zvlastne ze skoro nikto si neuvedomuje ze zo zdravotnych dovodov. teda nejde o to kym bude chory ale kazdy kusok masa sposobuje hnilobu a hlieny, lebo to nieje nic pre ludi. ale existuje taky princip ze krvna skupina A ma enzymi pre travenie masa, z historickych dovodov kde sa ako predkovia zivili lovom. inak clovek je vsezravec len koli prezitiu druhu normalne je rastlino zravec. vegani a pod su aj v 60ke vyzorovo na 30 oproti tym co jedia maso. nevraviac o tych vsetkych problemoch u lekarov co pridu vo vysom veku. ak by bol clovek masozravec jedol by hydinu aj bez tepelnej upravy , kusal by aj cerstvo zabitu sliepku, tak to teda vobec nie. a ziaden clovek uz vobec nieje prispsobeny jest prasata, nema na to ruky pazure, zuby. ma ich na ovocie, zeleninu, lusteninu, orechy.
@vvvviktor velmi subjektivny nazor. Tema bola o tom, preco si vegetarian a nie o tom, preco by mali byt vsetci. Ked by teda podla teba mali byt ludia usposobeni na konzumaciu masa a jedli by ho aj v surovom stave, tak potom aj ty konzumuj len surovu zeleninu. A nevnucuj vsezravcom svoje primitivne nazory, mimo temy.
@flejm a ty nekonzumujes surovú zeleninu? nikto nehovorí že máš jesť IBA surovú zeleninu, ale určite s tým máš menší (ziadny) problem, než zjesť surový kus mäsa
@lawey ja to nemam nastudovane ale viem, ze ista cast tych ludi jedia iba surove.. Ale pokial viem, tak vseobecne vegetariani konzumuju aj tepelne upravene. Skor som narazal nato, jak kazdy vegetarian nuti celemu svetu, ze je prirodzene zrat iba zeleninu. Jak keby tu ja zalozim temu o vsezravcoch, resp masozravcoch a pisem, ze je prirodzene jest iba maso a nechapem ludi, ktori maso nekonzumuju atd... To mi robi take nervy, ako ked niekto nekonecne moc veri v boha a nuti to kazdemu, koho ma v blizkom okoli... Je to otravne, povysenecke a koniec koncov aj primitivne. Vlastne aj pokrytecke.
@vvvviktor a tatarsky biftek je co? rare steak je sice tepelne opracovane maso, ale to je tiez skor surove ako opecene. a ja neviem, ty si videl tu fotku nigelly lawson a vedla nej gillian mckeith? lebo tam ta vegetarianka teda nevyzerala lepsie ono zaklad je jest kvalitne potraviny a je uplne jedno, ci si vegetarian, vegan, paleo, raw, vitarian, masozravec alebo co len chces. moj byvaly napriklad sa snazil byt vitarian a skoncilo to tak, ze mu vypadavali chumace vlasov a podobne. lebo co uz nikto nepovie, ze ta surova zelenina a ovocie (hlavne ovocie) v tebe kvasi tiez a jest len a len to tiez nie je uplne zdrave. takze kazdy, nech si svoju stravu nastavi tak, ako to je pre neho dobre a vdaka comu, sa bude citit fit a plny energie. mne je jedno, co si kto doma papa, ale nemam rada, ked vegetariani/vegani zacnu presviedcat ostatnych, ze je to ta spravna cesta, ale ani naopak, ked niekto, co je maso sa snazi ho nanutit niekomu, kto ho neje.
@lawey ani mna nezajima tvoja surova zelenina. Kludne jedze aj surove korene stromov, ja som vyjadril nazor a nemam nic proti vegetarianom, ktori nikomu nenutia svoj zivotny styl, len proti vsevedkom
nemám dôvod byt vegetarián ani vegán a prišiel som to sem všetkým cpat pod nos presne ako to robia vegani a vegetariáni aby som bol zaujímavý a cítil sa zo seba lepšie
Mne sa páčia tie porovnania, že vegetariáni sú zdravší ako ľudia, čo jedia mäso, no nikto neberie do úvahy, že niekto to mäso je 3x denne a niekto raz za mesiac.
Plus, ako už bolo spomínané, záleží hlavne na kvalite potravín.
