Ja ked sme mali mat nejaku tazku pisomku, na ktoru som sa sice vela ucila, ale nestihla som to, tak som poprosila rodicov, ci sa mozem zostat este den ucit a napisat si ju zvlast (resp. odpovedat) a ci mi nenapisu ospravedlnenku. (Pokracovanie v komente)
Podobne ked sme mali trebars 2 štvrtrocky v jeden den, tak som prisla len na jednu z nich, aby som mala viac casu naucit sa na druhu. Mama nikdy nemala problem napisat mi ospravedlnenku, lebo vedela, ze som sa zodpovedne ucila, len nestiham a ze tu pisomku si napisem na dalsej hodine a dostanem lepsiu znamku.
A teda mala som takmer vzdy preto najviac vymeskanych hodin ale nikdy som nemala znizenu znamku zo spravania a na vysvedceni vacsinou len jednotky a dvojky. Podla mna je to aj chyba skolskeho systemu, ze daju 2 stvrtrocky na jeden den plus este malu pisomku z tretieho predmetu a pod. Ja som vzdy desne stresovala a chcela som kazdu pisomku napisat co najlepsie a na nic ine sa v ten den nesustredit...
Ja som milovala chodiť do školy a trpela som, keď som musela vymeškať. Nebodaj ešte predmet, ktorý som mala rada. A keď som niekam potrebovala/chcela ísť, tak som sa snažila si to vybrať na nejaký menej pre mňa podstatný deň. A je jedno, či sme mali mať akokoľvek ťažkú písomku, neučila som sa. A „za školou“ som nikdy nebola.
@varlatan@5 ou, to je dost prisne, ale tak to ma asi vacsina deti. Lenze u mna videli, ze sa ucim cele dni a noci a priserne stresujem, tak mi to chceli ulahcit...
Naši ma ospravedlňovali veľmi zriedkavo. V podstate keď som mala nejaké vymeškané hodiny, týkalo sa to návštevy lekára. Zvykla som mávať tak do 20hodin za polrok vymeškanych. Aj na strednej.
na základke som málokedy chýbala, ani by mi nenapadlo pýtať sa našich, či by ma nenechali doma by ma asi prerazili mávala som tak jednu-dve hodiny vymeškané a dostávala pochvaly za vroznú dochádzku a kvôli písomkám som vôbec nestresovala, neprikladala som tomu nejakú veľkú váhu.
a na strednej som blicovala dosť aj keď nebola písomka, proste sa mi nechcelo, tak som nikam nešla mala som zníženú známku zo správania kvôli neospravdlneným hodinám, aj ma podmienečne vylúčili párkrát tuším mala som dosť na salámke, keď som bola v puberte
@azizi@6 neviem, ci prisne. Bral som to normalne..ani mi nenapadlo chybat kvoli nejakej pisomke.
Jednu spoluziacku sme taku mali a nebola kvoli tomu velmi oblubena v triede.
Par krat som si vymyslel daku kravinu preco som nebol na hodine, ale neospravedlnene som nikdy nemal.... Raz, ked sa mal ratat pocet ziakov kvoli chripkovym prazdninam, sme sa dohodli so spoluziakmi, ze sa stretneme v meste, ale do skoly nepojdeme. A ja jediny som prisiel bez tasky, lebo oni kkti si to rozmysleli nakoniec. Tak som im vynadal a isiel domov...
@varlatan@9 ale ja som tie pisomky potom vzdy dohnala. A teda nebolo toho zas tak vela, len obcas. Cize si to nikto ani nevsimol. Mne sa skor smiali za to, ze prehnane stresujem stale a prehnane sa biflim a potom mam aj tak jednotky
Až do 18tky som mal vzornú dochádzku ... v maturitnom ročníku sme si sem tam zvykli urobiť pekný deň niekde v Cube alebo Twixe. Ale nič strašne to nebolo
Nikdy, citila som sa neprijemne, ked som chýbala v skole (FOMO?). Na strednej som mala asi najlepsiu dochadzku zo vsetkych. Vymeskane hodiny som mala v triednej knihe zvycajne znacene cervenym perom=reprezentacia skoly A mala som vacsinou jednotky, kvoli mojej vlastnej uzkosti, nie kvoli ocakavaniam kohokolvek.
tak mne by toto rodicia nenapísali a v tom veku som netušila čo to je školský systém, a ze by som mala naň nadávať, preto som všetko brala tak jak prišlo.
