podľa mňa je vhodná a pomerne dosť férová oproti ostatným formám. neoblbneš to ťahákom ani pekným výzorom. nie je tam zvýhodnený študent zdravotnej strednej oproti študentovi gymnázia (v preklade, neplatí, že o tom, čo budeš študovať na vysokej sa musíš rozhodnúť už pred strednou). je rovnaký pre všetkých, napriek tomu nevyžaduje špeciálne znalosti zo všetkých odborov (nepotrebuješ vedieť chemické reakcie, aby si sa dostal na informatiku).
a ešte by som našla nejaké výhody, ale asi by som chcela počuť aj opačný názor, takže...prečo sa vlastne pýtaš?
Mne osobne veľmi nevyhovovali, podľa mňa dosť závisí ako ti sadnú jednotlivé typy úloh, lebo napr. taký kultúrny prehľad niekto môže mať, ale iní zas nemusí, a pod. Skôr preferujem klasické príjmačky z matematiky, angličtiny,...
tak ako pochopim skoly co beru podla oboroviek, vsak ked chcu doktorov tak asi ich nebudu testovat na zaklade kritickeho myslenia. Ale overall su to vpohode testy, staci mat polku dobre na percentil 90 hlavne to neni o biflovackach ale pochopeni principu, pripadne uz o tom zmienovanom vseobecnom rozhlade a logickom mysleni. Cize ja som bol spoko
@sheily a zaratavas do toho aj kolko si toho mala zle? pred 2-3 rokmi to tak bolo, mozno par bodov hore dole v ramci roznych variant, ale stale vravim, nic nemozne, ale aj tak by sa mi uz nechcelo babrat sa s tou vyrokovou logikou znova
suhlasim s @1 a ja som robila tento rok na jar ako TSP tak aj SCIO (zsv a osp) takze viem posudit.
vseobecne si myslim, ze je dobre vyberat studentov podla toho ,ci maju predpoklady na uspesne studium, a nie na zaklade toho, co z odboru ovladaju (zsv) akoze jasne, je lepsie ked mas prehlad aj v odbore, ale ked chces ist nieco studovat neviem preco musis dokazovat ze mas prehlad, proste sa to naucis na tej vyske.
cize tsp vnimam ako dobry prostriedok na vyberanie ludi na skolu, zvlast masarycku. odhalia ci vies ligocky mysliet, ci si vies rozvrhnut cas a zvolit dobru taktiku. a aj ked sa to niekomu nezda, toot su univerzalne veci, ktore potrebujes v akomkolvek odbore ked chces byt dobra. niekto totiz napriklad ten kulturny prehlad vnima ako bullshit, ze naco, ale ja to skor vidim ako ze ta skumaju ci si schopny troskou uvazovania vylucit uplne hluposto a dopracovat sa k spravnej odpvoedi, nemusis mat rovno tu vedomost.
neviem no ak mas nejake konkretne otazky, pytaj sa. jo a mala som percentil 97,15 a zo scio 182 takze viem o com hovorim
@sheily@toxo pravda je, jasom mala tusim 36,75 alebo tak a percentil 97,15. nejde o to kolko ma clovek dobre ale kolko zle oznacil, potom sa ti to este odcita...
@ssnehulienka no neviem teda ci chapem nieco zle, ak ano prosim ta vysvetli mi to ale ak si zratam skore proste body za spravne odpovede a od yoho odcitane za nespravne (to mi vyplulo na stranke scio automaticky) mam skore 41,42.. ale teda od percentilu 90 je to daleko..
@sheily za spravnu mas +1b, za nespravnu -0,25b. led neoznacis nic, neodcita sa ti ani nepricita. cize poviem priklad ja som mohla mat aj 45 spravne, ale kopec dalsich som oznacila zle, cize vysledok je pocet mojich pravnych odpovedi - za kazdu nespravnu dole stvrt boda. a az to co z toho vzide je tvoje realne skore.
ako tvrdi toxi, su odlisloti od varianty k variante, ale viac ako o par bodov by sa to nemalo lisit, cize to co pises ty sa mi zda zvlastne. ved u nas typek co mal percentil sto mal mozno tak o bod viac jak ja
TSP je asi najlepšia metóda, hoci som ich minulý rok neuveriteľne posral. Hlásil som sa na Masarykovú, cvične som robil TSP 2006-2013 a všade som mal percentíl 85+. No a bum, na ostro 40.
Tieto testy treba písať na istotu. Žiadne také, že "možno, nemám čas, na prvý pohľad bude správne toto, ale nechce sa mi zamýšľať". Ja som mal kvôli tomuto 12 zlých odpovedí, čo bodovo vychádzalo na rozdiel medzi percentílom 80+ a mojim.
Tiež je dobré vedieť, ktoré úlohy robiť budeš a ktoré by boli len strata času. Všetky proste nestihneš a je škoda stratiť 20 minút nad jednou úlohou, keď za ten čas môžeš mať 5 iných. To je vlastne aj výrazným nedostatkom tých testov, vďaka taktike sa tam môže dostať človek hlúpejší, ktorý však mal lepšiu taktiku.
