Čo si myslíte o rasizme?.... podľa mňa je úplne odveci robiť rozdiely preto akej je človek farby, alebo odkiaľ prišiel. Ale aj tak sú ľudia ktorým sa to zdá úplné normálne...Chcel by som pochopiť PREČO dokážu byť ľudia taký sprostí, aký bmá celé toto hnut
nemam rad rasizmus v primitivnej forme typu hej ty spinavy neger...ale je fakt ze cernosi zvlast ti africki sa spravaju uplne inak ako my,svoje by o tom vedeli rozpravat biely obyvatelia juznej afriky alebo zimbabwe,lahko sa nam tu v europe moralizuje ale staci si kuknut film hotel rwanda ze ako vyzera genocida na africky sposob...
Ja mám farbu pleti u prdele, mám zopár kamarátov černochov.
Nemôžem za to, že ľudia ktorí mi ničia mesto, verejný majetok, páchajú 80 percent kriminality, napádajú a okrádajú slušných ľudí, provokujú, sú agresívny, vyciciavajú štát, žijú z peňazí mojich rodičov, nevedia sa zaradiť do spoločnosti majú hnedú farbu pleti...
Rasizmus ako taký, na základe farby pleti odsudzujem aj ja, no je zakorenený historicky.
niektori romovia robia bordel. ale to mozu kludne robit aj bieli. nejde tam o farbu pleti. to, ze to robi vacsina je uz len nasledok vychovy a prostredia v akom vyrastali. keby nejaky rom vyrastal napriklad u nas, bol by rovnaky ako ja. bolo by jedno aku ma plet.
okej ja chapem ludí ktory maju nieco proti tym ktory robia v meste najviac bordelu... ja len nedokazem pochopit chlapcov ktory si vyholia lebky, vyjdu do ulic a dobiju kazdeho ktory vyzera inak ako oni a nezalezi im na tom ci je slusny, ci je stary alebo ci je to decko...
Rasizmus, hm . . . su ludia, ktori sa boja niecoho co je ine a su ludia, ktori maju zle skusenosti . . . a spolu sa brania . . . brania sa utekom, brania sa utokom, brania sa prevenciou. Je to normalne, je to bezne, je to v prirode . . . ale clovek mysli . . . a nie vzdy mysli pozitivne . . . ak teda pride na to ako to zneuzit a zneuzije to . . . vznika rasizmus . . . vznika nastroj, ktory moze pouzit proti spoloconstvu s urcitymi spolocnymi znakmi (zidia, cigani, . . .) Najzaujimavejsie je ze nastrojom su ludia a je postaveny na prirodnych zakonoch a to ho robi silnym. Rasizmus nieje vysadou farby, nieje vysadou bielych . . .
@malapohroma A to rieši to, že by som ich nemal neznášať?
Je mi samozrejmé, že keby si pármesačné romske decko adoptovali bohatý biely ľudia tak by bolo úplne rovnaké ako ja, no mňa to nezaujíma, fakt je, že 90 percent robí to čo som opísal v komente @4 a preto ich budem neznášať vždy.
Keď niekto tvrdí, že je to naša chyba, že sú takí tak nech si prečíta o romoch niečo viac, že boli neznášaní už v stredoveku, pretože sa nevedeli zaradiť do spoločnosti, kočovali a žili z kriminality a hudby...
@hetfield To už je len hranie sa s čísielkami, ide o to, že o genocídu sa opierať nemôžeš, kedže sa to deje všade vo svete, niekde v menšej, niekde vo väčšej forme, niekde v humánnejšej, niekde menej.
Povedz si: kto je rasista... bieli ludia alebo cierni? Ked my ich tu tolerujeme, ale oni nas nie. Po mestach nam tu pobehuje kopa ciernych ale nikto si ich akoze nevsima lebo bol by hned rasista. Ale oni taku motalku nemaju. Chod do ciganskej osady a zabiju ta pri prvom kroku cez prah. My sme vybudovali tento kulturizovany svet a oni sem chodia vyuzivat system - tym ich ludia znenavideli. Ale nie len preto, ale vacsinu sa snazia vyjebat s tymto systemom to jest nelegalne konanie a nemoralne spravanie...
