presne ale pravda musi byt 70% ciganov kradnu a su na davkach byty ktore dostanu rozkradnu a krici a hulakaju opity v nociach po uliciach vacsina su zmrdi
lebo vidia ako to tu na Slovensku s nimi funguje a aká je realita... možno by povedali aj o tých príjemných skúsenostiach, ale zjavne ich veľa nie... ja sama by som o tých nepríjemných vedela hovoriť... samozrejme netvrdím, že "bieli" sú svätý
lebo každá akcia vyvoláva reakciu...a keď je niečoho veľa, tak je toho veľa...navyše ak väčšina skupiny ( to je jedno teraz akej) vykazuje nejaké nežiaduce správanie, je jednoduchšie ju osloviť ako celok ako menovať konkrétnych jednotlivcov, ktorí sa nevhodne správajú...
@tomias fakt tam nemá byť mäkčeň? nikdy som medzi tým nerozlišovala výslovnosť a brala som to ako homonymá... tak potom sa opravujem, mala som na mysli samozrejme cigánov
@fenoglio Pozri..zober si toho cigána rytmusa..čo tam mal fotku v osade a pisal,že cigani nejsu vôbec zlí..napisal som mu pripady,kde cigán zabil/napadol bieleho a opytal sa,nech mi napiše pripady kde biely zabil cigána..a odpoved? vymazanie komentára+bloknutie že nemôžem pisať komentáre ..
medzi Cigánmi a bielymi Slovákmi je iba jeden rozdiel, Slováci nechodia polonahí po ulici a neobhadzujú sa hovnami. Inak je to rovnaká chátra, najmä v kradnutí si nemajú čo vyčítať.
úplne terno je keď niekto nadáva na cigánov ako kradnú, ale dotyčný sa nezabudne pochváliť čo zas ujebal svojmu zamestnávateľovi vo firme... alebo im vyčíta, že fetujú a pritom sám chodí najebaný jak troska a ogrciava verejné priestranstvo... úplná demencia s týmto národom.
cigáňov treba predovšetkým evanjelizovať....
aby poznali skutočné ľudské hodnoty, lásku, Božie prikázania a získali zodpovednosť nad svojimi životmi........
Vlastne tu ide o jedno naša "vláda" im svojím spôsobom dáva prachy len preto aby odtrhla pozornosť od seba ,od toho ako si oni kradnú....položme si otázku Kto im tie prachy dáva ,kto to vymyslel ,schválil ..len tý čo sa chcú za tým skrývať ...je to super ťah ale človek kt trošku rozmýšľa to prekukne,no a keďže to väčšina z nich má v hlave trošku viacej rozhádzané (to vravím preto lebo my biely máme trocha iné "zvyky" atď) no oni sú iný ,to čo je pre nich normálne je prenás nenormálne ...aj my sme blbý (vravím za bielych ako všektých ,samozrejme nie všetci sú ....) aj biely kradne ,vraždí ,znásiľnuje ,ničí ...blablabla .blbá téma takto na večer
poznam aj slusnych
takze to zavisi od jednotlivca,ale uz ked sa k nejakemu priblizim,tak si automaticky strazim kabelku a tak, to mam nejak podvedome dane kvoli ich reputácii proste.
Mna vzdy mrzi, ako sa hociktoremu inteligentnemu cloveku na Slovensku vypne mozog pri tejto teme :/ Samozrejme, ze ich potrebujeme zaclenit a ze je to tazke a na dlho. Hlavne stupidni Slovaci boli vacsinu svojej historie mensina ineho statu, ale ked maju svoj vlastny stat... tsss.