TSP je super forma testovania, pretože uchádzača testuje z viacerých aspektov, nielen z toho, či niečo vie, ale aj ako rozmýšľa. Bifľoši a idioti tam nemajú šancu, a to je dobré.
Inak nechápem, prečo MU nezaviedla TSP na všetky svoje fakulty, ale niektoré fakulty ako fss nútia študentov absolvovať konkurenčné SCIO testy, ktoré si musia zaplatiť zvlášť a peniaze ako inak putujú súkromnej firme do vrecka. Navyše, scio možno absolovať aj niekoľkokrát, keď uchádzač zaplatí. Defacto na tom firma ryžuje s požehnaním školy a takéto jednanie sa mi nepáči
@sheily takto vyzeral môj takmer 90 percentil a to som mal len o pár bodov viac ako ty, takže očividne dosť máličko bodov vedelo zavážiť na percentile, takže si nebola moc ďaleko od lepšieho percentilu :happy:
@sheily hej, najlepšie 95 keby som mal :/
ZSV som sa ešte absolútne nič neučil a keďže teraz budem mať dosť veľa školy, tak neviem ako sa na to budem učiť. Bude sranda
@tosom jaj tak držím palce, mne stačí 75 tak verím si, že to dáám keď vidím, že mi stačí pár bodov hore..
fuha no je to naťažko škola jedno s druhým, potom mi daj vedieť jak si dopadol
@thebad aj áno, aj nie. na TSP je jednoduchšie to, že ten čas môžeš využiť ako chceš. Keď vieš, že v niektorých úlohách si o dosť lepší, tak sa sústredíš na tie a preskakuješ úplne tie oddiely, ktoré vieš, že tam robíš chyby. na OSP dostaneš 20 minút na kvantitatívny a musíš sa 20 minút venovať tomu kvantitatívnemu, takže obe majú svoje pre a proti, mne osobne je ale sympatickejšie OSP.
@tosom Jaj, to som nevedel. Len ma táto téma donútila pozrieť sa na nejaké scio testy, že nech viem o čom je reč a nenašiel som tam takú úlohu, ktorá by mi dala nejak mega zabrať. Nevravím, že som všetko vedel...Jak to povedať Proste sú oblasti myslenia, ktoré mi idú. A v týchto oblastiach môžu byť úlohy rôznej obtiažnosti. Povedzme, že na TSP boli úlohy z rovnakej kategórie, ale dali mi zabrať viac.
Btw keď sme už pri tom, táto úloha mi nedá spať už hodne dlho. Na TSP ma správne riešenie napadlo asi na 20 sekúnd, netuším ako som na to prišiel, zabudol som ho a teraz ako mne, tak aj všetkým ostatným vychádza nesprávne riešenie. Tak skús
Právě v jedné ze dvou schránek je dopis. Na schránkách jsou nápisy, z nichž
alespoň jeden je nepravdivý:
První: Dopis je v této schránce.
Druhá: Nápis na první schránce je nepravdivý.
Vyberte pravdivé tvrzení.
a) Dopis je ve druhé schránce.
b) Situace nemůže nastat.
c) Z uvedených informací nelze rozhodnout, ve které schránce je dopis.
d) Nápis na první schránce je pravdivý.
e) Nápis na druhé schránce je pravdivý.
Myslím si, že TSP sú fér, ale pokašľala som ich. Veľmi som sa spoliehala na kultúrny prehľad, z toho som mala vždy 8, 9, 10 bodov a na teste mi úplne nesadol. Nebolo to síce až tak zlé, ale. Doma keď som si robila staré varianty som mala vždy percentil okolo 70 a toľko by mi aj stačilo, ale priamo na mieste to dopadlo o 10 percent menej.
@ssnehulienka noo tuším aj do Zlína berú VSP, to je moja poistka inak podľa mňa je to fajn, že to berú v Slovenčine, teším sa z toho veľmi, keďže po česky síce viem, ale čítam v nej pomalšie a neviem úplne všetky slová a tak
to je faajn ale chcela by som skôr privát, ale tak hádam bude tiež blízko!
Ja som rad, ze na medinu sa nerobi tsp, ale klasika fyza, bio, chem. Nie kazdy vidi nieco v tych obrazkoch a nie kazdy ma tu slovnu logiku. A proste podla mna v ramci mediny treba u studenta objavit uplne ine kvality. Ako podla mna ak to je pravda, ze sa to da viackrat za poplatok opakovat tak tie tsp su hovadina Potom klasicke prijimacky su urcite objektivnejsie. Kedze je na ne len jeden pokus za rok tak sa urcite lepsie prejavi kto na to ma a kto nie A tie tsp sa daju nacvicit z tych testovnic takze tam by sme mohli prestat hovorit o nejakych predpokladoch. Skor ked uz tak to poukazuje na odhodlanost a disciplinu. Ja si myslim, ze je lepsie nabrat viac ludi a dat im sancu prejavit sa. A castokrat podla mna tie vase predpoklady o ktorych tu basnite cely cas su len mizive percento. Najdolezitejsia je ta disciplina a odhodlanie. A aj to logicke myslenie to je subejktivny pojem. Kazdy ma inu logiku... Neviem no jedine pozitivum v tom vidim, ze tie humanitne fakulty kde to je tazsie s uplatnenim nenaberu zbytocne vela ludi, pre ktorych by sa tazko hladalo uplatnenie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
a ešte by som našla nejaké výhody, ale asi by som chcela počuť aj opačný názor, takže...prečo sa vlastne pýtaš?
