no čo ja viem. etnologia sa da tusim studovat len v BA a na UCM v TT.
minuly semester som si chcela nadbehnúť kredity a zapísala som si z etnológie textilnú a drotársku dielnu, a bolo to fayn, sice doteraz neviem šiť a drôtikovať až tak dobre, ale su tam milí ludia. divní, ale milí. a mate tam aj krosná! ty kokos, to som videla prvykrat v zivote. ale! na co sa priprav, na UCM je AIS. z neho ťa drbne.
á jazyk, viem s uplnou určitosťou že angličtina, ale mame tam aj španielštinu tuším, nemcinu..ale ako volitelne.
@xrumka nó! máme! a také to, čo sa tým robia také. oné..no. vieš čo myslím (takto ukážkovo sa vyjadruje človek, čo sa tomu nerozumie, ale budiž no a krosná sú v krysovni
AIS je system ktorý by mal teoreticky nahradiť byrokratické vypisovanie papierov. prax je však iná. keby bol AIS hmotný prvok, bol by dokopaný, spálený, vyhodený z 3O poschodia a oplutí celou filozofickou fakultou, na prírodovedeckej sú informatici, tí sa vyžívajú v rátaní chýb na tej skurvenej stránke!
@jogurtovakultura jaj no tam to tak vyzera mysticky tak moze byt spoluziacka ma na facebooku odfotenu miestnost vedla kde sme mali anglictiny, mat vinicu tak tam si asi necham vino v sudoch a konkretne hentie krosna su len ilustracne foto ze? nie z nasej skoly
@vesper0066 - AIS je Akademický informačný systém...ten máme aj my na UKF....všetkovšetučko sa deje cez net, prihlasuješ sa na prednášky, na semináre, na skúšky, pedagógovia ti tam zapisujú známky a kredity....a zložito to len vyzerá, ani ja som s tým najprv nevedela robiť a už som si zvykla
No a k tej etnoogii, tento odbor sa dá študovať na UK UKF a UCM. Na Komenského je orientovaný viac na antropologiu (vplyv západu), v Nitre sa zase zaoberá slovenským ľudovým folklorom + etnomuzikologiou a v Trnave zase mimoeuropskymi kulturami, aj ked aj tej slovenskej kultúry si človek užije viac než dosť - hlavne na regionalistike v 2. ročníku v letnom semestri ... A jazyky - tak angličtina, španielčina, taliančina, ruština. Angličtina je povinná, ruština len 1. rok ak sa nemýlim, a potom si ostatné len vyberáš, či ich chceš alebo nie, ale je to dosť haluz - kedže je málo jazykárov a nielen z angličtiny, ale pre každý jazyk, angličtinu som mala 2x do týždna, ostatné len raz a ešte veľa závisí od jazykárov, čo učia - na taliančinárku nadávali, tá na španielčine je milá, ale je tehotná a čoskoro porodí , ruštinárky som mala dve, jedna na nás kašľala, ekdže my sme boli pre nu len taký doplnok - potom odišla na materskú - chvalabohu potom sme dostali takú dobrú profku A angličtinárka, hlavne moje ja v tiež v pohode, veľa nám prepáči, čo sa týka jazyka
No ja dochádzam...na intráku som len raz prespala, ale všade na nástenkách sú ponuky o ubytovaní a ponuky, v ktorých sa hľadá ubytovanie, ale závisí to aj od diaľky , odkiaľ by si dochádzala
heh, že AIS len vyzerá komplikovane. hey, spravte zo mňa trdlo (škoda, že to na škole nemáme, by nám mohli etnologovia robit trdelniky )
nie nie nie, je to na piču system. za tym si stojim. bliká mi tam 5 obálok, jakože prijaté správy a nedajú sa prečítať, ba čo viac, jedna má pri sebe dátum odoslania 31.9.2010..opakujem : 31.9.2010. hey, dovtedy budem upenlivo cakat, kym sa mi ta sprava zobrazí..už ma vidíte.
