Myslím, že bez pečiva a sladkostí jednoznačne prežije dieťa a bude to pre jeho vývoj len dobré. Maso... Určite to ide tiež, ale to je asi trochu komplexnejšia téma.
zivot bez masa neuznavam ani u dospelych. pecivo ja osobne nezboznujem, ale zjem a myslim si, ze v malej miere je to v poriadku.
co sa tyka sladkosti, wtf odopri dietatu vsetky sladkosti a akurat mu vytvoris potrebu ich vyhladavat. nehovorim, ze budem do deti tlacit cokoladu kazdy den, ale myslim si, ze obcas mozu dostat po jedle kolacik, na vylete sladku tycinku a na sviatok/mikulasa cokoladu.
@hoperpohroma s druhou castou nesuhlasim, proste ak sa deti nenaucia na sladkosti, tak im nikdy chybat nebudu.. toboz ich vyhladavat.. a ak sa ku nim i v starsom veku dostanu, uz budu dost rozumne na to, aby sa to s nimi dalo riesit priamo a povedat si ze ano ci nie a i preco..
mäso nevidím dôvod nedávať, pečivo radšej keď tak upiecť vlastné lebo viem čo do neho dávam, ale keď to nie je možné, tak kúpiť s čo najmenej pridanými látkami a sladkosti len veľmi výnimočne, skôr upiecť koláč (tam takisto človek vie čo do toho dáva)
ano, je to dobre a pit len cistu vodu. a k tomu miesto matraca deku na doske, sprcha len studenou vodou a ziadne kurenie, mreze v izbe na okne. budicek kazde rano 4:30, povinne ranne cvicenie 6 dni do tyzdna, a travenie volneho casu v kniznici.
Čože? A to bude celý život jesť korienky a lísty vrby? Pre život a podotýkam pre NORMÁLNY VÝVIN sú potrebné všetky zložky potravy. Počuli ste o potravinovej pyramíde? Sú tam všetky zložky, nie len jedna. Ak by sa človek živil len ovocím a zeleninou tak sa vyskytnú zdravotné problémy a nie to ešte u dieťaťa.
@johnysheek to mas aj overene v praxi alebo len nastudovane z nejakej knizky? lebo mna sa snazili izolovat od sladkosti a dopadlo to akurat tak, ze ked som dospela a mam uz svoje peniaze, tak velka cast tych penazi ide na sladkosti
Ako zidealizovaná predstava fajn, ale čo ja viem.. Tak či tak decko príde do kontaktu so všetkými týmito vecami, resp. bude nútené niekedy aj niečo z toho zjesť. (Fakt si nemyslím že by sa niekomu podarilo absolútna izolácia, bleh..).
A tak je otázne vlastne nie či, ale skôr kedy by s tým malo prísť decko do kontaktu.. či vlastne nie je lepšie aby skúsilo aj sladkosť, aj pečivo, aj mäso. A inak nechápem čo je zlé na mäse? Ak sa teda bavíme o stravovaní ako takom, a nie o zachraňovaní zvieratiek..
Neodopierala by som nic, ale na druhej strane by som urcite nechcela aby jedlo sracky kazdy den. Druha vec je, ze aj pri tych nezdravych jedlach vzdy existuju aj zdravsie alternativy (piect namiesto smazenia, spravit doma kolac alebo kupit lepsiu cokoladu ako najlacnejsiu presladenu vec, atd). A mäso a ine zivocisne veci by som neodopierala aj ak by som bola vegetarian/vegan, nakolko niesom presvedcena o tom ze je to strava vhodna pre kazdeho
@hoperpohroma@johnysheek Tiež môžem z vlastnej skúsenosti povedať, že ako dieťa som spomedzi rovesníkov mávala sladkosti omnoho menej často, mama vôbec nepiekla a keď hej tak to boli nejaké samé super zdravé koláče, ktoré chutili ako hlina. A presne po 15tke keď som už začala mať aj vlastné peniaze tak som sa stala závislá na sladkom a bojujem s tým doteraz.. Na druhej strane, možno by sa mi tá závislosť vyvinula tak či tak, takže ťažko povedať čo je najsprávnejšie... ale pravda je, že sa to vo všeobecnosti preháňa so sladkým a sladkosti sú jednoducho VŠADE kam sa človek pozrie, kdekoľvek kam príde sa dajú kúpiť...
