Zdravím. Zaujímalo by ma, aký máte názor na tému reč tela, poprípade aké máte v rámci nej znalosti. Dokážete posúdiť ľudí podľa ich gest, rozoznať či klamú, alebo tak naoko rozoznať ich kultúrny pôvod, sebavedomie? Alebo pokladáte reč tela za nezmysel a z
nie je to tazke..
klamstvo-nieco sa zmeni na tom clovekovi, bud ton alebo vyska hlasu, alebo je viac nervozny,nepozera sa do oci, ci uhne pohladom
sebavedomie-podla chodze, vystrety muz pozerajuci pred seba je samozrejme sebavedomejsi ako zhrbeny pozerajuci do zeme, dalej nema problem sa stale pozerat priamo do oci, silny stisk ruky atd. atd.
zena ked ju chlap fyzicky pritahuje-hra sa s vlasmi, dava si nohu cez nohu, casto sa smeje aj na veciach ktore ani zdaleka nie su tak vtipne..
Ja napriklad dokazem len tak naoko rozoznat ich povod podla farby tela. teraz seriozne, rec tela ak myslime take tie klasicke gesta tak je to podla mna velmi dobra vec vdaka ktorej sa dokazes dorozumiet aj s clovekom ktory hovori inou recou a inak by ti nerozumel.Teraz som brigadoval na stavbe a asi by som tazko vyhukoval na tipka na 35m vysokom komine ked este aj stroje burali nech chvilu neyebe tie tehly dole ze tade musim natahnut hadicu. Uzitocna to vec ta rec tela
absolutne to nie je tazke ak nie si slepy a mas aspon trochu logicke myslenie.. ak by som 10 minut sledoval a nic nepocul skupinu 4-5 chlapov, po 10 minutach by som v pohode vedel urcit kto je sef, kto je naopak najnizsie v hierarchii
@ps102 diky ale nie je to nutne, tiez mam k tejto tematike viac materialu
@hadimistr - u kazdeho je to ale individualne.. vseobecne plati, ze zeny maju lepsiu shopnost vnimat a posudzovat vyznam gestikulacie a mimiky. Ale samozrejme, moze byt, ze aj chlap, prirodzene bez nejakeho studia, dokaze takto posudzovat...
k tej nohe cez nohu, nemusi to znamenat prave to co si poznamenal, kedze ludia si zvyknu krizit ruky a nohy na zaujatie obranneho postoja.. t.j. ked s niecim nesuhlasia, alebo sa pri niekom necitia dobre... treba vnimat gesta v kontexte, to napovie viac.
práveže minule som videl jeden dokument ,kde psychologoviaa podobní týpci vyprávali,že to,že sa človek nepozerá do oči vobec neznamená,že klame jak si to každý myslí a rozširuje....že práveže človek ktorý hovorí pravdu by sa mal často pozret aj inde,lebo vtedy hladá v myšlienkach správne slová/alebo si spomína na situáciu ktorú opisuje a to znamená,že sa snaží čo najpresnejšie povedat všetko ...kým ten čo klame,práveže sa pozerá nonstop do očí kvoli tomu,že si myslí,že ked sa nebude pozerat do očí,tak si o nom ten druhy bude mysliet,že klame
@jurito To je pravda,dobre že si to napísal!
Ono to je aj presne určené. Nespomeniem si ako je to konkrétne ale zdá s mi že keď smeruje pohľad vpravo nahor tak sa snaží na niečo si spomenúť, keď vľavo nadol tak si vymýšľa.
@ps102
oukej mam to.. takze.. nikde nie je definovane, ako to je, ked si clovek vymysla, no zhruba to bude tak, ze ked to nesedi s tymto, tak prave vtedy sa jedna o vymysel.
A./ Spominanie na nejaky obraz - oci vlavo hore
B./ Spominanie na zvuk - oci vlavo
C./ Spominanie na pocit - oci vpravo dole
D./ Zhovaranie sa so sebou - oci vlavo dole
mám len základné znalosti ... z tváre sa mi číta najlepšie ... z očí a úst, tie prezradia každú emóciu ... a potom sa sustrdujem už len na chodidlá, ich poloha vždy odhaluje záujem a sústredenie
Odporúčam tiež seriál Klamári (iba tri série sú), eng. Lie To Me s výborným Timom Rothom. Sú to vlastne kriminálky na báze práve rozoznávania reči tela.. ASpoň mne osobne sa to veľmi páčilo a bez pochýb mi to aj niečo dalo.
vyjadrím sa len k jednej veci vrámci tejto témy. a to je to ako ľudia vravia že ked niekto klame tak uhýba pohladom. je to kravina jak svet. ja uhýbam pohladom stále a neklamem (takmer) nikdy. človek čo bežne klame sa ti bude divať do očí a ani nežmurkne. je to individuálne, celkový prejav a tak-. najústretovejšie a najúprimnejšie sa tvaria práve tí, ktorí takí nie su. a to nemám zo žiadnej knihy ale zo skúseností.
možno by som dokázal ale len v prípade že sním ja nekumunikujem ale len sledujem z určitej vzdialenosti rozhovor 2 ludí ( pred 2 dňami sme to akurát s kamošom skúšali)
Rečou tela človek povie viac ako slovami. Dokonca aj slovami povie to, o čom nevie. Všetko je to v podvedomí, mám čo to o téme naštudované a snažím sa všímať si to aj v praxi, ale nemyslím si, že by som si zatiaľ dovolila ukázať na niekoho prstov a povedať "Aha! Klameš!"
