Prešiel som 7 hrebeňoviek, ale vždy som žil na konzervách, suchej strave, jedle z chát, či maximálne som si na ohni v ešuse spravil vifonku. No rád by som si už kúpil nejaký ľahký varič. Aké máte s nimi skúsenosti? Oplatí sa plynový alebo skôr benzínový?
Benzin vraj smrdi a nechava na esuse zo spodu nejaky sajrajt, ale nemam osobnu skusenost. Na druhej strane bude isto lepsia volba v nejakych odlahlych castiach, da sa doplnat. Plynove kartuse su jednorazove, doplnat sa neda, teda nemal by sa, ale niektori to robia, len je to rizikove. Osobne mam teda plyn MSR Pocket rocket 2. Zatial spokojnost.
Benzínový je drahší ale funguje aj pri nízkych teplotách (ak teda máš potrebu liezť na kopce +4500m n.m.). Plynové sú lacnejšie, kartuše do nich čosi vydržia ale bacha pri použití v zime/mraze, oplatí sa odizolovať kartušu od zeme (postaviť na podložku, batoh...). Na leto je určite lepší plyn, odpočítaš si z váhy fľašu s benzínom a ešte keď sa s ním náhodou poleješ...na nezaplatenie. Benzín by som skôr bral na stabilné varenie v kempe.
Nosím Jetboil MiniMo (širšia nádoba, lepšie sa z nej jedáva ako z vysokého prevedenia) - piezo-elektrické zapaľovanie, regulátor tlaku, neoprénový obal na nádobe (skvelá vec), nízka váha, v jednom balíku si odnesieš 1L nádobu s komplet príslušenstvom + 100g kartušu s plynom (stačí na cca.12L vody, čiže v Tvojom prípade kýbeľ Vifonky). Jedinou nevýhodou je tam cena. » www.jetboil.cz/produkt/varice/...
Ak pôjdeš po cene, tak Coleman, GSI, Primus...len pozor, môžu byť bez vhodnej nádoby a príslušenstva, financie navyše.
Existujú také nejaké zápalné tablety, kde sa používa nejaký jednoduchý ľahký plech, ktorý sa rozloží a je tak možné jedlo zohriať. Používajú to najmä vojaci, armáda. Ale viac o tom neviem, nikdy som to neskúšala. No vyzerá to byť extrémne skladné, jednoduché a efektívne
@azizi Variče na pevný lieh sú obyčajne súčasťou "MRE" balíčkov (slovenský PODAP) a berú sa skôr ako jednorázová záležitosť (3xZ) - "zohrej, zjedz a zahoď" Na dlhodobé a zmysluplné využitie určite nie, od toho ruky preč. Otvorený, ničím neregulovaný oheň pod varičom stráca zmysel, hlavne vo vetre.
Najlepsi varic je ten ktory mas so sebou. Ja mam na tekuty lieh a som spoko. V zime sa trosku potrapim kym to zapalim ale da sa. Ak nejdes do vysokych nadmorskych vysok, a tuhych zim, vsetky varice su dobre. A este mam drievkac.. ten pouzivam casto. Ma to len ani nie 100g.
@lafiziq Pokiaľ bude kartuša klasická na závit, tak si kúpiš hocijakú značku - kartuše sa znovu neplnia, jednorázová záležitosť. Jetboil má takú srandičku, Crunchit - je to v podstate "otvarák" s ktorým (prázdnu) kartušu prepichneš a tá potom putuje do zberu kovového odpadu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
» www.hanibal.cz/sk/poradna-novi...
» www.treky.cz/jak-vybrat/jaky...
» www.rockpoint.cz/test-varicu-a-k...
Nosím Jetboil MiniMo (širšia nádoba, lepšie sa z nej jedáva ako z vysokého prevedenia) - piezo-elektrické zapaľovanie, regulátor tlaku, neoprénový obal na nádobe (skvelá vec), nízka váha, v jednom balíku si odnesieš 1L nádobu s komplet príslušenstvom + 100g kartušu s plynom (stačí na cca.12L vody, čiže v Tvojom prípade kýbeľ Vifonky). Jedinou nevýhodou je tam cena.
» www.jetboil.cz/produkt/varice/...
Ak pôjdeš po cene, tak Coleman, GSI, Primus...len pozor, môžu byť bez vhodnej nádoby a príslušenstva, financie navyše.
a kartuše môžem hocijakej značky, či vždy musím už len jetboil? a keď ju miniem, tak ako ju naplnim/zrecyklujem?