@weasley7 nepýtal sa ťa to silvered ale ja. a áno, myslím to seriózne vážne, v čom som sa pomýlila v pojmoch, ak vravím, že cigáni mi nevadia a nikdy mi nič neurobili (dokonca som sa s 2 kamarátila), na rozdiel od Rómov?
ibaže by si bol jeden z nich... to by všetko vysvetľovalo
Tak ti poviem, ludia potrebuju na nieco zvalit svoje sracky zivotne. Existuju samozrejme aj odovodnene pripady, ale ako tu uz @trtken napisal, vacsina a mensiny si nemaju co vycitat, lebo kradne fakt kazdy, my sme taka mentalita uz asi. Cigani su akurat este aj socialne vyluceni, takze oni sa nepotrebuju hrat na nejakych slusnych, oni su nasrati a maju pici, lebo ked zijes v srackach (do ktorych tu prvu generaciu dostal stat mimochodom a dalsie sa uz len vezu a nevedia sa z toho vyhrabat), tak budes mat v pici proste nejake zakony spolocnosti. Myslite, ze za tu socialku co poberaju budu vdacni niekomu?
Nemam problem napicovat na kohokolvek, kto sa sprava ako kokot, ale najvacsi kokot v tejto celej otazke je Narodna rada Slovenskej republiky. Cely problem zacina aj konci tam. Ak hovorime o rieseniach, skuste si pohladat projekt "3 stupňové bývanie" a uvidite, ze existuju riesenia, len stat nema potrebu sa tym zaoberat. Taktika statu je, ze zobere peniaze od danovych poplatnikov a EU a naleje ich do netransparentnych a neefektivnych rieseni a povie "aha robime s tym daco, ved sme dali peniaze". Pritom zas ta "dokonala" biela mensina rozkradne velku cast, lebo sme tak skveli a nadradeni, ze kradneme viac. A to co sa nerozkradne tak pojde do nejakych prijebanych rieseni ako je postavenie segregacneho muru. Ked budete nabuduce picovat na ciganov, tak si spomente ako to nasi predkovia dojebali a ako to dalsie generacie dojebuju dalej.
Btw len tak mimochodom, ja som z vychodu Slovenska a tak Vam poviem - vacsina z Vas ste tu mladsi odomna a nemate skusenost s hladanim prace (realnej prace ked skoncite skolu a uz sa nemozte dalej zajebavat za statne/rodicovske peniaze), pripadne nie ste z toho regionu Slovenska. Takze situacia na vychode vyzera asi tak, ze sa tam nema pomaly sancu (ak nepocitam nejake Kosice, cize velkomesto) zamestnat ani vysokoskolsky vzdelany clovek, alebo clovek co ma strednu skolu, jedine tak nejaku neodbornu pracu, ktora sa vzdy rychlo rozoberie medzi studentov atd. A predstavte si, ze ste otrhany cigan z osady a chcete robotu, aha, uhm, tak urcite Vas niekto zamestna. Po pol roku skusania by ste sa na to vyjebali a isli by ste zbierat zelezo alebo eventuelne robit nejaky "shady business". Ti co mozu, tak z vychodu utekaju, bud smer Bratislava alebo zahranicie, cize sa nehrajme na to, ze aka sme super krajina a ako to cigani len zneuzivaju. Lebo sme napicu krajina, a preto kazdy kto moze tak zneuziva kolko sa da, lebo by neprezil. Moji rodicia maju obaja vysoku skolu (a nie ziadnu neuplatnitelnu humanitnu blbost, ale technicke veci) a robia za totalne biedny plat. Ja zijem v CR a mam skoro 2x vacsi plat ako moji rodicia obaja dokopy.
Uvedomujem si, ze nie su taky vsetci ale ked ty pracujes den co den dvanastky a dojde deges okradne ta o celodenny zarobok a este ti aj prijebe lebo si ho videla kradnut... a smeje sa popritomdo ksichtu... no nelub ich.
