviem predstaviť, že by som toto robila.
@hoperpohroma to co je ok z tvojho pohladu nemusi byt ok z mojho pohladu a vice versa.. mna osobne by nazory ostatnych este viac zmiatli (a v podstate ma ani vobec nezaujimaju).. a hej, tiez by som to riesil rozchodom, ale poznam kopu chlapov, ktori sa kvoli zenskej zmenili, takze je mozno predcasne hned nad nim lamat palicu...
zober si ze budes na materskej napr, alebo budes mat mensi prijem a on ti nic nebude chciet dat, mneje normlanez toho tak divne, ja som mala frajera nezarabal dako velmi moc ale taketo veci skoro vzdy platil on, lebo ja nezarabam..pripadne na poly, mam brigadu tak daco mam aj ja, ale keby vie ze prachy nemam tak to zaplati cele a nenuti ma pytat od rodicov
poznam chlapca co zaraba fakt slusne, zeny berie na dovoelnky,kupuje im veci
.proste nejde teraz o to ,ze mas na nom zlatokopcit, ale ak je chorobne lakomy tak do zivota fakt na hovno
a vies priemerne co zarobi?? keby 500ecok tak sa necudujem ze si trochu setri ale ak okolo 1000ky a je taky lakomy tak akoze nech je aky chce, ale ja by som s takym chlapom teda nebola....
neviem aku mas povahu ja by som mu rovno povedala na svadbu ideme spolu, davaj polku alebo smola proste nie..
ja si neviem predstavit ze by frajir chcel, alebo vyžadoval aby som niečo kupila/zaplatila... to sa ešte nestalo. Ako hej, par krat ked sme sa šli najest a ja som mala stravny listok tak som prispela a doplatil a ja som bola rada, ze aj ja konečne za niečo platim ked sme niekde spolu, ale zvyčajne to je naopak.
je to nejake divne teda, spytaj sa ho narovinu na to a povedz mu to, čo si napisala nam.
akože...aj ja (teda naši.ja nepracujem) tiež občas dotovali byvaleho,ale on ked prisiel k nejakym peniazom z brigady a pod,tak ja som bola prvá na koho myslel (darceky,vecera,vylety,hocico) proste sa to vratilo aj s urokami
ja sama som študent a tiež mi dávajú lóve rodičia a frajír to vie a sa tak aj správa. raz zaplatí on, raz ja.
ja by som nevedela vzťahovať s takýmto škrobom. nie preto, že by som chcela jeho peniaze alebo, čo ale už len z toho, že myslím do budúcnosti a keď sa takto správa teraz tak si myslím, že sa nezmení ani keď budete bývať spolu a mať rodinu...
Ked som bol student, ktoremu rodicia platili intrak a jeho jedine naklady boli strava v nejakej vysokoskolskej / internatnej jedalni, tak moje naklady na mesiac boli 100-150e. Vtedy mi aj 500e prislo ako dobre zarabanie.
Ked si ale odrazu potrebujes sama platit byvanie, ucty, stravu. Nemas ziadne studentske zlavy, tak odrazu uz to nie je take hviezdne.
Z vety: "on robí na niekoľkých miestach súčasne už robí niekoľko rokov" to totiz neznie, ze by si zil az tak kralovsky.
Keby dobre zarabam, tak nemam nutkanie robit v dvoch pracach zaroven.
Skor mi pride divne, ze si to uz skor neriesila - ale je blbost nieco podobne v sebe dusit, ved mu to povedz. Keby to nechapal, to je asi ina vec. A teda, v 20-tke si mozes najst nejaku mensiu brigadu, aby si mala nejake vreckove, do ktoreho ti nebude nikto rozpravat
Podla mna je to co si popisala lepsia varianta, nez ked je niekto stale bankrot a je chorobne nezodpovedny
bývalému som zas veľa krát ja platila lebo nemal moc prachy a vôbec mi to nevadilo...peniaze sú blbosť a neľutujem tie "investície"
ale tie svadobne dary... ak su to tvoje kamaratky, zamysli sa, ci by si na tu svadbu isla aj keby nemas frajera...ak ano, kupila by si rovnaky darcek? asi ano, a stale by ti na neho dali peniaze rodicia.... takze toto by som nebrala dako tragicky. uz potom take veci, ze hoci nepozna dotycnu nevestu, tak jej kupi aspon kvet ked bude gratulovat, hodi nejake drobne pri vykrucanke etc ok, ale dar je predsa ina zalezitost, ako sama pises financne narocnejsia a preco by mal on investovat nemale peniaze do cudzich ludi, len na zaklade toho, ze je tvoj frajer?
a hej, citala som aj o tom, ako chce od teba aby si kupovala veci na party u jeho kamosov. ak to nie je na striedacku, popripade ti to niekedy nevrati pri inej prilezitosti, je to deges
.
