Čaute, skúsila by som to zhrnúť čo najstručnejšie.
Sme s priateľom dva roky, Rok a pól mi na ňom nevadilo absolútne nič, nehádali sme sa, nemali sme rozdielne názory, ale posledný polrok mám z neho také depresie, mám pocit, že keď je so mnou, tak sa nudí,
@fallenkaa je normálne psychologickými výskumami dokázané, že po roku a pol nastáva štandardne vo vzťahu prvá kríza. novota sa obnosi, človek si zvykne na novú "základnú" úroveň šťastia, začne toho druhého brať ako prirodzenú súčasť života, tak už to nie je rozprávočka ako z iného sveta. zároveň prestávajú účinkovať neurochemické procesy spôsobujúce tú prvotnú silnú zamilovanosť, a tak ti začnú vadiť aj veci ktoré si predtým kvôli nej považovala za nepodstatné.
zároveň začneš racionálne uvažovať o partnerovi ako o osobe na dlhodobé spolužitie, a z tohto hľadiska sa len málokedy stane že nevidíš nič čo by v ňom mohlo vadiť, alebo by si v ňom najradšej zmenila.
a samozrejme každý človek je iný, takže u teba sa to prejavuje tak že s ním chceš byť stále rovnako veľa, ale začínaš mať chuť ho meniť. a u neho sa to prejavuje tak, že ťa síce (aspoň zatiaľ) nechce meniť, ale vracia si do života viac tých vecí okolo.
čo sa týka trávy, čo presne ti vadí na tom že ju fajčí?
"a začalo mi to vadiť hlavne,keď si ju dá so mnou, mám myšlienky,že si ju dáva preto,aby mi bolo so mnou lepšie"
to by som skôr bral ako kompliment, tiež som mal pri priateľke také chute, ale hlavne preto že mi bola tak blízka, že zažívať v tom stave tú úroveň porozumenia bolo nebesky super.
čiže skôr je to podľa mňa tak že si ju s tebou dáva preto, lebo *s tebou je ten stav lepší*
"mám pocit, že keď je so mnou, tak sa nudí"
tiež som také mal, bolo mi vysvetlené že je to len paranoja, a že to čo mi u nej pripadá ako nudenie sa je proste pohoda a uvoľnenosť.
"Ako aj včera,prišiel za mnou, ledva so mnou bol hodinu a utekal za kamarátmi."
lebo sa cíti v bezpečí s vedomím že zajtra/pozajtra/niekedy/hocikedy to bude môcť vyvážiť zasa tým že bude dlho s tebou.
myslím si o tom (a mám to overené v praxi), že ak to začneš považovať za znaky úpadku vášho vzťahu, a začneš to tým spôsobom riešiť, tak práve týmto svojim riešením z toho naozaj úpadok vášho vzťahu spravíš, zatiaľ je to len prirodzený vývoj v čase.
+psychológia evolučná káže, že ty máš potrebu "zveľaďovať domov", čiže vrámci toho, teraz keď o vašom vzťahu začína tvoj inštinkt uvažovať ako o rodiacom sa "domove", by si ho mala najradšej pri sebe čo najčastejšie. na druhú stranu jeho inštinkt v momente keď o tebe začne uvažovať ako o rodiacom sa domove, tak prestáva mať potrebu ťa naháňať a strážiť, a zas má potrebu chodiť "z domova na lov" (uspokojiť potreby ktoré proste nemáš ako uspokojiť, lebo si iný druh vzťahu) a k tebe sa vracať na "odpočinok".
Ale z určitého hľadiska musím povedať, ale neplatí to všeobecne , s partnerom/kou je niekedy ťažko, človek aj rozmyšľa, že možno to ukončím bude to lepšie, ono niekedy je to možno fajn, ale s osobného hľadiska by som zabojoval ešte, lebo ostať potom sám je na veľkú p*ču...
Ja som tiež dávnejšie chcel zafrajeriť, že veď kašlem na ňu, budem s kamošmi a bude mi fajn...kamoši nie su / su zadaní, kašlú na mňa/ určite by som riešil veci inak vtedy, doteraz sa mi o tej osobe sníva :/ hold človek sa učí na vlastných chybách, ak budem mať ešte vobec niekedy vztah tak si ho budem snažiť pekne budovať a udržovať...
