na uvod nieco o mne - som totalne zmateny clovek fakt nwm co mam ist studovat , vacsina spoluziakov uz ma predstavu aky smerom pojdu aj presne do ktoreho mesta ale ja ? .. ja fakt neviem .. idem maturovat zo sj aj dej a nos .. rozmyslal som o tom ze po
Este mas rok cas, tak nestresuj. Poprípade sa nic nestane, ak si dáš aj rok po maturite pauzu. K tej sociológii tolko, sám vies najlepšie, ci mas k tomu pozitívny vzťah, poprípade ci si to vies predstavit ako svoje budúce povolanie. Každopádne môj sen je študovať sociálnu prácu a teda dufam, ze raz sa mi aj splní
@3 o com je vlastne ta socialna praca ? ako sa mozes po vyske potom zamestnat ? .. cital som nieco ale ze tam ani velmi platy dobre nie su .. ale nwm bolo to tak zbezne precitane
do tejto debaty sa radsej nezapajam, kedze by som bola neobjektivna ... nemam velmi v laske sociologiu, kedze vzhladom na to, ze studujem politologiu jej musim venovat neprimerane vela casu ...
tak na tu politologiu by som rad siel len anglinu dobre ovladam ale ta nemcina .. z toho sa nechystam maturovat .. cital som ze na ukf na politologii staci jeden jazyk .. uvazujem o tom .. a to pravo ? hmm nic moc .. fakt vela ludi bojim sa ze nakoniec skoncim tak ze ma nezoberu na ziadnu skolu ah ..
Ja odporúčam nevyberať školu podľa toho čo ťa baví, lebo počas štúdia ťa to zaručene prestane baviť
...
A nemaj boja, že sa potom neuplatníš ak budeš študovať nejakú neperspektívnu blbosť... Však aj Nunez študoval učiteľstvo a teraz je televízny režisér... Škola ťa nezaväzuje bezpodmienečne robiť len to čo študuješ. That´s all.
@15 , vačšú blbosť som nepočul, že ma to prestane baviť a ked pojdem tam kde budem na každý predmet alergicky a absolutne ma to baviť nebude to bude super, že?
zamysli sa, pravda je že z tých čo nás bavia treba vybrať najperspektívnejší, určite nie archeologiu napriklad
no tak o je teda tazke.akoze ja som si teraz vyberala len strednu skolu no aj s tym som mala problem takze to skoncilo pri gympli.a vysku to este vobec netusim co si vyberiem.tekze ti verim ,no u nas nerozhodnych su taketo rozhodnutia dost tazke.
na PRÁVO NECHOĎ NECHOĎ NECHOĎ! Vážne, máš pravdu a nedaj sa odbiť v tom, že veľa ľudí chce ísť na právo. Ja to tak! Ja som ešte len 2. na gympli, ale okolo mňa sa to hemží budúcimi právnikmi, ak Pán Boh dá a naozaj sa nimi stanú, tak o desať rokov bude každý tretí človek právnik- uplatnenie žiadne. Môj názor: zbytočné trápenie, keď nakoniec budeš musieť robiť úplne niečo iné.
No a k tej sociológii, aj mňa táto oblasť začala zaujímať. Ak si si nenašiel niečo, čo ťa baví viac, tak si tú sociológiu určite daj. A koniec koncov, prihlášok na VŠ si môžeme dať kľudne aj 5, takže už len čakať, kam ťa vezmú hneď a už budememe musieť len nejako vydržať =D
hh ja plánujem ísť na divadelnú dramaturgiu do Brna, snáď mi to vyjde.
fuuuuha, sociológia....môj najmenej obľúbený predmet na výške...podľa mňa katastrofa, vôbec to neide do hlavy...och, a to ma čaka skúška buduci tyždeň...ja by som to neštudovala ani za nič
prave čítam dielo od Charles Wright Millsa - Sociologická imaginácia...tak ti tu prepíšem úryvok...
"Je treba dať poslednú výstrahu študentovi, ktorý sa chce stať sociológom", píše Paul F. Lazarsfeld.
A tu už názor samotného Millsa na študenta... budem len parafrázovať, nakoľko to je v češtine.