@darkestangel jaaaaj prepac ja som sa pomylil a nie neni com cigan to ma pobavilo no len v tom som to myslel ze si hovorila ze s ciganmi zlu skusenost nemas.. a ono by to malo byt presne naopak.. Rom by mal byt ako narodnost a cigan je smradlava kopa spiny.. iba v tom ze si vlastne mala povedat ze "s Romami" nemas zlu skusenost toť vše
@weasley7 takže nechápeš. žiadny smradľavý cigán ti nepovie "ja som cigán", bude sa hádať (v lepšom prípade), že je Róm. normálny cigán nemá problém priznať si, kto je a za cigánsky pôvod sa nehanbí. cigáni mi nevadia, Rómovia áno. furt je niečo nejasné?
ja osobne nenadávam na skupinu ľudí, ale na konkrétneho človeka, ked niekto vie iba sedieť doma, robiť deti a brať peniaze nič dobré si o ňom myslieť nemôžem, ale rovnako si zlé veci myslím aj o bielych, ktorí sa podobne správajú takže
@weasley7 Kto tu rozpráva o rasizme?! Pýtal som sa prečo sa ľudia sťažujú na tú skupinu, ale nepovedal som že mi nevadia. Len nechápem prečo sa furt sťažujú ked im to ešte viac dvíha tlak a pri tom po Slovensku pobehuje kopec bielych dementov ktorý sú častokrát horší než ich tmavý bratia... Poslucháči rapu napríklad................ Tú poslednú vetu neberte vážne, ja len že si myslím že rap škodí mozgu. (radšej na tú vetu ani nereagujte lebo by z toho bola veľká hádka.)
@gibi Dennodenne som s nimi v kontakte. Ak si niekdy bol na Zemplíne tak vie o čom hovorím. Akurát ja nemám potrebu sa sťažovať ked viem že to aj tak nepomôže.
toto je cesta, kňaz Maroš Kuffa, ktorý začal na Slovensku ako prvý evanjelizovať a obraciať duše cigáňov....
za svoje myšlienky je mnohokrát kruto a cynický odsudzovaný, zatracovaný a vysmievaný, na jeho strane je však Boh Stvoriteľ a všetci tí, ktorí zlorečia budu raz tvrdo pykať za svoje skutky....
Pretože väčšina, drvivá väčšina je proste kaz Slovenska. Áno, stretla som sa aj so slušnými alebo aspoň tak "v pohode" cigánmi. Ale skoro všetky moje skúsenosti sú zlé. Tvoria tretinu obce a len DVAJA, prisahám, že len dvaja sa radia do normálneho života.
@relieforsaddist@25 tiež som mal jednú takú výmenú názorov s jedným cigánom predovšetkým slušným ale mal fakt dementné názory najprv nám všetkým nadával aká sme my Slováč hnusní rasisti. Potom keď niekto spomenul ako sa chová väčšina jeho súkmeňovcov začal to ospravedlňovať argumentmi typu: "Tu nadávate na nás akí sme ale na zlodejov vo vláde nepozriete tento systém nastavili tak aby ste sa zamerali na nás a aby vás system ďalej vykorisťoval.. Títo asociáli sú tiež obeťou systému a tiež ho nechcu podobne ako aj vy." Odpovedal som mu: "Zlaty môj Kmeťo a ty sa uvedomuješ čo si tu teraz tvrdil?!! Tvoji asocialní druhovia sú nástroojom systému toto tvrdíš a nechcú byť nástrojom systému to si protirečí. Systém sa spolieha podľa teba na to aby sa cigáni tak chovali žeby to upútavalo pozornosť. Ale potom povieš že oni v systéme žiť nechcú podobne ako my gadže. Tak si neser aj stou menej slušnou časťou vašej príslušnosti do huby a začnite sa tak chovať aby ste neupriamovali pozornosť a tak nevyhovovali systému..." Odišiel zahanbený...
@zuzs@7 no hej to máš pravdu hlavne na zdravie a peniaze.. Zdravie si sami ničíme preto sa sťažujeme a peňazí nikdy nieje dosť preto sa tiež sťažujeme ale okrem cigánov som si ešte nikdy nevšimol žeby moje zdravie malo tucet čiernych harantov na ktorých by poberalo socialné dávky, kradlo by zadarmo by malo bývanie ktoré do dvoch rokov zničí a z mojich dani, či by moje podlomené zdravie niekoho na ulici prepadlo pre cigaretu, alebo nechcelo robiť, či už moje peniaze hoci ich mám málo nevšimol som si žeby mojich tak málo peňazí na mne parazitovalo hoci mám za ne len kus žvanca...