Skus nemysliet negativne, hladaj na nom tie pozitiva,co sa ti na nom pacia a obcas si vyraz aj ty s kamoskami von, si myslim ze sa vela ucite a na tom sa dost clovek nici co sa tyka psychiky, urcite na to nekasli a uz ked vazne budes mat pochybnosti tak sa s nim o tom porozpravaj!
KO-MU-NI-KÁ-CIA
pre boha živého... prečo sa s ním o tom nechceš baviť?!
keď ťa niečo serie a je to spojené s ním a je to už dlhodobé-čo pol roka si myslím,že zanedbateľná doba nie je,tak sa musíte o tom porozprávať
lebo čo---budeš to takto ťahať ešte ďalší polrok,ptm z nedostatku pozornosti,lásku,whatever ho podvedieš a necháš tak a on nebude ani chápať,lebo si toto celé možno naozaj neuvedomuje.
keď ju fajčí pravidelne a často utekaj kým sa dá... teda ak sa nespamätá.. takí chlapi nemajú žiadne ambície, chuť niečo dosiahnuť, kašlú na budúcnosť a sú do života nepoužiteľní.
mozno by stacilo len na nejaku dobu sa od seba vzdialit .. ? bud si budete chybat alebo si uvedomite ze vam to obom ciastocne vyhovuje a kazdy si pojde svojou cestou
a btw toto: "často myslím na rozchod, ale nedokážem to, možno keby prišiel nejaký iný chlapec, neváhala by som, ale ešte k nemu niečo cítim.."
znie priam nechutne.
Proste radsej si s nim ako sama, ale akonahle by prisla ina moznost, nemas problem vymenit.
Neviem ani len opisat ako sebecki a falosni mi takyti ludia pridu a bila by som ich za to. Zaujimalo by ma, ci by tiez chceli byt v pozici ''len aby bolo''.
@onlymasque jooj boze aj horsie veci sa stavaju na svete, zas nedramatizuj, mozno aj ten jej priatel to presne takto vnima, je brutalne vela takychto vztahov.
A k teme by som asi povedala, ze tazko v tomto pripade hovorit o laske ked podvedome cakas na ineho ktory ti da impulz aby si ho opustila. Len sa bojis byt sama, to s laskou nema absolutne nic spolocne.
@willbebetter Brutálne veľa takýchto vzťahov. Inu. Pokiaľ si to na začiatku obidvaja ujasnia, že to robia hlavne zištne pre seba a nikto nie je klamaný, či zavádzaný, je to v poriadku. Viem, že to takto funguje a neodsudzujem to.
Ale pokiaľ sú pár a jeden robí, s prepáčením, z toho druhého debila, ktorého necháva žiť v ilúzii nie preto, že mu nechce ublížiť, ale preto, lebo ON nechce byť sám, tak sa mi chce z takého človeka grcať. Lebo takto druhá osoba je len využívaná a časom bude (skôr či neskôr) aj tak odkopnutá, namiesto toho aby bola s niekým osudovým, je držaná vo vymyslenom umelom svete, ktorý i tak po prietoku času praskne. Držať v niekoho v absolútnej nezmyselnosti a strate bytia, pričom to tomu druhému ublíži, je podľa mňa kruté.
@willbebetter Nedramatizujem a "stávajú sa horšie veci na svete" neberiem za argument. Čokoľvek, čo vedie k bolesti druhého človeka, či už je to klamanie/sklamanie alebo podvod, nevera, alebo zavádzanie, raz praskne a nespôsobí nič iné, ako bolesť. A nie sebe. Inému.
@willbebetter Proste urcite nieco osudovejsie ako byt v iluzii. Proste to som myslela, ze je zbytocne byt drzany v niecom co nema cenu, pricom mu nieco ine moze zatial unikat. A moze to minut kvoli sebeckosti druheho partnera, ktory len nechce byt sam.
Ja som nasla, btw. A vela ludi okolo mna tiez. Moj vztah nie je idealny ale je to vztah. A obaja sme nazoru, ze cim viac ludi s neludskym sebeckym pristupom, tym viac bolesti v tomto svete. Treba zacat od seba. A rozhodne netvrdit ze su aj horsie veci ako klamat partnera, ked dosledok je rovnaky.
nemusis tu na mna okazalo blahosklonne zmurkat akoby som bola naivna
@bludiacisvetom zruš podmieňovací spôsob.
a prípadne ho nahraď minulým časom, lebo je to dosť vyčerpávajúca činnosť, keď nemáš vydanú energiu odkiaľ nabrať späť.
