Chcel by som sa naucit programovat v linuxe tak by som chcel vediet v ktorom programe by som mal zacat a zisli by sa mi aj linky na nejake navody v cestine/slovencine (z anglictiny sa mi to nechce prekladat Dik
Co je ine programovanie v linuxe ine ako vo vidlach alias windowse? Akurat v linuxe otvoris jednoduchy textovy editor (kwrite napr.) napises kod a spustis/skompilujes cez konzolu, odporucam zacat perlom a na linuxsoft.cz si daj hladat clanok perl a ta mas serial o tom
@4 co mas proti scriptovacim jazykom? Na takom php podla mna najlepsie pochopis princip proceduralneho programovania. Ked uz si v tom zbehlejsi tak aj objektoveho a potom ti nic nebrani prejst na C++
Javu neodporucam ani skusenym programatorom, odkedy v nej robim nejako mi zacali sediviet vlasy predsa jebat objekt aj tam kde ho netreba je dost zbytocne..
A este som zabudol na ten "program" (IDE - Integrated Development Environment). Zalezi od toho v akom jazyku a co konkretne chces programovat. Mne na PHP uplne vyhovuje kate, na c by som si pravdepodobne vystacil aj s vim-om a na javu pouzivam NetBeans. V podstate ak pracujes s OOP tak budes potrebovat IDE sprednastavenymi templatmi atd.
ja som zasa toho názoru, že na začiatok je najlepšie niečo s čo najjednoduchšou a pre normálneho človeka najprirodzenejšie vyzerajúcou a najlogickejšou syntaxou, aby sa mohol zamerať na pochopenie samotných princípov programovania ešte predtým, ako sa ponorí do mora curly braces, bodkočiarok a podobne.
a budete sa smiať, ale - tým pádom odporúčam Visual Basic alebo VB.NET.
A potom, keď už bude doma v logike plynutia programu a všetkých možných jeho konštrukcií, v tom ako fungujú a ako vyzerajú a čo robia, potom nech prejde na niečo iné, napr. na C++.
Zo skúsenosti viem povedať, že zrazu sa zdroják v c++ nebude zdať taký hrozivý ako sa zdal na začiatku, a dokonca pri jeho čítaní bude vedieť dosť často zvoleja odhadnúť čo približne robí...
@9 na to si ako prisiel? Dovolim si tvrdit, ze pre cloveka ktory v zivote neprogramoval nie je C prave najstastnejsie riesenie. Musis tam riesit alokaciu pamate a ine fekalnosti, co je uplne zbytocne ked este ani neovladas zakladne principy proceduralneho programovania.
Ano zacinat PHPckom tiez nie je bohvie co, pretoze naberes kopu zlych navykov (deklaracie premennych, funkcii atd, kde sa nemusis starat o udajovy typ) ale na pochopenie principu to staci Samozrejme zacinat pascalom ako vacsina programatorov je uplne idealne. Ma jednoduchu syntax, cize sa mozes sustredit viac na tu podstatu samotneho programovania, ako si lamat hlavu nad syntaxou.
@10 vo visual basicu som este nerobil, ale zacinal som programovat v basicu (neviem aka je podobnost s V a mne osobne sa nepacilo programovanie typu vykonam nejaky kod, potom tam jebnem jump a skocim kludne aj na zaciatok programu (nieco ako v assembleri). Toto je podla mna jeden z najhorsich navykov. Dlho mi trvalo kym som sa naucil programovat tak, aby som nemal potrebu skakat hore dole po kode.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
@0 kup si nejaku knihu... alebo www.programujte.com
Javu neodporucam ani skusenym programatorom, odkedy v nej robim nejako mi zacali sediviet vlasy predsa jebat objekt aj tam kde ho netreba je dost zbytocne..
ja som zasa toho názoru, že na začiatok je najlepšie niečo s čo najjednoduchšou a pre normálneho človeka najprirodzenejšie vyzerajúcou a najlogickejšou syntaxou, aby sa mohol zamerať na pochopenie samotných princípov programovania ešte predtým, ako sa ponorí do mora curly braces, bodkočiarok a podobne.
a budete sa smiať, ale - tým pádom odporúčam Visual Basic alebo VB.NET.
A potom, keď už bude doma v logike plynutia programu a všetkých možných jeho konštrukcií, v tom ako fungujú a ako vyzerajú a čo robia, potom nech prejde na niečo iné, napr. na C++.
Zo skúsenosti viem povedať, že zrazu sa zdroják v c++ nebude zdať taký hrozivý ako sa zdal na začiatku, a dokonca pri jeho čítaní bude vedieť dosť často zvoleja odhadnúť čo približne robí...
Ano zacinat PHPckom tiez nie je bohvie co, pretoze naberes kopu zlych navykov (deklaracie premennych, funkcii atd, kde sa nemusis starat o udajovy typ) ale na pochopenie principu to staci Samozrejme zacinat pascalom ako vacsina programatorov je uplne idealne. Ma jednoduchu syntax, cize sa mozes sustredit viac na tu podstatu samotneho programovania, ako si lamat hlavu nad syntaxou.
@10 vo visual basicu som este nerobil, ale zacinal som programovat v basicu (neviem aka je podobnost s V a mne osobne sa nepacilo programovanie typu vykonam nejaky kod, potom tam jebnem jump a skocim kludne aj na zaciatok programu (nieco ako v assembleri). Toto je podla mna jeden z najhorsich navykov. Dlho mi trvalo kym som sa naucil programovat tak, aby som nemal potrebu skakat hore dole po kode.