Chcela by som sa dozvedieť nejaké info naviac o tomto programe na UPJŠ, keďže o chvílku si už budem musieť vybrať výšku Našla som síce pár testov na nete, ale niektorí hovoria aj o nejakých kamerových skúškach, a tak neviem, čoho sa mám báť skôr =D
@zeriavka Aj ja som posielala.. ale myslím, že @cassie_15 ide asi až o rok, či? a hej sú aj kamerové.. na ich stránke som našla nejaké témy... ale tiež o tom moc neviem...
na UPJŠ kamerové skúšky nie su bola som tam minulý rok, ale priprav sa na to, že tam bude okolo 250 - 300 ľudí a že dostať sa tam je viac - menej zázrak, pokiaľ ovšem nechceš škole darovať nejaké milodary
@mardzerin tak ako píšu, že všeobecný prehľad. Od slovenčiny, spisovateľov, gramatiky, literárne diela, cez rôzne vymýšľanie synoným, alebo vysvetľovanie cudzích slov, história televízie, rozhlasu, celkovo médii a napríklad mali sme tam takú jednu praktickú úlohu, vymyslieť krátku novinársku správu, no každé slovo muselo začínať tým istým písmenom. Ja mám to svoje dodnes uložené v PC takže to sem napíšem, ale vôbec to nebola novinárska správa proste len splet slov s rovnakým písmenom začiatočným
Predvčerom popoludní pršalo presne polhodinu. Peter pozeral prerfektne prerobenú paródiu Pinoccia. Pršalo. Pekne pomaly. Pes preňuchával priesvitné prikrývky podĺž pohovky. Peter pozrel pod prístrešok.. ,, Prestalo pršať! Perfektné! ,, povedal Peter. ,,Presne polhodiny!,, prikývol Peter, prikryl psa prikrývkou, parodoval Pinoccia. Pekne Pomaly.
@delegatka heh to je super s tým p a ty si na UPJŠ? to je fakt zázrak sa tam dostať? no myslela som si :/ ja by som chcela ísť na anglic. jazyk pre europske institucie a ekonomiku...
@zeriavka no dik ale asi to neuspelo ..hej som na UPJŠ, ale nie na Masmediálnych :/ Mám učiteľstvo akademických predmetov Slovenský jazyk a literatúra - Nemecký jazyk a literatúra ..ale vlastne tam už ani nie som, v živote som asi väčšiu blbosť neurobila ako toto
fiha to bude asi dosť náročné čo chceš ísť študovať, ale pokiaľ ti ide angličtina fakt že MEGASUPER tak určite choď ja som si myslela, že viem nemecky, ale zjavne neviem
a nie je to až taký problém sa tam dostať, to som hovorila len o Masmediálnych štúdiách. Lebo sa tam hlási strašne veľa ľudí.
@delegatka no berú tam 30 na ten odbor tak neviem robia sa skúšky z angliny...no a koľko dlho si na tom učiteľstve alebo prečo na nom uz nie si? a ako si zistila ze nevies po nemecky??
@zeriavka a nenašla si niekoho kto sa tam hlásil minulý rok? či bolo veľa ľudí?... no ja som tam bola len teraz prvý rok, dva semestre, no viac - menej iba jeden, letný už nechodím do školy.. Pretože to bolo ťažké a keby som čo i len tušila aké to bude, tak DVA predmety si nedám ani keby mi ruku išli odrezať a nemčinu by som si nedala už ani keby mi aj druhú odrezali Nás tam bolo na začiatku okolo 50 a boli sme tri skupiny. Pretože tri rozdielne študijné programy mali nemčinu. A to slovenčina-nemčina, história-nemčina a filozofia-nemčina. Tak sme to mávali na tri skupiny. Teraz ich je asi tak 12 a sú všetci spolu Čiže asi tak.. Ale tak zasa aj z BAS.ky poodchádzalo veľa ľudí (britské a americké štúdiá)
@mardzerin no držím ti palce aj na žurnalistike som bola ale v Nitre a bolo to skoro to isté, ibaže tie prijímačky sa mi páčili viac, resp. písali sme tam sloh, čo bolo úplne super, no potom bol ústny pohovor, kde sme vchádzali vždy po dvoch. A ja som na ten pohovor čakala presne 5 hodín. Ja už som ledva žila, od predchádzajúceho dňa som bola na nohách, keďže to mám do Nitry dosť ďaleko a oni sa nás tam dnu pýtali len také hlúposti! A všetci sme sa stresovali. No "najlepšie" bolo to, keď sa baby, ktorá so mnou bola opýtali len to ako sa má a mňa sa opýtali na ako som zmaturovala... a tým ma úplne dodrbali, pretože odborné predmety som nemala veľmi dobre. No nakoniec som skončila 86.sta z 250 ľudí, ibaže prijali znova iba 25 ... no ta čo, zabijem sa, keď som taká krásna?
