Jeden známy, čo sa venuje literárnej kritike, mi povedal, že som celkom talentovaný a preto sa chcem spýtať, prečo sa nikomu nepáčil môj prvý príspevok do blogu? Čítal som si tu viacero článkov a mám pocit, že niektoré z nich sú ozaj slabšie ako ten môj a
tieto blogy tu na birdzi nesmies brat nejako vazne, ludia hviezdickuju podla sympatii, alebo podla toho ci toho cloveka poznaju, alebo musis nejako zaujat nadpisom, aby vobec stalo za to kliknut na to a otvorit to
@francoff ááá ďalší idealista Keď som tu bola nová, tiež som si myslela, že moje články sa niekomu zapáčia. A teraz sem už pre istotu nepíšem, aby som nebola sklamaná, lebo celý birdz je len súkromný podnik 10 ľudí, ktorí sa hviezdičkujú.
Okrem toho... to o čom píšeš, pripadalo mi to ako o pásomnici.. alebo o niečom inom? Máš dobré metafory, sem tam veľmi prezdobené a zišli by sa vtipnejšie, lebo toto je ako Dušan Dušek po spotrebe...
Ale inak by z teba mohlo niečo byť len musíš vymyslieť príbeh a nie náznak abstraktnej poézie.
Vy ste tak povrchní! Ja som si myslel, že sú tu ľudia, čo dokážu oceniť niečo, čo je iné ako mainstream :/ Prečítate si prvé dve vety a odpíšete to. Nezaujíma vás pointa. Keď článok nie je sexistický alebo nie je o nejakom zasrane zaujímavom nafúknutom zážitku násťročného, tak idete ďalej bez toho, aby ste zhodnotili ideu.
@12 tak podme pisat pribeh o zuvacke aby sme nasilu neboli mainstream, ze to bude absolutne suche a nezaujimave je jedno.
skorej nevies prijat kritiku. zmier sa s tym ze sa to nebude kazdemu pacit a neobvinuj za to ludi, nikdy nenapises nieco tak, ze sa to bude pacit vsetkym. mal by si sa zamerat na urcitu skupinu ludi a neobvinovat tu ostatnych z toho ze je to nezaujimave.
Viacero ľudí na birdzi sa už vyjadrilo, že hodnotia štýlom "buď dám 5 hviezd, alebo žiadnu" (bez ohľadu na sympatie), takže ak chceš porovnávať, porovnávaj len počet hodnotení. Ten závisí aj od tvojej známosti/počtu kamarátov (musí si ťa niekto stihnúť všimnúť, kým tvoj blog nevytlačia novšie), ale takisto aj od takých vecí, ako je údernosť nadpisu alebo dĺžka príbehu. Málo ľudí otvorí blog s nadpisom "Podnájomník", birdz nefunguje ako literárny portál, kde by mala podstatná väčšina záujem čítať hocičo. Nie každý si otvorí blog s tým, že ho ide prečítať, aj keby čo bolo, aby mohol zhodnotiť pointu. To chce človeka s určitým postavením sa k literatúre. Ak si necháš vydať knihu a nebude sa predávať, tiež sa budeš diviť, že si ľudia v kníhkupectve prečítali dve vety a odložili ju bez kúpy, namiesto toho, aby si ju kúpili a čakali na pointu? Áno, je to niečo iné, ale snáď chápeš, čo myslím. Treba byť proste trochu realista a nečakať, že ti ľudia neviem prečo dajú šancu, aj keď ich nezaujmeš.
Čo sa týka nejakých súkromníkov, ktorí si to tu údajne celé rozobrali, alebo ako to nazvať, treba si uvedomiť, že každý sem niekedy prišiel úplne rovnako, ako ostatní. Nikto sem nepozval desať kamarátov, aby mu hodnotili blogy, ani neposielal cez TSky prosby o hviezdičky, proste písal. A aj oni mali v dobe svojich začiatkov zase okolo seba vtedajšie hviezdy, ktoré tu už dnes možno ani nie sú. Určite sa dá preraziť, ak chceš. Teda ak to TU chceš.
