Nie som moc spoločenská, som veľmi uzavretá do seba a mám problém v komunikácií s ľuďmi. Nedokážem ľudí zaujať a rozprávať pútavo. Ako by som to mohla zmeniť? Máte aj vy podobný problém?
nemám taký problém. je to len v tvojej hlave. určite vieš pútavo rozprávať. ak si myslíš, že je to tvoja slabina, je to super. aspoň vieš, v čom sa máš rozvíjať.
@mollly123 myslím si niečo podobné ako @borovy , ale ak sa chceš zlepšiť v pútavom rozprávaní odporúčam čítať a písať niečo ako poviedky. Mne to veľmi pomohlo vo vyjadrovaní sa.
tiež si myslím, že to čítanie, alebo aj napr. zapájanie sa do diskusií napr. aj tu na birdzi - tu máš rôzne aspekty ktoré musíš prekonať, alebo ich vedie´t odfiltrovať takže o to lepšie
čítaj a píš
nemyslím si, že ak si úplný introvert, bude z teba za tri dni extrovert ale určite začni tým, že sa ´pripravíš´ na rozhovor s ľuďmi o ktorých vieš, že s nimi budeš a vieš, čo majú radi a čo ich zaujíma (napríklad začni tému o nejakom filme alebo knihe)
dosť pomôže, ak si oblečieš niečo, v čom sa budeš cítiť dobre
tiež nemám rada rozprávať sa s niekým a viesť zaujímavý rozhovor, ak mám na sebe niečo, v čom sa necítim pohodlne a chcem sa vtedy skryť pod deku
asize nemas dobry vztah s ludmi, ktorych chces zaujat a potrebujes si s nimi byt blizsia. alebo? ja neviem kazdeho ohurit, ked nemam doveru. potrebujem citit, ze tomu cloveku mozem ukazat aj svoje slabsie stranky, ked si ma zasluzit to dobre zo mna.
to, že niekto nemá problém rozprávať, ešte neznamená, že rozpráva pútavo. stretla som len pár ľudí, ktorí naozaj rozprávať vedeli a len jeden z nich bol extrovert. všetci ostatní boli introverti a pútavo rozprávali práve preto, že celodenne neotvárali hubu a nevydávali zvuky.
to však neznamená, že introverti automaticky vedia pútavo rozprávať.
to sú čo za rady že čítaj a píš hlavne rozprávaj podľa mňa, čítaním a písaním si možno rozvinieš slovnú zásobu a spôsob vyjadrovania, ale keď ti robí problém komunikácia, tak to len rozprávaním zlepšíš. a tá tkzv. "pútavosť" rozprávania občas ani nie je tak o tom, čo človek rozpráva, ale ako to podáva
Myslim, ze na to, aby si vedela putavo rozpravat nestaci mat dobry prejav.. Narocnejsieho posluchaca musis zaujat aj obsahovo, to znamena, ze musis vediet co ich oslovi, zaujme, zit zaujimavy zivot a rozpravat napriklad svoje zivotne skusenosti, ktore im nieco daju a podobne
Je pravda, ze je kopec dobrych recnikov, ktori vedia putavo rozpravat aj o hovne, ale pri spatnej analyze zistis, ze je to predovsetkym preto, ze vedia pekne rozpravat o abstraktnych veciach, ktore si ludia potom radi predstavuju, resp. hovoria o buducnosti, ktoru si tiez ludia radi predstavuju. Tolko moj nazor
komunikovať je dôležité a nie len osobne, ale aj takto písomne
a pri hovorenom slove treba pomalšie rozprávať a hlavne artikulovať a keď rozprávaš o niečom pútavom nezaškodia aj nejaké gestikulácie
Podľa mňa to chce len cvik. Ja tiež keď mám niečo odprezentovať pred kopou ludi tak koktám a zabúdam čo som chcela aj keď kebyže to robím častejšie, zvykla by som si na to.
Spomenula som si na spolužiaka, dosť asociálna, tichá a v spoločnosti pasívna povaha, pokerface skoro stále. A všimla som si, že niektorí ľudia najprv ani nevedeli, ako to majú brať, či je taký tichý prirodzene, či mu niečo je, alebo čo. Ale nedá sa povedať, že by nemal zmysel pre humor a ďalší náš spolužiak sa vyjadril, že "keď M. niečo povie, stojí to za to". Ale teraz nehovorím o pútavom spôsobe rozprávania, ale o tom, čo hovorí, proste kvalita, nie kvantita.
To je ten problém (veľa?) introvertov, že narážajú na situácie, kde majú pocit, že im ich povaha škodí a bolo by lepšie, keby boli iní, hoci je to vlastne rozhodnutie proti tomu, akí vnútorne sú a chcú byť....