@relieforsaddist diky ale tak to je cigán sa sťažuje "to nie ja to systém v parlamente kradnú a nás využívajú aby ste boli nahnevaný na nás." Z časti má cigán pravdu ale zase je to len výhovorka lebo keď sa mu nepáči že ľudia upriamujú pozornosť viac na cigánov ako na horšie zlodejiny našej vlády tak by sa cigáni tiež mali tak chovať aby našu pozornosť od skutočného problému neodpútavali.
@fragile. Lenže v Rakúsko-Uhorsku sme sa nemnožili nekontrovateľne a nevyžierali štátnu kasu.. A furt sa hovorí o ich začlenení do spoločnosti ale žiadna s tých mierumilovných a pravdoláskarských riešení nepriniesla nejaký osoh takže o nejakom humánnom riešení pre cigánov nie je reč...
@carpathian@31 zaujímaví názor z väčšin ys nim súhlasím. Len mi vŕta hlavou tvoj argument ako odôvodniť chovanie sa takého tradičného asocialného cigána.. Prečo si myslíš že sa chovajú tak práve preto že v akých podmienkach žijú keď veľká časť sveta žije tiež v podobných podmienkách ako cigáni a dokážu sa na výnimky správať slušne oproti cigánom. V Latinskej Amerike máš milióny takých čo žijú v slumoch a nerobia to čo cigáni... Ak by sa chovali tak len za to v akých podmienkach žijú potom v Južnej Amerike okrem nejakej tej občianskej vojny máš celokontinentálnú anarchiu.. Aj mnoho Slovákov na výnimky pred 100 rokmi žilo v takých na hovno podmienkach ako tí chudačikovia cigáni a vedeli sa chovať slušne a poctivo. A čo si vybudovali hoci mali drsný život vybudovali si to holými rukami. Keď nemali na výber odišli do zámoria a stade posielali peniaze. Pred 100 rokmi si mal milióny Slovákov čo žili na hrane chudoby a dokázali sa s toho dostať snahou a vedeli sa slušne správať aj keď mali len jedno oblečenie a v barabizni nemali čím zakúriť, či mali obdobia kedy nemali pre deti ani kus žvanca. Aj dnes máš sociálne slabšie Slovenské rodiny a na výnimky sa snažia uživiť slušne. Takže o tom že väčšina cigánov sú asociáli len kvôli tomu v akých podmienkach žijú radšej treba pomlčať z veľkej mieri si oni sami za to môžu v akých podmienkach žijú keď im vláda dá zadarmo nové byty a do dvoch rokov ich zdevastujú alebo s tých biednych dávok radšej miesto žvanca pre harantov kúpia riedidlo pálenku a cigarety...
@gothicpoethic Tak minule som bol na nákup v Ilase a tam cigán zdržoval frontu.. Normálny smradľavý špinavý cigán si kupoval 2 čuča.. Potom čo predavačka už započítala cenu pýtal ďalšie čučo to mu tiež pripočítala a keď pýtala zaplatiť opýtal ďalšie čučo to už boli 4, pri čom musela znovu a znovu do tej pokladne ťukať. Svojou nerozhodnosťou zbytočne zdržiaval ostatných. Ja keď som v obchode nerozhodný vždy sa snažím čo najryclejšie dať priestor iným ńakupujúcim lebo tiež nemajú času ale tomu smradľavému cigánovi bolo úplne jedno že ľudia čakali. Predavačka mala už nervy a toľko čo ten smradľavý cigán už zaplatil a mal odísť ešte ho napadlo pýtať cigarety tak mu predavačka preskenovala cigarety a keď to už započítala a dala mu konečne bloček, ten debil povedal že chce dlhé a nie krátke.. Tak už predavačka chytila nervy a povedala mu že to nebude skartovať že cigán zdržiava ľudí. Ešte sa s ňou hádal aby ich vymenila a ona povedala že kvôli jedným cigaretám skartovať pokladňu nemieni že ľudia tu čakajú a on vydumuje.. Ešte cigán kázal :"Joj pani šak to rovnaká cena!"