@dwarvax@20 beriem aj taky nazor samozrejme, ale vo vysledku je to aj tak jedno a uz si nikto na znamky z gymnazia ani nespomenie. V kazdom pripade mi to ale pride zodpovednejsie istym sposobom, nez ked sa ludia neucia vobec a tesne prechadzaju so stvorkami a reparatmi a je im vsetko jedno. A takych u nas bolo dost. Ja som mala obrovsky problem vtedy s extremnymi uzkostami, len som to neriesila, lebo som si to vtedy nevedela takto pomenovat, uvedomit. Tak to je mozno aspon take ospravedlnenie male.
Kvôli písomke nikdy. To som sa väčšinou naučil alebo sa aspoň kus do toho pozrel. Ale často som si vymýšľal, že mi je zle práve v deň, keď mala byť telesná výchova, pretože na ZŠ sme mali úplne psychopata telocvikára, ktorý do nás hádzal basketbalové lopty a vkuse po nás reval. Neskôr sa zistilo, že aj doma mláti svoju ženu. Potom sa naši rodičia spojili a na rodičovskom proti nemu zakročili a nakoniec ho zo školy vyhodili.
Odvtedy som presvedčený, že čo telocvikár to kokot.
Na SŠ som si spravil dakedy voľno, hlavne v maturitnom ročníku so spolužiakmi.
@azizi@21 jasne, tak ak si mala problem s uzkostou, tak to je nieco ine. to dokazem pochopit. ale obecne mi to pride az ako prehnane lipnutie na dobrych znamkach a aby vsetko dobre dopadlo. co si myslim, ze nie je spravny pristup. ale ako hovorim, ak si mala uzkosti, tak to je ine.
presne ako píše kolega Dwarvax vyššie, takéto "vybabrávanie so systémom" mi prišlo nefér. Nenávidel som, ak spolužiaci pred písomkami "taktizovali" s ospravedlnenkami. V mojich očiach to bol rovanký "odrb" ako napr. opisovanie z ťaháku. Jednoducho nefér výhoda.
A viem si predstaviť, že ak by som aj poprosil rodičov o takúto "ospravedlnenku", veľmi rýchlo by som bol vrátený "späť do reality".
Vždy som sa snažil mať čo najlepšie známky, ale ak som nestihol naučiť, tak proste smola. V takom prípade som sa aj s horšou známkou v pohode vyrovnal.
@dwarvax@23 Dakujem ti, ze to chapes. Momentalne sa 5 rokov liecim s prestavkami kvoli uzkostiam a depresii. Teraz dokonca beriem kombinaciu az 3 liekov (nenavykovych). A neda sa to ani len porovnavat s tym obdobim, v dobrom.
Na ZŠ som nevymeškávala vôbec, ale na strednej som bola členom hokejového fanklubu môjho rodného mesta a chodila som na všetky zápasy, vrátane tých, čo sa hrali v inom meste, no a keď naši hrali na druhej strane republiky a ešte ten zápas vyšiel na pracovný deň, tak som nemohla ísť do školy, keď sa ráno odchádzalo na zápas čiže áno, vtedy mi mama písala ospravedlnenky ale kvôli písomkám som nikdy nechýbala
nic z toho,co si spomenula sa mi nestavalo a to som.mala.celu ZS 1ky
na strednej som si ptm mala aj 2ky uz,ale ze by ma to nejak trapilo a posunula som.si kvoli tomu pisomku to nie
na ZŠ som nevymeškávala vela, len keď som bola chorá, necítila sa dobre, ale výnimočne ma nechali doma len-tak.
