Mám notebook už asi dva a pol roka, proste ho mám dosť dlho, je dosť "zasratý" - a zaujímalo by ma, ako sa zbavím ÚPLNE VŠETKÝCH dát až na OS a proste takých potrebných, čo tam boli už na začiatku.. niečo ako úplný reset.. Otec mi povedal že preinštalováv
nemáš tam niekde nejaký program od výroby ktorým si ho v podstate hodíš na nastavenia aké tam boli keď si ho kúpil aj čo sa týka programov na disku ? väčšinou to má recovery v názve myslím
Nepreinštalúvať Windows, lebo si pri tom pokazíš ntb? WTF! Samotní výrobcovia napríklad môjho HPčka odporúčajú systém preinštalovať raz za 1-2 roky, aby ti počítač stále dobre išiel. Čo by si na tom mal pokaziť? Čo chceš uchovať, zazálohuj na externý disk alebo do internetovej úschovne dát, alebo aj na DVDčka, ak toho nie je veľa, a šup šup preinštalovať.
@sarah_whiteflower no ja od win nemám ani inštalačku, toto je dáka zmontovaná mašinka ktorú otec vybavil aby bola proste lepšia ako ostatné v tej dobe ale nie taká drahá.. a netuším vôbec ako sa to robí, bojím sa že niečo pokazím
@filus neviem neviem =/ skúsim nájsť aj keď nemám poňatia kde by to tu mohlo byť
@inequity Jaj aha, tak to je potom o trochu niečom inom, bohvie, či v tom máš vôbec oficiálny Windows a tak, a ako to funguje. Každopádne raz za čas systém naozaj preinštalovať TREBA, ver mi. Iba obyčajné prečistenie nebude až také účinné.
Ako obyčajný user ti môžem poradiť, že by som zbytočné dáta jednoducho zmazala, spustila formátovanie disku a stiahla si nejaký bezplatný registry cleaner, proste niečo, čo opravuje registre, to ti trochu počítač dá do poriadku.
Mimochodom, hovorí sa, že inštaláciu Windowsu zvládne aj retardovaná sliepka - stačí, ak nasypeš zrno okolo Enteru
ehm nám to robil odborník, lebo tak ja sa v tom absolútne nevyznám (A) a vôbec ja sa bojím akokoľvek zasahovať do počítača. Zvlášť keď nemám všetko zálohované, tak mám normálnu fóbiu z toho
@inequity ...it ...to akoze myslis ze niekomu chodi zapajat internet ...ci nieco seriozne robi ..., to by si sa tu asi nemusel pytat ze jak vycistit ntb ze ?
@inequity Nechcem rýpať do tvojho otca, ale u nás vo firme napríklad vedúceho fyzickej ochrany robí človek, ktorý predtým robil na dopravnom oddelení tej istej firmy... (čiže s bezpečnosťou ako takou skúsenosti nemal a vie len to, čo sa naučil za pochodu na novej pozícií)
Takže môže pracovať na takej pozícií a zároveň sa poriadne nevyznať v počítačoch.
Ale moje osobné odporúčanie - choď na brigádu, zarob si, kúp si vlastný počítač a rob si s ním čo chceš. (neviem čo vy máte za počítač a prečo sa tvoj IT otec bojí ten windows tam preinštalovať, ale na bežnom počítači tým reinštalom pokaziť nemôžeš nič.)
"je vedúci bezpečnostného internetového oddelenia v istej nemenovanej banke"
omg, to znie ako "stupeň nad IT konzultantom", čo sa miery WTF týka
( a to nie je môj osobný názor, ako skôr takmer štatistický fakt)
inak, poradil by som ti zazálohovať si dáta ktoré chceš, podať notebook ockovi a poprosiť ho nech ti preformátuje disk a preinštaluje systém.
(a pokiaľ chceš takéto úplné vyčistenie od všetkého okrem systému robiť pravidelne, tak hneď po preinštalácií ho (otca) poprosiť nech ti spraví image disku)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
@filus neviem neviem =/ skúsim nájsť aj keď nemám poňatia kde by to tu mohlo byť
Ako obyčajný user ti môžem poradiť, že by som zbytočné dáta jednoducho zmazala, spustila formátovanie disku a stiahla si nejaký bezplatný registry cleaner, proste niečo, čo opravuje registre, to ti trochu počítač dá do poriadku.
Mimochodom, hovorí sa, že inštaláciu Windowsu zvládne aj retardovaná sliepka - stačí, ak nasypeš zrno okolo Enteru
@lucka
a všetkým čo sú tu tak strašne "vtipní", je vedúci bezpečnostného internetového oddelenia v istej nemenovanej banke
Takže môže pracovať na takej pozícií a zároveň sa poriadne nevyznať v počítačoch.
Ale moje osobné odporúčanie - choď na brigádu, zarob si, kúp si vlastný počítač a rob si s ním čo chceš. (neviem čo vy máte za počítač a prečo sa tvoj IT otec bojí ten windows tam preinštalovať, ale na bežnom počítači tým reinštalom pokaziť nemôžeš nič.)
"je vedúci bezpečnostného internetového oddelenia v istej nemenovanej banke"
omg, to znie ako "stupeň nad IT konzultantom", čo sa miery WTF týka
( a to nie je môj osobný názor, ako skôr takmer štatistický fakt)
inak, poradil by som ti zazálohovať si dáta ktoré chceš, podať notebook ockovi a poprosiť ho nech ti preformátuje disk a preinštaluje systém.
(a pokiaľ chceš takéto úplné vyčistenie od všetkého okrem systému robiť pravidelne, tak hneď po preinštalácií ho (otca) poprosiť nech ti spraví image disku)