@fallenkaa ...no ale vlastne som ti nakoniec neporadil tou siahodlhosťou, lebo to že to čo sa deje nie je príznak problému nemení nič na tom, že tebe to vadí...
čiže:
ako tu už bolo povedané, ko-mu-ni-ká-cia
ale všetko je medzi vami zatiaľ v poriadku, čiže máš šancu aby to bol normálny pohodový rozhovor vrámci ktorého sa podozvedáte sami o sebe aj navzájom o sebe všelijaké nové veci. skrátka...
...nie si zvedavá, či si on tú zmenu všimol? ako ju vníma, ak si ju všimol? a podobné veci?
lebo mala by si byť. a tak na to choď, skrz snahu zistiť/pochopiť.
bonus takéhoto prístupu je aj v tom, že druhú stranu trkne prečo sa jej asi na také veci tak zvedavo pýtaš, a potom sa ona začne pýtať teba podobne. či a ako to vnímaš, atď atď.
...a potom zrazu rozhovor nemá dynamiku že "ty mu vyčítaš/sa sťažuješ a on je znechutený a najradšej by odišiel", ale má pohodovú "ty sa zaujímaš o neho a jeho povahu a skúmaš jej nové časti, a on o teba a tvoju a skúma tvoje nové časti".
...a to je asi rozdiel medzi tým či sa vzťah z tohto bodu ďalej bude rozpadávať alebo spevňovať.
...ale to už tak trochu cucám z prsta, osobne som sa zatiaľ za túto hranicu rok a pol nedostal ani v jednom z tých dvoch prípadov čo som mal k dispozícii :/
(vtedy mi ešte nedochádzalo čo sa to deje, a odkedy som to zistil ďalšia príležitosť skúsiť tú situáciu zvládnuť lepšie nenastala)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
zároveň začneš racionálne uvažovať o partnerovi ako o osobe na dlhodobé spolužitie, a z tohto hľadiska sa len málokedy stane že nevidíš nič čo by v ňom mohlo vadiť, alebo by si v ňom najradšej zmenila.
a samozrejme každý človek je iný, takže u teba sa to prejavuje tak že s ním chceš byť stále rovnako veľa, ale začínaš mať chuť ho meniť. a u neho sa to prejavuje tak, že ťa síce (aspoň zatiaľ) nechce meniť, ale vracia si do života viac tých vecí okolo.
čo sa týka trávy, čo presne ti vadí na tom že ju fajčí?
"a začalo mi to vadiť hlavne,keď si ju dá so mnou, mám myšlienky,že si ju dáva preto,aby mi bolo so mnou lepšie"
to by som skôr bral ako kompliment, tiež som mal pri priateľke také chute, ale hlavne preto že mi bola tak blízka, že zažívať v tom stave tú úroveň porozumenia bolo nebesky super.
čiže skôr je to podľa mňa tak že si ju s tebou dáva preto, lebo *s tebou je ten stav lepší*
"mám pocit, že keď je so mnou, tak sa nudí"
tiež som také mal, bolo mi vysvetlené že je to len paranoja, a že to čo mi u nej pripadá ako nudenie sa je proste pohoda a uvoľnenosť.
"Ako aj včera,prišiel za mnou, ledva so mnou bol hodinu a utekal za kamarátmi."
lebo sa cíti v bezpečí s vedomím že zajtra/pozajtra/niekedy/hocikedy to bude môcť vyvážiť zasa tým že bude dlho s tebou.
myslím si o tom (a mám to overené v praxi), že ak to začneš považovať za znaky úpadku vášho vzťahu, a začneš to tým spôsobom riešiť, tak práve týmto svojim riešením z toho naozaj úpadok vášho vzťahu spravíš, zatiaľ je to len prirodzený vývoj v čase.