Napriklad cigani? Co pre nas robia? Nic... Co nam beru? Asi vsetko co sa da.
Kazdy si hovori, ze "cigani su jebnuti ale radsej by som tu mal cernochov". Ale nikto nevie skutocnu pravdu... Kazdy si mysli, ze len cigani su jebnuti a ostatni pristahovali su normalni. Je to preto, lebo oni k nam prisli zo zaostalych zemi a nesu zvyknuti na na zivot, v ktorom musa zit podla nejakych pravidiel.
A ty hovoris o tzv. "nackoch". Oni sa na rasistov len hraju. V skutocnosti su to jebnute hlavy, ktore si chcu zaboxovat ale inu formu ako mlatit odlisnych ludi nemaju. Keby aspon vedeli za co bojuju a do coho idu. Je to len obycajna bitkarska stoka... A suhlasim s @pernik -ovym nazorom.
@pernik no a presne o to mi ide ze v afrike je bezne ze rozsekaju 500 000 ludi macetami,proste su ini ako my pozri sa ako to vyzera v zimbabwe a juznej afrike ze tam musia chodit policajti so samopalmi jak v iraku
@pernik je to mozne ze je to uz od stredoveku, lebo sa tak stale vychovavaju. ale ked sa im narodia tie deti tak za to nemozu ako ich vychovaju.. a oni si tie deti aj tak nevazia, ja by som to riesila tak ze by som tie deti dala bezdetnym parom.. samozrejme nemohli by ist vsetky ked ich je tak vela, ale postupne by sa tak redukovali az by sa postupne uplne zaclenili do spolocnosti.. je pravda ze drviva vacsina sa spravat nevie, ale znesu si to aj inteligentni jednotlivci s vysokymi skolami, len za to ze su tmavsi a neprijmu ich do prace..
Lebo ak si biely,nemáš prácu, prídeš o byt, musíš čakať niekoľko rokov kým ti štát poskytne strechu nad hlavou (AK ti ju vôbec poskytne) , ale keď si čierny, za bývanie platiť ani nemusíš a dokonca keď byt úplne zničíš, okamžite dostaneš nový...
..jeden z mnohých nechutných faktov o tom, ako to chodí na slovensku...
@hetfield Problém je v tom, že je tam odlišná mentalita národa, Afrika bola utláčaná, kolonizovaná a okrádaná už od nepamäti.
Je pravda, že má Afrika nekonečne obrovské zásoby nerastných surovín a mohla by byť určite na trochu inej úrovni, lenže všetky tieto bane vlastnia zahraničné spoločnosti a kapitál plynie niekam inam.
Potom je tu to, že Afrika má neúrodné pôdy čo zapríčiňuje hladomor a okamžité problémy.
Južná Afrika, to je tá krajina kde žili černosi svojím, možno primitívnym, no svojím, slušným spôsobom života, no kôli neuveriteľnému množstvu diamantov sa tam najebala polka bieleho sveta, zobrala černochom všetky práva, nastolila Apartheid a degradovala ich na maximálny okraj spoločnosti?
Vôbec sa nečudujem, že tam teraz černosi páchajú na bielych to čo páchajú, kedže na ich mieste by si robil to isté.
@pernik oni to nepachaju len na bielych ale hlavne sami na sebe,belosi sa odtial stahuju lebo neviem ci ty by si chcel zit v krajine kde je 60 vrazd denne
@hetfield Tak pokiaľ viem po nástupe vlády Nelsona Mandelu sa začali neuveriteľné útoky a kriminalita proti bielym, byť bielym v Južnej Afrike znamená dneska byť štvancom a jasným cieľom na útok, ale ja to úplne chápem po tom čo tam páchali biely...
Ou a ešte k tomu, že väčšinu drobných krádeží na slovensku majú na starosti ľudia s hnedou farbou pleti a to isté platí aj o vandalizme, neplatení účtov, daní, napádaní(tri roky dozadu traja či štyria sfetovaný cigáni dobili v Brezne jedného chlapca tak, že mal čeľusť na tri kusy) a s tým, že to isté môžu kľudne robiť aj biely vám poviem len toľko, že ALE NEROBIA a ak áno v oveľa menšej miere...