@nats tatarsky biftek nie je nic ine, nez surove maso... a milujem ho a zabijal by som zaň + sushi
neznasam takychto ortodoxných vegetaránov, vegánov a pod., ako napr. prezentuje @Vvvviktor na zaklade nejakych (mozno pochybnych) faktov... rad by som videl nejaku serioznu studiu o tom, co tvrdi v @3... su mi prosti srsti ludia, ktorí sa snažia nanútiť svoju (pochybnu) pravdu vsetkym naokolo... raz v nemocnici sa snazila jedna veganka nanutit nam svoju pravdu, zotierali sme ju jednym argumentom za druhym, podla nej sme okrem nezdraveho jedenia boli aj vrahovia a neviem co... nakoniec to vzdala a poskytla fakt relevantny argument na to, aby sa clovek stal vegetarianom / veganom, ked uzavrela debatu slovami "naše prdy ale nesmrdia" LOOOOOOL pre mna za mna si jedzte len pecene zemiaky a klicky ale ži a nechaj žiť...
@salora to som v živote nejedla ale nechcem, ale predpokladá že je nejak dochutene
Pozri ja nie som vege ale baví ma, ako všetkým hrozne vadí "propaganda" vegetariánov a veganov, pritom v reštauráciách často nemajú ani jedno jedlo na výber, ktoré neobsahuje mäso, lebo človek ako napr ja musí mať chuť na mäso vždy a všade aj keď není vege a prvá reakcia ľudí na to, je viď @2 a podobne kktiny
@nats jaaj moja, pokial ide o @2 asi nemas príliš velký zmysel pre ironiu.... zato mas dobry zmysel oznacit hned nieco za kokotinu... aj tak sa da a o niecom to svedčí...
add 2: nepíšem nič o propagande, teda nie tej "normálnej" a nenásilnej... jasne píšem, ze mi vadia takí tí ortodoxní, ktorí ťa musia za každú cenu presviedčať a keď nesúhlasiš, označia ťa za vraha a pod.
samozrejme, že je to ochutené... predovšetkým surové vajce, cierne korenie a cibuľa a hrianky s cesnakom... ale nejde vobec o dochutenie ale o samotny fakt, ze ješ jednoducho surové mäso... a kvalitné, jedno z najkvalitnejších...
btw. chodíš do čudných reštaurácií... ešte som nebol v reštike, dokonca ani na SK, kde by nemali niečo bez mäsa...
@salora to bol len príklad, nemusíš si to brať tak k srdcu chcela som len ukázať, že to, vo tebe a podobným tak hrozne vadí, funguje aj opačne a dokonca ešte viac, lebo takých ľudí je väčšina tak nechápem prečo sú na to práve vsezravci tak hrozne haklivi
@nats ako vieš, že je takých väčšina? ja mám skúsenosť, že vždy sa mňa resp. ludi okolo mna snazil prave vegetarian prevracat na svoju "vieru" a označoval nás za vrahov zvierat, sebapoškodzovateľov a pod. Ja osobne som nikdy žiadneho vegetariána nezacal presviedcat o tom, aby sa dal na mäso.... čuduj sa svete, aj ja obcas nemam chut na mäso a dam si radsej cestoviny, zeleninovy salat alebo nieco sladke... a opakujem hadam uz naposledy - vacsina vsezravcov vratane mna je hakliva prave na ten sposob komunikacie ortodoxnych veganov a vegetarianov... je to velmi podobne, ako s vkusom v mode, hudbe, clekovo toho, čo má človek rád alebo nemá...
@nats Jop, to s tými reštauráciami je trefné. V kolónke "bezmäsité jedlá" vždy narazím na širokú ponuku - Vyprážaný syr a vyprážaný syr so šunkou Šunku očividne za mäso nepovažujú
@salora Samozrejme, máš už dosť velký výber v dnešnej dobe - ale akonáhle ideš do takej tej typickej slovenskej reštaurácie - alebo si objednavaš cez net - tak bezmäsité jedlá absentujú.
@salora K tomu označovaniu za vrahov – Čisto technicky, ľudia nakupujúci živočíšne produkty samozrejme nie sú vrahovia, pretože sa nedopustili vraždy; no sú nepriamymi objednávateľmi nájomnej vraždy, pretože v nejakom kroku výroby nejakého živočíšneho produktu (napríklad salámu) určite nastala vražda.
