Samozrejme ak chce mladý človek so strednou školou bez nejakých výnimočných schopností robiť manažéra stredne veľkého podniku za 3000€ mesačne a mať k tomu služobné auto, tak si prácu asi nenájde, no ak má triezve požiadavky, určite si ju nájde.
Robotu si nájsť nie je vôbec také jednoduché ako si tu veľa násťročných predstavuje. Áno,dá sa nájsť, lenže napríklad za minimálnu mzdu a to ešte takú, že ťa zoderú.
ale osobne nebudem robiť niečo, čo ma psychicky aj fyzicky vyčerpáva, čo ma osobnostne brzdí a do života neposkytuje nič, okrem stresu a zlej nálady a pod.
Každý vyššie uvedený názor sa zakladá na faktoch, ktoré sú všeobecne známe, .. a predsa existujú ľudia ktorí nechcú študovať, ani pracovať (aj keby museli), a dokonca ani vodičák nepotrebujú..
Lebo ja som bola zástancom tejto vety , kto ozaj chce tak si nájde..a sama sebe som si toto hovorila, až som zistila že doba je ešte skurvenejšia ako som si myslela, a vobec to nie je jednoduché. Podla mna záleží aj dosť od povahy.
@alenka171 a zalezi od povahy, to je pravda, zase mne sa velmi nechce dakde na brigadu (radsej sa uskromnujem) a fakticky robil som len raz cez prazdniny po strednej skole, odvtedy dalsie leta co som na VS nic ..... a zase mam brata, ktory nema problem si daco splasit, lebo chce .... napr aj teraz je v maturitnom a robil cele leto, aj rok predtym, no a tiez chodi aj cez vikendy robit (lebo ma strasnu spotrebu penazi)
@tasha5 sipiš, že máloktorá robota nevyčerpáva. pretože máloktorá robota je človeku osobnostne vyhovujúca.
ja čo momentálne pracujem, tak spočiatku som bola nadšená a všetko som vnímala pozitívne, lebo som z toho prostredia čerpala všetko, čo ma napĺňalo.
lenže som asi akosi už načerpala všetko, čo sa dalo a teraz došiel už na mňa len stres a nervozita a nepokoj vnútorný z toho prostredia.
tak prišiel čas zmeniť prostredie a kolektív a opäť veriť, že natrafím na voľačo, čo mi bude hodnotou. nie len finančnou.
nie .. a je jedno , ake ma clovek vzdelanie a prax ... jednoducho, cisla , akymi sa riadime , ci uz v otazke nezamestnanosti, ale aj poctu vytvorenych pracovnych miest ... su skreslene a zavadzajuce (ved kolki z nas pracujucich ma realne "priemernu slovensku mzdu"?) moj manzel hovorieva .. ze jestvuju tri druhy klamstiev .. mala loz, velka loz a statistika ... nie je to o tom, ze ludia nechcu pracovat, ale doba sa zmenila ... a zamestnavatelia skusaju .. kolko unesieme .. preco nemat zamestnanca , ktory zastava kvazi styri uvazky za jeden plat? A verte ci nie, je to beznou praxou .. a nejde o vzdelanie .. dnes to nema na ruziach ustlane nik ..
Na slovensku síce skutočne veľa ľudí nepracuje za priemernú mzdu, nakoniec to človeku už napovedá samotné slovo "priemerná" ale vo veľkom počte prípadov je to práve z dôvodu že od zamestnávateľa berú minimálnu mzdu ako oficiálny zdroj príjmu a potom ďalšie prachy "na ruku" aby platili čo najnižšie odvody. Ono je to v podstate fajn plán, keby to tak niektorí nerobili takmer celý život, bo potom príde dôchodok a zistí že kvôli svojim špekuláciám má dôchodok krpatý že z neho nevyžije keby čo bolo.
@semhamforas lenže zamestnávateľ ti povie - ak sa ti nepáči môžeš odísť. Všetci zamestnávatelia radšej prijmú niekoho kto vezme tú minimálku nie? Tak potom kde sa má človek zamestnať? To nie sú špekulácie zamestnancov ale úbohosť tohoto systému.