A predavačka na to : "Cena rovnaká ale číselný kód je rozdielny a skartovať pokladňu už len kvôli vám nebudem tak berte tie cigarety a už choďte lebo zdržiavate ľudí.Nevydumujte už toľko!"
Predávačka najebaná, Ja som bol už na cigána najebany, aj iný ľudia najebaní. Ešte chvíľu by degeš zdržiaval a sám by som sa ho pokúsil vyprevadiť z Ilasu cez sklenený výklad, hoci vonku postávalo ďalších tucet degešov ale už by mi to bolo jedno... No a niekto položí takú debilnú otázku prečo ľudia na cigánov nadávajú..
@trash no, nemam moc teraz cas sa rozpisovat, ale do tejto rovnice ide velmi vela faktorov. Medzi nimi nielen socialne, ale aj etnicke, historicke. Slovaci tu zili ovela dlhsie, maju aspon podu a nejaky "background", cize aj keby nemas nic, tak stale dajme tomu tvoja rodina niekde vlastni nejaky pozemok alebo nieco, cisto z historickeho dovodu, ze sme za tie storocia nahromadili do svojich ruk nejake vlastnictvo. Cigani v tej istej dobe skor kocovali, cize historicky oni su skupina ludi, ktora nema "domov", resp. nejaku svoju vlast - ich jedina sanca je asymilovat sa a tento proces je dost problemovy.
K tym slumom - podla mna v slumoch je to daleko horsie ako v nasich romskych osadach, resp. velmi podobne. Ved slumy maju extremnu kriminalitu a jedina sanca ako tam zbohatnut je pripojit sa do drogoveho biznisu, preto tam "narcos" pouzivaju aj 12 rocne deti ako dilerov alebo vrahov. Cize to je len dalsi dokaz, ze chudoba a nezaujem spolocnosti riesit problem vedie ku kriminalite, asocialite a dalsim problemom. Mozes si precitat kopec novinovych clankov z mexika a argentiny, kde pisu o tom ako zatkli bandu 12 rocnych deti, ktore pre drogovy kartel zabijali neplaticov. Vlastne, mexiko ma myslim najvacsi podiel umrti z nasilnych trestnych cinov na svete.
Treba vytvorit socialne centra priamo v tych oblastiach a pracovat s tymi ludmi. Naucit ich normalne zit.
Inak ja nie som za ziadnu pozitivnu diskriminaciu a podobne. A nemam problem prefackat kohokolvek, kto niekomu ublizuje - biely, cierny, zlty, to je jedno. Lenze tam kde sme my ako vacsinova spolocnost pochybili, si to musime priznat, lebo len vtedy budeme ako narod napredovat. Ked sa budeme valat v hovnach, rozpravat ako bolo super za komunizmu, zatvarat si oci pred zlocinmi, tak budeme stale len ta zasrana diera, ktorou sme boli poslednych 70 rokov. Posledny schopny clovek v slovenskej politike bol Stefanik. Od jeho cias sme isli len dolu. Cela nasa spolocnost je postavena na nadavani, zavideni, ojebavani kde sa da. A ludia co su schopni, tak su radsej ticho, alebo odchadzaju do zahranicia.
A nepaci sa mi ako teraz tusim navrhuju poskytovat zadarmo romom zadarmo kurzy na vysokych skolach. Co to je za blbost? To vedie len k dalsiemu rozdelovaniu, separovaniu atd. Ja si myslim, ze treba riesit problem tam kde je, cize v osadach a "slumoch". Ved naco produkujeme na vysokych skolach milion ludi co studuju socialnu pracu? Kopec ludi to ide studovat len aby mali lahko ziskany titul. Ale tych absolventov by sme mohli vziat a zamestnat ich presne v tomto - socialne centra, kde budu pracovat s ludmi co maju problemy.
@weasley7@35 Róm? Nejaký lempl v Brusely im dal novú prezívku tak ich musíme volať rómovia aby to nebolo rasistické? Cigán je Cigán a aj slušní Cigáni sa sami nazvú cigánmi... Takže správne je cigán a nás by nemal nikto poučovať ako ich smieme volať...
