Ahojte. Chcela by som na strednej študovať odbor grafika. Baví ma to a viem si predstaviť v tom pokračovať ďalej (aj vš. etc) Ale zase na druhej strane rozmýšľam, či to bude mať v živote nejaké uplatnenie a či ma to uživí? Čo si o tom myslíte? Oplatí sa m
@somnormalna Keď si v tom dobrá tak prečo nie ? Ako som písal hore hlavne si nevyber nejaký debilny odbor ktorý ta nebude baviť a kde ti natlacia dohlavy ze nastupny plat je xxxx€ su to blbosti
ja si myslim že ak ťa to baví a vyberaš si len strednu tak nie je čo váhať, čo sa týka uplatnenia tak poznam vela ľudí ktorým to ide a dokaže si to ako hoby zarobiť na seba..dokonca nie len to, ked to spojiš s nejakou dobrou VŠ...Osobne by som dnes však už po žiadnom grafikovi nesiahal ak by som niečo potreboval vytvoriť a možno maximalne tak po nejakom znamom ktory to spravi kvazi zdarma....
V kazdom odvetví sa treba prebíjať, ale čo sa tyka grafiky a tvorby webstranok, tak to bude ťažšie... Ono totiž nakodit web nie je až také ťažké a s grafickými programami vie dnes pracovať kde kto...
ak ides studovat odbor propagacna grafika, neocakavaj, ze ta tam naucia tvorit webstranky a podobne veci. z vlastnych skusenosti ti mozem povedat, ze take veci sa tam neucia, je to zamerane na uplne ine veci. z grafickeho dizajnu je tam fakt len minimalna cast.
@hoperpohroma
najprv sa nauč čítať s porozumením. Nikde netvrdím, že kodenie a grafika je to isté. Hovorím len, že sa to da ľahko naučiť, teda aspoň dostatočne na to, aby si ktokoľvek mohol spraviť web. Že ten web potom tak aj vyzerá (neprofesionálne) je iná vec... ale to už je otázkou praxe a kreativity...
Ja sa kodeniu ako hobby s prestavkami venujem 10 rokov, tak je možno môj pohľad skreslený už viac či menej rutinou... A nie nepracujem v tejto oblasti, moje profesionálne zameranie je úplne iné..
no keď sa pozriem spätne, tak pred 10rokmi si aj priemerný webdizajner vedel prísť na pekné prachy... Dnes sa už každý musí obracať a neustále vzdelávať, aby slušne zarobil. Konkurencia je veľká, keď sa tak mrknem na profesiu, po webdizajneroch a grafikoch zase až taký velky dopyt nie je. Stranky robia studenti, freelanceri, ale aj veľké reklamné firmy. takže keď sa chce človek uživiť musí byť v odbore fakt dobrý, inak si bude kodit a dizajnovat akurat tak doma pre radosť ako ja
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
najprv sa nauč čítať s porozumením. Nikde netvrdím, že kodenie a grafika je to isté. Hovorím len, že sa to da ľahko naučiť, teda aspoň dostatočne na to, aby si ktokoľvek mohol spraviť web. Že ten web potom tak aj vyzerá (neprofesionálne) je iná vec... ale to už je otázkou praxe a kreativity...
Ja sa kodeniu ako hobby s prestavkami venujem 10 rokov, tak je možno môj pohľad skreslený už viac či menej rutinou... A nie nepracujem v tejto oblasti, moje profesionálne zameranie je úplne iné..
no keď sa pozriem spätne, tak pred 10rokmi si aj priemerný webdizajner vedel prísť na pekné prachy... Dnes sa už každý musí obracať a neustále vzdelávať, aby slušne zarobil. Konkurencia je veľká, keď sa tak mrknem na profesiu, po webdizajneroch a grafikoch zase až taký velky dopyt nie je. Stranky robia studenti, freelanceri, ale aj veľké reklamné firmy. takže keď sa chce človek uživiť musí byť v odbore fakt dobrý, inak si bude kodit a dizajnovat akurat tak doma pre radosť ako ja