@jogurtovakultura WOW ... kde na UCM su tie krosna??.. aj sa normalne pouzivaju?.. mozem si na nich spravit poncho a lietjauci koberec??
a ako sa mozem zahlasit na drotarsku a tkacsku dielnu? ... teda ja som n FPV na biotechnologii tak nviem ci mozem aj ja tam ale urcite by to bolo funny
a co sa AIS tyka, tak osobne nechapem preco pouzivaju databazovi system Oracle.. teda ked uz za nieco platia tak mohli za nieco lepsie a interface GUI celeho AIS je podla mna nauveritelny potrat .. o to viac, ze na UCM je mrte vela informatikov, ktori su schopni spravit podla mna ovela lepsi a rychlejsi system ... ale tak videl som uz aj horsie studentske systemy
No určite sa to raz dozviem, ale musi to byť čim skôr lebo mi vobec nesedia datumy, a chodi sa tam aj na nejake vylety, a co myslia tym ze terreny vyskum?
O tri mesiace, ale aspon nieco napisem. Neviem, ako je to teraz, ale na UCM etn. bol zaujimavy kreditovy system. Z povinnych za 1 rok okolo 50 kreditov a volitelne 3-4, ktore ani nemuseli otvorit. Ked som si v juni zapisala 12 volitelnych predmetov (9 z historie), aby som naskriabala nejako tych 300, tak za zaciatku noveho skolskeho roka som sa dozvedela, ze otvaraju len 2-3 a aj to vtedy, kedy sme mali povinne.
Povinna bola anglictina, povinne volitelny slovansky jazyk (vzdy len rustina), volitelne najprv nemcina, francuzstina, spanielcina, v dalsom roku nemcinu a spanielcinu zrusili, potom ucitel hovoril veducej, ze tam chodime, ale nikto z nas tam nebol a nakoniec nam milostivo dali taliancinu (pre pokrocilych, ked som si pytala poznamky od spoluziacky, povedala radsej nie).
3 predmety s rozdielnym nazvom, ale s doslova tymi istymi prednaskami.
Ale nieco dobre- kino so zahranicnymi filmami, zahranicni hostia (Kanada, Cina,...), Podolak
filmy uz nie su, hostia- no sem-tam prednaska (naposledy od nemeckeho afrikanistu/lingivstu)......Podolak uci uz len minimalne...su exkurzie- aj za tie je par/minimum kreditov
ahojte neviete ako je to z prijatím na etnologiu? som z OA a tam sme mali dejepis i nauku o spoločnosti len dva roky, to si ako musím navyše spraviť z toho maturitu, alebo sú nejaké prijímačky?
je jedno aku mas skolu, ked sa chystas k nam ( su tam z elektortechnickej, kadernicak tam obla - zo zdravotnych dovodov prerusila),a zvladli to, e to vsetko o tvojom pristupe (prides na prednasku/ nepries, prvy rok sa oplati chodit, dochadzky nepustia, potom je to uz trosk uvolnejsie)....nikto sa nebude zaujimat,co si studovala predtym/ resp. kde..hlavne,aby si s anaucila,co mas
..ja sa na UCM nestazujem....ibaze par veciam/ludom uniklo,ze veci,ktore zavadzaju s a o efektivitu ani neobtreli- konkretne vyznam predzapisu (inak na AIS nemam kriveho slvoa)
..situacia,ktora sa mi stala: v maji ci aprili sme si museli povinne spravit predzapis (zapises si predmety- tie,co musis ostatne si vyberas)....udajne to ma za ulohu zistit zaujem o jednotlive predmety a v pripade nezaujmu sa neotvoria, no a samozrejme vytvaraju rozvrhy,....no, docupkam sa v septembri na zapis, zapisujem predmety do indexu a spytam sa pani zo studijneho: "Prosim vas, ten hinduizmus nam otvorili?" - "Informacie mate na katedre vyvesene"..pridem tam, velke NIC..tak si ho zapisem,..zrazu o 3 tyzdne na to, pride za nami koordinatorka studia a povie,z edostala informaciu zo studijneho,co nam neotvorili...nemam kriveho slova na katedru, to urcite nie,...ale na tu byrokraciu a niekedy nezmyselnost zavadzani novot,najma,ak sa nevedia efektivne vyuzit...myslim si vsak,z eje to na kazdej VS so studijnym oddelenim a tymi systemami...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
minuly semester som si chcela nadbehnúť kredity a zapísala som si z etnológie textilnú a drotársku dielnu, a bolo to fayn, sice doteraz neviem šiť a drôtikovať až tak dobre, ale su tam milí ludia. divní, ale milí. a mate tam aj krosná! ty kokos, to som videla prvykrat v zivote. ale! na co sa priprav, na UCM je AIS. z neho ťa drbne.