S manželkou sa zdravo stravujeme. Ona neje mäso 3roky a ja pol roka. Pečivo, tiež nejedávame, ale ako produkty z muky(cestoviny atď, áno). Sladkosti, tiež vôbec nie. Nahrádzame to iným sladidlom. Snažíme sa zdravo stravovať. Nie každý si odvykne od mäsa. Ja som sa dal nahovoriť, a nie je to zlé. Nahrádzame to tiež plnohodnotnou stravou, ale nevidíme zmysel jesť mäso. Všetky živiny z mäsa vieš nájsť aj v inej potravine. Čo sa týka rýb, tak to jedávame. Máme dcéru a rozmýšľame, že naučíme ju od mala zdravo stravovať. Áno, dieťa časom vyskúša sladké, ale ako písal pán hore, tak porovná, čo je pre ňu lepšia alternatíva. Nejde tu o záchranu zvierat ako to píšete, ale o zdravé stravovanie.
@hoper..@lenkaska1
ak je to tak ako popisujete naskytuje sa ta otazka, ci keby je to inak tak to dopadne inak..
ja na druhej strane som nikdy nejak extra obmedzovany nebol a napr kolace sa u nas piekli co kazdy tyzden.. a nepride mi, ze by som teraz nejak nebol na sladke ci to neriesil..
+ sladke vo veku 15+ je uz skor o pevnej voli a rozhodnuti toho dietata..
a zatial to sledujem na cudzich detoch, vsak relevantne vysledky vam budem dat vediet az o 10 rokov.. kedze akosi vo veku do 6 neviem predpovedat ako to dopadne v buducnosti.. vsak viem, ze ked tie deti nemaju teraz sladkosti.. (fakt minimum) tak sa po nich nevrhaju hoci i na navsteve..
@yacopsae My jedávame ryby, nikde som nepísal, že aj dcéra jedáva ryby. Podporujeme stravovaniu rybami, sami jedávame všetko možne od rýb po morské tvory(tuniak, losos, mušle, atď).
Bez mäsa,peciva a sladkosti ? To bude dieta potom len na zelenine a ovoci ? Pri takomto obmedzovani hrozia zdravotne problemy. Ziaden vedecky vyskum taketo stravovanie neschvaluje.
@tomas55555 Môžes mi poslať nejaké články, ktoré by argumentovali, že nie je dobré nejesť mäso. Práveže, kopec článkov nájdeš, kde píšu, že keď vysadíš mäso, zlepší sa ti stav. Všetky živiny z mäsa vieš nahradiť. Nejesť mäso, nie je len o zelenine a ovocí. Veeeľmi veľa možností je..
Ja na sebe môžem povedať, že som vyrastala takmer bez pečiva (ako jasné, dostala som kus chleba k praženici, ale nejedávala som chlebík potretý niečim a podobne....a dodnes to nevyhľadávam a je mi tak fajn a zdravotné problémy nemám, však jasne, pečivo je nezdravé...
čo sa týka sladkostí, ako tu už bolo napísané... v dnešnej dobe sa to asi ani nedá, lebo nenaučíš ho ty, naučí ho niekto iný... skôr sa to snažiť obmedziť, že nedostane každý deň k desiate keksík, ale len výnimočne...
a mäso.. s tým nesúhlasím osobne... podľa mňa je prospešné v nie každodennom prijíme.. ale zas proste hej, viac bezmäsitých jedál, rýb.. naučiť to odmalička na zdravú stravu.. why not
co ja viem... takto, ja som bola v detstve vegetarian, before it was cool v dosledku alergie na mlieko a toho ze som bola casto chora mamka mi zmenila stravovanie a snazila sa davat mi zdravu potravu, hlavne ovocie a zeleninu. mlieko, mliecne vyrobky som mala obmedzene na kysle mlieko tvaroh, sem tam syr, maso vobec, sladkosti som jedla tiez malo (menej ako ostatne deti) sirupovu vodu, sladké vody vobec, pecivo grahamove vzdycky som zavidela detom co jedli biele rohliky so sunkou a pili sirupovu vodu z druhej stranky ma to od detstva naucilo zdravsim navykom a nezvykla som si na tie nezdrave veci a nestala sa zavislou od cukru... Da sa povedat ze mamka vo mne vypestovala nejaku predstavu o zdravom jedle a taktiez urobila vela pre moje zdravie tym ze do mna neladovala cukor a bielu muku ako je dnes dobrym zvykom Napr. mlieko skoro vobec nepijem, kedze som na nho nebola zvyknuta, mliecne vyrobky malo, okrem masla a bez masa tiez vydrzim
Takze treba rozlisovat, nie je maso ako maso, zalezi od druhu masa, povodu, sposobu spracovania. Jasne ze decku nebudem denne davat klobasu, parky, sunku a slaninu, kuracie maso z obchodu tiez nie. To nie je zdrave ani pre dospelych. Ale domace maso, dusene alebo pecene, ryby si moze s kludom parkrat do tyzdna dat. Taktiez trochu slaniny na haluskach nie je nic zle... bravcova mast patri inac medzi najzdravsie potraviny na svete.