A nakoniec som sa zmierila s faktom, že novinárkou môžem byť aj pokiaľ vyštudujem úplne inakšiu školu. No ako vidíš, ani to sa mi nepodarilo
@delegatka jedinú žurnalistiku , ktorú mám je Ružomberok.. celkom sa mi tam páčilo, a dúfam, že tam nebude taký nátresk, keďže je to katolícka... a test mám zo všeobec. rozhľadu a potom pohovor. Neviem čo mám čakať, ale nebojím sa.. uvidíííím.. hej, novinárkou môžem byť nech študujem čoľvek, to som si už všimla, keďže už teraz píšem do novín... Ale ďakujem, budem sa snažiť
@delegatka no a ako si zmaturovala z nemčiny zdala sa Ti ľahká? ako sa ti podarilo ísť na ten odbor podľa známok? no ja som v kontakte s jednou čo chodí na ten odbor kde ja som si podala prihlášku ale s ostatnými nie lebo tí písali, že odišli hneď ako sa dalo teraz čo bude pôjdeš na inú školu?
@mardzerin no tak to je super potom teda držím palce
@zeriavka tak na maturu z nemčiny som sa vôbec nebála navyše som šla prvá a mala som ešte aj vyššiu úroveň, mala som jednotku. Písomné síce nedopadli podľa mojich predstáv, ale ústne úplne v pohode A tam na ten odbor som si posielala až v druhom kole v auguste a vzali ma podľa známok a asi aj tá matura tam zohrala veľkú úlohu a ešte som mala body aj za diplomy za olympiády, ktorých som mala veľa. Tak nech ťa tá baba pripraví na tie prijímačky, aby si to zvládla
A ja už teraz nejdem na žiadnu školu. Lebo na takú, na akú by som chcela, by ma asi zasa nevzali a zbytočne už za to vyhadzovať peniaze nebudem..
@delegatka no ale ja ju osobne nepoznám len som ju našla na nete vieš..takže moc ma nepripraví..bože taká si bola dobrá z neminy a aj tak to bolo málo?? uff..
@delegatka no mňa to zaráža že si takto dobre exelovala na mature ale na výške to nestačí hmm.. :/ a to si sa naozaj poriadne učila aj tak sa to nedalo zvládnuť?
@zeriavka no záhada i pre mňa ..no šlo skôr o to, že som sedela na hodine, docentka, (alebo čo mala za titul) prednášala a prednášala, tie slová som počula prvýkrát v živote, musela som si ich zapísať, pochopiť preklad jej vety a ešte to aj ovládať no nemožné. Cítila som sa, ako keby na mňa častokrát hovorili iným jazykom.
@zeriavka ale tak ja neviem na akej úrovni máš angličtinu, ale tak nechcem zasa až tak strašiť (aj keď to píšem asi pozde uvidíš keď vyskúšaš.. jeden semester som bola ano. v letnom som tam nebola ešte..