Ale z určitého hľadiska musím povedať, ale neplatí to všeobecne , s partnerom/kou je niekedy ťažko, človek aj rozmyšľa, že možno to ukončím bude to lepšie, ono niekedy je to možno fajn, ale s osobného hľadiska by som zabojoval ešte, lebo ostať potom sám je na veľkú p*ču...
pre boha živého... prečo sa s ním o tom nechceš baviť?!
keď ťa niečo serie a je to spojené s ním a je to už dlhodobé-čo pol roka si myslím,že zanedbateľná doba nie je,tak sa musíte o tom porozprávať
lebo čo---budeš to takto ťahať ešte ďalší polrok,ptm z nedostatku pozornosti,lásku,whatever ho podvedieš a necháš tak a on nebude ani chápať,lebo si toto celé možno naozaj neuvedomuje.
a btw toto: "často myslím na rozchod, ale nedokážem to, možno keby prišiel nejaký iný chlapec, neváhala by som, ale ešte k nemu niečo cítim.."
znie priam nechutne.
Neviem ani len opisat ako sebecki a falosni mi takyti ludia pridu a bila by som ich za to. Zaujimalo by ma, ci by tiez chceli byt v pozici ''len aby bolo''.
Akonahle by som sa dozvedela ze mily huli tak dovidenia. Laska nelaska.
A k teme by som asi povedala, ze tazko v tomto pripade hovorit o laske ked podvedome cakas na ineho ktory ti da impulz aby si ho opustila. Len sa bojis byt sama, to s laskou nema absolutne nic spolocne.
dobre ty, toto mu povedz.
Ale pokiaľ sú pár a jeden robí, s prepáčením, z toho druhého debila, ktorého necháva žiť v ilúzii nie preto, že mu nechce ublížiť, ale preto, lebo ON nechce byť sám, tak sa mi chce z takého človeka grcať. Lebo takto druhá osoba je len využívaná a časom bude (skôr či neskôr) aj tak odkopnutá, namiesto toho aby bola s niekým osudovým, je držaná vo vymyslenom umelom svete, ktorý i tak po prietoku času praskne. Držať v niekoho v absolútnej nezmyselnosti a strate bytia, pričom to tomu druhému ublíži, je podľa mňa kruté.
Ja som nasla, btw. A vela ludi okolo mna tiez. Moj vztah nie je idealny ale je to vztah. A obaja sme nazoru, ze cim viac ludi s neludskym sebeckym pristupom, tym viac bolesti v tomto svete. Treba zacat od seba. A rozhodne netvrdit ze su aj horsie veci ako klamat partnera, ked dosledok je rovnaky.
nemusis tu na mna okazalo blahosklonne zmurkat akoby som bola naivna
a prípadne ho nahraď minulým časom, lebo je to dosť vyčerpávajúca činnosť, keď nemáš vydanú energiu odkiaľ nabrať späť.
@lovinme len hobby, baví ma pozorovať ľudí.
čiže:
ako tu už bolo povedané, ko-mu-ni-ká-cia
ale všetko je medzi vami zatiaľ v poriadku, čiže máš šancu aby to bol normálny pohodový rozhovor vrámci ktorého sa podozvedáte sami o sebe aj navzájom o sebe všelijaké nové veci. skrátka...
...nie si zvedavá, či si on tú zmenu všimol? ako ju vníma, ak si ju všimol? a podobné veci?
lebo mala by si byť. a tak na to choď, skrz snahu zistiť/pochopiť.
bonus takéhoto prístupu je aj v tom, že druhú stranu trkne prečo sa jej asi na také veci tak zvedavo pýtaš, a potom sa ona začne pýtať teba podobne. či a ako to vnímaš, atď atď.
...a potom zrazu rozhovor nemá dynamiku že "ty mu vyčítaš/sa sťažuješ a on je znechutený a najradšej by odišiel", ale má pohodovú "ty sa zaujímaš o neho a jeho povahu a skúmaš jej nové časti, a on o teba a tvoju a skúma tvoje nové časti".
...a to je asi rozdiel medzi tým či sa vzťah z tohto bodu ďalej bude rozpadávať alebo spevňovať.
...ale to už tak trochu cucám z prsta, osobne som sa zatiaľ za túto hranicu rok a pol nedostal ani v jednom z tých dvoch prípadov čo som mal k dispozícii :/
(vtedy mi ešte nedochádzalo čo sa to deje, a odkedy som to zistil ďalšia príležitosť skúsiť tú situáciu zvládnuť lepšie nenastala)