Takže napriek tomu, že nie som rasista chápem odpor voči napr rómom alebo afričanom (vzhľadom na nepekný zvyk konzumovať srdce zabitého nepriateľa aby z neho získali jeho silu)
Ale nič proti nim nemám ... Proti černochom napr absolútne nič nemám a kebyže desať km od môjho domu nie je panelák plný rómov (povytrhávali radiatory okna si prozbijali, behaju tam v noci s toluenom...) tak nemám vobec ziadny problem
@malapohroma Žiaden zamestnávateľ nikdy nebude posudzovať zamestnanca ktorý má dobré vzdelanie, dobré preferencie na prácu, žije slušne, je slušný, vie po slovensky, možno aj anglicky, je pracovitý, podľa farby pleti, šiel by sám proti sebe, toto už dnes neexistuje.
Rom, ktorý žije úplne rovnako ako ja má úplne rovnaké možnosti ako ja, možno aj väčšie, kedže niektoré firmy majú pri zamestnávaní romov dokonca isté výhody od štátu a daňové výhody...
@malapohroma Pokiaľ šéf nebude mať v kancelárií zavesenú vlajku tretej ríše, holú hlavu, pri začatí pracovného dňa sa nebude so zamestnancami zdraviť zdvihnutou pravicou a pokiaľ nebude mať v kancli knihovníčku s Mein Kampf tak ver, že ho zamestná
Neschvaľujem. Všetko sú to iné nátury ako my, taký je fakt, no Cigánov nemám rada. Ale takých by som nebola mala rada, ani keby boli fialoví. Tu ma napadla jedna vhodná otázka s odpoveďou: "Nemám rád Cigánov." "Si rasista, nácek?" "Nie, som Slovák." Hm, jednoducho Cigáni nás netolerujú, dalo by sa povedať, že nás "nemajú radi", a v tomto prípade platí "Výnimka potvrdzuje pravidlo.", nakoľko existujú výnimky, ale nie je ich veľa. Teraz sa zameriame na celkom iné národy- na čiernych, na Arabov, na Američanov a iných Európanov. Európanov zväčša neodsudzujeme, pretože sú si nám podobní- majú rovnakú farbu, podobné mravy atď. Čierni? Niektorí ľudia, ktorí sa len na niečo hrajú, na "negrov" vykrikujú: "Hej ty neger!" a potom ho zmlátia, lenže to je skutočne len "alter ego". Skutoční rasisti sú podľa môjho názoru trochu iní, toto však nie je debata o rasistoch, lež o rasizme podľa farieb pleti(preto sa nevyjadrujem o náboženskom rasizme, s ktorým mám napr. veľa skúseností, alebo rasizme čo sa týka "inej orientácie", či postihnutia). Opomenula som spomenutých Arabov a Američanov, no to nechcem rozoberať, načo??! Chcem len toľkoto: Na farbe pleti nezáleží. Ako vie zmlátiť ženu Arab, tak to vie aj Slovák. Ako vie kradnúť Cigán, tak to vie aj Slovák. Ako vie Američan rabovať fast-foody, tak to vie aj Slovák. Ako čierni bývajú chudobní a zaostalí, tak vedia aj Slováci, hoci Rómovia.
V takýchto "názoroch" sú zakorenené isté predsudky, isté veci, o ktorých istí ľudia nie sú dobre informovaní, preto sa k takýmto osobám podobne chovajú. To človek nezmení, no ak sa dá, musí o sebe dať vedieť, že taký nie je. Sú to ľudové názory plynúce zo starších dôb, keď ešte ľudia nemohli tak dobre skúmať ľudí z úplne opačnej polovice Zeme, a teraz, hoci majú príležitosť, radšej si ponechajú "ľudové názory", než keby si niečo o tých- daných národoch zistili.
rasizmus je hlboky komplex ludi ktory ked vidia napriklad niekoho so zltymi zubami tak mu nepovedia ty mas zlte zuby ale ty zdegenerovany dementny spinavec, takyto druh ludi su rasisti, proste su to kokoti, poznam ich mnoho
prečítaj si nejakú knihu o rasizme.. mne sa asi pred týždnom dostala jedna.. uvidíš kde to všetko začalo.. kto - čo za čo môže a ako sa to dostalo až k nám.. smutné čítať
@pernik s tou Juznou Afrikou si uplne mimo.. Apartheid bol sice legalny "rasizmus" voci ciernym (resp vsetkym ne-bielym), lenze cierni mali pracu, mali strechu nad hlavou, mali co jest v podstate mali slusny zivot, akurat mali oddeleny verejny zivot od bielych.. V tom spocival cely "rasizmus"..