@fenoglio Si bol na Zemplíne? Tak to poslucháčov rapu netreba tiež do jedného vreca hádzať isto si mal smolu že si natrafil na Marcela Slávika potížista v MI už roky ho poznám...
@carpathian Ale do štvrti kde žijú rodiny v Slumoch ti nepríde sociálný pracovník s obálkov plnou pesos pre rodinu. Zatiaľ čo cigán ti bude doma ležať na posteli dostane sociálne dávky a aj tak bude len škodiť. Dostane byt zadarmo bude škodiť, školné zadarmo bude škodiť, pomôcky pre jeho deti mu vláda do školy zakúpi aj desiaty za 3 centy dostanú a budú škodiť. Zase kamarátov pradedo žil v rovnakých podmienkach ako dnešní cigáni, vlastnoručne postavil dom pre rodinu a to už mal 6 deti. Takže zase sme pri tom že ich chovanie nieje zapríčinené prostredím ale ich mentalitou ktorá je možno u nich prírodzena ale obťažuje slušnejšiu majoritu alebo tým že sme ich už tak naučili. Preto ju treba riešiť a už vôbec nie láskavým slovom ale radikálnymi riešeniami lebo len tie nejakú bytosť donútia uvedomiť si že ak bude škodiť tak bude zle... Takže treba brať do úvahy ktorý sociálny pracovník by chcel nasadzovať krk za to aby chodil do osady ich prevychovávať keď za to dostaneš mesačne minimálku. Áno máš pravdu väčšina lemplov dnes študuje na vysokej škole len preto lebo im nevonia fyzická práca.
Ďalej čo sa týka našej vlasti že niečo tu máme a niečo sme nadobudli bolo zase len našim snažením prelievali sme tu pot aj krv a nikto nám sociálne nepomáhal. Čiže nič to nemení na tom že sa tak cigáni chovajú oni mali vlasť. až na to že chcú žiť tak ako žijú a SR je pre nich živná pôda narozdiel od ich Pravlasti Indie lebo zvyšok pôvodného obyvateľstva v tej oblasti ich malo tiež plné zuby tak ich proste vyhnali. Ale to je už v poriadku u nás by to bol rasizmus.
Áno z veľkej časti nesieme zodpovednosť za to aj mi lebo sme im dali najavo že si to cigáni u nás môžu dovoliť čo im svojimi naivnými a láskavými riešeniami ponúkneme a oni si na to zvykli. Takže v tom máš pravdu.
A čo sa týka tvojho názoru že by trebalo vytvoriť socialné centra priamo v ich blízkosti zaujímalo by ma že či máš kandidátov na prácu s nimi lebo tí pravdoláskary z mimovládok ti túto robotu robiť nebudú ani nebudú v ich blízkosti pôsobiť. Hlavná vec že majoritné obyvateľstvo by radi buzerovali aby sme si ich začlenili medzi seba.. Pokrytci preto by som navrhol zrušiť aj mimovládne organizácie. Na slovenskú sú zbytočné a problémy iba predlžujú a vôbec neriešia...
Preto som za radikálné riešenia typu cukor a bič ale to by zase nejaký pokrytec vyskakoval že sme rasisti fašisti a extrémistickí petúnisti...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
65 komentov
k teme.. no preco asi... zeby mali s nimi zle skusenosti?!
lebo su jebnuti
lebo nepracuju, len vycuciavaju tento štát
lebo smrdia
lebo sa nevedia spravat
lebo posobia ako odpad
aby poznali skutočné ľudské hodnoty, lásku, Božie prikázania a získali zodpovednosť nad svojimi životmi........
takze to zavisi od jednotlivca,ale uz ked sa k nejakemu priblizim,tak si automaticky strazim kabelku a tak, to mam nejak podvedome dane kvoli ich reputácii proste.
ibaže by si bol jeden z nich... to by všetko vysvetľovalo
čistotných a chodiacich do školy & roboty,
ale zasa keby ti nasťahovali
do susedstva takéto ...
