@1 ano to su skor primeske oblasti bol by som rad aby sa to do obrazu meskeho až tak moc nerátalo skor by som mal na mysli sidlisko kde sidli večšie % meských obyvatelov
Tak z vlastnej skúsenosti čo ma asi na dedine štve najviac = ohováranie, sledovanie, intrigy, bonzovanie... (to hovorím teraz o takej pravej dedine, v tých "modernejších" nových je to už iné)
Čo ma zas štve v meste - moc veľa ľudí, preplnená MHDčka, zápchy, bezohľadnosť, bordel...
Našťastie mám taký pekný kompromis takže si nesťažujem
no kde byvam nie je prave dedina 3 km od mesta a som bohu vdacny kde byvam v meste by som nemal tolko zivotneho priestoru a na mna by asi pohlad z okna a tam vsade same budovy deptal sice neni su tu obchody ale autom som za 5 minut v meste peso za 20 takze no problem ako tu uz niekto poznamenal idealne byvanie
som mestsky tvor na dedine sice moze byt pokoj ale zas neni tam dokopy co robit /ako nejaky socialny zivot/ treba sa kazdy den do mesta nejako dostat a kedze je to dedina tak to bude pravdepodobne dom co znamena vacsi priestor a viac upratovania byt v meste to je moje
Chceš sa presťahovať do mesta, Fedor? Som mestské dieťa, na Slovensku som žil vo veľkom meste, tu žijem v ešte väčšom. Som v meste spokojný, mám tu istotu, že je všetko potrebné aj nepotrebné na blízku: lekár, polícia, požiarnici, kultúra, OC. Keď sa nudím, jednoducho prejdem pár metrov a som tam, kde chcem byť. Starať sa o dom by bola pre mňa big otrava. Osobne mi prkáža mentalita niektorých ľudí z dediny, ale nechcem paušalizovať. Na dedine by som si pripadal vybratý z kontextu. Tu v Italy majú dediny ráz skôr nejakých kolónií, nepripomínajú naše, páčia sa mi viac.
@Radiophonic osobne som býval v meste do 13 rokov , teraz býva no na dedine kde je 350obyvatelov povietesi ze malo ale hned vedla nas su dalsie 4dediny blízko do mesta kde bývam to mam 60minut peso 5 minut autom a 15minut autobusom idealne Do mesta sa nevratim ...
- mŕtve jedlo?, nehovor, že máš biofarmu a tam si všetko vypestuješ a vykŕmiš
- úcta k prírode a vôbec k životnému prostrediu je záležitosť, ku ktorej ťa v detstve musia viesť a ty si ten vzťah prehlbuješ, je samozrejmé, že pre mňa je príroda nekomfortná, ale opovrhujem ľuďmi, ktorí na nej páchajú zlo
- prevzatá kultúra?, mestá sú baštou kultúry, z dediny pochádza folklór alebo nejaké subkultúrne prúdy, ale vždy v meste sa generuje gro kultúry
Mesto je hlavne plné kontrastov. Myslíme si, že sme v ňom bohatší, ale nikde na ceste nestretneme toľko úbožiakov ako v ňom. Myslíme si, že v meste máme gro kultúry, ale všetka má aj tak základy v kultúrach ľudových, ale často ani sami nevieme z ktorých to kútov sveta. V mestách krvopotne pracujeme na tom, ako byť originálny a tvrdo sa odlišovať, a pritom úžasne zapadáme do tej trápnej, fádnej šede.
Vidiek to už pradávno vyriešil svojimi nádhernými krojmi - každá dedina má vlastný, špecifický. Nech patríte k akémukoľvek "prúdu", skúste zobrať priateľku, priateľa v myjavskom kroji trebárs na Manhattan a rada pribehnem mrknúť, kto tam bude originálnejší. No čo, spraví niekto pokus, svetáci?
dedina:
-SLOBODA, porozumenie, zvyčajne široké príbuzenstvo, súdržnosť
mesto:
obmedzený priestor, zápchy, smrad, hustota všetkého, otupenie zmyslov, chorá láska k zvieratám namiesto k ľuďom, odcudzenie, samota
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Ideálne bývanie
Čo ma zas štve v meste - moc veľa ľudí, preplnená MHDčka, zápchy, bezohľadnosť, bordel...