Akože je to jedno samozrejme, aj keď si niekto kúpi ja neviem pohánkové vločky, tak by sa naňho dalo hľadieť ako na objednávateľa genocídy pohánkového národa; len upresňujem technické pojmy teraz
Choďte dopiče, že z morálnych a etických princípov. Keby som sa v tej pomyselnej pyramíde morálnych zásad a princípov vyštverala až na vrchol, tak by som ako zásadová osoba v živote nevyšla z domu a musela by som chodiť nahá.
@bakedbride keby sa človek vyštveral až na ten vrchol, tak by sa musel hneď a okamžite zabiť, to je proste fakt. To však neznamená, že sa človek nemôže pokúsiť o nejaký samým sebou zvolený kúsok celej tej veľkej mozaiky, aby ho napríklad netlačilo svedomie. Ja to tak mám a ak ty nie, tak mne je to jedno, naozaj úprimne. Ale zároveň neplánujem ísť dopiče, ako si povedala.
Ja verim ze sa stane to co vo mockumentRy carnage. Proste raz to pride, ze ludia uprednostia svoje zdravie pred chutovymi bunkami, dopad na prostredie pred zarabanim penez..... Kedze produkcia masa zodpoveda vyse 100 bill je tazke len tak hit the breaks.... Dovtedy vsetci ludia co konzumuju produkty zo zvierat mozu tvrdit ako sme na vrchole retazca a ze vegani su jebnuti picuzi. Tato planeta je tak v srackach, ze ak sa do 10 rokov neobmedzi celkovo consumerism tak sa tu zit nebude dat..... Ale tak chapem, vsetci sa len chceme mat dobre a je nam jedno to co bude takze a moja odpoved na otazku: lebo som fancy schmancy rozprav predtym je odpvedou len k tomu co sa niekedy docitam pizn: nikomu nekazem, nicomu to ne pomaha, ale ked niekto chce mat pokojnu debate a ziadne urazky, tak kludne.....
@alpynus mno technické pojmy... podľa mnohých aj rastliny majú dušu, cítia a vnímajú, takže by sa mohli aj vegetariáni / vegáni a pod. považovať za objednávateľov vraždy... nehovoriac o tom, že mnohí z nich nosia kožené bundy, kožené opasky, kožené rukavice, kožené topánky, kožené peňaženky, kožené kabelky, kožené remienky na hodinkách, vozia sa v autách s koženým interiérom...
Vegetarián som najmä z mojich osobných morálnych princípov .. A neviem, či by som sa s čistým svedomím dokázal pozrieť nejakému zvieraťu do očí, ak by som jedol mäso.
keďže viem, že od birdzu sa konštruktivna debata ohľadom rastlinnej stravy skratka neda docieliť, len v skratke. keby sa všežravci začali zaujimať viac o svoje zdravie tym, že napriklad namiesto čitania fitness blogov si prečitaju nejaku gastro knihu, študiu, čokoľvek od povedzme doktora alebo vedca, ktory sa tomu venuje x rokov, tak...tak proste verim, že nazor by prehodnotili alebo by aspoň usudili, že ti ľudia na rastlinnej strave nie su až taki jebnuti (a to by bolo ok, ved len blazni nemenia nazory). lenže mam pocit, že všežravci sa z principu odmietaju vzdelať v tomto. a to teraz nehovorim o moralnych zasadach ale z hľadiska zdravia, ich vlastneho zdravia, pretože živočišna strava so sebou prinaša veľa rizik pre zdravie človeka. bože, toto by bolo tak nadlho.. rastlinari, nechajte to tak, jedzte dalej svoje, vaše hrube, tenke črevo, žaludok, konečnik a spol. vam za to každy deň určite ďakuje a ti všežravi (vševediaci tiež, všakže), proste chodte si dať parok a serte na to tiež
tak skuste toho byka alebo prasa zive chytit a usmrtit rukami, bez noza. najme dievcata ze. jaaaaj ved to predsa vobec neni tvoja prirodzena potrava. nikomu som nic nenutil, naopak zastal som sa odborne aj toho ze napriklad krvna skupina A ma enzymy vhodnejsie aj na maso. inak rozbor anatomie chrupu, zlozenia slin, typu zaludka a criev, traviacich stiav cloveka - vsetko je na rastlinnu potravu. nevraviac o tom ze vitarian je zdravsi ako vegan a vegetarian. mnohe choroby a unava su iba z toho ze clovek je to co nieje prirodzene. navyky su rozne, to neznamena ze su prirodzene, historia je taka aka je. aaaaaa duchovny vyvoj samozrejme, vyspelejsia dusa je na jemnejsiu stravu. som rad ze tu prispel niekto aj o karmickej pricine. ano. aj to je dobre si uvedomit. je vela dovodov preco maso A alkohol nie.
