No...som dneska kosila trávu a omylom som prekosila kábel...tak som ho zdvihla a som dostala ranu(220 voltov)...Akože nebolel to až tak moc,ale ešte furt to v tej ruke cítim(akože pomaly 3 hodiny)... Neviete prečo to tak môže byť,prípadne ako sa toho zbav
ako maleho chlapca ma elektrika trafila celkovo 4 krat alebo az 5 ale to 5 to som daval prsty do lampy (a potom som ju zapol) tak to neratam.
nemas nahodu popalene prsty? ja si na to velmy dobre pamatam, mal som tak do hneda. A teba neucili take daco nechytat do ruky? vsak zakladna skola. no neva .... to prejde. bol to len prud. trosku ta potriaslo. Ale tak dlho yb to inak nemalo trvat podla mna. Alebo to je len sok.
Ako šialenca do vysokého napätia ma už na potriasol prúd dosť často. Lenže ja pracujem väčšinou z napätím okolo 20-50kV s frekvenciu niekoľko mega až giga hertzov a maličkým prúdom - takže ma to maximálne popáli.
Ale sieťové napätie 230V s frekvenciou 50hz to už je niečo iné
Pokiaľ to cítiš len v rukách tak to je dobré. Horšie by to bolo keby sa ti to dostalo do srdca. Skús si nejako poprecvičovať všetky svaly na rukách.
@11 - pokiaľ je to len sieťové napätie tak ho vieš pustiť ale v prípade väčších napätí sa toho nedokážeš pustiť kvôli vysokému elektromagnetickému poľu - ani sa nestihneš zpamätať a je z teba popol.
@17 nemusí to byť z toho, ale môže. Ak by si pocítila ďalšie príznaky alebo by sa bolesť stupňovala, ľahni si do postele a skús uvoniť všetky svaly. Práve tie totiž (hlavne po zásahu el. prúdom) spotrbúvajú najviac energie, ktorá by mohla chýbať mozgu.
Ak ti aj do 7 dní nič nebude, neznamená to, že si už OK. Zažívacie problémy, závrate a mdloby sa následkom zásahu prúdom vyskytujú aj niekoľko mesiacov potom.
@21 úplne vážne. To máš rovnako ako keď sa udrieš do hlavy, celý deň si v pohode a o 3 dni omdlieš. Tiež to môže byť pokojne spôosbené tým úderom do hlavy.
Zásah prúdom však nie je "len" úder do hlavy. Je to poriadne silný útok na celé telo.
Tie zažívacie problémy neber tak, že teraz pár mesiacov nebudeš moc jesť, ale nechutenstvo alebo neschopnosť tráviaceho traktu stráviť niektoré druhy potravín, sa môže objaviť aj po takom dlhom čase.
Inak neviem, či si po tom zásahu jedla alebo pila, ale aspoň pre dnešok by si sa mala krotiť. Jedz len malé dávky, nič ťažké na žalúdok, sladké sýtené nápoje ani alkohol
@26 no tak už len vodičku moja milá. Sladké nápoje sú záťaž a tej by si sa mala vyhýbať. Veď sama uvidíš, či ti niečo bude. Ja dúfam, že to nie je také zlé
nevravela som, že si máš oddýchnuť a nič moc sladké?
No ale zdáš sa celkom zdravá, keď myslíš na korčuľovanie Sama musíš vedieť, či máš toľko energie, ale rátaj s tým, že možno nebuš vládať toľko, ako zvyčajne
no...keďže ja zvyčajne po 10 m mám dosť,tak to nebude zlé ...no vieeš,ja som závislá od zmrzky...a keďže ma začína bolieť hlava jak sviňa ta proste musíííím tu zmrzku
@30 ale dávaj bacha na seba a nechoď sama. Keď ťa už teraz bolí hlava a ešte sa vyčerpáš, korčuľovanie po ceste by ťa mohlo ohrozi viac ako tá elektrina
@xyz666 - nechcem ťa nijako uraziť ale pripadá mi to ako keby si trochu preháňala. JE pravda že opatrnosti nikdy nie je dosť ale myslím si že pokiaľ sa necíti nijak zle a pokiaľ jej to nezasiahlo celé telo len ruky tak sú obavy trocha prehnané. Síce som zaškolený - takže viem ako sa treba správať pri úraze el. prúdom - ale aj tak si myslím že obavy sú prehnané.
