som na strednej a absolutne neviem po anglicky a viem ze by som mala mat aspon zaklady lenze ja ich nemam pretoze som sa na zakladke ucila 2 roky anglictinu a to na takej slabej urovni ze ani tie najzakladnesjsie zaklady nemam. tak by som sa chcela spytat
Od piateho do deviateho ročníka sa na ANJ neberie prakticky nič nové..IMHO za prvé tri roky som sa naučila najviac a potom už len nové slovíčka.
Neviem, čo si sa zatiaľ učila, ale zožeň si nejakú príručku pre samoukov, kde je zároveň gramatika aj cvičenia.(Úplne super sú knihy z osemdesiatych rokov.Prehľadnejšie a zrozumiteľnejšie ako dnešné učebnice.)
Za krátky čas sa dá v ANJ urobiť veľký pokrok.Hlavne to neber ako predmet, z ktorého musíš prejsť, ale ako JAZYK.
Začni fakt primitívnymi vecami, pozri si..uch, ako sa tomu nadáva..klikyháky v zátvorkách s výslovnosťou.
Potom nejaké základné frázy, volám sa, bývam v, je toľko hodín, páči sa mi to a to, rada robím to a to..
Zhromažďuj slovnú zásobu..rozhliadaj sa okolo seba a pomenúvaj každodenné veci.Čo nevieš, zapíš/nakresli si a vyhľadaj v slovníku.
Keď niečo robíš, skúšaj pomenovať činnosť/pocit..prečo, ako často, ako rada, akým spôsobom tú činnosť vykonávaš.
Gramatiku sa musíš naučiť..Keď sa do toho trošku dostaneš, pôjde to automaticky, ale zatiaľ si píš schémy viet, vzorové vety (ideálne úryvky z pesničky, kde si zapamätáš melódiu spolu so slovami a vlastne máš v hlave vzorec, ako urobiť vetu).
Zožeň si študentské časopisy (hello, Friendship) alebo zjednodušené verzie kníh.
Čítaj, rob si cvičenia cez voľné hodiny, snaž sa rozumieť čo najviac v pesničkách..filmy a seriály začiatočníkovi neodporúčam, mňa osobne kedysi dosť desilo, že tomu predsa nikdy nemôžem rozumieť.
ved sa zapis do jazykovky no problem zo zaciatku je lepsie ked ta uci nejaky slovak podla mna aby ti tu gramatiku vysvetlil tak aby si ju vedela aj pouzivat nesla by som so ziadnou znalostou jazyka do cudzej krajiny drzim palce english is easy
Da sa naucit nadpriemerna anglictina doma na zadku zabavnou formou, s minimalnou investiciou. Lucas Arts prave vydal The Secret of Monkey Island - Special Edition. Toto si zozen, zober si do ruky papier a slovnik, vypisuj si slovicka a prekladaj, skus pochopit, o co tam ide. Najprv to pojde tazko, potom sa to zlepsi. Co je dolezite, ziskas cit pre jazyk, to je dolezitejsie ako gramatika. Odporucam, sam som sa tak naucil po anglicky.
A keď zvládneš tie základy, čo vysvetľovala narazuvzdornaa, tak, pravdupovediac, nielen že sa dá naučiť sám, ale podľa môjho je ten spôsob oveľa rýchlejší a efektívnejší.
A aby som nezabudol, ak ti nejaký učiteľ bude tvrdiť, že keď nemáš logické myslenie na matematiku/fyziku a podobne, nebudeš ho mať ani na jazyky, je to úplná hlúposť
no keĎ nemáš ani tie základy, tak to bude ťažšie. skús sa dať na súkromné doučovanie a keĎ budeš vedieť ako tak gramu, tak už len slovná zásoba. veľa čítaj, prekladaj si texty,pozeraj filmy bez tituliek.... dá sa to aj bez doučovania,ke´D ťa to bude baviť.... rob si cvičenia,čitaj časopisy, snaˇž sa rozmýšľať po anglicky. keĎ dočítaš nejaký článok abo knihu, tak si to skús prerozprávať. hlavné je, keĎ ta to bude baviť. keĎ nie,tak sa ti to nebude chcieť učiť. napríklad ako mne. teraz máme asi 7 profesorku za 3 roky...a čo myslíš čo viem? veľké hovno. preto ju nemám rada.