@spacewitch ver mi, že nie. Ja som na mliečnych farmách bol. Niektoré zvieratá boli v takom stave, že by určite radšej skončili na mäso, ako ďalšie laktačné obdobie.
ja sa tesim ze v obchode su uz bezne sojove pastety. francuzska je super, aj mexicka. tie bravcove odmietam - - - preco jest prasaciu kozu, tuk, chrupavky.
preco ked sa hovori o vsezravcoch si maju dat parky? tie vacsinou okolo masa ani nesli.. taka kvalitna sunka, to je ina kava uz a hej, hej, pchat do seba len soju, to je strasne super som si ista, ze ti vegetariani/vegani, co maju nieco o strave pozistovane sa urcite nepchaju iba sojou. moja sestra sa snazila zo zdravotnych dovodov stravovat vegetariansky/vegansky a velmi sa vzdelavala v tejto oblasti (a aj v suvislosti s jej chorobou) a soja je dost velka zloba. nakoniec aj tak skoncila na klobaskach a pod. ja inak pastety nejem, fakt iba vo veeeelmi krajnych pripadoch, ale ja sa celkovo snazim vyhybat polotovarom, lebo (uz sa opakujem) ide hlavne o kvalitu potravin.
@flejm@Vvvviktor obaja píšete hluposti.
a na to aby ste mohli diskutovať treba to viac rozviesť.
a budem už len reagovať na teba @flejm o vnucovaní názorov, mylíš si pojmy s dojmami. Pozri sa po meste, po reklamách a všade naokolo. Vidíš niekde reklamu na ovocie, zeleninu či dokonca strukoviny? A ešte raz sa popozeraj, koľko vidíś reklám na maso, aké je super chutne, kde si máš ísť kupit krídielka, ako sa vnucuje do školstva mlieko a dotuje sa štátom aj živočišna výroba. Toto je vnucovanie tie všetky reklami a nie keď ti niekto povie aby si prestal jesť maso, lebo zvieratá cítia bolesť tak ako ty. To je len fakt čo vie už každý človek. Ostatné je potom už výhovorka, tieto keci okolo toho. Buď ti to je jedno alebo nie je a keď ti to je jedno tak nepotrebuješ použivat výhovorky.
@vvvviktor Tvoja najvacsia brzda je, ze sa na to divas sialene jednostranne a podsuvas si z "anatomickeho" a "fyziologickeho" hladiska iba to, co sam uznas za vhodne.
Neviem odkial si nabral, ze clovek nie je schopny stravit surove mäso. Jasne, ze je, ale preco by sme jedli surove, ked jednak varom sposobena denaturacia nam to travenie jednak ulahci a druhak samotny var posobi ako ista forma sterilizacie a predchadza sa tym konzumacii zivych nebezpecnych mikroorganizmov? Var nie je nutnost - je to vsak po zohladneni vsetkych plusov a minusov pre cloveka vyhodnejsia forma pripravy.
Neviem odkial si nabral ten bullshit s krvnou skupinou, neviem o tom, ze by ludia s Bckom/ABckom/0 nemali pepsin a HClku v zaludku a trypsin,chymotrypsin a rozne peptidazy v tenkom creve. Tato enzymaticka vybava je schopna rozlozit akekolvek proteiny, bez ohladu na to ci pochadzaju z rastliny alebo zivocicha. Plusom zivocisnych bielkovin je hlavne to, ze obsahuju plnu aminokyselinovu skladbu, cize vsetky esencialne AMK. Nevravim, ze tie sa nedaju ziskat aj z rastlin - ano daju ale musis sa na to zameriat a skombinovat rozne plodiny, aby si ziskal vsetko to, co sa da dosiahnut obcajnym platkom kuracich prs.