á jazyk, viem s uplnou určitosťou že angličtina, ale mame tam aj španielštinu tuším, nemcinu..ale ako volitelne.
AIS je system ktorý by mal teoreticky nahradiť byrokratické vypisovanie papierov. prax je však iná. keby bol AIS hmotný prvok, bol by dokopaný, spálený, vyhodený z 3O poschodia a oplutí celou filozofickou fakultou, na prírodovedeckej sú informatici, tí sa vyžívajú v rátaní chýb na tej skurvenej stránke!
krosná, tradááá:
@xrumka nem, v esku, pod schodiskom
hey hey, sudy s vinom, pripadne dozrieť plesnivé syry.
heh pekne krosna...stylove. Moze to byt vcelku pozoruhodne, taka etnologia ako vidim
nie nie nie, je to na piču system. za tym si stojim. bliká mi tam 5 obálok, jakože prijaté správy a nedajú sa prečítať, ba čo viac, jedna má pri sebe dátum odoslania 31.9.2010..opakujem : 31.9.2010. hey, dovtedy budem upenlivo cakat, kym sa mi ta sprava zobrazí..už ma vidíte.
A neboj @vesper006 , to či ťa prijali, sa rozhodne dozvieš
a ako sa mozem zahlasit na drotarsku a tkacsku dielnu? ... teda ja som n FPV na biotechnologii tak nviem ci mozem aj ja tam ale urcite by to bolo funny
a co sa AIS tyka, tak osobne nechapem preco pouzivaju databazovi system Oracle.. teda ked uz za nieco platia tak mohli za nieco lepsie a interface GUI celeho AIS je podla mna nauveritelny potrat .. o to viac, ze na UCM je mrte vela informatikov, ktori su schopni spravit podla mna ovela lepsi a rychlejsi system ... ale tak videl som uz aj horsie studentske systemy
Povinna bola anglictina, povinne volitelny slovansky jazyk (vzdy len rustina), volitelne najprv nemcina, francuzstina, spanielcina, v dalsom roku nemcinu a spanielcinu zrusili, potom ucitel hovoril veducej, ze tam chodime, ale nikto z nas tam nebol a nakoniec nam milostivo dali taliancinu (pre pokrocilych, ked som si pytala poznamky od spoluziacky, povedala radsej nie).
3 predmety s rozdielnym nazvom, ale s doslova tymi istymi prednaskami.
Ale nieco dobre- kino so zahranicnymi filmami, zahranicni hostia (Kanada, Cina,...), Podolak
filmy uz nie su, hostia- no sem-tam prednaska (naposledy od nemeckeho afrikanistu/lingivstu)......Podolak uci uz len minimalne...su exkurzie- aj za tie je par/minimum kreditov
..ja sa na UCM nestazujem....ibaze par veciam/ludom uniklo,ze veci,ktore zavadzaju s a o efektivitu ani neobtreli- konkretne vyznam predzapisu (inak na AIS nemam kriveho slvoa)
..situacia,ktora sa mi stala: v maji ci aprili sme si museli povinne spravit predzapis (zapises si predmety- tie,co musis ostatne si vyberas)....udajne to ma za ulohu zistit zaujem o jednotlive predmety a v pripade nezaujmu sa neotvoria, no a samozrejme vytvaraju rozvrhy,....no, docupkam sa v septembri na zapis, zapisujem predmety do indexu a spytam sa pani zo studijneho: "Prosim vas, ten hinduizmus nam otvorili?" - "Informacie mate na katedre vyvesene"..pridem tam, velke NIC..tak si ho zapisem,..zrazu o 3 tyzdne na to, pride za nami koordinatorka studia a povie,z edostala informaciu zo studijneho,co nam neotvorili...nemam kriveho slova na katedru, to urcite nie,...ale na tu byrokraciu a niekedy nezmyselnost zavadzani novot,najma,ak sa nevedia efektivne vyuzit...myslim si vsak,z eje to na kazdej VS so studijnym oddelenim a tymi systemami...
Ohladom UKF:
Podmienky prijatia na štúdium? Nevieš koľko v priemere sa tam hlási ročne študentov? Aké su tam príjimačky? Obtiažnosť štúdia, a uplatnenie?
Prepáč za toľko otázok