ale co su tieto testy na masarykovej univerzite, co maju vlastne, mi pridu o dost tazsie.. vela oddielov a je to dost o vedomostiach..
vseobecne si myslim, ze je dobre vyberat studentov podla toho ,ci maju predpoklady na uspesne studium, a nie na zaklade toho, co z odboru ovladaju (zsv) akoze jasne, je lepsie ked mas prehlad aj v odbore, ale ked chces ist nieco studovat neviem preco musis dokazovat ze mas prehlad, proste sa to naucis na tej vyske.
cize tsp vnimam ako dobry prostriedok na vyberanie ludi na skolu, zvlast masarycku. odhalia ci vies ligocky mysliet, ci si vies rozvrhnut cas a zvolit dobru taktiku. a aj ked sa to niekomu nezda, toot su univerzalne veci, ktore potrebujes v akomkolvek odbore ked chces byt dobra. niekto totiz napriklad ten kulturny prehlad vnima ako bullshit, ze naco, ale ja to skor vidim ako ze ta skumaju ci si schopny troskou uvazovania vylucit uplne hluposto a dopracovat sa k spravnej odpvoedi, nemusis mat rovno tu vedomost.
neviem no ak mas nejake konkretne otazky, pytaj sa. jo a mala som percentil 97,15 a zo scio 182 takze viem o com hovorim
ako tvrdi toxi, su odlisloti od varianty k variante, ale viac ako o par bodov by sa to nemalo lisit, cize to co pises ty sa mi zda zvlastne. ved u nas typek co mal percentil sto mal mozno tak o bod viac jak ja
Tieto testy treba písať na istotu. Žiadne také, že "možno, nemám čas, na prvý pohľad bude správne toto, ale nechce sa mi zamýšľať". Ja som mal kvôli tomuto 12 zlých odpovedí, čo bodovo vychádzalo na rozdiel medzi percentílom 80+ a mojim.
Tiež je dobré vedieť, ktoré úlohy robiť budeš a ktoré by boli len strata času. Všetky proste nestihneš a je škoda stratiť 20 minút nad jednou úlohou, keď za ten čas môžeš mať 5 iných. To je vlastne aj výrazným nedostatkom tých testov, vďaka taktike sa tam môže dostať človek hlúpejší, ktorý však mal lepšiu taktiku.
lebo nech rátam ako rátam, furt mi vychádza to skóre 41,42
(to už je po odčítaní bodov za zlé odpovede) a percentil som mala pod 50..
Inak nechápem, prečo MU nezaviedla TSP na všetky svoje fakulty, ale niektoré fakulty ako fss nútia študentov absolvovať konkurenčné SCIO testy, ktoré si musia zaplatiť zvlášť a peniaze ako inak putujú súkromnej firme do vrecka. Navyše, scio možno absolovať aj niekoľkokrát, keď uchádzač zaplatí. Defacto na tom firma ryžuje s požehnaním školy a takéto jednanie sa mi nepáči
[/IMG]
@sheily takto vyzeral môj takmer 90 percentil a to som mal len o pár bodov viac ako ty, takže očividne dosť máličko bodov vedelo zavážiť na percentile, takže si nebola moc ďaleko od lepšieho percentilu :happy:
držím palce, aj si si to už kukal?
ZSV som sa ešte absolútne nič neučil a keďže teraz budem mať dosť veľa školy, tak neviem ako sa na to budem učiť. Bude sranda
fuha no je to naťažko škola jedno s druhým, potom mi daj vedieť jak si dopadol
Btw keď sme už pri tom, táto úloha mi nedá spať už hodne dlho. Na TSP ma správne riešenie napadlo asi na 20 sekúnd, netuším ako som na to prišiel, zabudol som ho a teraz ako mne, tak aj všetkým ostatným vychádza nesprávne riešenie. Tak skús
Právě v jedné ze dvou schránek je dopis. Na schránkách jsou nápisy, z nichž
alespoň jeden je nepravdivý:
První: Dopis je v této schránce.
Druhá: Nápis na první schránce je nepravdivý.
Vyberte pravdivé tvrzení.
a) Dopis je ve druhé schránce.
b) Situace nemůže nastat.
c) Z uvedených informací nelze rozhodnout, ve které schránce je dopis.
d) Nápis na první schránce je pravdivý.
e) Nápis na druhé schránce je pravdivý.
@thebad c?
Ale správne je B. Povedz mi, ako je to možné a hlavne ako som na to vtedy prišiel, keď teraz už na to prísť neviem
to je faajn ale chcela by som skôr privát, ale tak hádam bude tiež blízko!