Môžeš sa naučiť kresliť, vytrénovať si ruky, aby robili len tie najlepšie, netraslavé línie. Ale tú fantáziu si proste do hlavy nenatlačíš len tak. Buď je tam, alebo tam nie je.
talent je len odrazový mostík, ale nie je to všetko. často sa hovorí, že je to len 5 alebo 10%, ak si dobre pamätám. je to niečo, vďaka čomu sa tí ľudia ľahšie učia., kreslenie je o priestorovom videní a priestorovej predstavivosti a to máme nejak v sebe, len to zlepšovať. takže hej, dá sa. otázka je, kde sú limity daného človeka a určite aj tu existujú nejaké "drevá". proste vec, ako každá iná.
mimochodom, ja som raz bola na kurze, kde lektorka zastávala názor, že každý môže vedieť kresliť. a veruže sme všetci za štyri dni nakreslili komplet vytieňovaný portrét a ani sme nevedeli, ako, nič extra s nami nerobila.
a neviem, čo niektorí majú s fantáziou, určite, že niekto je prirodzene kreatívnejší, ako druhí, ale fantázia sa tiež rozvíja učením, ako čokoľvek iné.
ano, naucit sa da, ale ako uz aj spominali, nikdy to nebude take dobre ako ked mas prirodzeny talent, ale obcas staci aj vysvetlit iste "zakony" pri kresleni a hned ti to ide lepsie
hoci suhlasim viac ci menej s viacerymi, najviac zase asi s @anzu
tvorivost sa rozvija, ako aj vsetko...
a este taka vec k teme: mohli by sme (v odbornych kruhoch sa to rozlisuje) rozlisovat nadanie a talent. Talent je mimoriadne vysoka miera nadania, pomerne zriedkava, nadanie je beznejsie.
Každý kto vie krásne kresliť sa to musel nejak naučiť a naučil sa to tak že kreslil. Iste čím skôr začneš tým lepšie. Ale tiež (citát s dákeho filmu - music and lyrics? ) Talent je pre amatérov, profesionali na sebe makajú. Dobré vedenie pomáha takisto.
Pokiaľ viem, jediné umenie, ktoré sa dá naučiť, je rétorika, teda umenie rečníctva. No iste, ak niekto svoje talenty zanedbáva a nerozvíja ich, sú mu nanič.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
hlavne u dichovych nastrojoch je dolezite aby clovek mal nejaky ten talent inak je ten toon onicom
mimochodom, ja som raz bola na kurze, kde lektorka zastávala názor, že každý môže vedieť kresliť. a veruže sme všetci za štyri dni nakreslili komplet vytieňovaný portrét a ani sme nevedeli, ako, nič extra s nami nerobila.
tvorivost sa rozvija, ako aj vsetko...
a este taka vec k teme: mohli by sme (v odbornych kruhoch sa to rozlisuje) rozlisovat nadanie a talent. Talent je mimoriadne vysoka miera nadania, pomerne zriedkava, nadanie je beznejsie.