Písal som úvahu a aj teraz by som písal úvahu. Iné ani neviem, som antitalent na vymýšľanie nejakých básničiek a príbehov, čo by niekoho strhlo. Preto sa tomu nevenujem a nepíšem knihy.
@lostinthedark@3 Preco myslis? To je podla mna, naopak, jedina cast maturity zo slovenciny a literatury, ktora ma zmysel. Naco mi je poznat 300 diel, na ktore zabudnem v okamihu, co dokoncim skusku a uz nikdy v zivote si na ne nespomeniem? Gramatika detto. Na to, aby si vedel pisat gramaticky spravne, ti staci snad ani nie polovica uciva zakladnej skoly. Ta hlbka, do ktorej ucivo gramatiky ide, je priam komicka. Na aku picu? Nedal by som veru ruku do ohna nieze za to, ci by som teraz zo slovenciny zmaturoval, ale len ani za to, ze ci by som vobec spravil posraty monitor aspon na 50%. To nieze, ze by som to nebol nikdy vedel - zmaturoval som na ciste a s pisomnej som mal vyse 90%, ak ma pamat neklame, cize boli casy, ked som to vedel. Uz neviem, zarucene. A napriek tomu nemam dojem, ze by som s jazykom zrovna nevedel narabat.
Sloh je to jedine, co realne uci a testuje nieco pouzitelne. Nebal by som sa povedat, ze dokonca nevyhnutne. A sice schopnost formulovat svoju myslienku zrozumitelne, koherentne a konzistentne. Ked raz dristas dve na tri a sam poriadne nevies, co chces povedat, tak to nezachrani ako fakt, ze to robis gramaticky spravne, tak ani, ze vies, co napisal Jan Kostra. A ked si ochotny zverit do ruk AI formulaciu SVOJICH myslienok, nuz, to hadam ani nepotrebuje komentar. Ak je jedna schopnost, co si mas z hodin slovenciny odniest, tak je to prave toto.
@lostinthedark@8 Ok, ale mna zaujima, preco si myslis, ze sloh zbytocny je Lebo mi nenapada zdovodnenie. Obzvlast, ked si dozaista sam neraz postrehol problem, co som nacrtol vyssie - ludia, ktori jednoducho nedokazu povedat, co si myslia. Sloh to adresuje. Resp. mal by. Ze sa to neaplikuje spravne, to je separatna debata.
Mimochodom, Jana Kostru si pamatam, lebo viem, ze pisal strasne sracky, ja som z neho siel cez hodinu odpovedat a nedokazal som sa tvarit, ze to neboli sracky, tak som dostal patku. Zeby ho skaralo.
@mytickaentita@10 No ale uznaj. Neznasam takyto druh tvorby. Nielen v poezii, vseobecne. Uplne do konceptualistov by som mu zase nenadaval, ale naznaky tam rozhodne boli. KED UZ sa rozhodnes ist do abstraktov a symbolizmov a neviemcoho, tak by som ocakaval, ze budu aspon take dobre, ze mi z nich odjebe dekel, ked uz kvoli nim obetujes tradicne esteticke prvky daneho druhu tvorby. Ale ked su vsetky "moderne prvky" hlboko podpriemerne a kvoli ich dosiahnutiu si pochoval uplne vsetky kvality tradicnej lyriky, tak proste pises sracky, sorry not sorry. Nieze to nechapem, a preto sa mi to nepaci. Chapem to, a prave preto sa mi to nepaci este viac. On mi pride ako taky slovensky basnicky ekvivalent Pollocka. Typek sa vyserie na platno a ja mam predstierat, ze odviedol kus dobrej roboty? Nie, dakujem. Radsej tu patku.
PS: Som si isty, ze som minimalne polovicu odbornych terminov pouzil nespravne, ale to nevadi, myslienka je snad jasna.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Sloh je to jedine, co realne uci a testuje nieco pouzitelne. Nebal by som sa povedat, ze dokonca nevyhnutne. A sice schopnost formulovat svoju myslienku zrozumitelne, koherentne a konzistentne. Ked raz dristas dve na tri a sam poriadne nevies, co chces povedat, tak to nezachrani ako fakt, ze to robis gramaticky spravne, tak ani, ze vies, co napisal Jan Kostra. A ked si ochotny zverit do ruk AI formulaciu SVOJICH myslienok, nuz, to hadam ani nepotrebuje komentar. Ak je jedna schopnost, co si mas z hodin slovenciny odniest, tak je to prave toto.
Mimochodom, Jana Kostru si pamatam, lebo viem, ze pisal strasne sracky, ja som z neho siel cez hodinu odpovedat a nedokazal som sa tvarit, ze to neboli sracky, tak som dostal patku. Zeby ho skaralo.
PS: Som si isty, ze som minimalne polovicu odbornych terminov pouzil nespravne, ale to nevadi, myslienka je snad jasna.