Bude ho znepokojovať situácia vo svete. Nebezpečie nových vojen, konflikt medzi dvoma spoločenskými systémami, prudké sociálne zmeny vo vlastnej zemi v ňom vyvolali pocit, že štúdium spoločenských problémov je veľmi naliehavé. Nebezpečie je v tom, že sa bude domnievať, že bude riešiť všetky súčasné problémy, aj keď sa zaoberá sociológiov pár rokov. Tak tomu bohužiaľ nebude. Naučí sa lepšie chápať, čo sa okolo neho deje. Občas sa mu podarí nájsť vodítko k úspešnému sociálnemu jednání. Avšak sociológia nedosiahla zatiaľ takej úrovne, aby sa stala spoľahlivou základňou sociálneho inžinierstva...prírodným vedám trvalo 250 rokov od Galilea k počiatkom priemyselnej revolúcii než získali významný vplyv na dejiny sveta. Empirický sociálny výskum je starý len 30 či 40 rokov. Budeme však od neho očakávať rýchle vyriešenie najvážnejších svetových problémov, či ale aspoň okamžité praktické výsledky, narusíme tým len jeho prirodzený priebeh.
myslis knihy iba cisto na sociologicky okruh prijimačiek?ak áno tak jedine z kníh Základy sociológie - Sopóci, Buzík a Sociologický slovník - Jandourek
Základy politologie, Náuka o spoločnosti-Príprava na maturitu a prijímacie skúšky, Základy práva, Ústava SR, Kapitoly z dejepisu, Dejiny filozofie, Základy ekonomie a ekonomiky, Dejepis - Pomôcka pre maturantov a uchadzacov o studium na vysoke skoly...take nieco...uz si to presne nepametam
nemysli si zase, že som to uplne všetko vedela...netuším ako som skončila na prijímačkach, a je mi to v podstate jedno...hlavné je, že som tam, a študujem čo ma baví ...rozmyšľaš aj ty nad štúdiom politológie?
vrelo odporúčam...tiež tam študujem...škola v pohodičke, perfektný študentský život...užiješ si to ak chceš vedieť bližšie info ohľadom skúšok a pod. napíš radšej už správu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
sociálna práca je úplne megalahká škola taká chlastačka na 3-5 rokov
good luck pri rozhodovani
(aj keď ja tieto -lógie vo všeobecnosti moc ´neuznávam´)
A prečo nie to právo? Ak budeš dobrý, tak sa uchytíš a nemyslím si, že by bol až taký problém sa tam dostať.
A také medzinárodné .. šak to by mohlo byť fajn po všetkých stránkach.
b) nechod na vysku vobec, pockaj rok, uvidis ci ta nieco oslovi (a popritom ten rok nezahalaj, najlepsie by bolo nieco studovat aspon doma z knih)
ale aj tak je to na tebe, keby ta ta sociologia strasne lákala a chcela by si v buducnosti urobit velky pokrok v tej oblasti, tak tam kludne chod.
...
A nemaj boja, že sa potom neuplatníš ak budeš študovať nejakú neperspektívnu blbosť... Však aj Nunez študoval učiteľstvo a teraz je televízny režisér... Škola ťa nezaväzuje bezpodmienečne robiť len to čo študuješ. That´s all.
zamysli sa, pravda je že z tých čo nás bavia treba vybrať najperspektívnejší, určite nie archeologiu napriklad
no takze ti neviem poradit
No a k tej sociológii, aj mňa táto oblasť začala zaujímať. Ak si si nenašiel niečo, čo ťa baví viac, tak si tú sociológiu určite daj. A koniec koncov, prihlášok na VŠ si môžeme dať kľudne aj 5, takže už len čakať, kam ťa vezmú hneď a už budememe musieť len nejako vydržať =D
hh ja plánujem ísť na divadelnú dramaturgiu do Brna, snáď mi to vyjde.
Kámo, držím ti palce =P
"Je treba dať poslednú výstrahu študentovi, ktorý sa chce stať sociológom", píše Paul F. Lazarsfeld.
A tu už názor samotného Millsa na študenta... budem len parafrázovať, nakoľko to je v češtine.
Bude ho znepokojovať situácia vo svete. Nebezpečie nových vojen, konflikt medzi dvoma spoločenskými systémami, prudké sociálne zmeny vo vlastnej zemi v ňom vyvolali pocit, že štúdium spoločenských problémov je veľmi naliehavé. Nebezpečie je v tom, že sa bude domnievať, že bude riešiť všetky súčasné problémy, aj keď sa zaoberá sociológiov pár rokov. Tak tomu bohužiaľ nebude. Naučí sa lepšie chápať, čo sa okolo neho deje. Občas sa mu podarí nájsť vodítko k úspešnému sociálnemu jednání. Avšak sociológia nedosiahla zatiaľ takej úrovne, aby sa stala spoľahlivou základňou sociálneho inžinierstva...prírodným vedám trvalo 250 rokov od Galilea k počiatkom priemyselnej revolúcii než získali významný vplyv na dejiny sveta. Empirický sociálny výskum je starý len 30 či 40 rokov. Budeme však od neho očakávať rýchle vyriešenie najvážnejších svetových problémov, či ale aspoň okamžité praktické výsledky, narusíme tým len jeho prirodzený priebeh.
@22 a co studujes ?
myslis knihy iba cisto na sociologicky okruh prijimačiek?ak áno tak jedine z kníh Základy sociológie - Sopóci, Buzík a Sociologický slovník - Jandourek