Ahojte,
poprosím Vás o chvíľku času na vyplnenie tejto ankety, ak budete ochotní, môžete napísať, akým spôsobom ste boli v detstve trestní a aký spôsob trestu budete uprednostňovať (prípadne už uprednostňujete) pri výchove svojho potomstva.
Vaše názory pomôžu budúcemu psychológovi.
Vďaka všetkým, ktorí si nájdu čas.
no nebola som nejako týraná, ale "varechou", facku a pod. som dostávala - a neviem či tak budem aj ja svoje dieťa vychovávať, ale keď bude fakt nevychované, po riti mu dám
Tak ako menšia som dostávala po zadku často, pretože som bola prvá tak mama nevedela čo platí a čo nie Moji súrodenci napríklad dostali možno raz a aj to len vtedy keď mali také nervy že oni bili rodičov. A teraz ešte občas dostanem facku no
Rodičia mlátiaci svoje detí sú hovädá, ktoré nezvládajú výchovu inak ako násilím. Ak nevedeli zabezpečiť výchovu dieťaťa, tak na kú riť ho robili? Kastrácia by bol dobrý trest za fyzické násilie.
Neviem asi posúdiť, čím výskumu moc nepomôžem, ale tak, napíšem aspoň takto - ako malá som nebola fyzicky trestaná, bola som vychovávaná metódou príkazov a zákazov - niečo spravíš, máš zaracha na televízor, rozprávky, byť dlho hore, sladkosti atď. Nemyslím si, že to v mojom prípade viedlo k poslušnosti, skôr ma to naučilo tieto zákazy rafinovane obcháchzať.
Keďže ešte nemám vlastné dieťa, netrúfam si hodnotiť, ako ho budem vychovávať. Záleží to od povahy, situácie, atď atď. Napríklad malé dieťa je ako pes, potrebuje fyzický podnet, aby si v hlave spojilo nejaký príkaz, ešte sa mu nedá nič vysvetliť. Napr. známej dcéra keď bola mimino, ťahala svoje dvojča za vlasy tak silno, že mu mohla ublížiť, a táto moja známa to riešila tak, že vždy keď si to všimla, malú uštipla do ruky, aby si tieto dve veci spojila a prestala ubližovať svojej sestre - a zabralo to. Niekedy je teda takáto vec myslím potrebná, ale v budúcnosti, pokiaľ sa dá, by som sa jej chcela čo najviac vyhnúť.
zvykla som dostať po zadku (rukou alebo varechou) alebo po hlave (rukou) a kedysi som bola strašne proti fyzickým trestom, ale ked dnes vidím ake su deti rozmaznané a neposlušné a nevychované, tak myslím že občas by jedna po zadku neuškodila. nevravím že ich maju rodičia mlatiť hlava nehlava. ale myslím si že ak pôjdeme smerom akým sa uberajú niektoré štaty, že dieťa mä väčšie práva ako rodič a že rodič ak zvýši hlas na dieťa tak už je tam sociálka tak dospejeme k takému štádiu že rodičia budú skákať ako deti pískaju a z tých detí nič dobré nevyrastie... čiže myslím že ak dieťa robí cirkus a mama mu jednu švacne tak nikomu to neublíži, skôr pomôže...
najviac sa mi pacia 15 + - rocni radikalisti ktori by rodicov co capnu decko po zadku vesali do prievanu...pritom nemaju ani sajnu o tom co take decko dokaze narobit za bordel a co niekedy rodicia robia pre jeho dobro aby si nezvykalo robit hovadiny a strkat ruky tam kam nema.
ked som bol maly, castokrat som dostal po zadku ked som sa nevedel spravat, a nijak to neposkodilo moju osobnost a ani osobnosti ludi okolo co poznam nie su narusene.
samozrejme co je moc to je vela a mlatit dieta hlava nehlava je extrem. ale aby sa premyslalo o zakonoch ze ked rodic da decku po zadku aby ho za to sudili, to kde sme do pice?
bitá som nebola nikdy, ale museli sme so sestrou robiť kliky, drepy a iné. nevadilo mi to, ale asi som to vtedy fyzicky veľmi nezvládala, lebo sa mi stále spustila krv z nosa
v podstate som bity nebol lebo som ani nerobil problemy. len obcas sa mi uslo, ked uz bolo treba. a schvalujem fyzicke tresty s mierou. po zadku v norme a po hlave ak tak len symbolicky, predsa len je to hlava.
Inak je zaujímavé, že z výsledkov vyplýva, že väčšinou tí, ktorých rodičia takto trestali, sú za fyzické tresty, a naopak tí, ktorých nebili, sú proti..
mňa rodičia vychovávali aj ručne a myslím si, že mi to nijak neuškodilo ani nie som traumatizovaná alebo čo, preto na fyzických trestoch nevidím nič zlé (samozrejme, ak ide o tresty a nie ventilovanie nervóznych rodičov, pokiaľ sa rodič nevie ovládať, radšej nech fyzicky netrestá)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
poprosím Vás o chvíľku času na vyplnenie tejto ankety, ak budete ochotní, môžete napísať, akým spôsobom ste boli v detstve trestní a aký spôsob trestu budete uprednostňovať (prípadne už uprednostňujete) pri výchove svojho potomstva.
Vaše názory pomôžu budúcemu psychológovi.
Vďaka všetkým, ktorí si nájdu čas.
viac ako po zadku by som asi nebola schopna, dufam
Keďže ešte nemám vlastné dieťa, netrúfam si hodnotiť, ako ho budem vychovávať. Záleží to od povahy, situácie, atď atď. Napríklad malé dieťa je ako pes, potrebuje fyzický podnet, aby si v hlave spojilo nejaký príkaz, ešte sa mu nedá nič vysvetliť. Napr. známej dcéra keď bola mimino, ťahala svoje dvojča za vlasy tak silno, že mu mohla ublížiť, a táto moja známa to riešila tak, že vždy keď si to všimla, malú uštipla do ruky, aby si tieto dve veci spojila a prestala ubližovať svojej sestre - a zabralo to. Niekedy je teda takáto vec myslím potrebná, ale v budúcnosti, pokiaľ sa dá, by som sa jej chcela čo najviac vyhnúť.
ked som bol maly, castokrat som dostal po zadku ked som sa nevedel spravat, a nijak to neposkodilo moju osobnost a ani osobnosti ludi okolo co poznam nie su narusene.
samozrejme co je moc to je vela a mlatit dieta hlava nehlava je extrem. ale aby sa premyslalo o zakonoch ze ked rodic da decku po zadku aby ho za to sudili, to kde sme do pice?
Nebola som bitá bezdôvodne, takže to schvaľujem. A hej, klikla som na zlú možnosť.
mňa rodičia vychovávali aj ručne a myslím si, že mi to nijak neuškodilo ani nie som traumatizovaná alebo čo, preto na fyzických trestoch nevidím nič zlé (samozrejme, ak ide o tresty a nie ventilovanie nervóznych rodičov, pokiaľ sa rodič nevie ovládať, radšej nech fyzicky netrestá)
a fyzické tresty by mali byť len nejaká krajná "možnosť", ktorú je najlepšie nikdy nevyužiť.
i tak väčšinou neriešia nič dlhodobo.