Teraz nemaju co zrat, byvaju v plechovych budkach o rozmeroch 2x2 metre (ten lepsi pripad), su bez prace, zabijaju, kradnu, nicia atd.
Presne to iste co v Zimbabwe. Bieli im dali pracu, zdvihli ekonomiku, vybudovali infrastrukturu atd a cierni kedze su negramotni kokoti, tak si zmysleli, ze najlepsie ich bude vsetkych pozabijat.. Bieli zacali odchadzat zo Zimbabwe a kedze cernosi bez toho aby si im nepovedal co maju robit jednoducho nevedia ani prd, tak zacali zdochynat od hladu.. Vybrali sa teda na juh za bielymi a teraz sa ten isty scenar opakuje. Do 10-20 rokov v JAR nebude ani jedneho bieleho.. Uz vtedy ked som tam bol, to islo dolu ritou, teraz je to 100x horsie..
To by som chcel vidieť, ako by si v zákone definovala, za akých okolností môže byť rodičom zobraté dieťa ...
Či by stačilo, aby boli sociálne slabší, alebo ...
Bolo by zaujímavé určovať, ktorí rodičia sú nevhodnými rodičmi a bolo by zaujímavé vidieť inšpekciu u každej rodiny, či spĺňajú podmienky na výchovu detí ...
A ešte by som chcel vidieť ako by pár adopcií ročne malo efekt na obrovskú komunitu, ktorej počet detí na jeden pár často prevyšuje 5
Ono to chce určite aspoň dosť zásadné zníženie dávok na tretie a ďalšie deti, čo zhruba aj niekto - už neviem, kto - v parlamente plánoval, neviem, ako to dopadlo
@tunidlo noo, kazdy vie kritizovat ved zobereme decko a uvidime ci to vobec zisita ne?
.. a teraz seriozne.. hygienicka inspekcia, nesplnaju, bereme a este by som zaviedla ze im stat bude platit ale iba tym co nebudu mat viac ako 1 dieta, tak ako to zaviedli niekde v cine ci indii ci kde.. cize by mali kazda rodina po 1 dietati, ich pocet by sa zredukoval a keby tie deti naozaj nechceli nasli by sa pre ne rodiny ..
ale ja nie som politik ani nadprirodzena bytost, mna do toho vlastne nic, tak sa nehadaj a neber ma vazne
Len tá inšpekcia vo všetkých rodinách by dosť stála a určite je naozaj veľa rodín, ktoré základné hygienické podmienky spĺňajú, no aj tak vychovávajú deti v dosť otrasných podmienkach ...
Ako časť návrhu to ale znie celkom ok ...
A čo sa hádania týka, veď ja som len kritizoval konkrétny návrh, to sa dúfam ešte môže, nie?
A keď človek uvádza nejaký návrh, alebo myšlienku, tak to považujem za niečo, čo myslí vážne a nie za náhodným výberom vygenerovanú postupnosť ťukov do klávesnice ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
57 komentov
Nemôžem za to, že ľudia ktorí mi ničia mesto, verejný majetok, páchajú 80 percent kriminality, napádajú a okrádajú slušných ľudí, provokujú, sú agresívny, vyciciavajú štát, žijú z peňazí mojich rodičov, nevedia sa zaradiť do spoločnosti majú hnedú farbu pleti...
Rasizmus ako taký, na základe farby pleti odsudzujem aj ja, no je zakorenený historicky.
Holokaust atd. ...
niektori romovia robia bordel. ale to mozu kludne robit aj bieli. nejde tam o farbu pleti. to, ze to robi vacsina je uz len nasledok vychovy a prostredia v akom vyrastali. keby nejaky rom vyrastal napriklad u nas, bol by rovnaky ako ja. bolo by jedno aku ma plet.
genocida v rwande najnizsi odhad je 500 tisic navyssi 800 tisic za 1 rok
holokaust ok ale ten trval 6 rokov
Je mi samozrejmé, že keby si pármesačné romske decko adoptovali bohatý biely ľudia tak by bolo úplne rovnaké ako ja, no mňa to nezaujíma, fakt je, že 90 percent robí to čo som opísal v komente @4 a preto ich budem neznášať vždy.