Na strednej som vymeskavala velmi vela, najmä v druhom ročníku, kedy som chodila v podstate nonstop poza školu a falšovala ospravedlnenky - na co som aj kvalitne doplatila, nakolko som dostala trojku to spravania a podmienecne vylucenie
@azizi
mňa by skôr zaujímalo prečo ťa mama neviedla radšej k tomu, že aj pri horšej známke sa nič nedeje, dôležité je niečo iné ako samé jednotky, atď atď... že prečo sa nesnažila skôr znižovať nároky ktoré si si (predpokladám že ty sama) na seba nakladala...
Alebo to bolo opačne a práve od nej bol na teba (hoc aj nepriamo) vyvýjaný "tlak" na čo najlepšie výsledky?
ak je to veľmi osobné tak nemusíš odpovedať, ale celkom ma to zaujíma...
@instrucciones@31 ja som na prvom stupni ZS mala relativne zle znamky a strasne ma to trapilo, snivala som o dobrych znamkach. Potom som sa ale dostala na 8 rocne gymnazium a tam sa mi postupne zacalo stale viac darit a cim lepsie znamky som mala, tym som so sebou bola spokojnejsia. Zacala som si samu seba viac vazit, byt na seba hrda. Kamaratov som moc nemala, tak som chcela mat aspon dobre znamky.
Rodicia boli samozrejme radi, ale nikdy na mna nevyvijali ziaden tlak. Aj ked asi otec mi vravieval, ze na znamkach tak nezalezi a nech to tak neprezivam, ale ja sama som to velmi chcela. Mohli by mi povedat cokolvek. No a dalsie vec je, ze som mala vzdy extremne uzkosti pred kazdou pisomkou a neverila som si. Nevedela som to zmenit, upokojit sa a povedat si, ze na tom az tak nezalezi.
@instrucciones@31 jo a teda naozaj dobre znamky som zacala mat az tie posledne 4 roky pred maturitou. To bol aj ten cas, kedy som obcas mala tie vymeskane hodiny a najviac stresovala a hrozne vela sa ucila.
no tak toto je podľa mňa dosť také že proste asi by si nemala na to, aby si sa učila na 1ky a 2ky keď si potrebovala povedzme jeden deň sa učiť iba na jednu písomku nemala som nikdy rada takých “bifľošov”, ktorí sa síce naučili od slova do slova všetky poučky a mali dobré známky, ale moc si to nevedeli ani prerozprávať vlastnými slovami, nie to ešte aby to chápali no offense
ja na zš som podobne ako @riddiculus neznášala vymeskávať, úplne som milovala chodiť do školy
na strednej sa mi už hocikedy nechcelo keď bolo napríklad pekne, tak som nešla a písala som si sama ospravedlnenku akože od mamy alebo otca z rodinných dôvodov alebo tak, mali sme myslím povolenú ospravedlnenku od rodiča 2 dni do mesiaca
a v podstate ja som sa nikdy nejak neučila, na hodinách som dávala ale pozor a clo som si zapamätala z výkladu, to som vedela. čiže keď som niečo vymeškala bol to problém, lebo som si to vo vlastnom záujme skoro nikdy nedobrala a max som sa to naučila keď z toho odpovedal niekto iný. známky som mala na vysvedčení jednotky a dvojky a kde tu 3ka, ale keď som sa dobrých kníh pozrela tak aj z toho predmetu čo som mala celé 4 roky na strednej 3ku som zmaturovala na 1ku pretože som si prečítala knihu ktorú som neotvorila celé 4 roky, až v akademickom týždni
ja som školu prespal, aj na odovzdávanie vysvedčenia som zaspal,
inak ako ste mohli mať neospravedlnené hodiny na strednej, ja som nabehol do školy s presným paragrafom, že si od 18-tich môžeš písať ospravedlnenku sám a keď si ju triedna písala, tak som ju pred ňou vypísal
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
Mali ste to niekto podobne?
a na strednej som blicovala dosť aj keď nebola písomka, proste sa mi nechcelo, tak som nikam nešla mala som zníženú známku zo správania kvôli neospravdlneným hodinám, aj ma podmienečne vylúčili párkrát tuším mala som dosť na salámke, keď som bola v puberte
Jednu spoluziacku sme taku mali a nebola kvoli tomu velmi oblubena v triede.