@miaja Máš úplnú pravdu, dokonca aj klamár udrží očný kontakt len ak sa priveľmi snaží a výsledkom je akurát tak neprirodzený prejav. Za tými pohybmi sa dá tiež veľa nájsť - v mozgu máme rozložené zvukové, pohybové a vizuálne centrá a podľa toho akú informáciu človek hľadá, tým smerom pôjdu aj jeho oči. Tiež sa rozlišuje strana, na ktorú sa daný človek pozrie a podľa toho sa dá rozoznať, či je informácia pamätaná (a teda hovorí pravdu) alebo konštruovaná (vymýšľa si). A všetky tieto znaky vieme podvedome čítať, je to pre nás prirodzené, len si to až tak neuvedomujeme.
ta kazdy isto vie aspon cosi vycitat z toho druheho takze... ja mam problem ze to co si myslim je aj pravda a potom sa musim schovavat jak dnes jak debilko doma -.- a racik aj zajtra psychyna neda
@aidenn bacha, to že sa pozera do konštrukčnej oblasti (vpravo) a nie do spomienkovej, neznamená hneď že si vymyšla, ale možno na to spomína uplne po prvý krát, prvy krát si vybavuje a premýšľa o detailoch.
Ľudia si myslia že je to znak že klame, ale nie, nieje to tak. Žiadny signal z reči tela sam o sebe nemôže byť interpretovany ako 100%tna jasnosť.
mam cosi nacitane aj odpozorovane, vyuzivam to hlavne pri roznych podivinoch, aby som sa ich zbavila, ale inak vnimam okrem toho aj energiu cloveka, ton hlasu a tak, rec tela nie je vsetko na ludi mam velmi dobry nos, skor na chlapov ako na zeny, ale dost mi to vychadza
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
klamstvo-nieco sa zmeni na tom clovekovi, bud ton alebo vyska hlasu, alebo je viac nervozny,nepozera sa do oci, ci uhne pohladom
sebavedomie-podla chodze, vystrety muz pozerajuci pred seba je samozrejme sebavedomejsi ako zhrbeny pozerajuci do zeme, dalej nema problem sa stale pozerat priamo do oci, silny stisk ruky atd. atd.
zena ked ju chlap fyzicky pritahuje-hra sa s vlasmi, dava si nohu cez nohu, casto sa smeje aj na veciach ktore ani zdaleka nie su tak vtipne..
@hadimistr - u kazdeho je to ale individualne.. vseobecne plati, ze zeny maju lepsiu shopnost vnimat a posudzovat vyznam gestikulacie a mimiky. Ale samozrejme, moze byt, ze aj chlap, prirodzene bez nejakeho studia, dokaze takto posudzovat...
k tej nohe cez nohu, nemusi to znamenat prave to co si poznamenal, kedze ludia si zvyknu krizit ruky a nohy na zaujatie obranneho postoja.. t.j. ked s niecim nesuhlasia, alebo sa pri niekom necitia dobre... treba vnimat gesta v kontexte, to napovie viac.
ale nie no, rec tela je velmi podstatna a myslim, ze som celkom vnimavy clovek a dokazem si o ludoch dost z ich gest (ale aj vyzoru, prejavu) odvodit
Ono to je aj presne určené. Nespomeniem si ako je to konkrétne ale zdá s mi že keď smeruje pohľad vpravo nahor tak sa snaží na niečo si spomenúť, keď vľavo nadol tak si vymýšľa.
oukej mam to.. takze.. nikde nie je definovane, ako to je, ked si clovek vymysla, no zhruba to bude tak, ze ked to nesedi s tymto, tak prave vtedy sa jedna o vymysel.
A./ Spominanie na nejaky obraz - oci vlavo hore
B./ Spominanie na zvuk - oci vlavo
C./ Spominanie na pocit - oci vpravo dole
D./ Zhovaranie sa so sebou - oci vlavo dole
Naozaj čo on dokáže naznačiť/ukázať tvárou je užasné. Navyše mu to aj pasuje k tvaru tváre:
» giphy.com/gifs/G042MbHUCs...
Tu je s ním video je tam pekne vidno ako využíva reč tela (skôr hlavne hlavy):
@miaja Máš úplnú pravdu, dokonca aj klamár udrží očný kontakt len ak sa priveľmi snaží a výsledkom je akurát tak neprirodzený prejav. Za tými pohybmi sa dá tiež veľa nájsť - v mozgu máme rozložené zvukové, pohybové a vizuálne centrá a podľa toho akú informáciu človek hľadá, tým smerom pôjdu aj jeho oči. Tiež sa rozlišuje strana, na ktorú sa daný človek pozrie a podľa toho sa dá rozoznať, či je informácia pamätaná (a teda hovorí pravdu) alebo konštruovaná (vymýšľa si). A všetky tieto znaky vieme podvedome čítať, je to pre nás prirodzené, len si to až tak neuvedomujeme.
Ľudia si myslia že je to znak že klame, ale nie, nieje to tak. Žiadny signal z reči tela sam o sebe nemôže byť interpretovany ako 100%tna jasnosť.