@delegatka ale nie pozde lebo ja aj tak by som chcela ísť na anglinu a makala by som na nej aj keby sa čo dialo.. lenže jeden z odborov je anglina a nemina tak dufam ze to nebude len ten kde ma prijmu lebo ma prizabije..neminu nemam ani na urovni B1 ale idem z toho dobrovolne teda len ustnu cast ale boze chran aby som to nemusela na vyske to bol taký hrozný ten semester? :/ P.S. dosť si ma vystrašila
Ahoj taktiez sa tam chystam .... ked som sa dnes dozvedela, co mi povedala ucitelka tak som zacala aj lutovat, ze som si ju tam podala Predniest nieco pred celkom dost ludmi je namahave. Clovek je predsa pod stresom a prvykrat sa ocitne niekde na cudzom mieste a v cudzom prostredi, zacinam mat strach :/
@zeriavka , @mardzerin , @delegatka jop, na skolu si podavam prihlasku az o rok, ale tak treba to vediet dopredu. Inak, vdaka za info Sice viac vystrasilo ako potesilo...ale aspon viem, na com som =D Nevyzera to prilis lahko a ani tie pocty, co beru, nevyzeraju velmi optimisticky. @delegatka Tiez som rozmyslala o tom učiteľstve akademických predmetov- Slovenský jazyk a literatúra- do kombinacie s este neviem cim- hovoris, ze to je onicom? Lebo toto jedine sa mi este ako tak pozdavalo =D Btw dost charne tie nase skoly, co sa takychto veci tyka. O chvilu tu budu len sami pravnici a doktori...a aj ti odtial odidu za lepsou pracou do zahranicia...Navrhujem, aby si odisli studovat tie svoje pravnicke a doktorske veci tam...ved aj tak tam potom odidu. A nech sa radsej pre nas, ktori sa zaujimame o masmedialne studia a podobne smery, otvoria nove fakulty, ktorych je tu dnes tak zalostne malo...
@delegatka vraj ked vysles nejaku pozitivnu energiu neviem kam a velmi dufas, ze sa ti splni neviem co, tak to zafunguje =D tak podme vysielat...mozno sa daco postasti =D
@delegatka ja sa chcem spytat ze ked idem na upjs ale vobec tam nechcem ist ked nebudem chodit do skoly ani v zimnom tak kedy ma vyhodia zo skoly? po zimnom semestri alebo az po letnom? diki
@janeviem16 myslím, že až po letnom. ak sa nepojdeš teda sám "vyškrtnúť"
lebo ja som v zimnom chodila normálne, ale nešla som na ani jednu skúšku a potom som šla ďalej do letného semestra, vlastne som bola na jednej hodine iba a ukončenie štúdia mám až teraz 7.septembra ked mi prisiel papier a musela som ist odniest potvrdenia
@delegatka Nátlak zo strany rodičov, zbrklé rozhodnutie, škola kvoli sirotskému dochodku.. :/ Britské a americké štúdiá - filozofia. Chcem však fotiť, natáčať a ísť na umeleckú! Aj keby raky padali z neba! :/
@janeviem16 hm no tak to si teda nemala ísť na ani na zápis. Lebo takto sa ti to už bude rátať, ako keby si do tej školy chodila. A ak pôjdeš na inú VŠ tak si budeš musieť tretí ročník zaplatiť, pretože zadarmo môžeš študovať na VŠ iba 3 roky na bc.
Ja som taktiež poberala sirotské, aj štipko dokonca, ale mňa tá škola potom prestala baviť, ja som chcela ísť na žurnalistiku, alebo na tieto masmediálne štúdiá, ale až na prijímačkách som pochopila, že pokiaľ nemám účet plný peňazí tak to jednoducho nejde :/
@delegatka Ja som to vedela! Na zápise som bola celkom na konci rady a cukalo ma ísť preč.. Vidíš, aby bol človek šťastný a robil správne rozhodnutia, musí počúvať srdce a inštinkty. Alebo spadnúť na nos, uvedomiť sa a poučiť sa. A počúúúvať sa! A s tým účtom to máš úplnú pravdu. Každý nám hustí do hlavičiek, že bez vysokej dobrú prácu nenájdeš. Lenže k tomu, aby si mohla študovať na vysokej prácu potrebuješ! Pekná irónia.