Hovoris tu o skladbe chrupu, ruk a traviacom systeme - k tomu som sa vyjadril uz vyssie ohladom zlozenia zaludocnej a pankreatickej stavy. Co sa tyka chrupu a ruk a samotneho BOJA so zvieratom a jeho porazenim - pozeras sa na to prilis zo zivocisneho hladiska. Neviem preco hodnotis len tuto stranku a zabudas na to najdolezitejsie co ludia maju - prefrontalny kortex zodpovedny za schopnost uvazovat a planovat. Nepotrebujeme byt najsilnejsi, najrychlejsi, ci mat najlepsie zmysly, pokial vieme rozmyslat a najst si ine sposoby ako usmrtit potravu - ci uz vynalezom zbrani, pouzivanim pasci, popripade samotnou domestikaciou zivocichov a ich usposobenim na chov pre potravu. To, ze nemame tak silny chrup ako ini predatori je nahradene velmi schopnymi a funkcnycmi hornymi koncatinami - kdezto drviva vacsina ostatnych tvorov beha po styroch, my s rukami vieme spravit take kvantum roboty, co by nam ani neviem ako dokonale zuby nevynahradili
zo vsetkych dovodov, na jedeni zivocisneho neviem najst jedine pozitivum aj ked som ich fakt hladala, ked som po rokoch rastlinnej stravy s tym znovu experimentovala (i s masom).
za nejaky cas budu aj tak vsetci vegani, je to nevyhnutna zmena a ani ked mi na to ako protiargument napises 30x ze SLANINA tak sa to nezmeni.
mna temy o mase nezujimaju, zaujimavejsie je ze sa da prejst aj na pranicku energiu, teda ziadne jedlo a clovek ma plnu riadnu telesnu hmotnost. vysvetlenie je jednoduche metaobilzmus meni jedlo na energiu. jedlo netreba ked prijmas energiu v inej forme > priklad diva.aktuality.sk/clanok/49878/manazerka-z-ciech-zije-bez-jedla-je-to-mozne
podľa mňa byť vegetariánom je chvíľková záležitosť (ale môže trvať aj roky) no po čase príde zlom kedy s tým dotyčný buď sekne lebo nie je dostatočne motivovaný alebo prestane aj s mliekom syrom etc a začne sa pozerať obširnejšie čiže už aj na iné spôsoby týrania a vyvražďovania zvierat a ničenie planéty
ps. môj prípad a som rád že som si všetko dal dokopy
prasaciu kozu a chrupavky samotne ludia nejedia, ale ked ju v tovarni pomelu a pridaju papricku cibuku cesnacik koreninky tak to prcnu do kelimku ze daj si lahodkovu pastetku. ale to je uz minulost , uz su sojove natierky, roznych prichuti na vyber.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
Viem, že o tomto téma nie je, reagujem na tvoj konkrétny komentár
Plus, ako už bolo spomínané, záleží hlavne na kvalite potravín.
neznasam takychto ortodoxných vegetaránov, vegánov a pod., ako napr. prezentuje @Vvvviktor na zaklade nejakych (mozno pochybnych) faktov... rad by som videl nejaku serioznu studiu o tom, co tvrdi v @3... su mi prosti srsti ludia, ktorí sa snažia nanútiť svoju (pochybnu) pravdu vsetkym naokolo... raz v nemocnici sa snazila jedna veganka nanutit nam svoju pravdu, zotierali sme ju jednym argumentom za druhym, podla nej sme okrem nezdraveho jedenia boli aj vrahovia a neviem co... nakoniec to vzdala a poskytla fakt relevantny argument na to, aby sa clovek stal vegetarianom / veganom, ked uzavrela debatu slovami "naše prdy ale nesmrdia" LOOOOOOL pre mna za mna si jedzte len pecene zemiaky a klicky ale ži a nechaj žiť...
Pozri ja nie som vege ale baví ma, ako všetkým hrozne vadí "propaganda" vegetariánov a veganov, pritom v reštauráciách často nemajú ani jedno jedlo na výber, ktoré neobsahuje mäso, lebo človek ako napr ja musí mať chuť na mäso vždy a všade aj keď není vege a prvá reakcia ľudí na to, je viď @2 a podobne kktiny
zato mas dobry zmysel oznacit hned nieco za kokotinu... aj tak sa da a o niecom to svedčí...
add 2: nepíšem nič o propagande, teda nie tej "normálnej" a nenásilnej... jasne píšem, ze mi vadia takí tí ortodoxní, ktorí ťa musia za každú cenu presviedčať a keď nesúhlasiš, označia ťa za vraha a pod.
samozrejme, že je to ochutené... predovšetkým surové vajce, cierne korenie a cibuľa a hrianky s cesnakom... ale nejde vobec o dochutenie ale o samotny fakt, ze ješ jednoducho surové mäso... a kvalitné, jedno z najkvalitnejších...
btw. chodíš do čudných reštaurácií... ešte som nebol v reštike, dokonca ani na SK, kde by nemali niečo bez mäsa...