AJ sa ,,učím´´ v škole od 2. ročníka na ZŠ..ale..VELKÉ ALE...
1. stále dokola sa každý rok učí to isté
2. slovíčka som sa učila len na písomky
3. na testy som sa nikdy nezvykla učievať..vždy iba keď sme brali nový čas, tak som sa to naučila po svojom a viac ma netrápilo
4. teras som 3.čka na strednej a mám medzinárodný certifikát najvyšší stupeň
preto keď sa chceš učiť sama, neboj sa toho, ono je to podla mňa lepšie než keď ťa učí niekto..
A ako učebnú pomôcku odporúčam Murphyho lenže problém je, že je po anglicky, takže to asi ti nijak nepomôže to je taká maxi učebnica so všetkým, čo potrebuješ v AJ vedieť (na lavej strane máš vysvetlenie učiva a na druhej cvičenia)...potom mám jednu učebnicu, ktorá sa napísala pre charitu, lenže ona je písaná skôr takým slangovým štýlom pre mladších(niečo, čo v obyčajnej knihe nenájdeš) tá sa volá Angličtina je ako pistáciová zmrzlina, napísal ju Bo Cube..
neboj nic da sa to zaci len od toho co ta najviac bavi a mas to anglicke fora, obcas kukni film po anglicky a potom ta gramatika ...... » www.helpforenglish.cz/..........
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Neviem, čo si sa zatiaľ učila, ale zožeň si nejakú príručku pre samoukov, kde je zároveň gramatika aj cvičenia.(Úplne super sú knihy z osemdesiatych rokov.Prehľadnejšie a zrozumiteľnejšie ako dnešné učebnice.)
Za krátky čas sa dá v ANJ urobiť veľký pokrok.Hlavne to neber ako predmet, z ktorého musíš prejsť, ale ako JAZYK.
Začni fakt primitívnymi vecami, pozri si..uch, ako sa tomu nadáva..klikyháky v zátvorkách s výslovnosťou.
Potom nejaké základné frázy, volám sa, bývam v, je toľko hodín, páči sa mi to a to, rada robím to a to..
Zhromažďuj slovnú zásobu..rozhliadaj sa okolo seba a pomenúvaj každodenné veci.Čo nevieš, zapíš/nakresli si a vyhľadaj v slovníku.
Keď niečo robíš, skúšaj pomenovať činnosť/pocit..prečo, ako často, ako rada, akým spôsobom tú činnosť vykonávaš.
Gramatiku sa musíš naučiť..Keď sa do toho trošku dostaneš, pôjde to automaticky, ale zatiaľ si píš schémy viet, vzorové vety (ideálne úryvky z pesničky, kde si zapamätáš melódiu spolu so slovami a vlastne máš v hlave vzorec, ako urobiť vetu).
Zožeň si študentské časopisy (hello, Friendship) alebo zjednodušené verzie kníh.
Čítaj, rob si cvičenia cez voľné hodiny, snaž sa rozumieť čo najviac v pesničkách..filmy a seriály začiatočníkovi neodporúčam, mňa osobne kedysi dosť desilo, že tomu predsa nikdy nemôžem rozumieť.
A ešte, že doslovný preklad je fuj-fuj.
1. stále dokola sa každý rok učí to isté
2. slovíčka som sa učila len na písomky
3. na testy som sa nikdy nezvykla učievať..vždy iba keď sme brali nový čas, tak som sa to naučila po svojom a viac ma netrápilo
4. teras som 3.čka na strednej a mám medzinárodný certifikát najvyšší stupeň
preto keď sa chceš učiť sama, neboj sa toho, ono je to podla mňa lepšie než keď ťa učí niekto..
A ako učebnú pomôcku odporúčam Murphyho lenže problém je, že je po anglicky, takže to asi ti nijak nepomôže to je taká maxi učebnica so všetkým, čo potrebuješ v AJ vedieť (na lavej strane máš vysvetlenie učiva a na druhej cvičenia)...potom mám jednu učebnicu, ktorá sa napísala pre charitu, lenže ona je písaná skôr takým slangovým štýlom pre mladších(niečo, čo v obyčajnej knihe nenájdeš) tá sa volá Angličtina je ako pistáciová zmrzlina, napísal ju Bo Cube..