Moje obľúbené: humorné fantasy, britský, absurdný, jedinečný humor, thrillery á la Michel Crichton, Dan Brown, poviedky á la Roald Dahl
Moje neobľúbené: romantické knihy, detektívky, história
Povedz mi, pls, co je na tom britskom humore take vynimocne/specialne/uzasne, ze to treba takto specifikovat vzdy. Uz si druha, co to vyzdvihuje a nechapem preco to robite vobec, tiez som citala knihu, ktora bola zaradena do kategorie “britsky humor”, ale ze by mi to prislo nejake specialne, proste uplne bezny humor, ktory najdem v akejkolvek humornej knihe (samozrejme, ta kniha sa mi fakt pacila a pobavila).
A k teme, nemam oblubeny zaner, ale mam neoblubene, rovnako ako ty, uplne neznasam romanticke knihy a historicke taktiez
@1 1monika11@1 Neviem, či to dokážem takto opísať. Ale najviac humorných kníh sa mi páči práve od britských spisovateľov. jednoznačne najlepší a najtypickejší je Tom Sharpe (dokonalosť sama!), ďalej Terry Pratchett, Douglas Adams, Rob Grant, ... Suchý, absurdný, neotrelý, neprvoplánový humor... Ale veľmi sa mi páči aj Christopher Moore a to je Američan. Ale je to skôr výnimka.
@1 1monika11@1 Ale ešte treba dodať, že nie každý britský humorný spisovateľ píše tým typickým suchým absurdným humorom. Celkovo špičkových humorných autorov je podľa mňa ako šafránu. Naopak Christophera Moora by som kľudne typovala za Brita.
@11monika11@5 Nie je za čo, ja milujem rozprávať sa o knihách Len ešte k tomu zoznamu, mám to tam síce uvedené, ale od každého autora uvádzam len jednu knihu pre prehľadnosť. Čo vôbec neznamená, že ich nie je špičkových viac. A niektoré som nečítala, takže za tie neručím. Ale autorov, ktorých som ti tu spomínala vyššie, za tých by som dala ruku do ohňa.
Mám rád sci-fi/fantasy. Veľa ľudí si myslí že je to kvôli tým povrchným veciam ako veda, technika, alebo naopak mágia atď. Že ide proste o tématiku. Podľa mňa je však tento žáner zaujímavý tým, že stavia postavy do veľmi podivný komplexných situácií, kde musia robiť ťažké rozhodnutia, ktorých moralita nie je jednoznačná. Vytvárajú konflikt, ktorý by sa v reálnom svete proste nestal. To je na tom to skutočne zaujímavé.
@1 1monika11@1 Ja by som to nazval "obviosly humor" ale je teda dost rozdiel ako sa poda. Ak sa poda s vyvazenym sarkazmom, konci to ako IT crowd, na com sa zasmeje snad kazdy, ak s prehnanym alebo nedostatocnym, konci to ako cerveny trpaslik, alebo black books, ci z vacsej ci mensej miery Monthy Python ktore maju do istej miery specificke publikum,
Stoparov Sprievodca Galaxiou je super Britsky humor v literature. Ak sa pozrieš ešte aj Orwell ho používal pri scénach s mučením Winstona v 1984 a J.C.Clarke v klasickom sci-fi pri opise zániku civilizácie pri zachovaní vážnosti svojho diela.
Milujem keď sa rovnaká vec a rovnaká logika humoru dá použiť, ako pre vysvetlenie opravy počítačovej vady, tak pre vysvetlenie nového zákona pri zachovaní komplexnosti historicky "zaznamenaných" udalostí až po univerzálne fungovanie vesmíru a "vysvetlenie" nevysvetlitelnych javov Ponor sa do toho fakt to stoji za to
Ja mám práveže historické knihy hrozne rada a biografie a spoločensku beletriu
neznášam detektívky, motivačnú literatúru, ezoteriku, alternatívnu medicínu, trilery a pod.
@azizi@6 super! Od každého autora uvádzaš tú podľa teba najlepšiu knihu, či to je len tak random nejaká kniha od nich? ale vďaka, niektoré si poznačím a keď budem mať čas, tak si zoženiem a prečítam
@karlotiskot@8 ďakujem za dosť vyčerpávajúce vysvetlenie, inak práve toto mám v pláne v blízkej dobe čítať, aj Stopárov sprievodca, aj 1984, len nejde mi nájsť J.C.Clarke, daj mi pls nejaký príklad jeho knihy, nech sa na to pozriem. Alebo nemyslel si A.C.Clarke? Ten písal scifi a bol brit, a mám ho tiež nachystaného na poličke na najbližšie dni Takže snáď už teraz pochopím, čo ste tu ty a aj Azizi, písali
Tiež mi jemne erroruje mozog dávať vedľa seba Dahla a Browna (z Browna som vyrástla a príde mi teraz strašne ako kvázi literatúra, niečo ako náš Dominik Dán, Dahla mám načítaného celého a rada sa k nemu vrátim)
Poslednú dobu mapujem a čítam len slovenskú a českú literatúru. V českej mám rada Soukupovú (také no, vzťahové a ľahko sociálne drámy, všedný život, nič mega) zo SR Rankova, Altu Vášovú, Vilikovského - prečítam si pokojne aj viac od nich. Ale kľudne si to prestriedam aj niečim udrbanejším - Pišťankom, Majlingom.