Keď niekto tvrdí, že je to naša chyba, že sú takí tak nech si prečíta o romoch niečo viac, že boli neznášaní už v stredoveku, pretože sa nevedeli zaradiť do spoločnosti, kočovali a žili z kriminality a hudby...
[img] » yfrog.com/hqracismj... [/img]
[URL= » img638.imageshack.us/i/racism.jpg/... ][IMG]
[/IMG][/URL]
Povedz si: kto je rasista... bieli ludia alebo cierni? Ked my ich tu tolerujeme, ale oni nas nie. Po mestach nam tu pobehuje kopa ciernych ale nikto si ich akoze nevsima lebo bol by hned rasista. Ale oni taku motalku nemaju. Chod do ciganskej osady a zabiju ta pri prvom kroku cez prah. My sme vybudovali tento kulturizovany svet a oni sem chodia vyuzivat system - tym ich ludia znenavideli. Ale nie len preto, ale vacsinu sa snazia vyjebat s tymto systemom to jest nelegalne konanie a nemoralne spravanie...
Napriklad cigani? Co pre nas robia? Nic... Co nam beru? Asi vsetko co sa da.
Kazdy si hovori, ze "cigani su jebnuti ale radsej by som tu mal cernochov". Ale nikto nevie skutocnu pravdu... Kazdy si mysli, ze len cigani su jebnuti a ostatni pristahovali su normalni. Je to preto, lebo oni k nam prisli zo zaostalych zemi a nesu zvyknuti na na zivot, v ktorom musa zit podla nejakych pravidiel.
A ty hovoris o tzv. "nackoch". Oni sa na rasistov len hraju. V skutocnosti su to jebnute hlavy, ktore si chcu zaboxovat ale inu formu ako mlatit odlisnych ludi nemaju. Keby aspon vedeli za co bojuju a do coho idu. Je to len obycajna bitkarska stoka... A suhlasim s @pernik -ovym nazorom.
Do akej rasy patria naši cigani? Do bielej. Ideme proti bielej rase? Nie. Sme rasisti? Nie...
Myslis ze je normalna takato moralka v 5 rokoch?
..jeden z mnohých nechutných faktov o tom, ako to chodí na slovensku...
@hetfield Problém je v tom, že je tam odlišná mentalita národa, Afrika bola utláčaná, kolonizovaná a okrádaná už od nepamäti.
Je pravda, že má Afrika nekonečne obrovské zásoby nerastných surovín a mohla by byť určite na trochu inej úrovni, lenže všetky tieto bane vlastnia zahraničné spoločnosti a kapitál plynie niekam inam.
Potom je tu to, že Afrika má neúrodné pôdy čo zapríčiňuje hladomor a okamžité problémy.
Južná Afrika, to je tá krajina kde žili černosi svojím, možno primitívnym, no svojím, slušným spôsobom života, no kôli neuveriteľnému množstvu diamantov sa tam najebala polka bieleho sveta, zobrala černochom všetky práva, nastolila Apartheid a degradovala ich na maximálny okraj spoločnosti?
Vôbec sa nečudujem, že tam teraz černosi páchajú na bielych to čo páchajú, kedže na ich mieste by si robil to isté.
filip
Skúste sa popozerať po bezdomovcoch na staniciach, alebo v útulkoch, je medzi nimi minimum cigánov ale drvivá väčšina bielych ľudí.
Nikdy v živote som napríklad nevidel cigána predávať notabene.
@malapohroma Lenže cigáni s vysokou školou, ktorý sa zaradili do spoločnosti sa automaticky v očiach bieleho človeka prestávajú javiť ako cigáni.
Vedela si o tom, že napríklad Shakira je z cigánskej rodiny?
Tam sa o žiadnej diskriminácii hovoriť nemôže, kedže slušný, vzdelaný cigán vyzerá ako opáleny beloch, alebo Ind a tí určite diskriminovaný nie sú...