Co sa tyka peciva tak s mierou, ziadne sladke buchty a tie somariny z tesca. Ale taky celozrnny chlieb na ranajky alebo kvaskovy je dobra alternativa.
No a sladkosti tym sa nevyhne v dnesnej dobe, takze to by som tak s mierou, lebo ako bolo spomenute vyssie, ked bude to decko vacsie a bude chciet sladkosti a somariny tak si ich samo kupi kolko bude chcieta nikto mu v tom nezabrani radsej nezakazovat ale obmedzit a vychovavat k tomu, ze moze jest všetko ale nie v neobmedzenom mnozstve a nie všetko je zdrave
lol jeden z mojich najdlhsich komentov tu ale potrebovala som sa vyjadrit lebo to je moja oblubena tema tak dakujem za priestor a za pozornost
@yacopsae Nechcem sa s tebou hádať, ale bývame pri mori, a jedávame často ryby a morské plody. Robíme rozdiely medzi rybami a morskymi plodmi ako pri jedeni bravčového, hovädzieho a kuracieho. Možno si si to vyložil inak, ale áno jedávame ryby atď, ale bravčové, hovädzie a kuracie atď nie.
tiez prispejem svojou troskou
-co sa toho masa tyka, tak ja nie som na nom nejak zavisla,napriklad teraz cely tyzden som nemala maso a som ok, nechyba mi, cize asi ani svojmu dietatu ho nebudem davat nejak casto a urcite nie vsetky druhy. tak ako ja nejem hovadzie a bravcove, divinu, etc.
Napriklad moja sestra so svagrom su normalni vsezravci,ale deti nejedia maso,lebo im nechuti a nik ich do toho nenuti a su normalne
pecivo-tak pecivo je pre mna skor len taky obcasny doplnok a aj to v malom mnozstve. ale nevyhybam sa mu nutne. chlieb domov nekupujeme, iba knackerbroty, niekedy ako rychla zachrana je fajn nejake pecivo, ale ani pizzu nejem moc casto.
Ked som vsakk bola mala, tak do skoly som si kazdy den bravala chlieb alebo rozok,takze dietatu pecivo najskor davat budem.
-sladkosti-nuz, budem sa snazit vyhybat aspon palmovemu oleju, ked uz nic ine a hladat zdravsie alternativy, ale uplne ho obmedzit by bolo podla mna velmi tazke, lebo keby som to aj chcela robit, este stale tu ma to dieta otca, starych rodicov, ujov, tety, etc.
maso dietatu tak skoro netreba a ked uz aj (ja napriklad malemu obcas uz davam), tak nie mu hned drbnut hovadzinu a bravcinu, ale skor kralik a hydina a aj to najlepsie take nie z obchodu (ja mam stastie, ze vdaka otcovi sa viem dostat ku kadejakemu maso z dvora, ktore bolo dokonca este vacsinu zivota pod jeho dohladom , ale robim to malemu iba raz za cas, kedze ma iba 2 a pol zuba. ale ked bude vacsi, tak isto bude papat aj castejsie, ale nepotrebuje to mat kazdy bozi den, co nakoniec ani ja.
pecivo ma malo. chlieb si trosku da, ale miluje skor suche rozky a to preto, lebo si nimi masiruje dasna my doma moc pecivo nejeme a jemu planujem ked tak piect doma, ale nestaviam sa k tomu tak, ze lepok je smrt.
k cukru sa tak staviam. teda ku glukoze, fruktoze sa nevyhnem a ani nechcem sice uz sa stalo ze nasiel a pocucal schoko bons a nerobim z toho tragediu, ale primarne chcem, aby cukor ochutnal co najneskor a ak uz ma jest nejake sladkosti, tak najlepsie nejake kolace, zakusky, co urobim ja doma.
