nepamatam si ze by som niekedy v zivote niekoho zo vzdialenejsej rodiny oslovil priamo, akoze by som ho nejak nazval, ci uz meno alebo henten status, maximalne raz-dvakrat babku alebo tetu
vacsine tykam cize uplne akoze pohodicka "janka" a tak ale s tetou v cesku ani nevem ci si tykam a ked nahodou oslovim tak urcite nie len ze teta.. ale asi ze teta Elena napr
@railwaysnail dobre super si genius, to je ale co haha? super. Urcite sa najdu situacie ked toho cloveka nejako oslovit musis, toto bol len obycajny priklad vy mudrlanti trapni.
tento vyraz sa pouziva najma v zapadoslovenskom nareci. V kosiciach mi mozes verit ze by kazdy povedal len TA VETA, nikto HENTA ako v bratislave..nehovorim ze je nespisovny..
pretoze mam viacerych kamaratov bratislavcanov a stale tento vyraz HENten, HeNta, atd. pocujem len od nich. Ty si s dolneho kubina, ruku na srdce uprimne mi povec povies HENTA veta alebo TA veta??
to HEN je tam uplne zbytocne ma to slovo vyznam vsade kde davaju bratislavcania HEN rovnaky zmysel aj keby ho tam nedali, je to len akysi zbytocny pridavok..
Uja menom, tetu krstna a druheho uja neviem ako mam oslovovat, lebo aj ked to je super typek vidime sa tak raz do roka. Inak som vzdy zmatena ako mam vzdialenu rodinu oslovovat
Krstnym, kedze v nasej rodine som sa s nimi velmi casto videl uz od mala (jedna cast byva tak 15 minut chodze odo mna) a teda som ich nikdy nebral ako "vzdialenu" rodinu.
Aj aj, čiže napríklad teta Elle a tak.. V jednej časti mojej rodiny, alebo ako to povedať, musím oslovovať starká Brianna, sesternica Audrey, bratranec Jacob a tak ďalej. Musím im všetkým vykať a tak, no hrozne otravné to je.
ako kedy a ako koho. niekedy poviem teta, inokedy Ľub(k)a. niekedy Mirko, niekedy strýko. a potom sú takí, ktorým vždy menom a takí, ktorých vždy teta/strýko/ujo.
menom. mama sa hnevala občas na môj takzvaný nedostatok úcty, ale fakt by mi prišlo divné dakoho koho poznám odkedy som ja bola bábo a oni v podstate ešte tínedžeri, keďže naši sú najstarší oslovovať teta/ujo. alebo takého tetinho manžela keď som oslovovala menom ešte keď bol jej haluzný frajer tak ho samozrejme oslovujem menom aj teraz keď už je jej mierne otravný manžel
a takých ľudí jak prastrýko/prateta, to sa zväčša snažím vyhnúť priamemu osloveniu, vykám im a keď ich už oslovím, tak teta/ujo + meno. a tetušky z druhého kolena alebo jak to nazvať sú rovnako staré ako ja, čiže no deal.
nestykam sa s nimi a absolutne mi to nechyba...a vlastne si ani nepametam pri tych par stretnutiach ze by som ich vobec oslovovala.ale keby som uz musela tak asi poviem teta,ujo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
a henta veta by mala zmysel aj bez toho "hej ty" ty myslitel
maminmu bratovi aj so ženou menom (sú moderná časť rodiny, bývajú v meste, majú moderné mená a bolo by mi neuveriteľne divné hovoriť im ujo a teta)
iných ujov a tety nemám
napriklad stryko arnold , ujo fero, teta beta a tak
Krátky slovník slovenského jazyka 4
4., doplnené a upravené vydanie. Redigovali: J. Kačala – M. Pisárčiková – M. Považaj. Bratislava: Veda 2003
henten, hentá, hento zám. ukaz. hovor. tamten: h. človek, h-á cesta
● hento-toto, hento a toto to i ono
ake narecie??
Maminho brata aj aj - teda ujo Stano
chvalabohu sa s nimi nerozpravam a ani nestretavam...
a takých ľudí jak prastrýko/prateta, to sa zväčša snažím vyhnúť priamemu osloveniu, vykám im a keď ich už oslovím, tak teta/ujo + meno. a tetušky z druhého kolena alebo jak to nazvať sú rovnako staré ako ja, čiže no deal.