Takže napriek tomu, že nie som rasista chápem odpor voči napr rómom alebo afričanom (vzhľadom na nepekný zvyk konzumovať srdce zabitého nepriateľa aby z neho získali jeho silu)
Ale nič proti nim nemám ... Proti černochom napr absolútne nič nemám a kebyže desať km od môjho domu nie je panelák plný rómov (povytrhávali radiatory okna si prozbijali, behaju tam v noci s toluenom...) tak nemám vobec ziadny problem
ale
ako naznačil @1 Kto nezažije nepochopí...
Rom, ktorý žije úplne rovnako ako ja má úplne rovnaké možnosti ako ja, možno aj väčšie, kedže niektoré firmy majú pri zamestnávaní romov dokonca isté výhody od štátu a daňové výhody...
V takýchto "názoroch" sú zakorenené isté predsudky, isté veci, o ktorých istí ľudia nie sú dobre informovaní, preto sa k takýmto osobám podobne chovajú. To človek nezmení, no ak sa dá, musí o sebe dať vedieť, že taký nie je. Sú to ľudové názory plynúce zo starších dôb, keď ešte ľudia nemohli tak dobre skúmať ľudí z úplne opačnej polovice Zeme, a teraz, hoci majú príležitosť, radšej si ponechajú "ľudové názory", než keby si niečo o tých- daných národoch zistili.
komplexy
Teraz nemaju co zrat, byvaju v plechovych budkach o rozmeroch 2x2 metre (ten lepsi pripad), su bez prace, zabijaju, kradnu, nicia atd.
Presne to iste co v Zimbabwe. Bieli im dali pracu, zdvihli ekonomiku, vybudovali infrastrukturu atd a cierni kedze su negramotni kokoti, tak si zmysleli, ze najlepsie ich bude vsetkych pozabijat.. Bieli zacali odchadzat zo Zimbabwe a kedze cernosi bez toho aby si im nepovedal co maju robit jednoducho nevedia ani prd, tak zacali zdochynat od hladu.. Vybrali sa teda na juh za bielymi a teraz sa ten isty scenar opakuje. Do 10-20 rokov v JAR nebude ani jedneho bieleho.. Uz vtedy ked som tam bol, to islo dolu ritou, teraz je to 100x horsie..
To by som chcel vidieť, ako by si v zákone definovala, za akých okolností môže byť rodičom zobraté dieťa ...
Či by stačilo, aby boli sociálne slabší, alebo ...
Bolo by zaujímavé určovať, ktorí rodičia sú nevhodnými rodičmi a bolo by zaujímavé vidieť inšpekciu u každej rodiny, či spĺňajú podmienky na výchovu detí ...
A ešte by som chcel vidieť ako by pár adopcií ročne malo efekt na obrovskú komunitu, ktorej počet detí na jeden pár často prevyšuje 5
Ono to chce určite aspoň dosť zásadné zníženie dávok na tretie a ďalšie deti, čo zhruba aj niekto - už neviem, kto - v parlamente plánoval, neviem, ako to dopadlo
.. a teraz seriozne.. hygienicka inspekcia, nesplnaju, bereme a este by som zaviedla ze im stat bude platit ale iba tym co nebudu mat viac ako 1 dieta, tak ako to zaviedli niekde v cine ci indii ci kde.. cize by mali kazda rodina po 1 dietati, ich pocet by sa zredukoval a keby tie deti naozaj nechceli nasli by sa pre ne rodiny ..
ale ja nie som politik ani nadprirodzena bytost, mna do toho vlastne nic, tak sa nehadaj a neber ma vazne
To už znie celkom rozumne
Len tá inšpekcia vo všetkých rodinách by dosť stála a určite je naozaj veľa rodín, ktoré základné hygienické podmienky spĺňajú, no aj tak vychovávajú deti v dosť otrasných podmienkach ...
Ako časť návrhu to ale znie celkom ok ...
A čo sa hádania týka, veď ja som len kritizoval konkrétny návrh, to sa dúfam ešte môže, nie?
A keď človek uvádza nejaký návrh, alebo myšlienku, tak to považujem za niečo, čo myslí vážne a nie za náhodným výberom vygenerovanú postupnosť ťukov do klávesnice ...