ako ja neviem. sladkostiam sa nevyhnem, najneskor v skolke sa k nim dostane, ale budem rada, ked sa mi ho podari od neho drzat co najdalej. ostatne veci.. podla mna vsetko s mierou.
a co sa tyka vasej debat @hoperpohroma@lenkaska1@johnysheek moja kamoska ochutnala prvy cukrik ako 6rocna a doteraz sladke moc nemusi, dokonca ani cokoladu
@bordeauxfr Aha, pozeral som si tvoje ostatné príspevky a tam píšeš že ostatné jedla zo zivocisnej potravy ako su ryby, morske plody jedávas. Tak potom fajn, ja som si myslel že si nejaky vegetariani ktorí nekonzumuje nič zo živočísnej výroby. Každopádne vsak vysadenie mäsa ty ku zdraviu nijako nepomôže. Tejto téme sa venuje nasledujuci článok a stránka » www.zradielko.sk/2014/04/bullshi...
@tomas55555 Ako nič v zlom, ale poslať mi článok z pofidernej stránky oproti preukázaným článkom a štúdiam, ktoré kolujú na internete, že vysadenie mäsa má len pozitívny účinok. Treba sledovať overené zdroje, hlavne zahraničné. Ale, aj tak ďakujem.
@bordeauxfr však ale autor stránky sa tam na overené zdroje i odkazuje. A mimochodom ked už tie overene zdroje spomínas tak daj sem nejaký ktorý hovorí o tom ako je jedenie mesa nezdravé.
@tomas55555 Je ich kvantum. Netreba pozerať slovenské zdroje. Stačí si pozrieť kopec videi v AJ. Ved si natukaj do googlu, YT a ostatných a si prečítaj.
Keby mám niekedy dieťa, čo sa dúfam nikdy nestane, tak by nemuselo jesť mäso, je 954386 náhrad masa, len mäsožravci majú klapky na očiach. Mliečne výrobky napríklad ja už od mala rada nemám, takže nasilu by som také niečo do domácnosti nekupovala, ale keby sa k tomu dostane vo škôlke/ v škole, tak by som to neriešila, ale s mierou, a chuť na sladké by snáď tiež zdedil (naschvál mužský rod, dievča si už vôbec neviem predstaviť) po mne a nemusela by som to riešiť. Skôr nejaké sušené ovocie
@bordeauxfr Ja si nic hladať nebudem, ty si povedal že také zdroje existuju, tak ked chceš niečo dokazovať tak ich sem pošli a nie odkazovať mna aby som si ich hladal sám.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
co sa tyka sladkosti, wtf odopri dietatu vsetky sladkosti a akurat mu vytvoris potrebu ich vyhladavat. nehovorim, ze budem do deti tlacit cokoladu kazdy den, ale myslim si, ze obcas mozu dostat po jedle kolacik, na vylete sladku tycinku a na sviatok/mikulasa cokoladu.
A tak je otázne vlastne nie či, ale skôr kedy by s tým malo prísť decko do kontaktu.. či vlastne nie je lepšie aby skúsilo aj sladkosť, aj pečivo, aj mäso. A inak nechápem čo je zlé na mäse? Ak sa teda bavíme o stravovaní ako takom, a nie o zachraňovaní zvieratiek..
bez pečiva sa da zaobist (aspon bez toho bieleho)
sladkosti s mierou ale uplne bez nich tiez blbost...
ak je to tak ako popisujete naskytuje sa ta otazka, ci keby je to inak tak to dopadne inak..
ja na druhej strane som nikdy nejak extra obmedzovany nebol a napr kolace sa u nas piekli co kazdy tyzden.. a nepride mi, ze by som teraz nejak nebol na sladke ci to neriesil..
+ sladke vo veku 15+ je uz skor o pevnej voli a rozhodnuti toho dietata..
a zatial to sledujem na cudzich detoch, vsak relevantne vysledky vam budem dat vediet az o 10 rokov.. kedze akosi vo veku do 6 neviem predpovedat ako to dopadne v buducnosti.. vsak viem, ze ked tie deti nemaju teraz sladkosti.. (fakt minimum) tak sa po nich nevrhaju hoci i na navsteve..
Sladkosti sú postrádateľné
Vsetko s mierou! Celozrnne pecivo, kvalitne maso, tmava cokolada, shitload zeleniny.
Upierat detom veci je hovadina. Fakt velka.