Neospravedlnene som ani ja nemala
Odvtedy som presvedčený, že čo telocvikár to kokot.
Na SŠ som si spravil dakedy voľno, hlavne v maturitnom ročníku so spolužiakmi.
A viem si predstaviť, že ak by som aj poprosil rodičov o takúto "ospravedlnenku", veľmi rýchlo by som bol vrátený "späť do reality".
Vždy som sa snažil mať čo najlepšie známky, ale ak som nestihol naučiť, tak proste smola. V takom prípade som sa aj s horšou známkou v pohode vyrovnal.
Niečo iné bolo, ak som učenie odflákol...
na strednej som si ptm mala aj 2ky uz,ale ze by ma to nejak trapilo a posunula som.si kvoli tomu pisomku to nie
Na strednej som vymeskavala velmi vela, najmä v druhom ročníku, kedy som chodila v podstate nonstop poza školu a falšovala ospravedlnenky - na co som aj kvalitne doplatila, nakolko som dostala trojku to spravania a podmienecne vylucenie
mňa by skôr zaujímalo prečo ťa mama neviedla radšej k tomu, že aj pri horšej známke sa nič nedeje, dôležité je niečo iné ako samé jednotky, atď atď... že prečo sa nesnažila skôr znižovať nároky ktoré si si (predpokladám že ty sama) na seba nakladala...
Alebo to bolo opačne a práve od nej bol na teba (hoc aj nepriamo) vyvýjaný "tlak" na čo najlepšie výsledky?
ak je to veľmi osobné tak nemusíš odpovedať, ale celkom ma to zaujíma...
Rodicia boli samozrejme radi, ale nikdy na mna nevyvijali ziaden tlak. Aj ked asi otec mi vravieval, ze na znamkach tak nezalezi a nech to tak neprezivam, ale ja sama som to velmi chcela. Mohli by mi povedat cokolvek. No a dalsie vec je, ze som mala vzdy extremne uzkosti pred kazdou pisomkou a neverila som si. Nevedela som to zmenit, upokojit sa a povedat si, ze na tom az tak nezalezi.
ja na zš som podobne ako @riddiculus neznášala vymeskávať, úplne som milovala chodiť do školy
na strednej sa mi už hocikedy nechcelo keď bolo napríklad pekne, tak som nešla a písala som si sama ospravedlnenku akože od mamy alebo otca z rodinných dôvodov alebo tak, mali sme myslím povolenú ospravedlnenku od rodiča 2 dni do mesiaca
a v podstate ja som sa nikdy nejak neučila, na hodinách som dávala ale pozor a clo som si zapamätala z výkladu, to som vedela. čiže keď som niečo vymeškala bol to problém, lebo som si to vo vlastnom záujme skoro nikdy nedobrala a max som sa to naučila keď z toho odpovedal niekto iný. známky som mala na vysvedčení jednotky a dvojky a kde tu 3ka, ale keď som sa dobrých kníh pozrela tak aj z toho predmetu čo som mala celé 4 roky na strednej 3ku som zmaturovala na 1ku pretože som si prečítala knihu ktorú som neotvorila celé 4 roky, až v akademickom týždni
inak ako ste mohli mať neospravedlnené hodiny na strednej, ja som nabehol do školy s presným paragrafom, že si od 18-tich môžeš písať ospravedlnenku sám a keď si ju triedna písala, tak som ju pred ňou vypísal