@spisovatel veľmi dobre viem že zamestnanci si samy pýtajú tú minimálku + dačo bokom. Zamestnávateľovi je úplne jedno či dá človeku 330€ v hrubom + 200 v čistom alebo mu dá celých tých 530€ v hrubom. Samozrejme prepočítané tak aby to zamestnávateľa vyšlo finančne tak isto. Jednoducho zamestnávateľovi je u riti či tie peniaze dá zamestnancovi do vačku alebo naleje do bezodnej štátnej kasy, on na tom nezarobí
nie je ľahké si nájsť DOBRÚ prácu... pokiaľ človek nevie jazyky a nemá v niečom prax, tak môže ísť akurát tak do agentúry na výpomoc, kde ho pošlú niekde do výroby robiť za 330 eur a ani straváče mu nedajú... a to nehovorím o východnom Slovensku...keď chceš ísť robiť vyššiu pozíciu potrebuješ vzdelanie, prax, jazyky, vodičák a byť sviňa... všetko nad 400 eur v čistom si vyžaduje schopnosti navyše, ktorými dokážeš, že si viac ako tých 20 ľudí pred a 200 za tebou... robotu si nájde ten, kto má známosti, zručnosti a vedomosti, alebo je ochotný za prácou sa trebárs aj presťahovať...dnes fičia pozície ako IT-čkári, bankári, manažéri, inžinieri, a podobné... a preto upadajú bežné remeslá a prírodné vedy... vidno to aj na VŠ... samí právnici, politológovia, ešte tak medici, medzinárodné štúdiá... všetko ostatné robia stroje alebo zaniká... smutná doba... a ako bolo vyššie spomenuté, robota nie je preto, lebo dnes robí jeden človek to, čo kedysi 4... alebo tých 4 vystriedala dáka mašina...jdu blejt...
@semhamforas haha, mimo pasku do vačku je to najhorsie co moze zamestnanec chciet, z dlhodobeho hladiska ... zase otazkou je, ci sa aj nasa generacia este docka vyplacania dochodkov (v pripade ze ne, to az taka pitchovina zase byt nemusi .. uznavam)
@rothschild presne tak. Ako pochopím to keď to spraví mladý človek a pracuje tak do nejakej 30-ky no neskôr si už takto len robí problémy. Ale tiež je aj tá pravda že je viac ako otázne či sa ľudia vôbec dôchodku dožijú. Respektíve v akom stave sa ho dožijú.
@semhamforas ja som tak odišiel z troch zamestnaní, pretože mi nechcel zamestnávať dať na pásku celú mzdu a odmietol za mňa platiť z celej sumy odvody. Potom ako to je?Ja tiež chcem mať dôchodok - možno si s týmto prístupom neprišiel do styku ale ver, že to tak vo veľa prípadoch funguje.
@spisovatel tak to ho ja nechápem. Ja nevidím problém v tom aby ti dal tých 200€ normálne na výplatnej páske. Samozrejme ak ti ich dá na výplatnej páske, tak v čistom ti tých 200€ naviac spraví možno tak nejakých 120€
@elemia a mojim problemom je ze v malocom vidim vobec zmysel, trcat v obchode a ponukat predrazene handry, skoro nepotrebne, ostatne manualne aj ked moze bavit je blbo zaplatene a tak dááále. velice perspektivne je a aktaulne wellness oblast, to uz nie je moznost aby nan clovek nenatrafil, dobrovolne ci nie ... nejaaak snad bude
@semhamforas Zamestnávatelia ti nedajú celú mzdu na papier pretože sú odvody vysoké.Zarobíš v hrubom 700 € a odvody máš ďalších 700 € (zaplatí 1400 €). Keď ti na papier 300 €+ 400 € na ruku tak zaplatil 700 € dokopy. Keby to bolo ako hovoríš,že zaplatí tolko isto tak dávajú každému TPP bez problémov s celou sumou na papier.Na papier celú sumu už dnes málokde dostaneš,väčšinou v medzinárodných firmách a obchodných sietiach ako IKEA,Billa,Tesco atď.
kto chce robotu si ju najde to je fakt ale taku čo ta bude baviť ---tej je malo
osobne som rad že taku mam a za dobry plat @method doba neni zla len je na piču pristup
@semhamforas Teda sry zle som sa vyjadril,zarobíš 700 € v čistom a ďalších 700 € sú odvody (dokopy 1400 € v superhrubom) a takto ti dá 300 € na papier z čoho zaplatí odvody dajme tomu 200 € a zvyšok doplatí a zaplatí dokopy okolo 900 €. (Sumy su názorne nechce sa mi rátat)
Ano samozrejme aj tam,to už je samozrejmost,že štát sám seba nebude okrádať Ešte sa nájdu výnimky nejaké aj mimo vymenovaných,napríklad väčšina SBS firiem dáva na papier normálne (ale azrobíš tam 2 € /h)
Inak aby som ešte odpovedal na tému,tak si myslím,že áno robotu si nájde kto chce.Lebo ten kto povie "veď tu žiadna nie je" (ani u nás nie je nič čo by som chcel) tak nechce dostatočne nato aby ju našiel,pretože keď velmi chcem zoberiem hocičo dočasne a medzitým hladám iné a poprípade budem aj dochádzať.Ale robota stále nejaká je a kto hladá ten nájde.Väčšina ludí čo poznám nemajú problém s "tou" robotou ale konkrétne "s" robotou.