Našťastie mám taký pekný kompromis takže si nesťažujem
dedina:
+ oddych, kľud, proste buchneš dverami a máš pokoj
+ si na vlastnom
+/- pomerne "žiadny" nočný život, čiže znova ten kľud
- smrad (konkrétne v tej našej stále niekto páli, vyváža hnoj....
- vzdialenosť od mesta (teda treba cestovať)
- ohováranie, drby a všetko to kolo toho
mesto:
+ obchody, centrá,..
+ školy
+ nikto sa do nikoho neserie
+/- byty, nemusíš do nich vrážať toľko prachov čo do rodinného baráku ale predsa to nie je to pravé
- hluk, smog..
- mestá ako BA majú príliš málo zelene (čo mne osobne chýba)
je toho ešte veľa ale toto stačí
+nic
- vsetko vediaci ludia
- nuda
-rano pocut kohuty :/
- vsetko je daleko
mesto
+obchodne centra
+restauracie
+vela podnikov
+praca
+skoly lepsi vyber
+ vsetko je blizsie
+ tesco je nonstop cize hocikedy hocico potrebujem mam to mat
+ mozem mat aj dom s velkou zahradou cize argument ze je dedina lepsia pretoze tam mozem mat doma s vlekou zahradou u mna nema ziaden vyznam/zmysel
byvam v meste
+ vlastná voda
+vlastné potraviny
+vlastné kurenie
+vlastná kultura
+skutočný ludia ochotny skutočne pomocť
mesto
-chlorova voda
-mrtve jedlo plne utrpenia ludí čo ho stvorili a utrpenia stvorou čo prišli o život
-odlučenosť od prírody. od živlou. nectenie si ich.
-prevzata kultura
-cudzi ludia prechádzajuci jeden cez druheho.
Ale prajem šťastny život tam či tam
Dedina:
- vlastnú vodu a vlastné potraviny beriem
- vlastné kúrenie hej, ale za akú cenu
- vlastná kultúra?
- ľudia sú všade lepší aj horší
Mesto:
- chlórovaná voda, to hej
- mŕtve jedlo?, nehovor, že máš biofarmu a tam si všetko vypestuješ a vykŕmiš
- úcta k prírode a vôbec k životnému prostrediu je záležitosť, ku ktorej ťa v detstve musia viesť a ty si ten vzťah prehlbuješ, je samozrejmé, že pre mňa je príroda nekomfortná, ale opovrhujem ľuďmi, ktorí na nej páchajú zlo
- prevzatá kultúra?, mestá sú baštou kultúry, z dediny pochádza folklór alebo nejaké subkultúrne prúdy, ale vždy v meste sa generuje gro kultúry
- cudzí ľudia - relatívna nevýhoda
+vela znamych
+cerstvy vzduch
+sustavna praca - zahradka, okolo domu, vypomoc susedom
+priroda, okolie
+ziadne sracky - tesco, aupark
+pomenej pipiek, diskofov, nagelovanych blbeckov
Vidiek to už pradávno vyriešil svojimi nádhernými krojmi - každá dedina má vlastný, špecifický. Nech patríte k akémukoľvek "prúdu", skúste zobrať priateľku, priateľa v myjavskom kroji trebárs na Manhattan a rada pribehnem mrknúť, kto tam bude originálnejší. No čo, spraví niekto pokus, svetáci?
dedina:
-SLOBODA, porozumenie, zvyčajne široké príbuzenstvo, súdržnosť
mesto:
obmedzený priestor, zápchy, smrad, hustota všetkého, otupenie zmyslov, chorá láska k zvieratám namiesto k ľuďom, odcudzenie, samota