Nemam problem napicovat na kohokolvek, kto sa sprava ako kokot, ale najvacsi kokot v tejto celej otazke je Narodna rada Slovenskej republiky. Cely problem zacina aj konci tam. Ak hovorime o rieseniach, skuste si pohladat projekt "3 stupňové bývanie" a uvidite, ze existuju riesenia, len stat nema potrebu sa tym zaoberat. Taktika statu je, ze zobere peniaze od danovych poplatnikov a EU a naleje ich do netransparentnych a neefektivnych rieseni a povie "aha robime s tym daco, ved sme dali peniaze". Pritom zas ta "dokonala" biela mensina rozkradne velku cast, lebo sme tak skveli a nadradeni, ze kradneme viac. A to co sa nerozkradne tak pojde do nejakych prijebanych rieseni ako je postavenie segregacneho muru. Ked budete nabuduce picovat na ciganov, tak si spomente ako to nasi predkovia dojebali a ako to dalsie generacie dojebuju dalej.
Btw len tak mimochodom, ja som z vychodu Slovenska a tak Vam poviem - vacsina z Vas ste tu mladsi odomna a nemate skusenost s hladanim prace (realnej prace ked skoncite skolu a uz sa nemozte dalej zajebavat za statne/rodicovske peniaze), pripadne nie ste z toho regionu Slovenska. Takze situacia na vychode vyzera asi tak, ze sa tam nema pomaly sancu (ak nepocitam nejake Kosice, cize velkomesto) zamestnat ani vysokoskolsky vzdelany clovek, alebo clovek co ma strednu skolu, jedine tak nejaku neodbornu pracu, ktora sa vzdy rychlo rozoberie medzi studentov atd. A predstavte si, ze ste otrhany cigan z osady a chcete robotu, aha, uhm, tak urcite Vas niekto zamestna. Po pol roku skusania by ste sa na to vyjebali a isli by ste zbierat zelezo alebo eventuelne robit nejaky "shady business". Ti co mozu, tak z vychodu utekaju, bud smer Bratislava alebo zahranicie, cize sa nehrajme na to, ze aka sme super krajina a ako to cigani len zneuzivaju. Lebo sme napicu krajina, a preto kazdy kto moze tak zneuziva kolko sa da, lebo by neprezil. Moji rodicia maju obaja vysoku skolu (a nie ziadnu neuplatnitelnu humanitnu blbost, ale technicke veci) a robia za totalne biedny plat. Ja zijem v CR a mam skoro 2x vacsi plat ako moji rodicia obaja dokopy.
Takze tak.
Z desiatich bielych zákazníkov ma vytočí jeden, maximálne dvaja, keď nám ide karta.
Z cigáňov ma vytočí, z desiatich, tak sedem - osem.
Ergo - vždy, mi utkvie v pamäti častejšie opakovaný zážitok a keď sa ma niekto spýta, ako bolo v práci, skôr zapičujem na cigáňov ako na bielych.
@31 Diki za takéto inteligentné zhrnutie celej situácie
toto je cesta, kňaz Maroš Kuffa, ktorý začal na Slovensku ako prvý evanjelizovať a obraciať duše cigáňov....
za svoje myšlienky je mnohokrát kruto a cynický odsudzovaný, zatracovaný a vysmievaný, na jeho strane je však Boh Stvoriteľ a všetci tí, ktorí zlorečia budu raz tvrdo pykať za svoje skutky....
» romovia.sme.sk/c/7076815/knaz-...
A predavačka na to : "Cena rovnaká ale číselný kód je rozdielny a skartovať pokladňu už len kvôli vám nebudem tak berte tie cigarety a už choďte lebo zdržiavate ľudí.Nevydumujte už toľko!"
Predávačka najebaná, Ja som bol už na cigána najebany, aj iný ľudia najebaní. Ešte chvíľu by degeš zdržiaval a sám by som sa ho pokúsil vyprevadiť z Ilasu cez sklenený výklad, hoci vonku postávalo ďalších tucet degešov ale už by mi to bolo jedno... No a niekto položí takú debilnú otázku prečo ľudia na cigánov nadávajú..