uznajte že ste všetcia lenivi pretože vidite na tom všetko zle nič sa vam nepači všetko okomentujete negativne ani 8 hodinovky by sa vam nepačilo robiť....ale si uvedomte že toto neni škola ....iba pičujete na všetko ......potom tu je taky pristup ku všetkemu ...všetko mate na haku......
dristy dristy same dristy keby chcete tak idete robiť do zahraničia a prečo nejdete tam ? a pičujete na nete aka je tu doba a vyplata...ja som začinal s pojebanymi 145 eurami a dufal som že to bude lepšie a za 4 mesiace som dostal normalny flek za 600 až 700 euro...asi čim to bude ? asi tym že treba vydržat a tlačit na zamestnavatela že chcete viaca nie všetko mať v piči ako polka Slovenska
@prach@53 haha, cista pravda ... bezne pocujem jak chlapci cerstvo po strednej skole (samozrejme bez skusenosti, bez jazyka) maju reci ako "ta ja za 400 robit nepojdem" a radsej sedi doma, mame na hlave
@jurito Ako som už písal, zamestnávateľ nemá nejmenší problém si svoje náklady navýšiť o tých 200€. Nemu je jedno či tie peniaze dá človeku na ruku alebo štátu. Len zamestnancovi nie je jedno že z tých 200€ uvidí reálne (vyššie som napísal 120€ ale to som dosť prestrelil) menej ako polovicu. Keď si to zamestnanec spočíta tak je jasné že ho to zvádza k tomu aby si zobral tých 200 na ruku
BTW. nemusíš mi hovoriť, aké sú náklady na zamestnanca. A mimo to už od detstva som mal tú česť vidieť ako sa zamestnancom rátajú mzdy
@rothschild a hlavne vysokoškolaci ktori si o sebe myslia že su pupkom sveta a pritom nemaju žiadnu prax a čitali to iba s knižok a taky stroj videli iba na obrazkoch..taki ma seru že si mysli že su MGR a že vedia vsetko tak ti sedia doma
@prach veru tak je, neni to ani tak o systeme (hoci od optimalneho ma sucasny daleko) ... ale zase vela ludom chyba dajaka pokora a schopnost sa troch uskromnit na zaciatku ... no naozaj, kazdy si sam vytvara svoje stastie
@64 inak ja tiez tak nejak, brigadujem asi od 15 a vzdy som si nieco nasla vsade ma hned na prvy sup zobrali. ale nechcem si to zakriknut a nechcem ani machrovt, urcite niekde na vychode to take jednoduche nebude.
@rothschild ,,ta ja za 400 robiť nepojdem" by mohlo súvisieť aj s tým, že človek z východoslovenskej dediny z tvojho príkladu by za 400 nevykryl ubytovanie mimo rodičovského domu alebo náklady na každodenné dochádzanie -,-
možno vo väčšine prípadov ide o lenivosť človeka že si robotu "nevie " najsť lebo vúčšina ponuk mu nevyhovuje...
ale zase nedá sa to brať tak, že každý kto chce si robotu najde... lebo niekto si ju vážne najsť nevie...nikam ho nezoberu atd atd.. a nemá na tom nejakú vinu... možno jedine to že má trebars slabé vzdelanie..
@narazuvzdornaa ... cize lepsie je sediet mame na hlave doma, hej ? ... ja pisem o ludoch, ktorí ledva ze skoncia sou, nevedia dokopy ani hovno, ale chceli by prvu vyplatu na urovni 700-800 € ... to neni o pokryti nakladov, ale o totalnej prijebanosti a naivite danych jedincov
@rothschild sam som z vychodu a viem aka je situacia ... a prave preto viem, ze ci mas aspon tych 400 a potom mas 0 a este sa nechavas vo veku 20+/- zivit mamou a ocom, tak to je curva, ze rozdiel
tak ono si uplne kazdy robotu najst nemoze lebo tolko pracovnych miest proste neni a jasne najst si nejaku otrocinu za 400 € sa da vacsinou ale este tu je aj otazka ci ta aj s tej nevyhodia .... ja napriklad sa priznam ze som strasne nesikovny clovek coho sa chytim to dojebem takze netusim co by som mal vlastne ist robit a v tomto bol ten socializmus fakt dobry no akoze nebolo dobre ze clovek musel robit na silu ale to ze kazdy tu robotu mal proste aj ked uplnu nepotrebnu blbost ale dostaval za to peniaze a normalne z nich vyzil
Vošla som do prvej kaviarne v Košiciach spýtala som sa či nehľadajú nejakú výpomoc, som študentka na gymnáziu cez leto som pri pravidelných smenách zarobila za dva týždne 250 eur + tringelty za mesiac to mohlo byť aj 700 eur. Prosím nehovorte mi, že práca nie je. Ste príliš leniví a hrdí na to aby ste začali na niečom podradnejšom... paradoxom je, že som počas práci v kaviarni dostala ponuky na lepšie platené joby... ľutujte sa ďalej
@naivemutant a čo je na tom rozmaznané?