Neuponáhľaj veci. Čitatelia si Ťa nájdu, ak to tak bude mať byť. Nerob to pre to, že chceš nahrabať čo najviac hviezd - skús pre radosť. Je jedno, či budeš písať do šuplíku, alebo sem. Tu je len o niečo väčšia šanca, že si to iní všimnú, ak chceš, aby si všimli. Ale prvotne to nie je dobré, keď už od začiatku pôjdeš len na to, ABY si to niekto hlavne všimol.
Tak ak si taký dobrý, píš pre nejaký časopis a nie na takúto stránku, kde nebudeš pochválený. Ty hodnotíš, že si tu videl nejaké diela a nie sú také dobré ako tvoje, takže ty môžeš hodnotiť iných, ale nikto nemôže povedať o tvojom, že ho nezaujal? Dobré.
@storcko nemyslím, že birdz je súkromný podnik...ja som sem prišla pred rokom tak ako ty a dokázala som sa presadiť, zrejme ide o to, ako veľmi chceš a venuješ sa tomu
Anzu a Flussica, vy ste sa vyjadrili veľmi rozumne si myslím a bez osočovania a zbytočnej nadutosti a kritiky, ktorá by mohla vzniknúť na základe toho, že si prečítate prvé dve vety a celý článok zavrhnete. Ďakujem vám.
ako toto si uz prehnal!!! napisat mi do TS,ze som povrchna,aj ked ma nepoznas a vyjadrim svoj nazor(o ktory si vlastne ty sam ziadal).
ja tvoj blby pribeh nebudem citat!!!! a ked sa to aj inym nepaci,tak ani oni...
takze toto si precitajte a vytvorte si nazor:
F:Nejde mi o to. Len som si prečítal, čo tu píšu iní a je to dosť oničom a pritom sú hodnotení ostošesť.
ja:vidis...tebe sa nepacia ich temy a im tvoje.
inak ty vies ostatnych skritizovat a ty sam nevies zniest kritiku! nice.
...aby si nezakopol a nerozbil si usta
F:Nie, ako mi tu napísali viacerí, oni to ani nedočítali. Pre nich to nie je pútavé, nemali záujem dopracovať sa k pointe. A neboj, nezakopnem, ja tu totiž dnes som, ale zajtra tu byť nemusím (smajlík)
ja:y by si cital 100 stranovu knihu ,ktora by ta po 50-tich stranach odrovnala??a navyse by ta tema vobec nezaujimala??
Mojsvet, ty naozaj patríš na koniec sveta Neboj sa, už ti písať nebudem, nestojíš mi za to. Povrchní ľudia mi za to naozaj nestoja. A ty povrchná si, sama si to priznala, keď si zverejnila našu komunikáciu. A si k tomu aj dosť primitívna, keď si sa uchýlila k zverjeneniu niečoho, čo malo byť iba medzi nami. Či to tu tak bežne funguje, že si ľudia nakoniec zverejňujú, čo si píšu medzi sebou?
Luc.ka ani mi nehovor, lebo je mi z toho tu na grc. Dnes som sa registroval a mám dosť
Mojsvet veď ostatní si už mohli o tebe vytvoriť obraz na základe toho, čo si pred chvíľou spravila, keď si tu zverejnila to, čo sme si písali iba medzi sebou
trocha som sa v tom stratila. pokus o veľké umenie no pointa ušla. chvíľu mi to pripomínalo Doriana Graya, potom ma napadlo automatické písanie a potom ma to definitívne prestalo baviť.
ale stále je to lepšie, ako väčšina melodramatických kravín, čo tu ľudia píšu
Dobre, prečítal som to celé a po tom ako ma pán autor začal urážať v TSkách som dospel k tomu, že asi bude trochu dosť kokot. Keď niekto nevie prijať kritiku, písať NESMIE !
