Rozmýšľali ste niekedy nad tým ,že keď si muž po svadbe dá meno po manželke mal by sa volať nie Novák ale Novákovej
Akože je jej. Tak ako keď má žena meno po mužovi napr.Nováková
@lochnessko nie ,ale že je jeho žena ako že si patria jeden k druhému.
Ale bolo by jasné ,že je to iný rod. Keď sú napríklad samé ženy v rodine
A synovia by boli Novákovej a synova žena by bola Novákovejová čím by vlastne vznikol nový rod.. čí
@lochnessko a tá prípona vznikla čo myslíš, ako? v minulosti bola žena najprv "otcova" a potom "mužova" - samozrejme nie ako vlastníctvo, ale proste ku komu patrí, toho priezvisko má + príponu ova(á)
dnes už to až tak neplatí a tá prípona stratila na svojom čare, ale áno, opačným ekvivalentom by bolo "Novákovej", aj keď znie mi to ako "dvojitá prípona", lebo tá žena by mala príponu -ová a muž by mal odvodeninu priezviska tiež s príponou -ová (v podstate iba vyskloňované z genitívu mužského rodu na ženský - koho? čoho? Novákova(á) na Novákovej)
Podľa mňa by bolo super mená spájať že by si nebrali ani žena mužovo ani muž ženine ale ich priezvisko by sa spojilo napríklad novák a kováčová by bolo nováč,-ová alebo kovák,-ová a po XY generáciách by to bola sranda čo za mená by povznikali..
Ja som to skôr chápal tak, že keď sa ako zoberú, tak nie že žena si dá mužové priezvisko, ale opačne, že muž by si dal priezvisko ženy.
Príklad:
Pred svadbou: muž: Novák žena: Kováčová
Po svadbe: muž: Kováč žena: Kováčová
@glamorous@mizoyka skôr myslím, že tak ako žena môjho uja si nechala obidve mená, napríklad Berberich-sokolová, a ten trend v skracovaní v Amerike možno funguje tak, že rodič/rodičia majú také meno, ale skombinujú/zlúčia to až u detí.
Len taká nočná chvíľka zamyslenia, ako mi to dáva zmysel, nemám to podložené absolútne žiadnym dôveryhodným ani nedôveryhodným zdrojom, ani to zisťovať nebudem, len som sa chcel vyjadriť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Ale bolo by jasné ,že je to iný rod. Keď sú napríklad samé ženy v rodine
A synovia by boli Novákovej a synova žena by bola Novákovejová čím by vlastne vznikol nový rod.. čí
dnes už to až tak neplatí a tá prípona stratila na svojom čare, ale áno, opačným ekvivalentom by bolo "Novákovej", aj keď znie mi to ako "dvojitá prípona", lebo tá žena by mala príponu -ová a muž by mal odvodeninu priezviska tiež s príponou -ová (v podstate iba vyskloňované z genitívu mužského rodu na ženský - koho? čoho? Novákova(á) na Novákovej)
a teplý by mali - Novák a Novákov
Príklad:
Pred svadbou: muž: Novák žena: Kováčová
Po svadbe: muž: Kováč žena: Kováčová
Aj také existujú - napr...radšej nenapíšem.
Jj, alternatívne priezviská, tak to aj funguje v Amerike Na SR to príde v priebehu 20 rokov..
Len taká nočná chvíľka zamyslenia, ako mi to dáva zmysel, nemám to podložené absolútne žiadnym dôveryhodným ani nedôveryhodným zdrojom, ani to zisťovať nebudem, len som sa chcel vyjadriť