Dostali ma teraz aj Nepokojný spáči od Rosovej teraz, to bude podľa mňa aj na výhru v anasoft (dúfam).
Scifička si rada pozriem (Odysea) ale veru som asi nič nečítala.
Ak tam rátate ale 1984 a farmu, tie mám rada a odporúčam každému
Nebavia ma veľmi historické romány a knihy (výnimkou teda SR a ČR dejín, prípadne režimov, zriadení, čo sa nás týkali - RU, ZSSR). Keby som mala viac času, čítala by som asi viac absynthoviek a psychologických kníh (nie ezo, nie motivačné), ale žiaľ ten čas nemám
Najbližšie sa chystám čítať Narodila som sa pod šťastnou hviezdou.
Mám rada fantasy. Presne kvôli tomu, čo napísal Bot, ale baví ma na tom rovnako aj to neskutočné. Zistila som, že sci-fi patria medzi moje obľúbené filmové žánre, ale knihy ma nebavia. Sú zaujímavé a všetko, ale nenadchne ma to tak. Mám rada aj psychologické trilery (proste Fitzek to vie), detektívky. A milujem rozprávky.
Neznášam rovnako ezoteriku a motivačné blbosti. Nemyslím, že to má miesto v literatúre. Nikdy som takisto nesiahla po niečom náboženskom alebo historickom. Ak je to historicky zasadené fantasy, to mám rada, ale reálne dejiny ma nezaujímajú. Ako aj budúce dejiny.
mám rada psychologické, detektívky, životopisné, historické (tie, ktoré hovoria o živote ľudí, nie o panovníkoch a pod.) a niektoré motivačné a nemám rada sci-fi
@11monika11@14 Keď má autor viac kníh, tak uvádzam tú najlepšiu, ktorá je väčšinou aj prvá zo série. Ale čítala som len tie, ktoré sú ohodnotené. A ešte ti veľmi odporúčam môj zoznam 16tich doporučených kníh, princíp je úplne rovnaký, ale nejedná sa len o humor a mám ich prečítané všetky, takže sa viem za ne plne zaručiť. » www.databazeknih.cz/doporucene-knih...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
A k teme, nemam oblubeny zaner, ale mam neoblubene, rovnako ako ty, uplne neznasam romanticke knihy a historicke taktiez
Stoparov Sprievodca Galaxiou je super Britsky humor v literature. Ak sa pozrieš ešte aj Orwell ho používal pri scénach s mučením Winstona v 1984 a J.C.Clarke v klasickom sci-fi pri opise zániku civilizácie pri zachovaní vážnosti svojho diela.
Milujem keď sa rovnaká vec a rovnaká logika humoru dá použiť, ako pre vysvetlenie opravy počítačovej vady, tak pre vysvetlenie nového zákona pri zachovaní komplexnosti historicky "zaznamenaných" udalostí až po univerzálne fungovanie vesmíru a "vysvetlenie" nevysvetlitelnych javov Ponor sa do toho fakt to stoji za to
neznášam detektívky, motivačnú literatúru, ezoteriku, alternatívnu medicínu, trilery a pod.
@karlotiskot @8 ďakujem za dosť vyčerpávajúce vysvetlenie, inak práve toto mám v pláne v blízkej dobe čítať, aj Stopárov sprievodca, aj 1984, len nejde mi nájsť J.C.Clarke, daj mi pls nejaký príklad jeho knihy, nech sa na to pozriem. Alebo nemyslel si A.C.Clarke? Ten písal scifi a bol brit, a mám ho tiež nachystaného na poličke na najbližšie dni Takže snáď už teraz pochopím, čo ste tu ty a aj Azizi, písali
Poslednú dobu mapujem a čítam len slovenskú a českú literatúru. V českej mám rada Soukupovú (také no, vzťahové a ľahko sociálne drámy, všedný život, nič mega) zo SR Rankova, Altu Vášovú, Vilikovského - prečítam si pokojne aj viac od nich. Ale kľudne si to prestriedam aj niečim udrbanejším - Pišťankom, Majlingom.
Dostali ma teraz aj Nepokojný spáči od Rosovej teraz, to bude podľa mňa aj na výhru v anasoft (dúfam).
Scifička si rada pozriem (Odysea) ale veru som asi nič nečítala.
Ak tam rátate ale 1984 a farmu, tie mám rada a odporúčam každému
Nebavia ma veľmi historické romány a knihy (výnimkou teda SR a ČR dejín, prípadne režimov, zriadení, čo sa nás týkali - RU, ZSSR). Keby som mala viac času, čítala by som asi viac absynthoviek a psychologických kníh (nie ezo, nie motivačné), ale žiaľ ten čas nemám
Najbližšie sa chystám čítať Narodila som sa pod šťastnou hviezdou.
Neznášam rovnako ezoteriku a motivačné blbosti. Nemyslím, že to má miesto v literatúre. Nikdy som takisto nesiahla po niečom náboženskom alebo historickom. Ak je to historicky zasadené fantasy, to mám rada, ale reálne dejiny ma nezaujímajú. Ako aj budúce dejiny.