Matii vďaka, veď práve, ja som si tu dnes čítal dosť príspevkov a všetky boli presne také, ako si spomenula. Pointa tam je, len ju treba vedieť uchopiť. Podnájomníkom je sám SMÚTOK. Tebe som to vysvetlil, ale všetkým tým debilným deťom tu je to zbytočné vysvetľovať, lebo oni si chcú čítať len o nešťastnej láske alebo o sexe
v podstate je to samoúčelná alegória, bombasticky nafúknutá cliché metafora s prílišným pátosom, nevyvážene volenou lexikou. text je v istých pasážach brzdený prílišným členením viet (tam by som odporučil redukovať počet slovies, aby tie zložené vety pôsobili fluidnejšie). náčrty irónie text skôr potápajú, ako by mu pridali na hodnote, ďalej je tam príliš veľa deskriptívnych viet, ktoré by sa mohli funkčne zapracovať do textu, aby zvýšili hutnosť a odstránili dlhé pauzy medzi informáciami, ktoré takto vypĺňajú. stredová línia a leitmotív sú nevykreslené, klimax úplne chýba a pointa je prvoplánová. čitateľ nedostane pri texte žiadnu dávku vzrušenia, monotónna výpoveď je prerušovaná technickými prekážkami (napríklad priveľa interpunkcie, nekoherentná príznaková lexika a tak ďalej)
áno, prečítal a hodnotil som to ako celok, jediné, čo je na tom pomerne dobré a prečo sa ti môže zdať, že je to super je to, že tam nie sú výrazné gramatické chyby (sem-tam nejaká zvláštna väzba), to je celé
@frabcoff a hlavne, ber to ako zdravú kritiku, ale keď sa chceš nejako zviditeľniť, urob si poriadny profil !!!! Potom to pôjde aj samo. Prípadne sa pokús o blogy na iných stránkach.
prečítala som to a... síce som tam videla pointu, lenže pod tým nánosom zbytočných umeleckých prostriedkov skombinovaných s nie veľmi vydarenou imitáciou Kafky sa to proste zle hľadalo a úprimne, ani všetky Kafkove poviedky nie sú úžasné a často sú to blbosti, takže niečo, čo iba pôsobí ako imitácia bude len zťažka dobrá, hoci sa o to snaží.
(Umelecké prostriedky sú fajn, len to netreba preháňať, čo sa tu stalo)
A inak, nemôžeš rátať s tým, že sa sem prihlásiš a hneď sa tvoje blogy vyšvihnú do top priečok čítanosti (teda, ak nebudú mať nadpisy obsahujúce slová tehotná, bordel alebo niečo podobné, vtedy tam šanca je, ale to je ten komerčný prístup, ktorý odsudzuješ). Musíš proste písa´t, písať, písať, zverejňovať, (robiť zo seba šaša vo fórach), komentovať... ľudia si ťa potom všimnú. Ja keď som sem prišla, strašne dlho som bola šťastná už len z toho, ak to okomentovali/ohviezdičkovali traja ľudia. Teraz mám už 113 fanúšikov, ak sa nemýlim. (A aj tak mám spravidla okolo 10 ohviezdičkovaní, čo sa tebe možno stále môže zdať málo, ale mne to stačí a teší ma to).
Keď si myslíš že máš talent, prečo si nezaložíš poriadny blog? A to že ti to nikto neohviezdičkuje nič neznamená. A teraz si to idem prečítať a ešte ti napíšem, čo si o tom myslím
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
Ak ti odborník povedal, čo povedal tak je to pravda ALE
A TO JE TAK VELKE ALE, ZE TO PISEM S CASPLOCKOM
talent treba rozvýjať a aby si bol úspešný, musíš vela písať ale aj vela čítať knihy
preco vam ide len o hviezdicky???? nechapem. vies co,tak ja ti to ohviezdickuem,aby si bol spokojny,aj ked som to neprecitala.budes stastny????
preco vam nejde o posunutie skusenosti,informacii????
nestaci sa zaregistrovat a ocakavat uspech
Okrem toho... to o čom píšeš, pripadalo mi to ako o pásomnici.. alebo o niečom inom? Máš dobré metafory, sem tam veľmi prezdobené a zišli by sa vtipnejšie, lebo toto je ako Dušan Dušek po spotrebe...
Ale inak by z teba mohlo niečo byť len musíš vymyslieť príbeh a nie náznak abstraktnej poézie.
skorej nevies prijat kritiku. zmier sa s tym ze sa to nebude kazdemu pacit a neobvinuj za to ludi, nikdy nenapises nieco tak, ze sa to bude pacit vsetkym. mal by si sa zamerat na urcitu skupinu ludi a neobvinovat tu ostatnych z toho ze je to nezaujimave.