Čo sa týka ale tých darov na svadbu, tam by možno bol býval lepší nápad kúpiť niečo spolu, ako že niečo kúpiš sama a teraz sa sťažuješ, že to bola riadna pálka.
Ak ste sa na tom s priateľom vopred nedohodli, nemáš na to peniaze a bolo ti jasné, že na to budú musieť prispievať rodičia, tak sa mi to zdá trochu blbé, pýtať od nich na nejakú riadnu pálku, ktorá pre teba nie je nevyhnutnosťou ...
ja ti ani neviem poradit vlastne...sama som mala brutalne financne nevyrovnany vztah a trval roky - ja studentka na gympli/vyske a on programator...dokonca sme mali spolocnu domacnost...a je uplne logicke a samozrejme, ze viac veci kupoval on, ale on logicky vedel uplne od zaciatku ze ja tie prachy nemam - resp. mam len to co dostanem od mamy.
a mne osobne to pride take normalne, ludske - ze ten kto vo vztahu je na tom lepsie (nie len financne, ale napr. aj byvanie, alebo hocijako moze tomu druhemu pomoct - napr. mne byvaly v jeho robote ofocoval skripta na vysku atd...) tak sa mu snazi pomoct vramci svojich moznosti. ja by som to pre partnera urobila, ak by som zarabala viac.
nehovorim ze sa ma jeden na druhom prizivovat, vzdy su samozrejme iste hranice a netreba zabudat ze nikto nie je povinny financovat zivot druheho...ale vo vztahu sa ja osobne nesnazim byt samostatna jednotka, ale dvojica.
co sa tyka tych svadieb, ak si ho pozvala ty a bola to svadba niekoho z tvojej rodiny/znamych - tam ti na dar nemal preco prispievat, pripadne si mu to mala povedat dopredu ze od neho nieco take pozadujes.
a co sa tyka toho kupovania jedla...ak spolu nebyvate, tak by ti nemal len tak volat nech mu nakupis...ja napriklad som proste vzdy vramci svojich moznosti dokupila nieco lacnejsie - a ako spravna zena som z toho vykuzlila fajn jedlo
proste nejaka ta primeranost by tam mala byt...
a je toho este milion co by som ti mohla napisat, ale uz sa mi nechce do fora, ak by neco tak TS. s tymto mam fakt bohate skusenosti
Vy musite mat v rodine vztahy cire ako bazina.
evidentne si este v takejto situacii nebol. peniaze dokazu zruinovat vsetko a nie je lahke sa o tom bavit.
´+ holka sa normalne pyta, tak neviem preco pises akoby robila nieco zle. su tu useri ktori rozoberaju omnoho dementnejsie problemy.
Co sa tyka "dementnych a dementnejsich" problemov, tie vztahove vo vacsine pripadov sposobuje prave neschopnost sa spolu porozpravat.
osobne tiež som považovaný ako za lakomca, bo nevyhadzujem peniaze len tak ako poniektorí napr. kamarát akože sociálny prípad pred týždňom vysúdil jednorazovo od otca alimenty vo výške 700 eur (za 4 mesiace) a strelil ich na druhý deň na notebook. sorry, ale toto by som neurobil takto nikdy. nie žeby som mu ho závidel, ale takýto človek nebude mať nikdy nič. takýchto ľudí je strašne veľa, niečo neočakávané sa stane neskôr a sú vyradení.
@alysia
áno na deťoch budem šetriť. kupovať sa kadejaké litrové šťavičky za 2-3 eura, čo vydávam často v nákupných košíkoch sa nebude kúpi sa im 2 litrový džus za 80 centov to, že je niekto nerozhadzuje peniaze len tak neznamená, že nedopraje. radšej z tých úspor kúpi nejakú kvalitnejšiu väčšiu vec v strednej kategórii pre nich, ktorá poslúži dlhšie ako by poslúžila v najnižšej kategórii. takto som bol vychovávaný a zdá sa mi to super systém.
Ak si pochopil môj prispevok k laure9, tak že na deti treba rozhadzovat a rozmaznavat tak sa smejem lebo tak to vobec myslene nebolo
ja kino tak raz za 3-4 roky mňa súčasné filmy až tak veľmi nelákajú, preto ani TV dá sa povedať okrem športu tak na nič mi netreba.no a svadba no akurát krstnému som bol asi pred 10 rokmi.
ďalšiu anketu založí tvoja frajerka alebo budúca