K tym slumom - podla mna v slumoch je to daleko horsie ako v nasich romskych osadach, resp. velmi podobne. Ved slumy maju extremnu kriminalitu a jedina sanca ako tam zbohatnut je pripojit sa do drogoveho biznisu, preto tam "narcos" pouzivaju aj 12 rocne deti ako dilerov alebo vrahov. Cize to je len dalsi dokaz, ze chudoba a nezaujem spolocnosti riesit problem vedie ku kriminalite, asocialite a dalsim problemom. Mozes si precitat kopec novinovych clankov z mexika a argentiny, kde pisu o tom ako zatkli bandu 12 rocnych deti, ktore pre drogovy kartel zabijali neplaticov. Vlastne, mexiko ma myslim najvacsi podiel umrti z nasilnych trestnych cinov na svete.
Treba vytvorit socialne centra priamo v tych oblastiach a pracovat s tymi ludmi. Naucit ich normalne zit.
Inak ja nie som za ziadnu pozitivnu diskriminaciu a podobne. A nemam problem prefackat kohokolvek, kto niekomu ublizuje - biely, cierny, zlty, to je jedno. Lenze tam kde sme my ako vacsinova spolocnost pochybili, si to musime priznat, lebo len vtedy budeme ako narod napredovat. Ked sa budeme valat v hovnach, rozpravat ako bolo super za komunizmu, zatvarat si oci pred zlocinmi, tak budeme stale len ta zasrana diera, ktorou sme boli poslednych 70 rokov. Posledny schopny clovek v slovenskej politike bol Stefanik. Od jeho cias sme isli len dolu. Cela nasa spolocnost je postavena na nadavani, zavideni, ojebavani kde sa da. A ludia co su schopni, tak su radsej ticho, alebo odchadzaju do zahranicia.
A nepaci sa mi ako teraz tusim navrhuju poskytovat zadarmo romom zadarmo kurzy na vysokych skolach. Co to je za blbost? To vedie len k dalsiemu rozdelovaniu, separovaniu atd. Ja si myslim, ze treba riesit problem tam kde je, cize v osadach a "slumoch". Ved naco produkujeme na vysokych skolach milion ludi co studuju socialnu pracu? Kopec ludi to ide studovat len aby mali lahko ziskany titul. Ale tych absolventov by sme mohli vziat a zamestnat ich presne v tomto - socialne centra, kde budu pracovat s ludmi co maju problemy.
Ďalej čo sa týka našej vlasti že niečo tu máme a niečo sme nadobudli bolo zase len našim snažením prelievali sme tu pot aj krv a nikto nám sociálne nepomáhal. Čiže nič to nemení na tom že sa tak cigáni chovajú oni mali vlasť. až na to že chcú žiť tak ako žijú a SR je pre nich živná pôda narozdiel od ich Pravlasti Indie lebo zvyšok pôvodného obyvateľstva v tej oblasti ich malo tiež plné zuby tak ich proste vyhnali. Ale to je už v poriadku u nás by to bol rasizmus.
Áno z veľkej časti nesieme zodpovednosť za to aj mi lebo sme im dali najavo že si to cigáni u nás môžu dovoliť čo im svojimi naivnými a láskavými riešeniami ponúkneme a oni si na to zvykli. Takže v tom máš pravdu.
A čo sa týka tvojho názoru že by trebalo vytvoriť socialné centra priamo v ich blízkosti zaujímalo by ma že či máš kandidátov na prácu s nimi lebo tí pravdoláskary z mimovládok ti túto robotu robiť nebudú ani nebudú v ich blízkosti pôsobiť. Hlavná vec že majoritné obyvateľstvo by radi buzerovali aby sme si ich začlenili medzi seba.. Pokrytci preto by som navrhol zrušiť aj mimovládne organizácie. Na slovenskú sú zbytočné a problémy iba predlžujú a vôbec neriešia...
Preto som za radikálné riešenia typu cukor a bič ale to by zase nejaký pokrytec vyskakoval že sme rasisti fašisti a extrémistickí petúnisti...