čo sa týka sladkostí, ako tu už bolo napísané... v dnešnej dobe sa to asi ani nedá, lebo nenaučíš ho ty, naučí ho niekto iný... skôr sa to snažiť obmedziť, že nedostane každý deň k desiate keksík, ale len výnimočne...
a mäso.. s tým nesúhlasím osobne... podľa mňa je prospešné v nie každodennom prijíme.. ale zas proste hej, viac bezmäsitých jedál, rýb.. naučiť to odmalička na zdravú stravu.. why not
Takze treba rozlisovat, nie je maso ako maso, zalezi od druhu masa, povodu, sposobu spracovania. Jasne ze decku nebudem denne davat klobasu, parky, sunku a slaninu, kuracie maso z obchodu tiez nie. To nie je zdrave ani pre dospelych. Ale domace maso, dusene alebo pecene, ryby si moze s kludom parkrat do tyzdna dat. Taktiez trochu slaniny na haluskach nie je nic zle... bravcova mast patri inac medzi najzdravsie potraviny na svete.
Co sa tyka peciva tak s mierou, ziadne sladke buchty a tie somariny z tesca. Ale taky celozrnny chlieb na ranajky alebo kvaskovy je dobra alternativa.
No a sladkosti tym sa nevyhne v dnesnej dobe, takze to by som tak s mierou, lebo ako bolo spomenute vyssie, ked bude to decko vacsie a bude chciet sladkosti a somariny tak si ich samo kupi kolko bude chcieta nikto mu v tom nezabrani radsej nezakazovat ale obmedzit a vychovavat k tomu, ze moze jest všetko ale nie v neobmedzenom mnozstve a nie všetko je zdrave
lol jeden z mojich najdlhsich komentov tu ale potrebovala som sa vyjadrit lebo to je moja oblubena tema tak dakujem za priestor a za pozornost
Dúfam, že si ma pochopil.
-co sa toho masa tyka, tak ja nie som na nom nejak zavisla,napriklad teraz cely tyzden som nemala maso a som ok, nechyba mi, cize asi ani svojmu dietatu ho nebudem davat nejak casto a urcite nie vsetky druhy. tak ako ja nejem hovadzie a bravcove, divinu, etc.
Napriklad moja sestra so svagrom su normalni vsezravci,ale deti nejedia maso,lebo im nechuti a nik ich do toho nenuti a su normalne
pecivo-tak pecivo je pre mna skor len taky obcasny doplnok a aj to v malom mnozstve. ale nevyhybam sa mu nutne. chlieb domov nekupujeme, iba knackerbroty, niekedy ako rychla zachrana je fajn nejake pecivo, ale ani pizzu nejem moc casto.
Ked som vsakk bola mala, tak do skoly som si kazdy den bravala chlieb alebo rozok,takze dietatu pecivo najskor davat budem.
-sladkosti-nuz, budem sa snazit vyhybat aspon palmovemu oleju, ked uz nic ine a hladat zdravsie alternativy, ale uplne ho obmedzit by bolo podla mna velmi tazke, lebo keby som to aj chcela robit, este stale tu ma to dieta otca, starych rodicov, ujov, tety, etc.
pecivo ma malo. chlieb si trosku da, ale miluje skor suche rozky a to preto, lebo si nimi masiruje dasna my doma moc pecivo nejeme a jemu planujem ked tak piect doma, ale nestaviam sa k tomu tak, ze lepok je smrt.
k cukru sa tak staviam. teda ku glukoze, fruktoze sa nevyhnem a ani nechcem sice uz sa stalo ze nasiel a pocucal schoko bons a nerobim z toho tragediu, ale primarne chcem, aby cukor ochutnal co najneskor a ak uz ma jest nejake sladkosti, tak najlepsie nejake kolace, zakusky, co urobim ja doma.
ako ja neviem. sladkostiam sa nevyhnem, najneskor v skolke sa k nim dostane, ale budem rada, ked sa mi ho podari od neho drzat co najdalej. ostatne veci.. podla mna vsetko s mierou.
a co sa tyka vasej debat @hoperpohroma @lenkaska1 @johnysheek moja kamoska ochutnala prvy cukrik ako 6rocna a doteraz sladke moc nemusi, dokonca ani cokoladu
či by po čase prahli po mrkve, lebo by to brali ako niečo, čo si zaslúžili
(hej, nemohla by som mať deti, aby som na nich nebodaj nerobila výchovné pokusy)