Akože je to jedno samozrejme, aj keď si niekto kúpi ja neviem pohánkové vločky, tak by sa naňho dalo hľadieť ako na objednávateľa genocídy pohánkového národa; len upresňujem technické pojmy teraz
ja si uvedomujem ze vegetarianstvo nepomaha tak ako veganstvo, ale stale je to lepsie ako jest maso
a na to aby ste mohli diskutovať treba to viac rozviesť.
a budem už len reagovať na teba @flejm o vnucovaní názorov, mylíš si pojmy s dojmami. Pozri sa po meste, po reklamách a všade naokolo. Vidíš niekde reklamu na ovocie, zeleninu či dokonca strukoviny? A ešte raz sa popozeraj, koľko vidíś reklám na maso, aké je super chutne, kde si máš ísť kupit krídielka, ako sa vnucuje do školstva mlieko a dotuje sa štátom aj živočišna výroba. Toto je vnucovanie tie všetky reklami a nie keď ti niekto povie aby si prestal jesť maso, lebo zvieratá cítia bolesť tak ako ty. To je len fakt čo vie už každý človek. Ostatné je potom už výhovorka, tieto keci okolo toho. Buď ti to je jedno alebo nie je a keď ti to je jedno tak nepotrebuješ použivat výhovorky.
Neviem odkial si nabral, ze clovek nie je schopny stravit surove mäso. Jasne, ze je, ale preco by sme jedli surove, ked jednak varom sposobena denaturacia nam to travenie jednak ulahci a druhak samotny var posobi ako ista forma sterilizacie a predchadza sa tym konzumacii zivych nebezpecnych mikroorganizmov? Var nie je nutnost - je to vsak po zohladneni vsetkych plusov a minusov pre cloveka vyhodnejsia forma pripravy.
Neviem odkial si nabral ten bullshit s krvnou skupinou, neviem o tom, ze by ludia s Bckom/ABckom/0 nemali pepsin a HClku v zaludku a trypsin,chymotrypsin a rozne peptidazy v tenkom creve. Tato enzymaticka vybava je schopna rozlozit akekolvek proteiny, bez ohladu na to ci pochadzaju z rastliny alebo zivocicha. Plusom zivocisnych bielkovin je hlavne to, ze obsahuju plnu aminokyselinovu skladbu, cize vsetky esencialne AMK. Nevravim, ze tie sa nedaju ziskat aj z rastlin - ano daju ale musis sa na to zameriat a skombinovat rozne plodiny, aby si ziskal vsetko to, co sa da dosiahnut obcajnym platkom kuracich prs.
Hovoris tu o skladbe chrupu, ruk a traviacom systeme - k tomu som sa vyjadril uz vyssie ohladom zlozenia zaludocnej a pankreatickej stavy. Co sa tyka chrupu a ruk a samotneho BOJA so zvieratom a jeho porazenim - pozeras sa na to prilis zo zivocisneho hladiska. Neviem preco hodnotis len tuto stranku a zabudas na to najdolezitejsie co ludia maju - prefrontalny kortex zodpovedny za schopnost uvazovat a planovat. Nepotrebujeme byt najsilnejsi, najrychlejsi, ci mat najlepsie zmysly, pokial vieme rozmyslat a najst si ine sposoby ako usmrtit potravu - ci uz vynalezom zbrani, pouzivanim pasci, popripade samotnou domestikaciou zivocichov a ich usposobenim na chov pre potravu. To, ze nemame tak silny chrup ako ini predatori je nahradene velmi schopnymi a funkcnycmi hornymi koncatinami - kdezto drviva vacsina ostatnych tvorov beha po styroch, my s rukami vieme spravit take kvantum roboty, co by nam ani neviem ako dokonale zuby nevynahradili
za nejaky cas budu aj tak vsetci vegani, je to nevyhnutna zmena a ani ked mi na to ako protiargument napises 30x ze SLANINA tak sa to nezmeni.
ps. môj prípad a som rád že som si všetko dal dokopy