vlastne nemusíš ani odpovedať.
keď som bola stredoškoláčka, rozmýšľala som podobne, ako ty. neboj, to sa zmení ak si sama seba vážiš a záleží ti na tom, neprežiť celý život v strese kvôli robote.
@tasha5 nie nie, proste som videla že sa tu otvorila nová herňa a tak som tak zavolala a hneď ma aj zobrali...len treba aj zdvihnúť zadok a nie len čakať, že sa niečo vyskytne...
@glamorous noo tak to ja by som nevyhovela kvoli nepraxi-klasika , niekomu sa podari .a tak zavolat nie je doslova zdvihnut zadok, to je u mna bezne tak
Iste, len sa netreba spoliehať na profesiu.sk a podobné....aj ked stať sa môže Ja som si zobrala asi 50 kopii životopisu a poroznašala všade možne. a robotu som si našla. Zo začiatku som robila doslova debila na všetko, ale ked zistili že niesom taký debil, tak ma šupli na lepšiu pozíciu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
93 komentov
Samozrejme ak chce mladý človek so strednou školou bez nejakých výnimočných schopností robiť manažéra stredne veľkého podniku za 3000€ mesačne a mať k tomu služobné auto, tak si prácu asi nenájde, no ak má triezve požiadavky, určite si ju nájde.
ale osobne nebudem robiť niečo, čo ma psychicky aj fyzicky vyčerpáva, čo ma osobnostne brzdí a do života neposkytuje nič, okrem stresu a zlej nálady a pod.
a nie, nie som rozmaznaná.
:ehm:
ja čo momentálne pracujem, tak spočiatku som bola nadšená a všetko som vnímala pozitívne, lebo som z toho prostredia čerpala všetko, čo ma napĺňalo.
lenže som asi akosi už načerpala všetko, čo sa dalo a teraz došiel už na mňa len stres a nervozita a nepokoj vnútorný z toho prostredia.
tak prišiel čas zmeniť prostredie a kolektív a opäť veriť, že natrafím na voľačo, čo mi bude hodnotou. nie len finančnou.
Doba je zlá no
Nech žije práca načierno
@drsmajlik
@tasha5
osobne som rad že taku mam a za dobry plat
@method doba neni zla len je na piču pristup
@rothschild
Ano samozrejme aj tam,to už je samozrejmost,že štát sám seba nebude okrádať Ešte sa nájdu výnimky nejaké aj mimo vymenovaných,napríklad väčšina SBS firiem dáva na papier normálne (ale azrobíš tam 2 € /h)
dristy dristy same dristy keby chcete tak idete robiť do zahraničia a prečo nejdete tam ? a pičujete na nete aka je tu doba a vyplata...ja som začinal s pojebanymi 145 eurami a dufal som že to bude lepšie a za 4 mesiace som dostal normalny flek za 600 až 700 euro...asi čim to bude ? asi tym že treba vydržat a tlačit na zamestnavatela že chcete viaca nie všetko mať v piči ako polka Slovenska
BTW. nemusíš mi hovoriť, aké sú náklady na zamestnanca. A mimo to už od detstva som mal tú česť vidieť ako sa zamestnancom rátajú mzdy
Proste musíš si nájsť človeka (firmu), ktorý si kúpi tvoj čas.
A je tu aj veľa mladých ľudí, ktorí sú premotivovaní z internetu: a do sveta idú s rečami: "Nie je dôležité, čo dokážeš v škole, ale v živote."
možno vo väčšine prípadov ide o lenivosť človeka že si robotu "nevie " najsť lebo vúčšina ponuk mu nevyhovuje...
ale zase nedá sa to brať tak, že každý kto chce si robotu najde... lebo niekto si ju vážne najsť nevie...nikam ho nezoberu atd atd.. a nemá na tom nejakú vinu... možno jedine to že má trebars slabé vzdelanie..
proste kto si moc nevyberá ten si nejakú prácu nájde...
vlastne nemusíš ani odpovedať.
keď som bola stredoškoláčka, rozmýšľala som podobne, ako ty. neboj, to sa zmení ak si sama seba vážiš a záleží ti na tom, neprežiť celý život v strese kvôli robote.