Čo sa týka nejakých súkromníkov, ktorí si to tu údajne celé rozobrali, alebo ako to nazvať, treba si uvedomiť, že každý sem niekedy prišiel úplne rovnako, ako ostatní. Nikto sem nepozval desať kamarátov, aby mu hodnotili blogy, ani neposielal cez TSky prosby o hviezdičky, proste písal. A aj oni mali v dobe svojich začiatkov zase okolo seba vtedajšie hviezdy, ktoré tu už dnes možno ani nie sú. Určite sa dá preraziť, ak chceš. Teda ak to TU chceš.
Neuponáhľaj veci. Čitatelia si Ťa nájdu, ak to tak bude mať byť. Nerob to pre to, že chceš nahrabať čo najviac hviezd - skús pre radosť. Je jedno, či budeš písať do šuplíku, alebo sem. Tu je len o niečo väčšia šanca, že si to iní všimnú, ak chceš, aby si všimli. Ale prvotne to nie je dobré, keď už od začiatku pôjdeš len na to, ABY si to niekto hlavne všimol.
ako toto si uz prehnal!!! napisat mi do TS,ze som povrchna,aj ked ma nepoznas a vyjadrim svoj nazor(o ktory si vlastne ty sam ziadal).
ja tvoj blby pribeh nebudem citat!!!! a ked sa to aj inym nepaci,tak ani oni...
takze toto si precitajte a vytvorte si nazor:
F:Nejde mi o to. Len som si prečítal, čo tu píšu iní a je to dosť oničom a pritom sú hodnotení ostošesť.
ja:vidis...tebe sa nepacia ich temy a im tvoje.
inak ty vies ostatnych skritizovat a ty sam nevies zniest kritiku! nice.
...aby si nezakopol a nerozbil si usta
F:Nie, ako mi tu napísali viacerí, oni to ani nedočítali. Pre nich to nie je pútavé, nemali záujem dopracovať sa k pointe. A neboj, nezakopnem, ja tu totiž dnes som, ale zajtra tu byť nemusím (smajlík)
ja:y by si cital 100 stranovu knihu ,ktora by ta po 50-tich stranach odrovnala??a navyse by ta tema vobec nezaujimala??
tak nebud,ja ta tu nedrzim,nik ta tu nedrzi...
a uz mi nepis TS!!!!
Luc.ka ani mi nehovor, lebo je mi z toho tu na grc. Dnes som sa registroval a mám dosť
ja nechcem,aby medzi nami nieco bolo
aj by uz stacilo.
ale stále je to lepšie, ako väčšina melodramatických kravín, čo tu ľudia píšu
Smajdalf ty si ma teraz postavil do pozoru
áno, prečítal a hodnotil som to ako celok, jediné, čo je na tom pomerne dobré a prečo sa ti môže zdať, že je to super je to, že tam nie sú výrazné gramatické chyby (sem-tam nejaká zvláštna väzba), to je celé
Neviem, do literárnej tvorby sa nevyznám, ale určite by som si neurobil názor z jedného človeka.
(Umelecké prostriedky sú fajn, len to netreba preháňať, čo sa tu stalo)
A inak, nemôžeš rátať s tým, že sa sem prihlásiš a hneď sa tvoje blogy vyšvihnú do top priečok čítanosti (teda, ak nebudú mať nadpisy obsahujúce slová tehotná, bordel alebo niečo podobné, vtedy tam šanca je, ale to je ten komerčný prístup, ktorý odsudzuješ). Musíš proste písa´t, písať, písať, zverejňovať, (robiť zo seba šaša vo fórach), komentovať... ľudia si ťa potom všimnú. Ja keď som sem prišla, strašne dlho som bola šťastná už len z toho, ak to okomentovali/ohviezdičkovali traja ľudia. Teraz mám už 113 fanúšikov, ak sa nemýlim. (A aj tak mám spravidla okolo 10 ohviezdičkovaní, čo sa tebe možno stále môže zdať málo, ale mne to stačí a teší ma to).
tie klišé bolia, nie tvoj opis smútku...........a malo by to byť naopak
vieš koľko mne povedalo ľudí, že som talentovaná? a koľko, že ani moc nie? a pritom to ešte vôbec nepoznajú tvorbu mojich spolužiakov.......
len si spi na varínoch..........dobrú nôcku
*sarcasm mode ON*
a literárnej kritike sa venujem aj ja.......už mi uverejnili DVE recenzie skvelých kníh!!!!!!