A k tým masmediálnym štúdiám, mám tam sesternicu, nie na UPJŠ ale v Prešove, veľmi tam chcela ísť, nevzali ju na denné, tak šla externe a platí si asi 500 eur na akademický rok. Ale hlavne, že ju to baví, vraj je to v pohode štúdium, veci čo sa vie človek naučiť v pohodičke. No a ak vieš, že to chceš, tak by si nemala mať žiadny problém. A teraz to ako riešiš? Pracuješ? Tento rok si prihlášky nepodávala?
@janeviem16 tak ak som správne pochopila to sirotské, tak by si mala určite nárok aj na štipendium a z toho sa dá v pohode aj zaplatiť intrák, aj cestu domov, aj všetky potrebné veci, aj sa zabávať
... teraz akurát to riešim tak, že minulý týždeň som bola na ÚP sa evidovať, ale dnes som bola na "pohovore" do jedného závodu, ktorý je v našom meste. Síce žiadna výhra, ale čo už. Po skúsenostiach s prácou v Nemecku už chcem doma byť.
A prihlášky som si nedávala, lebo ako som už povedala, aj moje výsledky z odborných predmetov na maturách neboli najlepšie, čiže proste nemám na to, aby ma vzali na tú školu, hoci z literatúry, resp. z písania som na tom dobre. Ale tak no čo už - keď už. A zas si neviem predstaviť, že by som si ten posledný rok musela zaplatiť, neviem kde by som zohnala len tak 500 euro.
@delegatka Ale na žurnalistiku sa nerobia príjimačky? Veď keď ideš na testy, pripravíš sa na ne, tak im može byť šumafuk aké si mala známky na strednej a z maturity. A tých 500 eur, je to pravda, je to veľa peňazí, ale to by si si musela platiť až posledný rok takže za tie dva čo by si tam študovala by sa podľa mňa za dve letá keď sú prázdniny zarobiť dá. No, ale nepoznám všetky okolnosti, Ty vieš, čo je momentálne pre Teba najlepšie. Každopádne sa nevzdávaj svojho sna ísť na žurnalistiku, lebo časom sa to vráti, že mala som to skúsiť a aby si potom nebola zbytočne smutná alebo nešťastná. Nevravím, že sa musíme riadiť podľa amerických filmov, kde american dream can be true, ale nikdy nevieš ako Ti to osud zariadi. Pracuj ak potrebuješ peniažky a skúšaj, skúšaj, skúšaj! Ja Ti budem držať palce.. A raz možno niekde budem čítať v akomsi časopise práve od Teba článok
@janeviem16 na žurnalistike sú také prijímačky, že sa najprv píše sloh, máš na výber 5 citátov, každý je potrebné inak napísať. Napr. úvaha, fejtón, črta, alebo tak.. a potom ide osobný pohovor. A tam idú po dvaja dnu a komisia sa ta moze na čokoľvek opýtať a máš aj za to ešte body a sú body aj za strednú školu a samozrejme, že z gympľa to majú lepšie než z nejakej SOŠ.. a tam v tom osobnom pohovore sa dá dosť zhorieť, treba vyberať slová. .. takže tak..
Aha, fuuha, to som nevedela, že je to tam až také tvrdé :/ No hej, dosť populárny odbor, možu si vyberať.. A čo tak skúsiť to v Čechách? Či tam je to tiež také drsné? Alebo niečo príbuzné k tomu.. Nejaká religionistika alebo sociológia možno filozofia.. absolventi týchto odborov majú ako jedno z možných uplatnení práve v médiách.. No a ja? Teraz nám ešte predĺžili prázdniny o týždeň, tak mám ešte veget. V pondelok pojdem do školy, uvidím čo a ako, ale hľadám si brigádu a makám na talentovky..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Predvčerom popoludní pršalo presne polhodinu. Peter pozeral prerfektne prerobenú paródiu Pinoccia. Pršalo. Pekne pomaly. Pes preňuchával priesvitné prikrývky podĺž pohovky. Peter pozrel pod prístrešok.. ,, Prestalo pršať! Perfektné! ,, povedal Peter. ,,Presne polhodiny!,, prikývol Peter, prikryl psa prikrývkou, parodoval Pinoccia. Pekne Pomaly.
fiha to bude asi dosť náročné čo chceš ísť študovať, ale pokiaľ ti ide angličtina fakt že MEGASUPER tak určite choď ja som si myslela, že viem nemecky, ale zjavne neviem
a nie je to až taký problém sa tam dostať, to som hovorila len o Masmediálnych štúdiách. Lebo sa tam hlási strašne veľa ľudí.