Robite z toho velke tragedie. Na elektrotechnickych meraniach nas vela krat jebol prud a prezili sme. Srdce funguje, popaleniny nema, ma len ztuhnute svalstvo (treba len rozmasirovat) nic viac. Do par dni ani nebude vediet ze sa nieco stalo.
35: mna to iste. strcil som malicek do lampy (miesto ziarovky) a zapol som a vypol. sice to bolo neprijemne ale 220V nie je nic strasne, hlavne nie pri takom kratkom case a nie az takom velkom prude.
@41 ale robit z toho halo mi pride az moc prehnane.. najdolezitejsie je aby prud nepresiel srdcom a hlavne aby sa neuzavrej obvod. Nic take sa nestalo, takze nie je dovod panikarit.
@44 holyknight - pokiaľ si ako jeden nemenovaný spolužiak ktorý nikdy nič nerobí a len raz v živote som mu dal do ruky RLC metera on ho dosral - tak sa nečudujem
Aj mna kopol prud... lebo to oco sadroval pod zasuvkou a ja som sla z kupelne, mala som vlhke ruky (ani nie mokre, utrela som si ich) a som cela pozret ci uz sadra vyschla a som sa dotrla kolicku a ma trafilo ... a este cely den som mala strpnutu ruku ale potom v pohode
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
nemas nahodu popalene prsty? ja si na to velmy dobre pamatam, mal som tak do hneda. A teba neucili take daco nechytat do ruky? vsak zakladna skola. no neva .... to prejde. bol to len prud. trosku ta potriaslo. Ale tak dlho yb to inak nemalo trvat podla mna. Alebo to je len sok.
@2 v tej chvíli mi nedošlo že ho mám najprv odpojiť ...a to som si myslela že sa držím len toho plastu či v čom je to zabalené
Ale sieťové napätie 230V s frekvenciou 50hz to už je niečo iné
Pokiaľ to cítiš len v rukách tak to je dobré. Horšie by to bolo keby sa ti to dostalo do srdca. Skús si nejako poprecvičovať všetky svaly na rukách.
Ešte otázočka? Nemáš zvýšený krvný tlak? Malátnosť? rozmazané videnie? nevoľnosť? závraty?
@12 nie,trochu ma bolí hlava,ale to nemusí byť z toho...okrem tej ruky sa cítim celkom v pohode ...
jo,a každému díky za názory
Ak ti aj do 7 dní nič nebude, neznamená to, že si už OK. Zažívacie problémy, závrate a mdloby sa následkom zásahu prúdom vyskytujú aj niekoľko mesiacov potom.
Zásah prúdom však nie je "len" úder do hlavy. Je to poriadne silný útok na celé telo.
Tie zažívacie problémy neber tak, že teraz pár mesiacov nebudeš moc jesť, ale nechutenstvo alebo neschopnosť tráviaceho traktu stráviť niektoré druhy potravín, sa môže objaviť aj po takom dlhom čase.
nevravela som, že si máš oddýchnuť a nič moc sladké?
No ale zdáš sa celkom zdravá, keď myslíš na korčuľovanie Sama musíš vedieť, či máš toľko energie, ale rátaj s tým, že možno nebuš vládať toľko, ako zvyčajne
a fakt díky za pomoc
Lenže sama hovorí, že ju bolí hlava a to je prvý príznak toho, že prúd nezasiahol len ruky Každopádne však trvám na tom, že by nemala ísť sama
to je zo zastrcky, tiez dost voltov
ale som tu