Možno sa zamysli nad tým, že sa nemusíš hneď otočiť o 180 stupňov a správať sa extrovertne, ak to nie je v súlade s tvojou povahou. Ono to môže byť aj dosť namáhavé. Keď myslíš, že máš čo povedať, povedz to. Aj jednému človeku v skupine. Angažuj sa v rozhovore a ten človek to ocení. A nie všetci ľudia sa zaryjú tým druhým do pamäte na prvýkrát svojim prejavom. To nie je normál, to je nadštandard.
Rozmýšľaj, či máš ľudí, pred ktorými máš pocit, že ťa tento problém netrápi. Aký ti pobyt s nimi dáva pocit?
Ale ak si človek uzavretý do seba, je otázne, či to, čo naozaj chceš, je ohurovať svojim pútavým prejavom, či tvoje hodnoty v skutočnosti nie sú také, že by si si radšej postupne vybudovala vzťah ku konkrétnemu človeku. Príde mi to celé ako želanie introverta, ktorý chce uniknúť z kruhu a predstavuje si, aké by to mal ľahké, keby len otvoril ústa a všetci by z neho šli do kolien. Ale to sa len tak zamýšľam.
Prečo sa silou mocou snažíš ľudí zaujať ?
Ja ti garantujem, že určite v živote spoznáš ľudí, podľa ktorých budeš pútavo rozprávať. Všetko je to uhol pohľadu.
A ak sa ti nepozdáva spoločnosť, nájdi si druhú.
poznam taku spoluziacku, ale je strasne pekna, takze ani nemusi hovorit, vzdy ma okolo seba kopu chlapov, ktori s nou vedu polo-monolog a jej staci povedat 2 vety za hodku a uz "zbali" chalana....ale zase kamaratok nema bohviekako vela
kto má zaujem si ma vypočuť tak si ma vypočuje a kto nie tak čo už... ja neviem nejako extra zaujať hlavne večšiu spoločnost lebo som dosť nervózna a potom som rada ked poviem jednu vetu súvisle
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
nemyslím si, že ak si úplný introvert, bude z teba za tri dni extrovert ale určite začni tým, že sa ´pripravíš´ na rozhovor s ľuďmi o ktorých vieš, že s nimi budeš a vieš, čo majú radi a čo ich zaujíma (napríklad začni tému o nejakom filme alebo knihe)
dosť pomôže, ak si oblečieš niečo, v čom sa budeš cítiť dobre
tiež nemám rada rozprávať sa s niekým a viesť zaujímavý rozhovor, ak mám na sebe niečo, v čom sa necítim pohodlne a chcem sa vtedy skryť pod deku
to však neznamená, že introverti automaticky vedia pútavo rozprávať.
Skús si pozrieť nejaké videá na youtube, napr.z TedeX.
Je pravda, ze je kopec dobrych recnikov, ktori vedia putavo rozpravat aj o hovne, ale pri spatnej analyze zistis, ze je to predovsetkym preto, ze vedia pekne rozpravat o abstraktnych veciach, ktore si ludia potom radi predstavuju, resp. hovoria o buducnosti, ktoru si tiez ludia radi predstavuju. Tolko moj nazor
a pri hovorenom slove treba pomalšie rozprávať a hlavne artikulovať a keď rozprávaš o niečom pútavom nezaškodia aj nejaké gestikulácie
To je ten problém (veľa?) introvertov, že narážajú na situácie, kde majú pocit, že im ich povaha škodí a bolo by lepšie, keby boli iní, hoci je to vlastne rozhodnutie proti tomu, akí vnútorne sú a chcú byť....
Možno sa zamysli nad tým, že sa nemusíš hneď otočiť o 180 stupňov a správať sa extrovertne, ak to nie je v súlade s tvojou povahou. Ono to môže byť aj dosť namáhavé. Keď myslíš, že máš čo povedať, povedz to. Aj jednému človeku v skupine. Angažuj sa v rozhovore a ten človek to ocení. A nie všetci ľudia sa zaryjú tým druhým do pamäte na prvýkrát svojim prejavom. To nie je normál, to je nadštandard.
Rozmýšľaj, či máš ľudí, pred ktorými máš pocit, že ťa tento problém netrápi. Aký ti pobyt s nimi dáva pocit?
Ale ak si človek uzavretý do seba, je otázne, či to, čo naozaj chceš, je ohurovať svojim pútavým prejavom, či tvoje hodnoty v skutočnosti nie sú také, že by si si radšej postupne vybudovala vzťah ku konkrétnemu človeku. Príde mi to celé ako želanie introverta, ktorý chce uniknúť z kruhu a predstavuje si, aké by to mal ľahké, keby len otvoril ústa a všetci by z neho šli do kolien. Ale to sa len tak zamýšľam.
Ja ti garantujem, že určite v živote spoznáš ľudí, podľa ktorých budeš pútavo rozprávať. Všetko je to uhol pohľadu.
A ak sa ti nepozdáva spoločnosť, nájdi si druhú.