@mardzerin no držím ti palce aj na žurnalistike som bola ale v Nitre a bolo to skoro to isté, ibaže tie prijímačky sa mi páčili viac, resp. písali sme tam sloh, čo bolo úplne super, no potom bol ústny pohovor, kde sme vchádzali vždy po dvoch. A ja som na ten pohovor čakala presne 5 hodín. Ja už som ledva žila, od predchádzajúceho dňa som bola na nohách, keďže to mám do Nitry dosť ďaleko a oni sa nás tam dnu pýtali len také hlúposti! A všetci sme sa stresovali. No "najlepšie" bolo to, keď sa baby, ktorá so mnou bola opýtali len to ako sa má a mňa sa opýtali na ako som zmaturovala... a tým ma úplne dodrbali, pretože odborné predmety som nemala veľmi dobre. No nakoniec som skončila 86.sta z 250 ľudí, ibaže prijali znova iba 25 ... no ta čo, zabijem sa, keď som taká krásna?
A nakoniec som sa zmierila s faktom, že novinárkou môžem byť aj pokiaľ vyštudujem úplne inakšiu školu. No ako vidíš, ani to sa mi nepodarilo
@zeriavka tak na maturu z nemčiny som sa vôbec nebála navyše som šla prvá a mala som ešte aj vyššiu úroveň, mala som jednotku. Písomné síce nedopadli podľa mojich predstáv, ale ústne úplne v pohode A tam na ten odbor som si posielala až v druhom kole v auguste a vzali ma podľa známok a asi aj tá matura tam zohrala veľkú úlohu a ešte som mala body aj za diplomy za olympiády, ktorých som mala veľa. Tak nech ťa tá baba pripraví na tie prijímačky, aby si to zvládla
A ja už teraz nejdem na žiadnu školu. Lebo na takú, na akú by som chcela, by ma asi zasa nevzali a zbytočne už za to vyhadzovať peniaze nebudem..
@mardzerin
lebo ja som v zimnom chodila normálne, ale nešla som na ani jednu skúšku a potom som šla ďalej do letného semestra, vlastne som bola na jednej hodine iba a ukončenie štúdia mám až teraz 7.septembra ked mi prisiel papier a musela som ist odniest potvrdenia
Ja som taktiež poberala sirotské, aj štipko dokonca, ale mňa tá škola potom prestala baviť, ja som chcela ísť na žurnalistiku, alebo na tieto masmediálne štúdiá, ale až na prijímačkách som pochopila, že pokiaľ nemám účet plný peňazí tak to jednoducho nejde :/
A k tým masmediálnym štúdiám, mám tam sesternicu, nie na UPJŠ ale v Prešove, veľmi tam chcela ísť, nevzali ju na denné, tak šla externe a platí si asi 500 eur na akademický rok. Ale hlavne, že ju to baví, vraj je to v pohode štúdium, veci čo sa vie človek naučiť v pohodičke. No a ak vieš, že to chceš, tak by si nemala mať žiadny problém. A teraz to ako riešiš? Pracuješ? Tento rok si prihlášky nepodávala?
... teraz akurát to riešim tak, že minulý týždeň som bola na ÚP sa evidovať, ale dnes som bola na "pohovore" do jedného závodu, ktorý je v našom meste. Síce žiadna výhra, ale čo už. Po skúsenostiach s prácou v Nemecku už chcem doma byť.
A prihlášky som si nedávala, lebo ako som už povedala, aj moje výsledky z odborných predmetov na maturách neboli najlepšie, čiže proste nemám na to, aby ma vzali na tú školu, hoci z literatúry, resp. z písania som na tom dobre. Ale tak no čo už - keď už. A zas si neviem predstaviť, že by som si ten posledný rok musela zaplatiť, neviem kde by som zohnala len tak 500 euro.
a ty čo teraz teda chceš robiť? tento rok?